Nästa artikel
Begteststallet: Bokslut för 2011
Begteststallet

Begteststallet: Bokslut för 2011

Publicerad 7 februari 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Åtta bilar. 81 813 mil. 2,6 miljoner kronor. Det är kalla fakta om Vi Bilägares begteststall efter bokslutet 2011. Vi säger också tack och hej till två trotjänare, Toyota Prius efter åtta år och 15 383 mil och Ford Mondeo efter fyra år och 16 028 mil.

Vi Bilägare har som enda tidning i svensk press ett alldeles eget teststall. Varje år köps fyra–fem nya bilar in, noggrant utvalda efter popularitet och nyhetsvärde. Dessa bilar hårdtestas under ett år och flera av dem slussas sedan vidare till begteststallet. Vid utgången av 2011 hade vi åtta begtestbilar att rapportera om – och det är just dessa begbilar, flera med lång körsträcka, som du kan läsa om på följande sidor.

Toyota Prius II var ett självklart val när bilen lanserades hösten 2003 som modern efterföljare till ur-Priusen som fick stå i frontlinjen när hybridsystemet för första gången presenterades i Europa. Med Prius II var Toyota definitivt med i matchen bland tjänstebilsfolket, framför allt med miljöbilsdefinition och förmånsbeskattning som innebar en reduktion på hela 40 procent av förmånsvärdet, räknat efter ett nybilspris från en vanlig Toyota Corolla.

Det är inte märkligt att Prius II efter de förutsättningarna rusade upp som en tjänstebilsfavorit av stora mått. Privatköpen var till en början måttliga, men efter hand – i takt med rapporter om god driftkvalitet – och fler ekonomiska fördelar i miljöbilens spår som skattebefrielse i fem år, fri parkering i flera storstadsregioner och för stockholmarna också befrielse från trängselskatt blev Prius hyperintressant också hos privatkunder, priset till trots.

Fördelarna försvinner
I dag har miljöbilsfördelarna för Prius i ekonomiskt avseende mer eller mindre upphört. Fria parkeringar för miljöbilar försvinner i allt fler städer, befrielse från trängselskatt i Stockholm gäller bara till augusti i år – och enbart för Prius som är registrerade före 1 januari 2009 – och för tjänstebilarna togs 40-procentsreduktionen av förmånsvärdet bort vid årsskiftet.

Anledningen är att miljökraven ökar, och Prius II drivs trots allt till övervägande del med fossilt bränsle. Det betyder i klarttext att allt fler begagande Prius kommer att hamna ute i beg-hallarna. Och för beg-spekulanterna börjar priserna bli mer anständiga.

Efter åtta år noterade vi en värdeminskning på 80 procent för vår Prius, i kronor räknat hela 226 100 kronor. Inbytespriset i våra redovisningar bygger på det oberoende värderingsinstituet Inter-Globals prognoser, och gäller inbyte under förutsättning att en ny bilaffär görs.

Räkenskaperna visar också vilken betydande del av den totala bilekonomin som just ligger på värdeminskningen, i Prius fall 50 procent. Därefter följer bränslekostnaderna, 22 procent och service- och reparationskostnaderna, tio procent.

Vår andra långmilare, en Ford Mondeo -07, uppnådde en lägre milkostnad (27,57 kr/mil) än Toyota Prius (29,32 kr/mil), men då ska vi ha i åtanke att den bilen ”bara” använts under fyra år. Här upptar värdeminskningen ännu så länge bara cirka 40 procent av de totala kostnaderna. Driftkostnadsmässigt är det fördel Prius, framför allt beträffande bränsle-, verkstads- och bilskattekostnaderna.

När alla siffror räknas samman för våra åtta begtestbilar kommer vi upp i en sammanlagd körsträcka på 81 813 mil. Med värdeminskningen som den i särklass tyngsta posten visar räkenskaperna på en totalkostnad så här långt på 2,6 miljoner kronor. Det ger i genomsnitt en milkostnad på 31,85 kronor.

Kias service dyrast
Garantin har självfallet sitt pris och det avspeglas i servicekostnaderna hos Kia. Dessvärre har kunderna i nuläget inga andra val än de auktoriserade Kia-verkstäderna om man vill vara med på det långa garantitåget (sju år) fullt ut.

Vi gjorde en sammanställning av servicekostnaderna i Vi Bilägares begteststall för två år sedan och också då var Kia Cee´d dyrast att serva. Kia modifierade därefter priserna, men i det här sällskapet har fortfarande vår Cee´d -07 de högsta servicekostnaderna per mil.

