Nästa artikel
Biltest: Kia Picanto, Skoda Citigo, Toyota Aygo (2012)
Nybilstest

Biltest: Kia Picanto, Skoda Citigo, Toyota Aygo (2012)

Publicerad 19 april 2013 (uppdaterad 20 december 2013)
Innanför tullarna pilar alla tre testbilarna runt som på mammas gata. Men när färden går utanför stadsmurarna blir det skillnad. Då finns det bara en bil som duger. Den heter Skoda Citigo och är solklar vinnare i vårt mikrobilstest.

 

Alla tre är små, citysmarta  och billigare än nästan alla andra nya bilar, både att köpa och äga.

Hela trion drivs dessutom av trecylindriga bensinmotorer som kvalar in under 120-grams-gränsen för koldioxidutsläpp, åtminstone så länge man utgår från  de deklarerade värdena.

Så för den som inte behöver stora utrymmen, utan sätter plånboken och miljösamvetet i första rummet kan Kia Picanto, Skoda Citigo och Toyota Aygo vara vettiga alternativ att fundera över.  

Viktigt att veta är dock att alla tre kommer att förlora sin skattebefrielse när de nya miljöbilsreglerna träder i kraft vid årsskiftet. Men den nya taxan blir låg, närmare bestämt 360 kronor per år och det är kanske inte så mycket att bråka om.

Skoda Citigo och Toyota Aygo  har ytterligare en gemensam nämnare och det är att båda byggs under ytterligare två varumärken.

I Skodas fall heter plattformskompisarna Volkswagen Up och Seat Mii och när det gäller Aygo är de två övriga syskonen  i trillingskaran Citroën C1 och Peugeot 107.

Tekniskt är Citigo, Up och Mii helt identiska och detsamma gäller Aygo, C1 och 107. Det som skiljer bilarna åt inom respektive modellserie är pris, design av nos- och bakparti, ett antal märkestypiska emblem och vissa smådetaljer – typ grafik i mätartavlor och utseende på växelspaksknoppar.

Även Kia Picanto har ett koncernsyskon – Hyundai i10 – som den i allt väsentligt delar teknik med. Men i det fallet är släktskapet betydligt mer välkamouflerat och på utsidan finns ingen chans att se några likheter mellan bilarna.

Picanto skiljer sig även från sina testkonkurrenter genom att vara mer påkostad och ombonad i interiören. Här finns inte, som i Skoda och Toyota, mängder av naken plåt på instrumentbräda och dörrsidor. Det gör att Kian, trots det lägsta priset, på insidan känns mer som en ”riktig bil” än de övriga två.

Den nakna plåten i Citigo och Aygo är i och för sig skickligt utnyttjad och fungerar som en faktiskt ganska snitsig designgimmick. Men i grunden har stilgreppet kommit av en helt annat orsak; för att spara pengar i tillverkningsle-det.

Ska man ha en chans att göra vinst på små billiga bilar gäller det att till varje pris hålla produktionskostnaderna nere. Det vet uppenbarligen Toyota, som valt en synnerligen minimalistisk byggmetod för Aygo-modellen.

Det har sparats en hel del både här och där. Några exempel: motorrummet och huvens undersida har endast grundlack, det finns bara en gasdämpare/hatthyllestropp till bakluckan och handsfacket har fått klara sig utan lock.

Tyvärr har Toyota även snålat in på rostskyddet, som enligt vår expertgranskning är så gott som obefintligt och får sämsta möjliga betyg.

Även Skodan är ytterst kostnadsmedvetet byggd och det har bland annat gått ut över  säkerheten. Bilen saknar heltäckande sidokrockgardiner och det innebär att det inte finns något skydd för huvudena för passagerarna i baksätet. Så långt har varken Toyota eller Kia gått i sin spariver.

Däremot är Skoda ensam i testet om att ha ett autobromssystem som standard. Det går under beteckningen City Safe Drive och följer med på köpet i alla modellversioner, även den billigaste.

Systemet fungerar i farter mellan 5 och 30 km/tim och ser till att automatiskt bromsa bilen om föraren inte reagerar  i tid inför en hotande kollision.
Perfekt för en bil som sannolikt oftast körs i stadstrafik. Det är också där Citigo kommer allra bäst till sin rätt.

