Nästa artikel
Provkörning: Citroën C4 Aircross (2012)
Provkörning

Provkörning: Citroën C4 Aircross (2012)

Publicerad 21 maj 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Har man inte alltför mycket egna pengar är det bra att samarbeta för att få ut fler modeller. Japanska Mitsubishi ASX är förlaga för Citroëns kompakta suv – som snart får sällskap av en Peugeot…

Itakt med att alla tillverkares modellutbud exploderat har också det industriella spelet bakom kulisserna blivit allt mer komplext. Det är nya Citroën C4 Aircross exempel på.

Bakgrunden är enkel att teckna: detta är den första av två franska versioner av Mitsubishi ASX som funnits på marknaden i ett par år. Den andra versionen är Peugeot 4008 och båda visades i Genève i mars 2012.

Franska Peugeot/Citroën (PSA) och japanska Mitsubishi har ju sedan några år en strategisk allians av ungefär samma slag som Renault/Nissan. Hittills har den resulterat i den något större modellserien Mitsubishi Outlander/Citroën C-Crosser/Peugeot 4007, i de tre små smala elbilarna Mitsubishi iMiev/Citroën C-Zero/Peugeot iOn, samt i en gemensam fabrik i Ryssland.

Samarbetet öppnar marknader (främst för fransmännen i Japan), skaffar kapital (främst för det tidvis svårt blödande Mitsubishi) och ger ny teknik (japankonstruerade elbilar till Europa, måttligt framgångsrika).

Några drivor av bilar har inte sålts, det handlar om nischmodeller med ett stort mått av ”badge engineering”. Ytterligare pjäs på schackbrädet är att GM nyligen förvärvade sju procent av aktierna i PSA, en affär vars vidare öden återstår att se.

Är då C4 Aircross rätt modell att tackla bilar som Nissan Qashqai, Hyundai iX35, Kia Sportage, Mazda CX-5 och VW Tiguan?

Kanske. Grunden är inte purfärsk och viktiga gemensamma mått som axelavstånd etcetera är de samma som på Mitsubishi ASX. De franska formgivarna har haft gladare pennor och gjort den utslätade ASX-karossen bulligare och full av Citroënkännetecken.

I kupén är det mesta bekant. Trots att Citroëns reglage och panel ger ett mer påkostat intryck lyser det något ”billiga” stuket från Mitsubishi igenom. Helheten är en blandning av gammaldags och hyfsat nytt, men trots många och goda intentioner är bilen tämligen opersonlig. Citroënkänsla söker man förgäves.

Lika rymlig som de bästa konkurrenterna är C4 Aircross heller inte, även om benutrymmet i baksätet är bra.

Sittdynorna är kyrkbänksplatta och det är nära till taket i provbilarna som alla är försedda med ett stort glastak som kostar extra. I framstolarna sitter smala bra, för andra blir det trångt mellan sidovalkarna. Reglage, motor, växellåda, allt sådant fungerar invändningsfritt, men den elektriska styrservon är inte lyckad, åtminstone inte i 1,8-versionen.

Det finns spår av vägkänsla i ratten, trots 18-tumshjulen, men kringlan blir trögare att vrida ju större styrutslaget är och understyrningen i kurvor-na är påtaglig. Vindbruset var påtagligt från cirka 100 km/tim.

Två turbodieslar stod till buds, dels den av Mitsubishi utvecklade 1,8-liters fyrventilaren på 150 hk, dels PSA:s 1,6-motor med två ventiler per cylinder och 115 hk. I Sverige satsar Citroën klokt nog på den senare. Skillnaden i nominellt vridmoment är liten (270/280 mot 300 Nm), men i praktiken upplevs den mindre motorn som betydligt mer ”på” från lågvarv.

Dessutom drar den under de drygt 20 milens provkörning av vardera maskin klart mindre bränsle. I Sverige ska den med enbart framhjulsdrift till och med klassa in under 120 gram CO2 per kilometer.