Servicekostnader ska naturligtvis ses över tid eftersom graden av underhåll varierar mellan olika servicetillfällen. Vi har valt att räkna upp till minst 12 000 mil – eftersom just den servicen av tradition brukar vara en stor och kostsam service.

Vi har räknat efter de fakturor vi har betalt så här långt, med reservation för tidsaspekten. Vi började exempelvis betala fakturor för Toyota Prius redan 2004 – och totalt har bilen under de åtta åren servats vid tolv tillfällen.

För sex av de åtta bilarna har vi räknat upp körsträckan till 12 000 mil och gått på de uppgifter som vår senast anlitade märkesverkstad givit oss. I ett fall, Volvo XC60, blir det noll kronor eftersom fri service gäller i fyra år/12 000 mil och är inbakat i bilens nybilspris.

Fördel diesel trots högre pris
En bensinbil, om än med hjälp av elmotor, var billigast att tanka under teståret 2011. Mest kostsamt blev det med en diesel.

Toyota Prius håller inte vad den lovar, men var ändå billigast att tanka under fjolåret. Vi Bilägares genomsnittsförbrukning på 5,4 liter/100 km resulterade i en milkostnad på 7,55 kr. Dyrast vid bränslepumpen var Volvo XC60 vars femcylindriga 2,4-liters dieselmotor drog 9,1 liter/100 km. Det gav en milkostnad på 12,89 kronor.

Under 2011 blev efterfrågan på dieselbränsle så hög att priserna rusade mot 15-kronorsvallen. Literpriset för diesel blev dyrare än för bensin. Våra tankningsnoteringar visar att vi i genomsnitt betalade 14,17 kr/liter för diesel och 13,98 kr/liter för bensin.

Trots det stigande dieselpriset är fortfarande de dieseldrivna motorerna att föredra, framför allt på grund av lägre förbrukning. Prius med hjälp av elmotor och stora tunga Volvo XC60 blir förstås undantag i det här sällskapet.

Vi träffar så gott som helt rätt med förbrukningen med vår dieseldrivna Ford Mondeo, men det är säkert mycket kopplat till att bilen mestadels rullat på landsväg. Största bränslesyndaren sett till den officiella förbrukningen visar bensindrivna Opel Astra med en felmarginal på 27 procent.

Vår Volvo V70 2,0 F har mest gått på etanol och det är de siffrorna som vi redovisar här. Etanolpriset under 2011 har mestadels legat på 9,84 kr/liter. Förbrukningen ligger nära det som Volvo tagit fram. Vår milkostnad hamnade på 12,10 kr.

Eftersom vi inte har någon pålitlig notering över hur mycket bilen drar med bensin blir det svårt att jämföra kostnaderna med etanoltankningarna. Om bilen drar enligt den officiella deklarationen på 8,6 liter/100 km skulle milkostnaden ha stannat på 12,02 kronor.

Begteststallet 2011:

Det här är bilarna som har rullat i begteststallet 2011.

Toyota Prius -04: Färdigtestad
Kia Cee´d -07: Rullar vidare
Ford Mondeo -07B: Färdigtestad
Volvo V70 -08: Rullar vidare
Volvo XC60 -08B: Färdigtestad
Skoda Yeti -09B: Färdigtestad
Opel Astra -10: Rullar vidare
Peugeot 3008 -09: Rullar vidare

Begteststallet 2012:

Kia Cee´d, Volvo V70, Opel Astra och Peugeot 3008 kvarstår och får sällskap av fyra ”nya” bilar:

Dacia Duster -10: 3 434 mil
Ford C-Max -10B: 3 979 mil
Volvo V60 -10B: 3 900 mil
Saab 9-5 -10B: 4 784 mil

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-07 10:09
Thommys

Man man ser ju var Kia tar igen pengarna, och även hur dyr Prius är i service.

Just nu är dieseln billigare än bensinen, så fördel diesel ännu mer.

Andrahandsvärdet är det som kostar, ja. Och det kostar ännu mer i praktiken. Om man får bra betalt för sin gamla bil vid byte får man sämre rabatt på sin nya bil. Får man bra rabatt på sin nya ger de ett sämre pris på den gamla.