Bilen är som klippt och skuren för att ta sig fram i trånga och bökiga trafikmiljöer. Nätta yttermått i kombination med en allmänt smidig hantering gör tätortskörningen till ett nöje.

Styrning, växellåda, pedalkänsla – det mesta är idealiskt avstämt för att bilen ska upplevas som enkel och problemfri att lotsa runt på storstadens gator och p-platser.

Men en anmärkning finns och den gäller sikten. De breda vindrutestolparna – A-stolparna på fackspråk – kan skymma synfältet snett framåt ganska rejält. De bakre takstolparna – C-stolparna – är också väl tilltagna och det hämmar sikten snett bakåt.

Fast det är ett problem som alla tre testbilarna lider av. Det i sin tur beror på att krockstrukturen kräver bastanta takstolpar, så det är något man får leva med tills någon uppfinner genomskinliga A-/B-stolpar. 

Även Aygo och Picanto fungerar utmärkt som citybilar, men skojigast att pila omkring med på stadsgatorna är Toyotan. Den har testets klart rappaste  motor och dessutom den  bästa gasresponsen. Det gör att den alltid känns pigg och villig när man ska iväg vid rödljus eller andra stopp. 

Kia och Skoda är något mer sävliga i reaktionerna, men ett tätortsplus med Skodas motor är att den har stopp/startsystem. Det är det som ”Green Tec” i modellbeteckningen står för. Finessen sparar kanske inte så mycket bränsle, men är välgörande för miljösamvetet. Det är ju onödigt att motorn står och puttrar när den inte behövs.

Men det som gör Skodan till  segrare i det här testet är inte i första hand cityegenskaperna, utan bilens överraskande breda register. Den kan betydligt mer än att bara krångla sig fram i stadstrafik.

Citigo fungerar, till skillnad från konkurrenterna, riktigt bra även  utanför tullarna. Det är ingen större plåga att ge sig ut på en 25-milatur eller längre.

Såväl ljud- som fjädringskomfort är klart bäst i test och samma sak gäller köregenskaperna i övrigt.

Det senare avslöjades inte minst på testlingans mest krävande partier; fulla av skapa kurvor och bucklig asfalt. Där fräste Citigo fram stabilt och tämligen obekymrat, medan testkonkurrenterna stötte och struttade på traditionellt småbilsvis.

Även i undanmanöverprovets tre brutala svängar var det den snabbstyrda och välbalanserade Skodan som tog hem spelet.

Alla bilarna klarade visserligen älgtestet med godkänt resultat, men Citigo gjorde det snabbast och med  bäst kontroll. Toyota och Kia är mer understyrt framtunga och deras antisladdsystem bromsade  desutom hårdare på ytterhjulet fram. Resultatet är att de inte tog styrning och plogade ut ur konbanan vid lägre fart än Skodan.

När det handlar om ljud- och fjädringskomfort är Aygo testets stora förlorare. Den är stötig, stum, bullrig och allmänt obekväm så fort man kommer utanför stadsgränsen.

Toyotan känns också lite gammaldags i förhållande till konkurrenterna  – och det är den också. Modellen lanserades redan 2005, uppdaterades för andra gången tidigare i år och ska därmed leva i ytterligare två år. Då lär den bli ännu mer frånåkt.

Kia placerar sig komfortmässigt mitt emellan Skoda och Toyota. Bullernivån är nästan på Aygos öronplågande nivå, men fjädringen är klart bekvämare.

Picanto har också testets bästa förarstol, men en miss den inte är höj/sänkbar. Små förare hamnar djupt nere i bilen och når knappt ovanför instrumentbrädan. ”Märkligt med tanke på att kvinnor är en av de tilltänkta kundgrupperna”, skrev testlagets minsta medlem i sitt protokoll.

Inte heller Toyotas förarstol kan justeras på höjden, men i det fallet är det långa förare som  drabbas. Testlagets rese, 190 cm, hamnade i en märklig körställning med ratten bokstavligen  mellan knäna. Problemet skulle även kunna avhjälpas om ratten gått att höja mer, men så är inte fallet.

Även  i Skodas förarmiljö är stolen en akilleshäl. Den är visserligen justerbar i höjdled, men ack så säckig. Kroppen får inte tillräckligt stöd och  alla testförare klagade över trötta ryggar efter längre etapper.

