Nästa artikel
Kia Cee'd fick fladdrande ljussken
Långtest

Kia Cee'd fick fladdrande ljussken

Publicerad 6 maj 2013 (uppdaterad 8 maj 2014)
Elektroniken på asiatiska bilar brukar sällan fallera, men vår nyinköpta Kia Cee’d har i det avseendet inte fått någon bra start på teståret.

För några veckor sedan tömdes oförklarligt all ström från batteriet när bilen parkerad i varmgarage inte använts på fyra dagar. Efter uppladdning har bilen sedan dess lydigt startat, men att det är något mysko med elektroniken står ändå helt klart. Fortfarande fungerar inte det nyckellösa låssystemet från förarsidan, endast på passagerarsidan.

De senaste märkligheterna inträffade under en mörker-etapp mellan Stockholm och Tänndalen. Plötsligt började ljuset att fladdra. Strålkastarna släcktes och tändes ett antal gånger i snabb följd. Obehagligheterna återkom tre–fyra gånger innan ljuset åter stabiliserade sig.

Mörkerkörningen i sig har inte varit någon angenäm upplevelse, även med fungerande strålkastare. Helljuset är blekt och svagt, men  halvljuset som har xenonlampor håller trots allt bra klass.

Under samma resa fick också klimatanläggningen spatt. Från autoläge ställde den om sig av sig själv och började med all kraft blåsa het varmluft mot fötterna.

Det hjälpte inte att sänka värmen med temperaturvredet, utan systemet fick ställas om manuellt för att åter fun-gera klanderfritt. Detta var en engångsföreteelse och problemet har inte kommit tillbaka.

Kia-verkstaden är vidtalad och bilen ska tas in för kontroll.

Diskutera: Vad tycker du om Kia Cee'd?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Kia Cee´d SW 1,6 CRDi Executive

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Modell: SW 1,6 CRDi Executive
Årsmodell: 2013
Inköpspris: 280 600 kr
Aktuell körsträcka: 994 mil
Förbrukning (dek.): 4,5 l/100 km
Förbrukning (ViB:s): 6,2 l/100 km

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-05-06 16:01
A_q

Jag inte sett det förut, kostar den verkligen 280 600 kr?
Det är klart, den verkar ju ha bl.a. inbyggt stroboskop och spontanaktiverad hårfön så den kanske är prisvärd?

#2 • Uppdaterat: 2013-05-06 16:55
Hackenbush

Fladdrande ljus måste vara väldigt trafikfarligt, detta kan ju kanske framkalla epilepsianfall.

#3 • Uppdaterat: 2013-05-06 20:37
mcregor (ej verifierad)

280.000 kr - och sen klagar många på är Golfen är dyr...
Här säljer dom Golfen med 105-hästars bensinaren och Masterpaketet för 170.000 kr... Visserligen inte diesel och inte lika utrustade och Golfen är ingen kombi men Golfen har väl i alla fall avsevärt bättre säkerhetsutrustning vill jag minnas... Och 110.000 kr kan man få ytterligare en hyfsad, ny andrabil för...:)
PS till Raphael: Yes - man kan alternativt få t ex en Megane Kombi men den har ju inte många sagt att den är så dyr - därför tog jag Golf som ett jämförande exempel.

#4 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Hade hellre köpt en annan dyr bil, Volvo V60 D2 S/S Nordic med Momentumpaket och ändå haft några kronor kvar upp till 280.000:-
Ärligt talat, hur många lägger dessa slantar på en Kia Cee´d???

#5 • Uppdaterat: 2013-05-06 21:22
Leom

Förstår inte varför ViBilägare köper in en Ceed Executive när de allra flesta Kia Ceed som säljs inte har det utrustingspaketet. Det ger ju bara en skev bild av hela testet. Sen är det kul att skribenten Jes gör sig rolig på Kias bekostnad när han själv verkar äga ett bilmärke som just nu rasar i förtroende när det gäller deffekta DSG lådor och krånglande TSi motorer. Vem vill köpa en beg golf med DSG där garantin gått ut? Snacka om iskallt i bilhallen

#6 • Uppdaterat: 2013-05-06 21:34
Birger Karlsson

Det är väl bara dumt att dessa fel uppmärksammas vibilägare någon känslig ägare kan ju ta illa upp. Se bara hur känsliga ägare till vw är när man tar upp problemen med växellådor här på vibilägare under andra artiklar. Det ska mörkas och man ska gå tillverkarens ärenden att inga fel existerar. Man funderar på hur de tänker lika om de köpt ett kylskåp tv eller annat att felet ska tystas ned för att tillverkaren ska slippa göra något åt det och att de själva gärna betalar felet. Och det är ju bra för tillverkaren.