Fyrhjulsdriften kopplas in via ett elektroniskt styrt lamellpaket i bakvagnen och sköts med en ratt mellan stolarna. Fördelningen mellan axlarna kan automatiskt variera från två procent drivning bak till 50/50, eller låsas så att minst 50 procent hamnar på bakhjulen. Terrängbil är C4 Aircrosser inte – markfrigången är begränsad – och det finns onekligen system som är mer allroundkunniga, vilket inte minst ViB:s test av Mitsubishi ASX mot Kia Sportage i oktober 2010 visade.

Totalt sett är C4 Aircross en trivsam och lätthanterlig kamrat men med flera av de begränsningar som med nödvändighet kännetecknar varje kompromiss.

Diskutera: Vad tycker du om Citroën C4 Aircross?

Testinformation

Modeller i det här testet:

Citroën C4 Aircross HDi 115 4WD

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Citroën C4 Aircross HDi 115 4WD

PRIS, FRÅN KR: Ej fastställt.
MODELL: Kompakt suv.
SÄLJSTART: Sommaren 2012.
MÅTT, CM: L 434/B 180/H 163.
TJÄNSTEVIKT, KG: ca 1 500.
MOTOR: Tvärställd 4-cylindrig rak diesel, två ventiler/cylinder, turbo. Volym 1 560 cm3 vid 3 600 v/min. Max vridmoment 270 Nm (280 overboost) vid 1 750–2 500 v/min.
KRAFTÖVERFÖRING: 6-växlad manuell låda, inkopplingsbar automatiskt varierbar fyrhjulsdrift m. låsmöjlighet 50/50-drivning fram/bak.
PRESTANDA: Toppfart ca 180 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim ca 11,5 s.
FÖRBRUKNING: 4,6–4,9 l/100 km.
CO2-UTSLÄPP: 119–129 g/km.
KONKURRENTER: Nissan Qashqai, Kia Sportage, Hyundai iX35 etc.

Plus: Trivsam och snål 1,6-diesel, mer påkostat intryck än förlagan.
Minus: Platt baksäte, seg styrning, bitvis billig detaljkänsla, ganska trång.

Vad nytt? Citroëns variant av Mitsubishi ASX.
För vem? För den som absolut vill ha en kompakt suv som heter Citroën.  

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-05-21 18:26
Irvor

Detta är ingen riktig Citroen. Men för att snabbt få till en konkurrent i denna klassen så är detta ett sätt. Men den stora frågan är varför använder inte Citroen sin gasvätskefjädring i alla sina modeller ? Kan inte förstå varför man inte är mer rädd om sitt varumärke. Det borde var gasvätskefjädring i alla modeller utom möjligen småbilar som C1. Det vore något att slå alla hårdfjädrade konkurrenter med.

#2 • Uppdaterat: 2012-05-21 18:57
fabiafabian (ej verifierad)

Även fast detta är en låtsasjeep, borde den inte se lite mer rå/oöm ut? Detta blir bara löjligt!

#3 • Uppdaterat: 2012-05-21 20:22
Raphael

Irvor, den gashydrauliska fjädringen skulle innebära ett premiumpåslag på priset och Citroën menar därför att det inte lönar sig för dem ekonomiskt. Dessutom krävs det att chassiet och bottenplattan från början är konstruerad för att acceptera gashydraulisk fjädring. I fallet med denna Mitsubishi så är den inte konstruerad på ett sådant sätt att gashydraulisk fjädring enkelt och kostnadseffektivt möjliggörs. Det är bara C5-bottenplattan inom PSA-koncernen som är anpassad för gashydraulisk fjädring och tillåter med anpassning av fjädringssystem än övriga bottenplattor.

För de mindre bottenplattorna under C5 och Peugeot 508, så anser PSA att det är för dyrt att konstruera dem för att tillåta gashydraulik, istället nöjer de sig med att för Citroën-varianterna justera stålfjädringar och fjädringsgeometri. Bottenplattorna delas ju med Peugeot och ju fler Citroën-specialitet, desto högre kostnader. Citroën menar att kunderna för bilar under stora mellanklassen är väldigt priskänsliga.

