Nästa artikel
Rosttest: Mercedes B170 CST
Rost

Rosttest: Mercedes B170 CST

Publicerad 22 september 2009 (uppdaterad 28 november 2016)

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsbehandlingen på Mercedes B-klass känns igen från syskonmodellen A-klass. Det innebär bland annat ett ökat användande av rostskyddsmedel, en specialbehandling som alla Mercedes som säljs i Norden numera får.

Större delen av underredet, som täcks av stora plastsköldar, är besprutat med ett tjockt vaxlager och skarvarna är tätade med PVC.  Även framskärmarnas infästningar och motorbalken är behandlade med rostskyddsmedel. Inuti balkarna på undersidan finns också  skyddade vax, dock ganska sporadiskt.

Dörrar, huv och baklucka har välgjorda limningar, men saknar helt inre behandling. Den i särklass allvarligaste rostfällan på B-klass är skärmkanterna bak, som är av en sällsynt olycklig konstruktion, enligt vår rostskyddsexpert Thomas Widström.

- De uppvikta kanterna bildar fickor som kommer att samla på sig mängder av blöt smuts. Saken blir inte bättre av att fuktbindande innerskärmar i filtmaterial ligger rakt ned i fickorna, säger han.
 
Minus blir det också för bränsletank i plåt och att stänklappar saknas. Att hela karossen är i plåt är heller inte optimalt från rostskyddssynpunkt.

Rostskyddsgaranti: 30 år.

Testinformation

Betyg rost: 3 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.