Nästa artikel
Biltest: Opel Astra, Volkswagen Golf
Nybilstest

Biltest: Opel Astra, Volkswagen Golf

Publicerad 23 februari 2010 (uppdaterad 22 oktober 2014)
Sedan drygt 30 år har Volkswagen Golf regerat i sin klass, trots ihärdiga attacker från konkurrenterna. Inte minst från Opel som gärna skulle vilja döpa om segmentet till ”Astraklassen”. Hittills har det varit tji, men nu kommer fjärde generationen Opel Astra; läckert designad och späckad med körglädje och spännande teknik. Den gasar ikapp Volkswagen Golf – men inte om.

Vi hade fått höra en hel del förhandsskryt innan det blev dags för första provkörningen. Opelfolket var stolta över sin nya Astra, den saken var klar. Den som tror på sig själv vill förstås jämföras med de bästa och det var inte förvånande att det även fanns en Golf på parkeringen där provkörningsbilarna stod.

Kollegan hoppade in i Opeln, jag i Golfen och sen bar det av ut på krokiga och skumpiga landsvägar. VW: s direktinsprutade och turbomatade 122-hästarsmotor drev med kraft, fjädringen kändes fast och bekväm, styrningen exakt. Jag satt bekvämt i förarstolen och gottade mig åt körningen.

– Nej, ni Opelkillar, bättre än så här kan det inte bli, tänkte jag.

Men det kunde det, upptäckte jag när vi bytte bil. Opel Astra har en spänst, stabilitet och följsamhet som inte ens VW Golf riktigt kan matcha. Men så har Opel också jobbat hårt med att göra sin nya bil till klassens bästa körmaskin.

Den står brett på vägen. Jämfört med förra Astramodellen har spårvidden och axelavståndet ökat med flera centimeter. Hjulaxlarna sitter elva centimeter längre isär än på Golf. Det hjälper Astra att "flyta" lugnare över ojämn väg.

Flera fördelar
Men Opel har gjort mer än bara dra isär hjulen. Bakvagnen är av en ny typ med teknik som bland annat använts i rallybilar. En vanlig torsionsaxel har kompletterats med en så kallad watt-länk.

Den består av stag som är fästa dels i bakhjulen, dels i en mittmonterad, vertikal länkarm. När ett bakhjul utsätts för sidokrafter i en sväng går kraften via länkarna över till motsatta hjulet och motverkar krängningar. Bakvagnen blir mycket stadig.

Watt-länken har flera fördelar. Den minskar belastningarna på bussningarna i bakvagnen och därför kan de göras mjukare, vilket både minskar stötigheten på dålig väg och dämpar bullret från däcken. Astra rullar susande tyst. Karossen glider lätt.

Det är en fröjd att köra Astra i alla typer av väglag. När det är riktigt moddigt och eländigt hjälper ett bestämt ESP-system till att hålla kursen, men varningslampan blinkar sällan.

Prisad av mästare
Att Astra är en sällsynt väl balanserad bil blev extra uppenbart när vi pressade den genom en undanmanöver; fyra 90-graderssvängar som runt ett hinder. Testprotokollet är kortfattat men översvallande:

"Vi stänger av ESP och vid 71 km/tim uppför sig Astra briljant. I 75 km/tim blir bilen en aning understyrd och föraren lyckas inte vrida ratten snabbt nog för att hålla sig kvar i spåret. Med ESP klarar bilen 75 km/tim utan problem. Perfekt uppträdande! Väldigt bra känsla i styrningen!"

Det är flera som berömt Opel Astras köregenskaper. Inför den tyska tidningen Auto Bilds omröstning "Goldener Lenkrad" (Gyllene Ratten) testades Astra av ett gäng tävlingsförare med Mattias Ekström och gamle rallymästaren Walter Röhrl i spetsen.

De gav Astra sju av åtta möjliga poäng, vilket hjälpte Opels nya bil att vinna utmärkelsen.

