Vi Bilägares forum

Windows Phone 8 (Lumia 735 med 8.1) - En riktigt trevlig bekantskap

Windows Phone 8 (Lumia 735 med 8.1) - En riktigt trevlig bekantskap

Android vs iPhone, iPhone vs Android......det eviga kriget.

Fick en rejäl aha upplvelse häromdagen när jag valde att spendera 1600 kronor på en Nokia Lumia 735, en 4G nalle med OLED skärm på 4,7 tum.
Detta är verkligen en telefon som är värd att kallas business telefon.
För Er som kör MS office och kanske även kör OneDrive och hittat guldkornet OneNote så är detta det ultimata verktyget.
Att kunna använda den som Presenter (för att kontrollera Powerpoint) scanna visitkort och putta in i OneNote anteckningarna och ha alla dokument med sig på resan utan att behöva plocka upp datorn är riktigt smididgt.

Och allt detta för 1600 kronor.

VIsst, jag har fortfarnde min Iphone kvar då bristen på appar fortfarande finns, men måste säga att jag blev riktigt positivt överaskad.

Så, för Er som inte prövat och är nyfikna på något nytt, varför inte pröva Windows Phone 8.1.

Uppdaterat: 2015-09-16 14:58
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Kommentarer

Har under ett drygt år kört en Lumia 925 som min jobbmobil och även den har fungerat utmärkt. Min privata Samsung Android-mobil används egentligen bara när det är nån app som saknas i WP. Bra kamera dessutom och bra navigation med nedladdningsbara kartor över hela världen. Och webbläsaren är så snabb och "smooth"...:) Sen finns det numera väldigt många appar så i de flesta fallen hittar man endera samma app som i t ex Android eller nån snarlik. Men givetvis finns det nån app som man saknar, tyvärr....

Uppdaterat: 2015-03-27 18:31

Jag har sedan 8 månader en Lumia 930 och är helnöjd. Ok, den är stoor och lite tjockare än den 925 jag hade tidigare, men det står jag ut med.
Mellan dessa Lumia hade jag en Android, visst den funkade, men den jobbar inte i samma dimension även om den har tillgång till fler appar, speciellt skräpappar!
Och en 20 Mp kamera med en massa jönsfinesser är ju inte så dumt, speciellt inte när man fått tid att lära sig att utnyttja den.
Sedan gillar jag navigationen "Here drive" som är väldigt lättanvänd.

Uppdaterat: 2015-03-28 19:10
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag har en Lumia 630 (1000 kr) sen nästa ett år tillbaka, och appar i all ära, men det va längesedan jag hade en mobil som faktiskt fungerade även som telefon när dne varit på ett tag... (I min senaste android-Sony ringde det aldrig utan fick alltid SMS om att nån försökt nå mig, och den före det var så seg så den började inte reagera på inkommande samtal förrän automatiska svaret gick in...

Dock hade jag inne den på garanti, men dom lyckades inte återskapa felet (Rassel i telefonhögtalaren under samtal) utan skulle som vanligt fixa hårdvaruproblem med mjukvaruppdatering... Jag ska reklamera garantijobbet imorgon, skulle inte jag veta hur det brukar låta i telefonen när jag pratat i 500 timmar? Han i butiken förklarade att dom hade kört samtalstest med högtalartelefonen i, och han såg helt oförstående ut när jag förgäves försökte förklara att det inte är den högtalaren det är fel på...

Uppdaterat: 2015-03-29 21:26
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Har en 920 sen 2,5 år tillbaka. Abonnemanget har gått ut och diverse nasare ringer dagligen för att jag ska binda om och få en ny telefon, men jag är så sjukt nöjd med denna apparat, och efter jag nyligen fått både iPhone och iPad från jobbet är jag om möjligt ännu mer nöjd, iPhonen blir jag bara förbannad på, och den ligger vidarekopplad i handskfacket på bilen, på iPaden har batteriet tagit slut, och jag orkar inte ladda den.
Jag har inte pillrat på nån nyare Lumia, men 920 med sitt massiva plastchassie kan man använda som hammare, och det finns inte minsta prick på glaset.

iPhones enkla användande brukar framhävas som en av telefonens fördelar, som WP användare undrar jag varför den ska vara så krånglig, det är väldigt mycket onödigt knappande på en iPhone.

Läste att kommande WP 10 tydligen saknar vissa funktioner som 8.1 har, så kolla noga innan ni uppdaterar.