#4 • Uppdaterat: 2012-05-21 20:23
Raphael

Detta är ingen Jeep alls eftersom den inte är terränggående överhuvudtaget. Det är en högbyggd kompaktbil med hög markfrigång. Inget att ta ut i terrängen med.

#5 • Uppdaterat: 2012-05-21 20:28
Raphael

Jag vill kommentera detta med "strategisk allians" a'la Renault-Nissan. En stor skillnad är att Renault äger Nissan och Nissan äger Renault, de har alltså korsvist ägande och dessutom har de samma VD - Carlos Ghosn.

Renault-Nissan delar bottenplattor med varandra och motorer, men det är bara transportbilarna som är "badge engineering". De utvecklar självständiga modeller utifrån samma grund. Renault-Nissan utvecklar från kompaktmodeller till större bilar. Renault äger även Samsung Renault Motors som i ännu högre grad samarbetar med Nissans utvecklingcenter.

PSA och Mitsubishi är självständiga företag från varandra och delar viss samutveckling för nisch-bilar - just 4-hjulsdrivna. De har inte samma chef utan är mer skilda från varandra än Renault-Nissan är.

#6 • Uppdaterat: 2012-05-22 13:22
Mistro

Det tråkiga tycker jag som alltid har gillat Mitsubishi är att deras nya 150Hk Diesel ter sig tämeligen onödig (eller dålig) då den ställs mot den mindre ifrån PSA.
Onödig bil oavsett kläder men jag tycker att den är snyggare med Citroen-stuket.

När det handlar om den tredje bilen ifrån Peugeot så förstår jag inte ansträngningen då man redan har en sådan bil i sortimentet. borde dem inte akta sig för att måla in sig i samma hörn som Mitsubishi som snart bara har MPV -bilar?

#7 • Uppdaterat: 2012-05-22 16:57
Irvor

Raphael:
Nuvarande C5 går att få med gasfjädring eller stålfjädring.
Prisskillnaden är liten.
Varför skulle det vara dyrt att ha gasfjädring på mindre modeller ?
Tror det är dyrare för Citroen att urholka sitt DNA/Varumärke, vilket är deras gasfjädring/komfort....
I alla bilklasser Citroen finns i med sina modeller så finns det både billigare och dyrare konkurrenter. Tror inte ett något högre pris avskräcker om man får fin komfort för pengarna.

#8 • Uppdaterat: 2012-05-22 18:31
Serber

Ser ut som en Tiguan om man tittar snabbt.

#9 • Uppdaterat: 2012-07-18 22:11
Raphael

Irvor, C5 är en mellanklassmodell och som sådan har den högre marginaler än de priskänsligare mindre modellerna. Men betänk att du inte kan få gasfjädring till C5 med minsta billigaste dieselmotorn.

En till faktor är att gasfjädring förutsätter en plattform som är anpassad för det, går inte att bygga in i efterhand. Aircross bygger på Mitsubishis bottenplatta, är för dyrt för PSA att utveckla en egen som klarar gasfjädring.

Citroëns mindre modeller har bottenplatta utvecklad av Peugeot och det är inte kostnadseffektivt anpassa den för gasfjädring. C5s bottenplatta är utvecklad av Citroën och är en hybrid-plattform alltså gjord för olika fjädringssystem. Peugeot använder samma till 508:an, och C5 med stålfjädring har samma fjädringslayout och liknande komponenter som Peugeot. Men genom att mellanklass har högre marginaler så tog man kostnaden för denna fördyring.

Köpare betalar inte extra för gasfjädring på en liten Citroën om bilen i övrigt inte motiverar ett högre premiumpris, då väljer köparna en Audi istället med vanlig fjädring än en Citroën med gasfjädring om Citroëngen i övrigt inte är premium.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.