#2 • Uppdaterat: 2012-02-07 12:46
Hanzzon

Även om vissa bilar får lägre service-kostnader tack vare sina längre service-intervaller än 1500 mil så tjänar ju Prius in detta i bränslekostnader.
En viktig uppgift som man borde nämna hos Vibilägares Prius är att bilen köptes med det dyraste utrustningspaketet Executive och är i princip fullutrustad vilket självklart innebär en betydligt större värdeminskning vilket är väldigt relevant att nämna!
Hur ser kalkylen ut om Vibilägare i stället skulle räkna på en Prius med Business-utrustning från -04 för närmare 50 000kr lägre nypris? (ca 230 000kr i nypris -04 enligt infotorg.se)

#3 • Uppdaterat: 2012-02-07 14:11
Mistro

Det här med att tokutrusta vissa bilar är tyvärr en av Vib sämre sidor när man sedan skall summera allt.
Att behålla bilar olika länge och sedan nämna detta under: "betänk att..."
fungerar inte heller.

Men det hela är klart tänkvärt: Även om man tar en normalt felfri bil som Prius med sin låga förbrukning och behåller den i 8 år så kostar bilägandet alltså ändå nästan 30kr/ milen!!!
Allt är alltså inte bara värdeförluster utan det kostar dyrt också att serva/rep efter vissa mil.
Hade man bytt in bilen efter 3 eller 4 år så hade det ju blevit bra mycket dyrare.

Det är surt att vara bilägare! :(

#4 • Uppdaterat: 2012-02-07 16:56
Mythbuster

Måhända vara petig men meningen "Prius II drivs trots allt till övervägande del med fossilt bränsle" är felaktig. Den enda energin som tillförs Prius II är bensin. Dvs bilen drivs alltid av bensin även om elmotorn går då kraften till elmotorn alltid kommer via bensinen. Om man inte avser de 5% etanolinblanding i bensin förstås.

#5 • Uppdaterat: 2012-02-07 21:10
Hanzzon

Mythbuster, Man kanske syftar på energin som Prius tar tillvara på (tex rörelseenergin vid inbromsningar eller vid låg belastning av bensinmotorn där överskottsenergin används till att ladda batterierna) som är energi som försvinner i andra bilar och i den jämförelsen är "gratis" när bilen sen går på el.

#6 • Uppdaterat: 2012-02-07 21:29
Mythbuster

Hanzon. Det är en möjlig förklaring. Men Prius hybdridkitt är att av många sätt att öka verkningsgraden i motorn. Inte det enda och inte det billigaste. Men det gör inte bilen något annat än 100% bensindriven även om hybridiseringen är ett bra steg. Fast gratis är det inte. Att ladda under drift kostar också bränsle.

#7 • Uppdaterat: 2012-02-07 22:37
Hanzzon

Visst är det så men Toyotas hybridsystem är det effektivaste vi har hitills och blir bättre för varje version.

#8 • Uppdaterat: 2012-02-07 22:51
PREVIA

Eller så servar man inte bilen hos serviceverkstaden och därmed spar ca två kronor milen genom att hälla i ny olja och byta filter själv vilket tar mindre tid än att boka tid och ta sig till bilverstaden för att göra detta. Stämplarna i boken har ej heller så stort värde om man behåller bilen länge.

#9 • Uppdaterat: 2012-02-08 09:54
Thommys

Stämplar eller ej, välvårdad eller ej. Handlaren struntar i det. Han går in på nätet och tittar vad liknade bilar står i hos andra bilhandlare. Sen säger han att han måste ha sin vinst, sin prutmån och en del för att lämna garanti på bilen och så drar han av det och du får ett pris. Du kan sitta där med din fina servicebok och vaxade bil, du får inte mer för det.

Service är viktigt för att garantin skall gälla. (Och självklart för att bilen skall hålla och vara laglig)

#a • Uppdaterat: 2012-02-08 11:57
Swenssons

Att folk inte fattar vicket nedköp det e att köpa en prius. Ta tex värdefallet på 80%!!!!!.... Att den köstar ca 10% mer att äga än en Ford Mondeo talar ju oxå sitt språk. Att köpa en bil e sällan en bra affär och att köpa en prius gör man ju bara om man vill forlora riktigt mkt penagar.... Denna undersökning visar att Ford är ett hyggligt köp eftersom det e en så stor å rymlig familjebil till ett rimligt pris. Även en Opel och inte minst Kia e ett bättre köp än.... Att folk sedan inte hajar det e en gåta? Snacka om massuggession!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.