Citigos lent arbetande, men förhållandevis klena motor  (60 hk mot konkurrenternas nästan 70) fungerar dock bättre än man kan tro, åtminstone när bilen är lätt lastad.

Någon avgörande skillnad till konkurrenterna märks inte vid normalkörning.

Men Skodan finns även med en rappare 75-hästarsmotor, också den med tre cylindrar.  Men då ökar priset med 5 200 kronor –  och vips så är Skodan testets dyraste bil.

Bränsleförbrukningen är givetvis en i hög grad vital faktor för alla som funderar på att satsa på en liten, lätt mikrobil.

På den punkten uppfyllde inte någon av testbilarna förväntningarna. Allra värst syndade Picanto, som gjorde av med hela 50 procent (!) mer bensin än vad som anges i deklarationen. Det är förstås alldeles uppåt väggarna.

Skodan skötte sig inte heller särskilt bra och noterades för en överförbrukning på drygt 30 procent. Ärligast var Toyota Aygo, som hamnade 20 procent över sin officiella siffra.

Det blir underkänt på alla fronter, möjligen med ett litet undantag för Toyotan. Den var sprillans ny när testet började och med en mer inkörd bil finns potential för lägre förbrukning.    

All tre bilarna är testade med femdörrarskarosser. Det är  standard på Kia Picanto, men till Toyota kostar bakdörrarna 2 100 kronor extra och till Skoda 2 800 kronor.

Det är väl investerade slantar, även om tillträdet till baksätet knappast är den egenskap som värderas högst i storleksklassen. Men när man ska städa kupén, ställa in matkassar på golvet bak eller spänna fast småbarn i barnstolar är bakdörrar en ovärderlig finess även på bilar i det riktigt lilla formatet.

Ibland kommer förstås också baksätena till nytta och då kan det vara bra att veta att det bekvämaste sätet finns i Picanto, följd av Citigo och med Aygo på jumboplats. Kian är också den enda femsitsiga bilen i testet, Skoda och Toyota erbjuder bara två sittplatser därbak.

Längst akterut i testbilarna finns, av naturliga skäl, inte särskilt mycket plats för last. Det vore en fysisk omöjlighet, med tanke på yttermåtten.

Allra minst ryms i Aygo, som dessutom har en hatthylla med sylvassa kanter. Varning för skärsår på händerna när bagaget ska stuvas! Rymligaste och smartaste lastrummet finns i Skoda, tätt följd av Kia.

Tittar man på driftsutgifterna är Skoda och Kia vinnarna med en milkostnad på drygt 21 kronor, enligt våra kalkyler. Picanto har dessutom en ägarfördel i sin fina nybilsgaranti – hela sju år.

Säkerhetsmässigt är Skodan, trots den bortbantade sidokrockgardinen, den bil som  plockat flest poäng för säkerhetsnivån. Citigo är också ensam i testet om fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester.

Ändå ska man kanske inte förledas tro alltför mycket på säkerheten. I en krasch med en tyngre motståndare är mikrobilen alltid en förlorare, hur mycket säkerhetsutrustning den än är laddad med.

1. Skoda Citigo
Skoda Citigo har inga större problem att köra ifrån konkurrenterna i det här testet. Den är bekvämast att åka i, smartast byggd och har dessutom den lägsta milkostnaden. Extra plus får bilen för det standardmonterade autobromssystemet, som kan förhindra eller lindra effekterna av kollisioner i stadstrafik.

Skodan är dessutom ensam om toppbetyget fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktester. Ett annat plus är att Citigo, trots modellnamet, klarar sig hyfsat även utanför citykärnan. Den är testets bästa landsvägsbil och har även de tryggaste köregenskaperna under pressade förhållanden, typ älgtestet. På minuskontot noteras i första hand de bortbantade sidokrockgardinerna och den säckiga förarstolen.

2. Kia Picanto
Lägsta priset, mest ombonade interiören och bästa garantipaketet. Kia Picanto är ett vettigare val än Toyotan, men den rår inte på Skodan. Såväl köregenskaper som åkkomfort har en bit kvar till Citigos nivå. Överförbruknigen på 50 procent är givetvis också ett i högsta grad graverande minus.

