Nästa artikel
Rosttest: Volkswagen Passat Variant (2011)
Rost

Rosttest: Volkswagen Passat Variant (2011)

Publicerad 25 februari 2011 (uppdaterad 28 november 2016)

Volkswagen Passat har en kaross helt i stålplåt. Bilen har fuktbindande innerskärmar bak, stänklappar saknas och bakluckans dräneringshål är igentäppta. Plastsköldarna som täcker större delen av underreden är heller ingen optimal lösning, särskilt som plåten under dem är helt obehandlad.

Skarvarna i fjäderbensholkarna fram är emellertid ordentligt tätade. Dörrar, huv och baklucka är invändigt vaxbehandlade, liksom alla hålrum under bilen.

Skärmkanterna bak och innerskärmarna fram är av bra konstruktion. Både bränsletank och reservhjulsbalja är i plast och banden som håller upp tanken är gjorda i rostfritt stål.

Bilarna är besiktade av Rostskydds-Metoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Revidering: Vi Bilägare har i efterhand reviderat betyget till en trea sedan det visat sig att limtätningarna, framför allt i huv, men också i skarvar för baklucka och dörrar har dålig vidhäftning.  Möjlig orsak är också dålig vidhäftning av grundfärgen. Bilar med gastankar, dolda under plastsköldar, är också rostfällor.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volkswagen Passat Variant 2,0 TDI, 140 hk
Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.