Nästa artikel
Produkttest: Blaupunkt Travelpilot Lucca, TomTom One XL
Produkttest

Produkttest: Blaupunkt Travelpilot Lucca, TomTom One XL

Publicerad 13 augusti 2007 (uppdaterad 8 maj 2014)
 Även GPS-navigatorer med lite större bildskärmar börjar nu komma ned i pris. Den här gången testar vi två apparater med skärmar kring fyra tum som kostar mindre än 5 000 kronor. Blaupunkt Travelpilot Lucca 5.2 är välutrustad men lider av att vara lite svår att läsa av. TomTom One XL är enklare och billigare. Tyvärr har den också fått ett väldigt svårhanterligt fäste som väcker irritation varje gång man ska ta ur apparaten ur bilen.

Bland till exempel lastbilschaufförer har portabla GPS-navigatorer med större skärmar än de vanliga tre tummen varit populära länge. Den främsta anledningen är att när apparaterna hamnar långt från föraren, uppsatta på stora vindrutor, krävs det väldigt pigga ögon för att man ska se alla detaljer.

Problemet är att de stora bildskärmarna bara funnits på de allra mest exklusiva modellerna. Därmed har prislappen ofta dragit iväg, ibland ända upp mot 10 000 kronor.

Denna gång har vi testat två navigatorer som erbjuder stor bild till halva den kostnaden.

Billigast är TomTom One XL Europe. Uppgivet cirkapris är  3 995 kronor men enligt prisjämförelsesajten Prisjakt.nu, går den att hitta från 3 590 kronor. TomTom har snålat med finesserna som inte rör själva navigationen. Här finns ingen mp3-spelare eller bildvisare.

One XL har en tryckkänslig bildskärm på 4,3 tum. Via en mobiltelefon med Blue-tooth, kan navigatorn anslutas till en rad abonnemangstjänster. Mot en avgift kan man sedan få trafikinformation, väderprognoser och annat matnyttigt skickat direkt till sin GPS.

Flera finesser
Blaupunkt TravelPilot Lucca 5.2 kostar 4 995 kronor och är utrustad med en något mindre skärm på fyra tum jämnt. Den har finesser som bildvisare och mp3-spelare. Det går också att använda apparaten som bildskärm om man ansluter en extern DVD-spelare eller backkamera.

Blaupunkt är utrustad med TMC-mottagare som standard. Via TMC (Traffic Message Channel) skickas aktuell trafikinformation ut via FM-radion. Navigatorn kan automatiskt lyssna efter uppgifter som rör den rutt man programmerat in. Skulle ett hinder uppkomma någonstans längs vägen slår utrustningen larm och guidar föraren via en ny rutt runt hindret.

Finessen kan göra nytta också i Sverige men framför allt är den mycket användbar när det gäller att undvika de massiva bilköer som kan uppstå på kontinentens motorvägar efter trafikolyckor. TMC är gratis att använda i Sverige och i många andra europeiska länder.

Känns lite pladdrig
Skillnaden i bildskärmarnas storlek är inte påfallande men TomTom är ändå betydligt enklare att läsa av. Det beror på att text, symboler och siffror är mycket större och att skärmen även är mindre känslig för reflexer.
Blaupunkt visar istället en större kartbild vilket kan uppskattas av dem med skarp syn. Vi andra får anstränga oss hårt för att läsa vad som står i det minimala statusfältet på skärmens högra sida.

Tyvärr lider också Blaupunkt av betydligt sämre ljud än TomTom. Den instruerande rösten är väldigt tunn. Drar man upp volymen ökar distorsionen snabbt. Då hjälper det inte att kvinnan i Blaupunkt ger tydlig vägledning och uttrycker sig på en ledigare och naturligare svenska än hennes kollega i Tom-Tom.

TomTom ger inte fler muntliga instruktioner än vad som krävs, vilket kan vara en fördel. Blau-punkt kan ibland kännas lite pladdrig, vilket kan vara irriterande om man till exempel försöker konversera med en passagerare eller lyssna på radio samtidigt.   

Macken är stängd
När det gäller manövreringen är båda apparaterna relativt enkla att hantera. Blaupunkt har ett extra plus i och med sina reglage på fronten. Via dem kan man reglera volym, zooma in och ut på kartan samt gå in i menystrukturen. TomTom har bara en enda knapp för på och av. Resten sköts via den tryckkänsliga skärmen. Vi anser att Blaupunkts system är enklare att sköta.      

De båda reagerar ungefär lika snabbt på kommandon och kräver ingen väntetid mellan knapptryckningarna. De har också god satellitmottagning och är snabbt färdiga för arbete sedan man startat dem.

Operativsystemen fungerar klanderfritt utan tendenser till omstarter eller låsningar.

Bägge har hämtat sin elektroniska karta från leverantören Tele-atlas. Bägge visar också på brister i kartmaterialet. Bostadsområden från början av 2000-talet saknas men däremot hävdar både Blaupunkt och TomTom att bensinmacken på Vanadisvägen i Stockholm finns kvar. Den stängde i början av 1990-talet…

Föredrar stora vägar
TomTom tycks föredra de stora vägarna. Ibland leder den föraren långa omvägar för att slippa svänga av, trots att man valt att få den snabbaste rutten till målet. Blau-punkt använder sig oftare av det mindre vägnätet för att få fram en så effektiv rutt som möjligt. Det är naturligtvis att föredra.

Bägge apparaterna är utrustade med stöldskydd. Tyvärr är det ingen garanti för att tjuven inte kommer att krossa rutan och ta med sig navigatorn, om den lämnas kvar i bilen. Att ta loss Blaupunkt från vindrutefästen är lätt och smidigt.

TomTom är däremot omöjlig att få med sig utan att lossa sugkoppen och ta bort hela fästet.

TomTom är dock, trots sin större bildskärm, mindre och lättare. Det gör den behagligare att bära med  sig.

Vi tycker

 TomTom navigerar tryggt och säkert, även om den ibland visar ett överdrivet motstånd mot att välja mindre vägar.
    Blaupunkt har en stor fördel med inbyggd TMC och ett mycket bättre fäste än TomToms. Tyvärr är skärmen ibland svår att läsa av och ljudet så pass dåligt att den muntliga guidningen kan bli svår att uppfatta.
Prisskillnaden på 1 405 kronor får avgöra. TomTom blir bästa köp.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.