Uppdaterat: 2015-03-29 22:29

Och jag körde 925 tills för 2 månader sedan, nu 930 och är fruktansvärt nöjd, bäst som sticker ut är kameran och den grymma batteritiden, det som är bra sedan innan är att kalender kommunicerar med dator och läsplatta och att man kan dela kalendern som jag gör med frugan så jag får alla hennes tider i min telefon ock hon mina, klockrent

Uppdaterat: 2015-03-29 22:35

Dessa tidszonsbuggar.
iPhone har haft det till och från och tror inte de andra tillverkarna är befriade från det heller.
Ibland är det dock inte alltid mobilOStillverkarnas fel, det kan även vara kopplingar mot företag och kalenderstrul som ställer till det.

Har kollat lite på Windows phone 10 (eller bara windows 10 som det kanske kommer kallas) som lurar runt hörnet och det ser trevligt ut.
Just nu så saknas några funktioner då det endast rör sig om en testversion, men håller MS vad dom lovar så lär det bli en trevlig upplevelse.
Det som är extra kul är att väldigt många telefoner kommer kunna uppgraderas till 10;an.

Har inte testat navigation osv då den mest kommer arbeta som företagsnalle, men helt klart kul att se hur MS jobbar på för att ta sig tillbaka in i racet.

För Er som upplevt buggar så kan ett tips vara att kolla efter uppdateringar, vet att jag hade ett gäng uppdateringar att ladda ner, speciellt "denim" uppdateringen verkar vara något som rullas ut till fler och fler modeller.

Uppdaterat: 2015-03-30 09:18
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Min 925:a är fullständigt uppdaterad så det kan inte hänga på den detaljen.

Uppdaterat: 2015-03-30 09:22

Är det så att du har platstjänster avslagna tro, dvs att du blockerat någon tjänst som använder GPS;en eller mobilnätet för att veta var du är?
Brukar själv slå av allt sådant och sätter tid och plats manuellt.
Mest för att jag ogillar att data skickas till höger och vänster, men även för att det smygdrar batteri.

Uppdaterat: 2015-03-30 09:33
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag har använt Lumia 1020 i snart 1,5 års tid och har inget att klaga på. Har inte saknat några appar på länge nu, tvärtom har jag börjat "städa bort" sådana som jag laddat ner av nyfikenhet och sparat "i fall att" eller "kanske bra att ha en dag". Förr släpade jag sgs alltid en kamera med mig nästan överallt men numera endast på semestrar och vid festliga tillfällen, telefonen ersätter ju inte en kamera men bildkvalitén är helt otroligt bra. Onedrive och Office skulle jag inte vilja vara utan. Here Drive + är nästan bättre än en renodlad GPS. Windows 10 lovar gott men jag väntar nog tills dom flesta barnsjukdomar och buggar blivit fixade.

Uppdaterat: 2015-03-30 09:42

@ L West
Du belyser en av många saker saker jag imponerades över under mina första timmar med Lumian. Att det faktiskt går att TA BORT skräp appar man inte vill ha som telefonen levereras med. En stor eloge till MS (och gamla Nokia) att dom tillåter detta.
iPhone har ju inte så många sådana appar (det finns några) så det är inget problem, men avsaknaden av skräpappar beror nog mkt på att dom tjänar pengar på mer än att bara kränga hårdvara.
Installerade däremot en samsung S4 mini för min far för ett tag sedan och fick flashback till alla billiga hemdatorer man sett som är fullkomligt nerlusade med skräpprogram för att göra det möjligt för hårdvarutillverkarna att sälja det billigt. Och där fanns inte en möjlighet att ta bort programmen.

Så det känns verkligen som MS är på rätt spår, hoppas dom behåller samma höga kvalitet och tänk inför 10;an.
Tips på appar som gör jobbet lättare är om man kör office 2013 frekvent är "office lens" och "office remote" :-)

