Nästa artikel
Rosttest: BMW 530d (2010)
Rost

Rosttest: BMW 530d (2010)

Publicerad 6 april 2010 (uppdaterad 28 november 2016)

BMW: s nya 5-serie har ett utmärkt rostskydd och är den första testbil på länge som får en femma i betyg. Huv, framskärmar och dörrar är i aluminium och samma sak gäller hjulupphängningar och en rad andra chassidetaljer.

Tätningarna i huv, dörrar och baklucka är välgjorda och bakluckan, som är i stålplåt, är invändigt behandlad. BMW har också konstruerat om skärmkanterna bak, som på den tidigare modellen hade en smutssamlande hylla.

Under bilen är alla balkar invändigt behandlade och skarvarna är bra tätade. BMW har också kostat på en behandling med rostskyddsmedel innanför de plastsköldar som täcker stora delar av underredet.

På minussidan noteras egentligen bara två saker. Stänklappar saknas som standard och innerskärmarna, både fram och bak, är i ett filtliknande material som kan suga åt sig fukt. BMW har också bantat på avgassystemet, som på gamla 5-serien (rostbetyg: 4) var helt rostfritt.

På den nya modellen är främre ljuddämparen och mellanröret i vanligt stål, men resten är rostfritt.

– Trots några missar är nya 5-serien en av de absolut bäst rostskyddade bilarna just nu. Det motiverar högsta betyg, säger Vi Bilägares expert Thomas Widström.

Bilen är besiktad av Rostskyddsmetoder AB.

Rostskyddsgaranti: 12 år

Testinformation

Modeller i det här testet:

BMW 530d
Betyg rost: 5 av 5

Betyg

  • 5. Materialval, konstruktioner och övriga skyddsåtgärder är effektiva. Rostangrepp bör inte komma inom de första sex åren.
  • 4. Välgjort rostskydd med några tveksamma konstruktionslösningar som på sikt kan orsaka problem.
  • 3. Normalbra rostskydd där någon form av behandling gjorts i fabrik eller i efterhand. Konstruktioner/material kan under en tid rädda sämre behandling.
  • 2. Behandlingen är sparsam eller saknas ofta helt och hållet. Oftast enbart material av stål. Angrepp inom några år, inte alltid synliga för blotta ögat.
  • 1. Undermåligt rostskydd. Bilarna klarar inte en vinter på saltindränkta vägar utan angrepp. Behandling rekommenderas omgående.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-04-22 22:54
Carol Hruza

Undrar om den test gäller också för 520 d 2010 års.
MVH Carol

#2 • Uppdaterat: 2015-08-24 02:17
robotize

Kanonbil! Köp en, jag har en själv! :D

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.