Nästa artikel
Nekades på buss - får ersättning
Nyheter

Nekades på buss - får ersättning

Publicerad 8 december 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Sitt på ett vanligt säte eller spänn fast rullstolen, det krävde busschauffören från en man i rullstol för att få åka med. Nu får mannen 75 000 kronor i ersättning.
Mittmotorbilen Renult Clio V6 baserades på Clio Mk II, även om det handlar om mycket få gemensamma delar. Motorn på tre liter gav ursprungligen 230 hk men uppgraderades senare till 255 hk. Även chassit sågs över, enligt vissa då bilen kritiserats för dålig väghållning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-12-08 13:19
Sten Granqvist (ej verifierad)

Är själv busschaufför för Skånetrafiken och trans- porterar ibland rullstolsbundna och jag lider faftiskt en del med chauffören ifråga.Inte sällan saknas fastspänningsmöjligheter i bussen och kan inte resenären flytta till ett vanligt säte blir det problem.Vad hade hänt i en sådan situation om bussen krockar med ett mötande fordon eller en älg eller helt enkelt kasar av vägen i hög hastighet? Jag tycker heller inte det är diskriminering att svårt handikappade åker färdtjänst från dörr till dörr.Det hade jag velat i den situationen.Ett annat problem med handikappanpassningar av bussar är att vi fått låggolvbussar som är väldigt stötiga och som går imot de uppbyggda angöringsplatserna.Skador på förare och bussar och betydligt sämre komfort alltså.M.v.h./Sten,busschaufför medöver 20 års erfarenhet.

#2 • Uppdaterat: 2009-12-08 13:36
ANN (ej verifierad)

Jag håller med Sten. Självklart ska handikappade få åka färdtjänst. A sitta "lös" i en rullstol i en buss är ju livsfarligt.

#3 • Uppdaterat: 2009-12-08 15:34
Ingmar (ej verifierad)

Håller helt med busschaffören, hur han än hade gjort så har alltid hadikappmaffian rätt, om ett barn springer ut framför bussen så en hård inbromsning måste till och rullstolen kommer som ett bovlingklot i mittgången så hade det väl blivit chafförens fel det också för att han inte såg till att stolen var fastspänd. Vi har samma problem inom flyget med våra trånga 50 sits flygplan när vi har att göra med handikappade som tycker att vi ska bygga om flyplanen så dom blir handikapps anpassande, där räddar flygsäkerhets kraven oss från vansinnet.

#4 • Uppdaterat: 2009-12-08 18:08
Larsson (ej verifierad)

Jo tack och lov jobbar man inom flygindustrin (flygtekniker) Håller också med chauffören. Hur kan det gå till såhär, ska man utsätta han själv och andra för livsfara bara för att chauffören inte ska diskriminera honom? Löjligt!!

#5 • Uppdaterat: 2009-12-08 21:17
Konservator (ej verifierad)

Det kränkningsindustriella komplexet firar nya triumfer, den här gången på trafiksäkerhetens bekostnad.

#6 • Uppdaterat: 2009-12-08 21:17
Olle (ej verifierad)

Det är otrevligt att läsa de 4 första kommentarerna även om de nu, att döma av språk och innehåll, verkar vara skrivna av samma person. Att skriva allmänt nedlåtande om handikappade personer i termer som "handikappmaffia" säger faktiskt en hel del om den person som skrivit detta, troligen själv busschaufför. Skäms!

#7 • Uppdaterat: 2009-12-08 23:27
Bernie (ej verifierad)

Inte konstigt att folk är så lättkränkta när det finns så löjligt mycket pengar att tjäna.

#8 • Uppdaterat: 2009-12-09 01:00
Larsson (ej verifierad)

Olle: Jag är inte samma person som Sten, Ann och Ingmar. Sten skrev att han är busschaufför men det är inte jag. Skäms på dig själv. Men om du vill diskutera så är du välkommen att göra det såklart. Tycker du det är rätt att utsätta andra för fara bara för att inte riskera att bli dömd för att ha "kränkt" någon?

#9 • Uppdaterat: 2009-12-09 10:33
Janne (ej verifierad)

Jag är en av den få som verkligen känner till vad som hände vid detta tillfälle eftersom jag är anhörig till personen i fråga. För det första hade vi ingen aning om att Busslink skulle betala ett öre i ersättning. Vid ett tidigare liknande fall fick personens assistent en blomstercheck för att personen inte fick åka med bussen. Vi detta tillfälle var personen på krogen, som alla andra, och ville åka hem kl 03.00 på natten. Då finns inga Färdtjänstbussar att tillgå. Det är en rättighet att även "Handikappmaffian" ska få gå på krogen. Bussen i fråga var utrustad enligt EU-standard för att transportera personer i rullstol. D.v.s. personen sitter baklänges mot ett stöd. Huruvida det är en bra lösning eller inte kan man ju diskutera. Det faktum att chaffören inte släppte på passageraren tror jag inte har enbart att göra men att han är ett hot mot säkerheten i bussen. I så fall skulle ingen stående passagerare få åka med i bussen. Att anklaga rullstolsburna passagerare för att hota säkerheten i bussar är vekligen ett bottenmärke. Ta reda på fakta innan ni yttrar er, men å andra sidan bra att se vilka fördomar som finns i samhället.

#a • Uppdaterat: 2009-12-09 10:50
Mannen i Rullstol (The Boss) (ej verifierad)

Jag var på krogen med min assistent, som så många gånger förr. Jag tänkte vara som alla andra d.v.s. jag visste inte när jag skulle lämna krogen och åka hem. Dessutom hade jag inte bokat någon Färdtjänst för det måste man göra 3 dagar innan om man ska åka efter kl 24.00! Många gånger när jag åker buss så är den proppfull med mer eller mindre berusade personer på väg hem från krogen. Vad händer om bussen tvärstannar? Vem är störst säkerhetsrisk. En rullstol eller en massa stående personer med, tillfälligt, dålig balans? Ska chafförerna få avgöra vem som ska få åka med på deras buss? Om han/hon hindrar en frisk person från att åka med blir det ett djävla liv men att hindra en person i rullstol är tydligen helt ok enligt vissa.
Tack busslink för att ni inte släppte på mig. Hälsningar/ Mannen i Rullstol

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.