Även om Volkswagen Golf känns lite stelare än Astra är det sannerligen inget fel på väghållningen. Mellan bakhjulen sitter en multilänkaxel, vilket vanligen brukar tillhöra en dyrare bilklass. Det är en lösning som både kostar mer, kräver utrymme och är tyngre än Opels enkla - och patenterade - chassilösning.

VW Golf är inte bara tyngre i bakvagnen. Den väger mer än Opeln, trots att Astra lagt på sig ett par hundra kilo. Att Opel låtit bilen svälla så mycket är förvånande när de flesta andra biltillverkare jagar kilon lika hårt som Viktväktarna.

Skymmande stolpar
Men designen har uppenbarligen varit viktigare för Opel än att spara vikt. Astra har blivit en stor bil. Karossen har vuxit med 17 centimeter på längden och fem centimeter på både bredd och höjd. Designstilen kallas "cab forward" vilket betyder att kupén liksom skjutits framåt.

Nederkanten på vindrutan befinner sig i jämnhöjd med framhjulsnaven, rutan ligger i en brant vinkel och sidostolparna är långt framdragna. Stilen ger Astra en slank, fartfylld profil som ytterligare framhävs genom Opels designtema "vingar och blad", veck och former som bryter ljuset på spännande sätt.

Men det finns uppenbara nackdelar med de långa vindrutestolparna. Trots att Opel delat dem i nederkant och lagt till en liten extra sidoruta, skymmer stolparna sikten på ett sätt som besvärat många testförare.

Ett par har till och med varit på väg att krocka med bilar och cyklister som helt varit dolda bakom stolparna.

Opel Astra gör sig förträffligt ute på vägen, men i stadstrafiken är den inte så kul. Föraren tvingas vrida huvudet som en uggla för att kunna se runt vindrutestolparna och bakåtsikten är också skymd. Utifrån ser bakrutan visserligen stor ut, men glaset täcker kraftiga plåtpartier.

Det är fri sikt bara genom en mindre glugg.

Ser bra åt alla håll
Volkswagens design är kanske inte så fantasifull, men i Golf ser föraren åtminstone bra åt alla håll. Trots att Astra är 22 centimeter längre än VW Golf känns den inte större.

190 centimeters passagerare har plats i båda bilarna men de har lättare att kliva in i Golf, vars bakdörrar är högre och bredare. Väl på plats konstaterade testpassagerarna att de satt hårt och bara halvbekvämt i båda bilarna och bad strax att få flytta fram.

Även lastutrymmena är ungefär lika stora, men Opel erbjuder smartare förvaring.

Opel använder ofta uttrycket "Flex" för att beteckna kluriga förvaringslösningar och i Astra finns ett "Flex Floor" i bagageutrymmet. Det är en bastant glasfiberskiva, vikbar på mitten och flyttbar i tre lägen.

I mittläget bildar skivan ett jämnt plan med baksätets fällda ryggstöd. I översta läget skapas ett dolt förvaringsutrymme på 126 liter under golvet.
Volkswagen har inga liknande finesser baktill. Lastrumsmattan är av en oväntat sladdrig kvalitet och när baksätets ryggstöd fälls bildas en hög kant.

41 knappar
Komforten i baksätet är sisådär, men de som sitter fram har inget att klaga på i någon av testbilarna. Standardstolarna i nya Astra beröms av kräsna provsittare och testbilens sportstolar (som ingår i ett paket för 17 000 kr) var extra fasta och långfärdssköna.

Golfs säten ger en mer nedsjunken sittkänsla, men ingen testförare fann någon anledning att klaga. 195 centimeter lång eller 158 centimeter kort, alla lyckades ställa in sköna körställningar, för det är tilltagna justeringsmåner i båda bilarna.

I Astra kan förarstolen skjutas 28 centimeter i längd och hissas 6,5 centimeter i höjd. Golf erbjuder liknande variationer.

Opels designtema med vingar och blad går igen även i inredningen. Astra har en raffig och elegant interiör. Opels inredare har nog varit och fingrat i en Golf, för materialen har en övertygande kvalitetskänsla.