Uppdaterat: 2015-03-30 10:18
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Positioneringstjänster = På...
Gissar att det är 925:an som inte trivs riktigt med Telenor-nätet.
Nu finns ju lösningen att manuellt ställa tidszonen så lösningen är ju enkel men visst är det lite småskumt.
F ö håller jag med om både kameran och Here Drive +. Även jag har (äntligen) förlikat mig en aning med mobilkameran även om jag gärna skulle vilja ha en ännu bättre än den i 925.an. Inte minst detta med att bilderna redan finns tillgängliga på PCn när man sätter sig vid den är ju väldigt bekvämt...:)
Kör bl a Viber och på min 925:a fungerar det utan problem men på den Lumia 520 som vi också har så har det varit lite skakigare. Möjligen är det bättre nu sen den uppgraderades till 8.1 + Denim men tidigare var det inte säkert att Viber-meddelanden nådde telefonen vilket var rätt irriterande. Då kunde det plötsligt fungera igen sen man startat om telefonen men det var ju inte riktigt så man ville ha det...
F ö är ju en stor skillnad jfr Android att MS uppdaterar även äldre enheter och dessutom billiga telefoner a'la 520. Det förekommer aldrig inom Android-världen utan där är det oftast bara resp tillverkares toppmodeller som får nån uppgradering av OS överhuvudtaget.
Sen har jag den lilla appen Visa Vecka som en "tile" mitt på displayen så att man inte missar att ställa ut soptunnorna jämna veckor...:)
Och för den som använder KeePass för att hålla reda på alla lösenord så finns 7Pass att ladda ner för WP-lurarna.
Har en Galaxy privat men använder oftast Lumian - inte minst när jag skall fotografera. "Tafsade" dock på en Galaxy Alpha häromdagen och den gav lite köpvibbar. Lagom stor (4,7" skärm och 115 g) och en mycket snabb kamera - både att starta och även när man vill ta flera bilder på kort tid. Dessutom såg resultatet bra ut. Men tydligen är den modellen på utgående redan till förmån för lite enklare lurar med snarlikt utseende.

Uppdaterat: 2015-03-30 11:26

Jäkligt skumt, tidsinställningarna ska inte har något med din operatör att göra, utan det synkas mot servrar på nätet.
Ofta är det klienten (telefonen) som är felinställd då servern bara svarar på en fråga om att synka tid. Men som jag upplevt tidigare så har det varit mkt buggar i systemen just runt detta.
Samtidigt är det skönt att man har en modern ursäkt att vara sen till jobbet.
En modern "jag glömde ställa klockan" är ersatt med "min nalle har en bugg i systemet" helt enkelt ;-)

Hittade ytterligare en kul funktion förut, en stegräknare som är inbyggd i nallen tillsammans med någon health app.
Är fortfarande förbluffad över att denna pjäs endast kostade 1600 kronor och är så kompetent.

Lite sidospår, men för Er som ogillar Windows 8 och 8.1 på hemdatorn och längtar tillbaks till Windows 7 så kommer Windows 10 att göra Er glada.
Start menyn är tillbaka och är lite smartare och snyggare än tidigare.
Preview/testversion finns att ladda ner och det ryktas att uppgraderingen kommer bli gratis för PC användare som kör 8;an.

Uppdaterat: 2015-03-30 12:40
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Gratis uppgradering från Win 7 och Win 8.x är tydligen det som gäller enl vad man läst.
Har kört lite Win 10 på en av datorerna men nån sensationell upplevelse har det väl inte varit hittills.

Uppdaterat: 2015-03-30 12:55

Pi, samma sak som hände dig med tidsomställningen råkade min son ut för på sin 925, Min 930 klarade det, men jag har Telia och sonen Telenor så det kanske är där problemet ligger?
Sonen har förresten min gamla 925 efter det att han kvaddade sin 920 (?), han brukar slita ut två telefoner om året, och eftersom jag hade en ny Android fick han min 925.
Men efter att jag svurit över den telefonen i ett halvår fick jag en 930 av honom för att jag skulle hålla käften.
Jag frågade varför inte han tog 930n. "Den är för stor och klumpig, passar bättre för gamla gubbar"! Tackar.

Uppdaterat: 2015-03-30 12:55
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse - intressant att det är flera än vi här som drabbats. Dock fungerar som jag nämnt en 1030 så nåt strul med Telenor och 925 verkar det kunna vara.
Sen är det nog så att för teknikintresserade ynglingar så passar toppmobilerna med Android bättre för där har dom många funktioner att pillra med men för oss som mera ser telefonen som ett arbetsredskap så måste man faktiskt medge att WP fungerar väldigt bra. Och trots förhållandevis klen hårdvara så fungerar en såpass central sak som webb-läsaren alldeles utmärkt. Det enda jag saknar är att kunna öppna nya flikar i bakgrunden men annars fungerar den ypperligt. Men som sagt - den Galaxy Alpha som jag klämde på i helgen gjorde mig lite sugen. Den var liksom lite annorlunda än de vanliga Galaxy-lurarna i utförandet och påminde lite mera om min 925:a.

