Nästa artikel
Provkörning: Volkswagen Beetle (2011)
Provkörning

Provkörning: Volkswagen Beetle (2011)

Publicerad 7 september 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Världens mest kända bilprofil har till dags dato sålts i 22,5 miljoner exemplar. Men den här gången slängdes passaren i papperskorgen när designteamet skapade en ny Beetle.

Bubblan var folkbilen som satte hjul på Europa efter kriget och som i USA på 60-talet marknadsfördes som ett alternativ till den traditionella reklamens allenarådande hyllning till överkonsumtion. Folkan har varit en vanlig och billig bil med former från trettiotalet som genom åren lockat till allsköns hemmasnickrade designprojekt och ombyggnationer.

Men när J Mays och Freeman Thomas 1998 skapade ”new Beetle” så tog de i så mycket att bubblan transformerades till en bil för designintresserade snarare än en folkbil. Nu är nog Skoda mer av en ”folka” och design­intresserade som är ute efter lite retro köper antagligen Mini eller en Fiat 500.

Så utmaningen är inte längre att skapa en ny bil för massorna utan ett billigare alternativ till den lönsamma konkurrenten Mini. Designteamet, under ledning av Walter de Silva, har karvat bort Barbapappalooken från ”new Beetle” och vässat linjerna så att de mer påminner om originalets.

Det syns tydligast på A- respektive C-stolparna. Dessutom har bilen fått en lägre profil, blivit bredare och huven längre. Överhuvudtaget har utseendet blivit mer aggressivt och tuffare.

I Sverige kommer man att kunna köpa bubblan i två utföranden ”Design” och ”Sport”. Basversionen som rätt och slätt heter ”Beetle” kommer inte att tas in. Den bil jag körde erbjuds dessutom i två specialversioner, en svart ”Black Turbo” och en vit ”White Turbo” med turboemblem och lite annat lull-lull.

Nygammalt inne
Det är tänkt att man ska känna sig hemma om man rattat en folka tidigare. Myten är det främsta känslomässiga köpargumentet för Beetle så det är det man trummar på, men trots det är det här en bil som till sin uppbyggnad är mer av en Golf än något annat.

Instrumentpanelen är i designmodellen lackad i bilens färg och i sportmodellen kommer den i kolfiberliknande plast. Baggen har två handskfack (som inte rymmer värst mycket). Det är en eftergift åt nostalgitänket – det övre facket ser ut som det vi vant oss vid från tidigare bubblor och så har man stoppat in ett till för att något överhuvudtaget ska kunna rymmas!

Ytterligare en rolig detalj är de små runda instrument som sitter uppflugna ovanpå instrumentpanelen (oljetemp, kronograf och laddtrycksmätare).

När jag kör bubblan i Berlin med omnejd är asfalten till en början ett lapptäcke av av lagningar – och det känns mer än nödvändigt. Sportfjädringen som den här bilen utrustats med är inte rumpans bästa vän. DSG-lådan skorrar dessutom buttert i stadstrafik. Men alla tillkortakommanden är som bortblåsta när rutten går in på små lövskogsvägar.

Då går det undan och motorn låter betydligt roligare när den släpps ut på grönbete. Noll till hundra tillryggaläggs på 7,5 sekunder och det känns fullt tillräckligt för den här typen av bil.

Säkerhetsmässigt placerar sig bubblan i topp med ESP, krockoptimerade nackskydd, säkerhetsbälten med försträckning och krockkuddar både fram och på sidorna.

Hur många ryms i en ny bubbla? Inte fler än fyra – och då är inte jag en av de som väljer baksätet. Jag får helt enkelt inte plats med mina en och nittio. 905 liter bagage får man i alla fall in med baksätet fällt (annars klämmer man in 310 liter).

Beetle når Sverige i november och priset kommer antagligen att ligga runt 170 000 i grundutförande.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Beetle 2,0 TSI

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Volkswagen Beetle 2,0 TSI

Pris: Ej prissatt, troligtvis runt 170 000 kr.
Modell: 2-dörrars 4-sitsig bubbla.
Säljstart: November.
Mått, cm: L 428/B 181/H 149.
Motor: 4 cyl TSI, 1 984 cm3, 200 hk vid 5 100 v/min. Max vrid 280 Nm vid 1 750–5 000 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrivning, 6-växlad DSG-automat.
Prestanda: 0–100 km/tim på 7,5 s. Toppfart 223 km/tim.
Bränsleförbrukning, bl körning: 7,7 l/100 km.
CO2-utsläpp: 179 g/km.
Närmaste konkurrenter: Mini, VW Golf och kanske också Fiat 500.

