Nästa artikel
Rosttest: Fiat Dobló 1,6 ELX (2003)
Rost

Rosttest: Fiat Dobló 1,6 ELX (2003)

Publicerad 22 september 2003 (uppdaterad 28 november 2016)

Fiat Dobló är mer gediget byggd än Citroën Berlingo, men har många skarvar i underredet och är även skarvad i sparklådorna. Karossen är helt i plåt och de bakre  skärmkanterna bildar en smutssamlande hylla. Innerskärmar finns fram och bak, men de bakre är av tveksam kvalitet.

Fiat saknar helt invändig behandling med rostskyddsmedel och några stänklappar finns inte heller. Även på Dobló gäller det att se upp med skjutdörrarnas nedre infästningar.

Dörrarnas limfogarna är dock välgjorda och slitskyddet under bilen bra. Plus blir det också för bränsletanken i plast och de främre innerskärmarna som är vettigt konstruerade. Men det räcker ändå bara till en etta i betyg för Dobló. Underkänt med råge, alltså!

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 8 år

Testinformation

Betyg rost: 1 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.