Uppdaterat: 2015-03-30 13:08

Nej, någon sensationell upplevelse är det inte tal om, men tror att steget för de som ogillade 8;an initialt (jag var en av dom) och gick tillbaks till 7;an blir mindre.
Men om Microsofts universal app tänk i Windows 10 funkar i verkligheten så kommer det nog gynna både Windows på telefonen och på skrivbordet.

Du som testat lite nya Samsung nallar med Android på, hur är dom idag när det gäller crapware, är dom fullmatade med en massa 3,e parts appar och Samsung junk som bara tar plats eller är dom relativt "rena" idag?

Uppdaterat: 2015-03-30 13:18
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Kul att vi var flera som som hade WP på detta lilla forum, i genomsnitt annars verkar ju väldigt få ha WP eller ens veta att det existerar.

Uppdaterat: 2015-03-30 13:37

Tror många har en utan att veta att vad det är faktiskt. Dom har köpt en Nokia och bara kör på.
Spontant så känns det som om MS plockar godbitarna från båda de dominerade mobil OS;en som finns och gör något rätt vettigt utav det.
Som Pi skriver så är det ju en rätt klen hårdvara men ändå känns telefonen riktigt rapp i både surf och menyer.
Har inte haft möjlighet att testa batteritiden fullt ut då jag slänger den på laddaren varje natt på ren rutin. Men jämfört med min gamla iPhone 5 (som sannolikt är den sämsta telefonen Apple gjort när det gäller batteritid) så verkar Lumian ha hur mkt batteri kvar som helst i slutet på dagen.

Uppdaterat: 2015-03-30 13:53
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Av det jag sett så finns det absolut crapware på Samsung-nallarna liksom på många andra Android-nallar. Och tyvärr så går ju inte allt skräp att ta bort vilket är tråkigt men bara att acceptera. Vill man ha så rent system som möjligt så är det väl nån Google-lur som gäller eller kanske nån "Kina-lur" .
Sen kanske dessa program ändå inte är så väldigt besvärande - i alla fall inte om luren har hyfsade prestanda och hyfsat med RAM-minne. (typ 2 GB). Men helt klart så kräver Android mera råprestanda än WP.

Uppdaterat: 2015-03-30 14:36

Batteriet i min 920 börjar ge upp, håller en dag men inte mer. Hittat batteri för 265:- och en bytesguide på nätet.

Uppdaterat: 2015-03-30 14:54

Lät lite väl billigt, inte kan det väl vara originalbatteri?

Uppdaterat: 2015-03-30 17:41
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag tror nog att den som är i alla fall litet intresserad av "telefonteknik" mycket väl är medveten om operativsystemet i telefonen. Så mycket skiljer sig WP från dom andra utseendemässigt, i mitt tyckte ett enklare men mera funktionellt gränssnitt. Visst kan det uppfattas som tråkigt fyrkantigt men för mig funkade det direkt, precis som Win 8.0 (och sen 8.1) på touchscreen (ingen höjdare musstyrt dock). Jag behöver inget enormt utbud av appar, jag spelar inga avancerade spel på telefonen, tycker skärmen är för liten (spelar för övrigt knappt dataspel alls). Tycker telefonen ska vara mera nyttopryl än leksak men var och en får ju använda den helt enligt eget tycke och smak.

Uppdaterat: 2015-03-30 18:51

Men jusst det att utan verktyg KUNNA byta batteri i telefonen är ju en sensation i sig idag...

Lämnade min idag igen för att fixa högtalaren, är nu med en Sony i 1200-kronorsklassen med Android i, räcker ju med att starta den för att bli tokig, vilket skräp.
Jag tycker faktiskt att både Android och kanske framförallt iOS börjar kännas gammalt, särkilt efter att han använt Windows Phone ett tag...

En riktigt bra grej:
Byter du telefon eller t.ex får tillbaka den från service och stoppar i SIM och loggar in på MS-kontot så tar det inte ens en kvart så finns alla SMS-konversationer en månad bakåt, alla kontakter och även inställningar i de flesta appar.

Fler än mig som tycker att HERE Drive+ är den bästa navigatorappen oavsett plattform? Snabb och bra mottagning, och hittar vart man är blixtsnabbt, jämförde mot Andriod och det va som natt och dag...

Uppdaterat: 2015-03-30 18:51
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Lason1 - Det där har jag inte tänkt på förrän nu, är detta unikt för WP? Har sgs noll erfarenhet av Android och iOs.

Uppdaterat: 2015-03-30 19:04

Har orginalmonterad GPS i bilen (TomTom) men använder telefonen, den är klart bättre.