3. Toyota Aygo
Piggast i stan och ärligast när det gäller förbrukningen. Toyota Aygo får några plus i protokollet, men räcker som helhet inte till mot konkurrenterna i testet. Därtill är åkkomfort, säkerhetsnivå och rostskydd alltför bristfälliga. Aygo har också testets  klart högsta milkostnad.

Diskutera: Vad tycker du om Kia Picanto, Skoda Citigo och Toyota Aygo?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Kia Picanto 1.0 Edition, 5d Skoda Citigo 1.0 Elegance Green tec, 5d Toyota Aygo 1.0 Colour Line, 5d

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-19 15:54
saabnisse

"Alla bilarna klarade visserligen älgtestet med godkänt resultat"
Ursäkta, men för mig innebär ett älgtest att man kan råka köra på detta odjur utan att få allvarliga personskador.

#2 • Uppdaterat: 2013-04-19 16:13
Leif Larsson (ej verifierad)

Jag tycker att, skippa baksätet för mer plats i bagageutrymmet.
Väntar med spänning den dagen en tvåsitsig variant av Citigos lanseras.

#3 • Uppdaterat: 2013-04-19 20:56
mcregor (ej verifierad)

Vi köpte faktiskt en Picanto trots "överförbrukningen"..:)
Måste säga att man får hyfsat mycket bil för pengarna - vi gav 105.000 kr för en ny med metallic, Hakka dubbfria på alu-fälg och dessutom 7 års garanti och riktigt överkomliga servicekostnader, Den kommer till 90 % att gå i stadstrafik och hittills är hustrun väldigt nöjd. Visst finns det några missar - t ex avsaknad av yttertermometer (märkligt) och stereon låter burkigt men jämför man trivseln med t ex Aygo så spelar dom inte i samma liga. Hon skulle aldrig köpa en Aygo men denna lilla bulle gillar hon. Den 3-cylindriga motorn gillas trots sina relativt få hästkrafter av yngsta sonen som gillar ljudet när han varvar den...:) Den förvånar genom att vara oväntat stark i landsvägsfart - det är alltså lätt att den drar iväg i alldeles för hög fart.
Så nu hoppas vi att detta bilägande skall vara hyfsat problemfritt de närmaste 7 åren - alltså till början av år 2020...:) Det låter långt dit...

#4 • Uppdaterat: 2013-04-20 09:17
Peugo

Hur gammal är Aygo egentligen? 2005 kom den visst, kan det stämma? Hoppas nästa Aygo skulle vara gjord av PSA i stället, visst hade dom kontrakt om en ny Aygo också?

#5 • Uppdaterat: 2013-04-20 09:43
Raphael

Ett ointressant test då den intressanta nykomlingen Fiat Panda inte är med. Den kostar 99 000 kr i sin billigaste version, har fem dörrar, är högbyggd och har en komfortabel fjädring och många säkerhetsfunktioner (autobroms är inte standard i billigaste versionen men finns som tillval). Mest intressant är den i versionen för biogas, eller 4-hjulsdriven SUV som har blivit utsedd till SUV of the year.

Jag har förresten kört en C1 många gånger och uppskattar den, en rolig liten bil och man sitter helt ok med bra rymd fram. Bagageutrymmet saknas nästan helt men småbilar är kompromisser.

#6 • Uppdaterat: 2013-04-20 10:38
Mistro

Tycker inte alls att testet är ointressant eller onödigt.
Testet står ju egentligen mellan Skodan och Kian då Toyotan med de kläderna behöver en efterträdare.
Aygon kunde ju då förslagsvis istället ha varit en Panda men utav denna bilen har vi ju som redan sagt många gånger inte sett mycket av.

Vet inte hur mycket som skiljer en Citigo ifrån en Up! i Sverige men i England är tydligen skillnaden markant på utrustningsnivån.
Skall kolla på Pandan vart det lider men min gissning är att den inte alls når upp till Vw syskonens nivå på de flesta punkter.
En 4x4 vore dock kul.

#7 • Uppdaterat: 2013-04-20 19:18
mcregor (ej verifierad)

Om du Raphael prenumererade på tidningen så skulle du kunna konstaterat att Pandan inte fanns att köpa i Sverige när testat genomfördes och inte heller när det publicerades vilket är flera månader sedan - kommer dock inte ihåg exakt när. Och för oss som inte avgudar Fiat Panda så var denna test intressant. Sen kanske man ändå inte köper testvinnaren av olika orsaker - kan t ex vara den 7-åriga garantin som inte är helt oväsentlig på en bil som man räknar med att köra relativt många år.

