Nästa artikel
Rosttest: Volvo V70 (2011)
Rost

Rosttest: Volvo V70 (2011)

Publicerad 20 september 2011 (uppdaterad 28 november 2016)

Volvo har under senare år snålat in lite på rostskyddet.

Huv och baklucka är helt rostsäkra, då de är gjorda av aluminium respektive plast. Resten av karossen har skyddats på utsatta ställen. Det finns invändig behandling i dörrarna och de är tätade även i hörnen, vilket är ovanligt.

Bilens underrede har täckts med PVC och de flesta skarvar är ordentligt förseglade, men i bilens bakände är plåten mer oskyddad. Det saknas också vaxbehandling i en del hålrum. Framför bakre hjulhusen bildar plåten en ficka som så småningom kommer att fyllas med fuktig lort.

Några stänklappar har Volvo inte kostat på, men sparklådan skyddas mot hjulsprut av en plastprofil. I alla hjulhus sitter stänklappar av filtmaterial, men med en yttre del av plast.

Bilen är besiktad av Rostskydds-Metoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Revidering:  Efter Vi Bilägares egna uppföljningar och Kimab-rapporten, där karossdelar sågats loss och analyserats på 4-7 år gamla bilar, har betyget sänkts från 4 till 3.  Bakom innerskärmarna släpper ”galv” och grundfärg, både fram och bak. Skärmkanterna bak är av mindre bra konstruktion, bristfällig tätning och sämre behandling.  Rosten kan komma relativt tidigt i punktsvetsar och skarvar.
 

Testinformation

Modeller i det här testet:

Volvo V70 Drive
Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.