Utan tvekan bättre
Det är kanske inte lika spännande att sätta sig bakom ratten på VW Golf, men förarplatsen är utan tvekan bättre. I Opel Astra tvingas föraren orientera bland 41 knappar på mittkonsolen. I dagsljus går det kanske an, men i mörker lyser knapparnas mikroskopiska symboler röda och är nästan omöjliga att se.

– Vi vet att det inte är bra, erkänner en Opeltekniker. Men reklamkillarna vill att konsolen ska likna BMW: s.

VW knäcker ju de flesta konkurrenter genom att erbjuda hela åtta motoralternativ till Golf. Men Opel hakar på. Även Astra får åtta olika motorer - så småningom. I början finns bara ett par alternativ och de är inte så roliga.

På bensinsidan erbjuds Astra med en 1,6-litersmotor på 115 hästkrafter. Det är en surrig och seg drivkälla som både låter och känns omodern och som inte gör bilen rättvisa.

Bättre är att vänta på den toppmoderna 1,4 liters turbon på 140 hästkrafter som satt i testbilen! Den är starkare, snålare och betydligt tystare och kostar dessutom bara 6 000 kronor mera.

Tidigt ute
Volkswagen var tidigt ute med små, snåla och kraftfulla motorer. I test-Golfen satt en 1,4-liters direktinsprutad och turbomatad maskin på 122 hästkrafter. Lite klenare än Opelmotorn, alltså, men det märktes inte.

Golf var lika snabb och motorn tog i med lite villigare kraft än Astras. Det beror på att högsta vridmomentet utvecklas tidigare i VW: s maskin. Opelmotorn behöver komma upp i närmare 2000 v/min innan den ger sitt bästa. Föraren behöver alltså växla lite oftare i Opel Astra men det gör inte så mycket.

Växelspaken har korta, precisa lägen och är trevlig att skjuta mellan de sex lägena. Opel lovar att Astras turbomotor ska dra mindre bensin än Golfs, men i verkligheten var det precis tvärtom. Vid varje testtankning gick det i några liter mer i den nya Opeln.

Med Astra försöker Opel locka till sig nya och framför allt yngre köpare. Till hjälp tar man ny och rolig teknik som ingen annan kan erbjuda. Det automatiska ljuset, exempelvis. AFL (Adaptive Forward Lightning) kostar 9 900 kronor och befriar föraren från besväret att blända av och upp igen vid möte.

Det sköter bilen med hjälp av ljuskänsliga sensorer och det är faktiskt mycket bekvämt. Men AFL är mer avancerat än så. I kurvor vrids ljuset upp till femton grader, i farter över 100 km/tim blir ljusbilden extra lång, i låga farter som i stadstrafik vinklas strålkastarna lite utåt för att föraren ska kunna
upptäcka fotgängare. ljuset kan ställas om på nio olika sätt.

För 5 900 kronor kan nya Astra också utrustas med Opel Eye, ett system som läser vägskyltar och håller reda på vilken hastighet som är tillåten.
Liknande teknik finns inte till Golf, men Volkswagen kontrar med en parkeringsassistent som fickparkerar bilen utan att föraren behöver röra ratten. Park Assist kostar 5 800 kr.

Obegränsade möjligheter
Specialprylarna är bara en bråkdel av vad som erbjuds i utrustningslistorna för båda bilarna. Den som vill lyxutrusta sin bil har nästan obegränsade möjligheter hos både Opel och Volkswagen.

Med Astra fortsätter Opel den föryngringsprocess som inleddes med Insignia, som blev Årets Bil 2009. Astra var visserligen bara trea i tävlingen om Årets Bil 2010, men är på många sätt en lyckad bil som får Opels förkättrade gubbstämpel att blekna.

