Nästa artikel
Facelift för A3/S3
Nyheter

Facelift för A3/S3

Publicerad 6 juni 2008 (uppdaterad 23 september 2010)
Audis bägge 3:or, A3 och S3, har genomgått en lättare föryngringskur.  Ingreppen är inte stora, men ändå märkbara. Viktigast kanske är att A3 nu ska säljas med miljömotor för E85.
Nu är det dags för en andra facelift av populära Audi A3 och sportversionen S3. Ansiktslyftning nummer två innebär bland annat nya strålkastare, sidobackspeglar med integrerade blinkers och nya fälgar. Viktigare är dock nyheterna under skalet. främst E85-motorn. Det är samma 1,6-liters motor på 101 hk som bland annat används i VW Golf, fast nu etanolkonverterad för kunna klassas som miljöbil. A3 med E85-drift kommer till Sverige i augusti och grundpriset blir 181 900 kr.

Automatisk parkeringsassistans finns numera att tillgå även i A3. Sensorer känner av när det finns en parkeringsficka som är tillräckligt stor för bilen. Allt föraren behöver göra är att lägga i backväxel och gasa och bromsa när det behövs. Och att släppa ratten, för bilen tar själv över rattkommandot och placerar sig lämpligt i parkeringsfickan.

S3, som är sportversionen av A3, finns numera att tillgå även i femdörrars, kallad Sportback. S3 skiljer sig interiört med kraftigt skålade sportstolar och liten sportratt. Audi S3 är en riktig Autobahn-racer, fast i det kompakta formatet. Att köra en bit över 200 km/tim känns fullständigt odramatiskt. Det låter som en klyscha, men bilen ligger nästan som klistrad vid vägbanan. Relativt tyst går det också. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/tim och 0-100 km går på 5,7 sek. S3 har 265 hk och motorn ger ett maximalt virdmoment på 350 Nm.
S3 bjuder föraren på mer motorkraft, ännu spänstigare vägegenskaper och styrreaktioner än i A3.

Ett aktivt system över stötdämparnas hårdhetsgrad finns också i S3, vilket ska göra att fjädringen ställs in automatiskt för bästa tänkbara köregenskaper i varje läge. Men skillnaden mot att ha systemet urkopplat är relativt litet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.