#7 • Uppdaterat: 2013-05-06 21:46
Leom

@Birger. Det är bra att man uppmärksammar fel och brister. Det jag syftar på är att man köper in den dyraste modellen och därmed framstår Kia som svindyr. Varför gjorde man inte likadant med dom andra tesbilarna? Volymbilen av Kia Ceed ligger på ett pris strax över 200 kkr och är då jämförbar med volymgolfen som är den modell man testar just nu på ViBilägare

#8 • Uppdaterat: 2013-05-06 22:42
mcregor (ej verifierad)

Leom - men det lustiga är ju att många anser Golf som det klart dyraste alternativet och nu visar det sig att Ceed ligger i samma prisklass - minst...
Ceed är givetvis ingen dålig bil men personligen så tycker jag att den är överprissatt f n. Förmodligen ordnar det sig om ca: 1 år - då har den säkert sänkts 20.000 kr.
Sen är jag tveksam till din förutsägelse att en Golf skulle bli iskall i beghallen...det finns nog åtskilliga bilar som kommer att vara avsevärt mycket kallare.

#9 • Uppdaterat: 2013-05-06 22:55
Birger Karlsson

Leom jag förstår vad du menar att man valt en toppmodell av ceed för att jämföra med andra billigare varianter av andra. Men det jag menar är att vissa märkesnördar här som troligtvis bara kan köra vw går i taket när man för fram krav på att tillverkaren ska stå för fel som helt klart är konstruktionsfel. Då blir man beskylld för att ägna sig åt korståg mot märket. Jag menar vilken sida står man på? Konsumenternas eller tillverkarens? Och vem vill som du skriver köpa en begagnad golf med denna växellåda som du säger de kommer att vara stendöda på begmarknaden. Och ja jag skulle nog också hellre köpa en kia ceed än en golf som har för klena garantier. Man vågar nog inte lämna längre garantier när man ser hur bilarna drabbas av fel. Men det var heller ingen lysande start i testet för ceed enligt vibilägare. Sedan kan man undra om det inte kan vara handhavande fel av vibilägares testförare vad gäller klimatanläggningen eller det kanske man inte vill kännas vid?

jes likväl som jag liknar vid att handla en beg lyxbil och köpa en phaeton lika mycket som att handla bil på ö & b. Så billiga är de och ingen vill ha dom. Ska man ha en lyxbil ska man ha mercedes bmw eller lexus en riktigt lyxbil inget wannabee som ser ut som en ordinär folkvagn. Nej jag känner ingen conny eller shogun eller annan. Har du fått det på hjärnan eller ser du spöken också? Du verkar också ha svårt för alla bilar som inte kommer från vw och det är aldrig bra att fästa sig bara vid ett bilmärke.

#a • Uppdaterat: 2013-05-07 00:56
Birger Karlsson

Al är välkommen att använda sig av en sådan metod om han finner det nödvändigt. Bara att be kevin carlsson eller annan på vibilägare att hjälpa till med det hela. Så visst gör din undersökning var jag sitter och skriver får vi se vad du kommer fram till. Men jag kommer att försvinna härifrån under veckan för att ev komma tillbaka under nästa vecka.
Detta bli märkligare och märkligare på denna hemsida. Är det en sekt som håller till här eller som bara får vara här?
Det är också väldigt avslöjande vad man är för person om man konstant ägnar sig åt personangrepp. Trots att man är välutbildad eller vad det är man vill framhålla men är man det då när man använder sig av personangrepp för att trycka ned andra och framhålla sig själv? Jag är inte helt övertygad om det! Det måste vara något som fattas när man håller på så.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.