Till slut har Opel Astra lyckas köra ikapp ärkerivalen Golf. Men den kommer inte om.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Opel Astra 1,4 Turbo Volkswagen Golf TSI 122

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Relaterade bildspel

Modellfakta

Opel Astra 1,4T

Tillverkningsland: Tyskland.
Modell: Halvkombi med fem dörrar.
Motor: Tvärställd fyrcylindrig med dubbla överliggande kamaxlar, variabla ventiltider och vattenkyld turbo. Volym 1 394 cm3. Borrning/sdlag 72,5 X 82,6 mm. Kompression 9,5:1.
Effekt/vridmom: 140 hk (103 kW) vid 4 900 v/min. Vridmoment 200 Nm mellan 1850 och 4900 v/min.
Kraftöverföring: Sexväxlad manuell låda, framhjulsdrift.
Hjulupphängning: Fram MacPhersonben, bak torsionsaxel och watt-länk.
Hjul: 215/50 17.
Styrning: Elektrisk, fartkännande servo. Vändcirkel 10,9 m.
Bromsar: Skivor runt om, ventilerade fram. Låsningsfritt system med kurvbromskontroll och panikbromsassistans.
Prestanda: 0-100 km/tim på 9,7 sek. Toppfart 205 km/tim.
Övriga versioner: Bensin: 1,4 med 100 hk, 1,6 med 115 hk, 1,6 turbo med 180 hk. Diesel: 1,3 med 95 hk, 1,7 med 110 hk.

Ekonomi:

Grundpris, kr: 175 900 
Testbilens pris, kr: 232 350 
Förmånsvärde kr/år: 33 400 
Skatt kr/år: 1 065 
Försäkring kr/år: 4 186 
Servicekostnad t o m 6000 mil, kr: 5 900 
Serviceintervall, mil/år: 3 000/1
Garantier, år: Två års nybilsgaranti, tre års vagnskadegaranti, tolv års rostskyddsgaranti och ett års vägassistans.
Milkostnad, kr: 32
 

Volkswagen Golf

Tillverkningsland: Tyskland.
Modell: Halvkombi med fem dörrar.
Motor: Tvärställd fyrcylindrig med direktinsprutning och turbo. Volym 1 390 cm3. Borrning/slag 76,5 X 75,1 mm. Kompression 10:1.
Effekt/vridmom: 122 hk (90 kW) vid 5000 v/min. Vridmoment 200 Nm mellan 1500 och 4000 v/min.
Kraftöverföring: Sexstegad manuell låda eller sjustegad automatväxlad, framhjulsderift.
Hjulupphängning: Fram MacPhersonben, bak multi länk-axel med fyra länkarmar.
Hjul: 195/65 15.
Styrning: Elektrisk, fartkännande servo. Vändcirkel
Bromsar: Skivor runt om, ventilerade fram. Lånsningsfritt system med panikbromsassistans.
Prestanda: 0-100 km/tim på 9,5 sek. Toppfart 200 km/tim.
Övriga versioner: Bensin 1,6 med 102 hk (multi fuel), GT 1,4 med 160 hk, GTI 2,0 med 211 hk, R 2,0 med 270 hk. Diesel: Blue Motion 1,6 med 105 hk, GT med 140 hk (även med fyrhjulsdrift), GTD med 170 hk.

Ekonomi:

Grundpris, kr: 174 900
Testbilens pris, kr: 183 800
Förmånsvärde kr/år: 33 300
Skatt kr/år: 1 020
Försäkring kr/år: 4 110
Servicekostnad t o m 6000 mil, kr: 7 370
Serviceintervall, mil/år: 3000/2
Garantier, år: Två års nybilsgaranti, tre års vagnskadegaranti, tolv års rostskyddsgaranti och tre års vägassistans.
Milkostnad, kr: 32

Vi tycker

Volkswagen Golf är huvudrivalen som Opel helst vill mäta sin nya Astra med. Båda bilarna kostar ungefär lika mycket och är likvärdigt utrustade men Astra är större. Utanpå i alla fall.

Nya Opel Astra är en spännande och innovativ bil som är föryngrad på de flesta sätt. Detaljkvaliteten är övertygande, komforten i toppklass och finurliga lösningar ökar användbarheten. Tyvärr har den sportiga designen också nackdelar, främst i form av dålig sikt.