Vad nytt? Allt utom modellnamnet.
För vem? Ett måste om du har en Nespressomaskin.
Bra köp? Vettigt köp för livsstilskonsumenter.

Plus: Rolig att se och köra, inträdesbiljett till ”bilhistorien”.
Minus: Bubbla-emblem saknas (alla marknader kan få lokalt anpassade smeknamnsemblem och så väljer svenska Volkswagen ”Beetle”!), trångt baksäte.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-09-07 08:34
saabnisse

Varför har man satt dit den onödiga spoilern under bakfönstret.
Den påminner ju mest om de fåniga nördar som fnattar omkring med kepsen bak och fram.

#2 • Uppdaterat: 2011-09-07 09:21
Raymond K (ej verifierad)

Håller med saabnisse denna "folkan" kör man väl knappast så att man behöver mer marktryck där bak.

#3 • Uppdaterat: 2011-09-07 10:26
Roger Skagerström

Snälla gamla gubbar, det kan vara så att det är sportversionen på bild? ;) Kanske? Tycker den är snygg ja. En sån sluttande bak blir bara tråkig utan någon upppiffande detalj. Se bara på en 911 icke-turbo. Ser ju ut som en toffla.

Bilen i helhet är rätt frän tycker jag. Den skarpare vinkeln mellan tak o C-stolpe tar bort det mesta av gulligheten och mjäkigheten från förra versionen. Ser nu lika mycket ut som en gammal Bubbla som nya Minin ser ut som en gammal.

#4 • Uppdaterat: 2011-09-07 11:47
Raymond K (ej verifierad)

Roger!
Håller med om att detta lite sportigare utseendet tilltalar även mig förutom då spoilern som bara känns pinsam.
Gör spoilern mindre så kan det vara ok. Tro det eller ej men jag skulle kunna tänka mig en sån här med det beror på prisbilden förstås.

#6 • Uppdaterat: 2011-09-07 12:21
Peugo

Tyvärr så ser den ännu också ut som en kärringbil i mina ögon. :)
Snygg är den ändå.

#7 • Uppdaterat: 2011-09-07 20:18
Jarl Andersson (ej verifierad)

Snygg! Retro utan att bli en retrobil på gott och ont. Bättre än den första fjanten från 97?

#8 • Uppdaterat: 2011-09-08 19:53
hultarn

Rent spontant verkar den lika kass som förra "New Beetle", en bil som är stor utanpå, men liten inuti.
Pytteliten skuff, ett hav av plast framför föraren, och ett värdelöst baksäte. All hemmaservice var ett äventyr, att byta lampa var omöjligt.
Inte undra på att den floppade.

Vem vill betala överpris för en omförstörd Golf?

Får hoppas att denna nya variant trots allt är bättre.

#9 • Uppdaterat: 2011-09-08 22:05
Roger Skagerström

Att första New Beetle blev en flopp berodde troligen INTE på att man inte kunde byta lampa på den själv utan för att den var en gnutta ..omaskulin i utstrålningen. Den enda kundgruppen som ville ha den var de som tyckte den var "söt". De som hade råd och faktiskt köpte en i den gruppen var inte så många sen.

Försvinnande få bryr sig nog nämnvärt om hur lättmekad en bil är.

#a • Uppdaterat: 2011-09-08 23:04
JarI Andersson (ej verifierad)

Snyggare än den som kom 97!

Att direkt och smidigt kunna byta lampa är enligt diverse utländska tidsskrifter lifsviktigt. I sverige är det bara vi bilägare som bryr sig.

Fortsätt så trots att vi svenskar bara vill läsa om hk och 0-100.
man kan tro att det bara är det vi svenskar vill läsa om enligt ViBs konkurrenter.

Jobba på som ni gör herr håkan medflera!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.