#8 • Uppdaterat: 2013-04-22 07:03
T.Tuffing

Jag stod nyligen inför valet mellan skodan och kian då vi behövde en ny andrabil. Vår förstabil är en skoda fabia som vi är mycket nöjda med men det gick inte att bortse ifrån "detaljer" som att vi skulle få lägga ca 20 000 kr mer för citigo jämfört med picanto för att få liknande utrustningsnivå. Då snackar vi tex om något så väsentligt som AC som ej är standard på skodan utan kostar ca 7000 kr extra. Detta är en viktig aspekt om jag skulle velat läsa om i detta test. Som en parentes gillar jag dessutom utseendet på picanton, speciellt fronten.

#9 • Uppdaterat: 2013-04-22 08:27
Mistro

Priset är förståss utav en stor betydelse i de här sammanhanget men även om Aygon vore 20.000kr billigare så vore den utskåpad i det här testet.
Däremot så lyckades jag inte hitta en så stor skillnad i pris mellan Skodan och Kian och det där med "jämförbar" utrustning vet jag inte heller hur jag skall tolka då det inte verkar finnas så mycket utrustning att välja till Picanto!?.

En fullutrustad Citigo ( elegance + det mesta annat inkl 4 års garanti ) kostar ca 135.000kr enligt hemsidan och Picanton med sämre utrustning något mindre men det rör sig bara om någon tusenlapp.

Bryr man sig inte lika mycket om säkerheten eller utrustningen och istället prioriterar garantitiden så är Kian vinnare annars framstår som sagt Skodan som totalt överlägsen.

#a • Uppdaterat: 2013-04-22 08:58
Raphael

Mcgregor, jag är mycket väl medveten om att Pandan inte fanns i Sverige när testet gjordes. Min kritik handlar om att man inte borde gjort testet vid den tidpunkten då det gjordes, utan man borde ha väntat tills Pandan lanserades i Sverige. Och nej Macgregor, jag avgudar inte någon bil. Att du ens tror att man kan avguda bilar det säger en hel del om din inställning till bilar. För mig är bilar praktiska transportmedel och inte några gudomligheten, de är inga väsen utan ett av människan skapat fysiskt ting.

Det som gör Pandan intressant är att den har autobroms, det kallas hos Fiat för City brake. En automatisk funktion som nödbromsar när bilen idenitifierar ett hinder innan föraren har reagerat. Pandan är dessutom som standard utrustad med fem dörrar, och den finns med manuell A/C eller automatisk klimatanläggning. Går även att fås med manuell låda med automatkoppling. I Sverige saluförs tre motoralternativ - 1,2 på 69hk, 0,9 twinair turbo på 85 hästar och 0,9 twinair turbo natural power - gasversion.

Jämför gärna Skoda Citigo i gasversion på 68 hk med Panda Natural Power som ger 80 hästar på biogas (85 på bensin). Dessutom har Pandan en större bensintank än Citigo ecofuel, bra vid långresor i områden där det är långt mellan tankställen för gas.

Precis som Citigo har Pandan modernt multimediasystem som tillbehör med integrering av navigation (Tom Tom) med bilens funktioner. Och så har vi ju formgivningen som kan vara en viktig aspekt, här har ju Pandans kubism både utanpå och inuti en fördel menar jag. Pandan är helt enkelt roligare.

Utomlands finns även gasversionen av Pandan i Trekking-utförande med elektronisk diffbroms, men till Sverige tas den versionen dock inte in tyvärr.

För den som önskar 4-hjulsdrift så finns Panda 4x4 och VAG-gruppen har ingen konkurrent, även om Up har visats som Cross-version men den innebär ju bara mer plast på sidorna - Panda 4x4 har riktig 4-hjulsdrift och kraftigt höjd markfrigång.

Billigaste versionen av Pandan med minsta motorn och utrustningsnivån Easy, ligger på 99 900 kr.

En nackdel, som även gäller VAG-koncernens småbil, det är att ratten endast är justerbar i höjdled.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.