Nästa artikel
Produkttest: Magellan RoadMate 2200T
Produkttest

Produkttest: Magellan RoadMate 2200T

Publicerad 16 maj 2007 (uppdaterad 8 maj 2014)
Magellans nya bilnavigator Roadmate 2200T har möjlighet att växa med uppgiften. Med kompletteringar kan den också användas i båten eller på skogspromenaden. Som bilnavigator fungerar den mycket bra men fullt utrustad blir priset högt.

Magellan har gjort en bilnavigator som går att komplettera och även att använda i andra sammanhang än i bilen. Därigenom har man kunnat hålla priset nere på standardapparaten. I grundutförande ingår bara kartor över Norden.

Det finns ett flera intressanta kompletteringssatser för den som vill ha ut mer ur sin Magellan. Man säljer ett SD-kort med kartmaterial över Europa för 1 895 kronor. Den som vill ha TMC (Traffic Message Channel) kan köpa till en extra mottagare för det. TMC-enheten börjar säljas under våren till ett pris som ännu inte är fastställt.

Vad som gör Magellans senaste apparat extra intressant är att den har ett bredare användningsområde än andra GPS-navigatorer. Den är väderskyddad enligt normen IPX-4 vilket garanterar att den ska klara fukt och damm.

Köper man till ett Crossover-kit (extra programvara och ett skyddande gummihölje) för 1 295 kronor, går det sedan att ladda Roadmate 2200T med sjökort och topografiska kartor. Därmed går den att använda i båten, på fjället eller på skogspromenaden. Inga extra kartor ingår dock i Crossover-paketet. De får man köpa separat.

Det inbyggda laddningsbara batteriet har högre kapacitet än vanligt för att klara tillvaron utanför bilen. Enligt tillverkare räcker batteriet upp till åtta timmars användning.

Här finns extrafinesser som MP3-spelare och bildvisare. Däremot saknas handsfreefunktion för mobiltelefoner utrustade med Bluetooth. Uppdaterad information om var aktuella fartkameror är placerade finns att hämta gratis på Magellans hemsida.

Igångsättningen är extremt enkel. Första gången man startar apparaten får man välja språk. Sedan är det bara att montera den i vindrutan med den medföljande sugproppsfoten och börja navigera. Första gången vi startade apparaten tog den väldigt god tid på sig att spåra upp tillräckligt många satteliter för att kunna jobba. Efter det har den däremot varit snabb.   

Att skriva in adressen man önskar navigera till går enkelt. Först väljer man stad, sedan gata och sist husnummer. Det går även att söka städer via postnummer.

Här finns också den vanliga uppsättningen intressanta platser såsom museér, köpcentra, flygplatser, hotell mm.

En nackdel är däremot att det in standardutförandet inte går att söka efter guidning till en plats genom att mata in des koordinater i longitud och latitud. Den möjligheten ska dock ingå i Crossover-paketet.    

Inmatningen går snabbare än i någon Magellan vi tidigare testat. Förklaringen är att i den nya modellen Roadmate 2200 T har man övergett hårddisken som lagringsmedia. Istället används ett internt flash-minne och minneskort för kartmaterialet av typen SD.

Pekskärmen på 3,5 tum är ljusstark och tydlig. Den klarar de flesta ljusförhållanden med god läsbarhet. Magellans muntliga och grafiska körinstruktioner är tydliga så det ska mycket till för att man ska missa att svänga av vid rätt tillfälle. Skulle så ske räknar navigatorn snabbt fram en ny rutt till målet.  

Det finns ingen stöldskyddsanordning i form av lösenord eller annat. Det kanske är lika bra. Det är ändå alltid säkrast att aldrig lämna navigatorn i bilen. Dessutom är Roadmate 2200 T tillräckligt liten och smidig för att det ska gå enkelt att ta med sig den i fickan. Tyvärr har inte Magellan skickat med någon skyddande bärväska. Att repa pekskärmen mot en vass nyckelknippa i rockfickan vore ingen trevlig upplevelse.

Sammantaget är Magellan Roadmate 2200 T en av de intressantaste produkterna på GPS-marknaden just nu. Som bilnavigator tillhör den de bättre i klassen. Dess många användningsområden och väderskydd gör den unik. Men flexibiliteten kostar. Utrustad med Europakarta, TMC-mottagare, Crossover-kit och några topografiska kartor springer priset iväg kraftigt. 

Magellan RoadMate 2200T

Pris (Lägsta pris enligt pricerunner.se) kr: 3 079
Skärmstorlek, tum: 3,5 tum
Kartleverantör: Navteq
Täckningsområde: Sverige, Danmark, Finland och Norge (Europakarta på SD-kort kostar 1 895 kronor).
Bredd/höjd/djup (mm): 125/85/26
Vikt, (gram):  225
Drifttid batteri, timmar: 8                                                            
Lagringsmedia: SD-kort                             
Fjärrkontroll: Nej
Stöldskydd: Nej
MP3-spelare: Ja
Bildvisare: Ja
Longitud/latitud programmering: Nej
TMC-mottagare, pris kr: Ej fastställt 
Handsfree: Nej
Ã-vrigt: Väderskyddad enligt normen IPX-4. Sjökort och topografiska kartor finns som tillbehör.

Plus: Flexibel, Bra skärm, Snabb inmatning, Väderskyddad

Minus: Saknar longitud/latitud-programering, Ingen handsfree,TMC kostar extra

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.