Volkswagen Golf är genomtänkt i de flesta detaljer. Volkswagen har jobbat på att göra bilen bättre och bättre under flera generationer, utan att ändra på grundkonceptet. Generation sex har få svagheter. Låg förbrukning, långa serviceintervaller och ett andrahandsvärde som vilar på ett solitt kvalitetsrykte gör säkert också Volkswagen Golf billigare att äga.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-10-12 23:18
LarsZ20NET

Omkörningsförbud på VAG-bilar???
Läser man testet känns det som om Astra både kört om samt varvat Golfen.

#2 • Uppdaterat: 2011-01-12 02:04
Niklas A (ej verifierad)

Naturligtvis är argumentationen i artikeln dum.

Den bygger helt på att det räcker med att en bil är bra.
Mer behövs inte för att vinna mot vad som helst.

Enligt den argumentation som man kör här och som alltid används för att motivera höga betyg på Golf så skulle fortfarande Volvo 240 vinna alla biltester om den ännu tillverkades.

Om man hela tiden nonchalerar varje detalj hos Astra som är bättre än Golf som icke relevant i bedömningen, men däremot noga tar med varje minsta sak hos Golf som alls kan tyckas bra.

Så är det naturligtvis självklart att Astra inte kan vinna.

Detta är en analys som är amatörmässig eftersom den är utförd av någon som ser och konstaterar saker men som inte kan förstå eller inse vad de betyder.

Astra är helt överlägsen Golf utom när det gäller A-stolpen men det förändrar ingenting.

Men detta faktum förstår man inte här, utan man stirrar bara dumt på fakta, harklar sig lite besvärat och förklarar Golf som vinnare på praktiskt taget ingen skälig grund alls.

Enda förklaringen till detta är inkompetens för uppgiften.

#3 • Uppdaterat: 2011-01-12 07:34
SiggeN (ej verifierad)

Niklas A...", utan man stirrar bara dumt på fakta"...kan vara jobbigt när favvomärket inte vinner pga fakta. VW är helt enkelt den bättre bilen.

#4 • Uppdaterat: 2011-01-12 15:46
bilfreak (ej verifierad)

Har VW gjort något åt det bedrövligt höga däckljudet ?Jag provkörde både Golfen och Astran i höstas , Astran verkade knäpp tyst i jämförelse med Golfen. Hoppas på svar snarast .

#5 • Uppdaterat: 2011-01-12 16:02
bilfreak (ej verifierad)

VW , havererade AC , kamkedjor , BULLER mm är INTE kvalitetskänsla ! Åtgärda snarast !

#6 • Uppdaterat: 2011-05-26 18:44
.nef

Jag föredrar tevklöst Golfen före Astan. I golfen känns allt rätt, astran känns billig och tråkig. även om den kanske har något lägre däckbuller. golfen känns lyxig och påkostad.

#7 • Uppdaterat: 2011-07-20 12:55
Lars58

Den som (med glasögonen på) jämfört Golf/Astra upptäcker mycket riktigt att Golf har en fin välfungerande förarmiljö men ack så trist /tråkig i jämförelse med Astras ungdomligare/fräschare utformning. Han bör även upptäckt att materialvalen känns minst lika bra som i Golf.

Det har nämnts om för många knappar(40-talet) på Astrans och även Insignians (som jag har) instrumentpanel.
Men hallå, 20-talet av dom hör till Audio/Infosystemet(radio/cd mm) och är knappast nåt man sitter och knappar på under färd. Man justerar volymen eller byter radiokanal. (oftast via rattkontrollerna).

CD-spelaren i min veteran Opel Manta har 20-talet knappar...

Resten kommer ju av antalet funtioner i bilen.
Klimatkontroll/ värmesitsar / elbakruta / varningsblinkers / ESP / och sånt och finns väl i de flesta moderna bilar?
Dom är ju dessutom snyggt och ergonomiskt uppdelade i zoner.
Klimatkontroller längst ner
Audio/info systemet(som man aldrig rör...) i mitten
ESP/ Flex-ride/ Park assistans/Varningsblinkers högst upp.
Snyggt och prydligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.