När det gäller kartor har Lumia och iOS samma från Teleatlas, med skillnaden att man kan zooma mera med Lumian.

Uppdaterat: 2015-03-30 19:33

Min fråga gällde nog automatiska uppdateringen av kontakter och konversationer, var lite otydlig kanske...

Uppdaterat: 2015-03-30 19:43

Roligt att höra att det fanns så många nöjda Windows Phone (Nokia Lumia) ägare här! Jag är själv en! Var länge motståndare till smartphone, men började till slut titta lite på både iPhone, Sony och Samsung. Men så kom min frus dotter hem med en ny liten Lumia 520 som hon fått gratis om hon förlängde sitt abonnemang och hon tyckte den fungerade bättre än hennes Sony (Android) som just gått sönder. Vi kollade in den och min fru blev genast såld. Blev själv lite nyfiken, så när jag såg en för 600kr slog jag till, bara för att få testa. Efter mindre än en månad var jag helt såld, så frugan fick överta 520:n, eftersom hon gillade den och jag köpte istället en Lumia 1020, eftersom jag gillar att fota. 41 megapixels kamera gör kompaktkameran överflödig. Jag har aldrig saknat några appar, men så använder jag väl inte telefonen så heller. Är nöjd med en enkel telefon, som har väl fungerande operativsystem och går att surfa med. Kalendern fungerar fint och har man (som jag) redan Outlook sen tidigare så blir det ju väldigt smidigt då all e-post automatiskt synkar i både dator och lur. Skärmen är väldigt skarp och jag kan reagera när jag tittar i någon annans lur att deras inte håller samma skärpa. HERE Drive+ har jag bara testat en kortare sträcka, för att se hur det funkade och det fungerade bra. HERE Maps, för fotgängare, funkar också bra och beräknar promenadtiden bra. Har däremot inte testat HERE Transit, men med den ska man kunna mata in vart man ska och när så tar den fram lokaltrafik dit som ska passa. Nån som testat om det funkar?

Köpte tidigare en billig Samsung-lur på REA, men då tvingas man skaffa G-mail och sen synka med Outlook... Men det blev mycket svordomar både med den och en surfplatta med Android jag köpte strax efter. Dom lyder mig långt ifrån alltid... När jag första gången startat min Windows Phone och satt och bekantade mig med den kom min fru in efter ca en timme och sa: "jag hör inga svordomar!" Insåg då att det måsta vara ett tydligt tecken på att Nokian gjorde som jag ville och fungerade till belåtenhet! =)

Batteritiden vet jag inte om den är bättre eller sämre än någon annan... Surfar jag mycket så får jag ladda dagligen, annars kan jag klara mig 2 dar. Däremot fick jag rapport från fruns dotter att hon och pojkvännen varit på bilresa och dom har samma abonnemang. Pojkvännens iPhone hade ingen mottagning ibland, men hon hade 3 staplar på sin Lumia. Han svär över att samtal ofta bryts, medan hon kan prata ostört på samma position. Det var också en anledning till att jag valde en Lumia.

Omställningen till sommartid gick automatiskt i både min 1020 och fruns 520 och vi har Comviq.

Uppdaterat: 2015-03-30 19:46
Rutger Jönåker skrev:

Köpte tidigare en billig Samsung-lur på REA, men då tvingas man skaffa G-mail och sen synka med Outlook...

Man tvingas inte till Gmail, du kan köra Outlook och vilken mail som helst och synka flera mailkonton till appen i Andoid. Även kalendrar fungerar utmärkt. På samma sätt som du måste ha ett Microsoftkonto till en Windowsmobil måste du ha ett Googlekonto till din Android.

Personligen tycker jag att Windows 8/8.1 och WP8 är det fulaste och rörigaste som finns.

Uppdaterat: 2015-03-30 19:56

Utan att ha kollat exakt så borde Lumia ha samma kartsystem som Garmin - alltså från Navteq. Det är nämligen så att Nokia köpte Navteq för några år sedan just för att dessa skulle utgöra grunden till Here-systemet.
TeleAtlas å andra sidan är uppköpta av Tom Tom för några år sedan. Och Apple lär ska använda nåt eget eller kanske nåt uppköpt. Google kör ju också sitt eget race så det finns några olika kartsystem..
Beträffande SMS, kontakter m m så lär väl det styras av om man har aktiverat säkerhetskopiering till "molnet" (OneDrive) eller inte. Sköts via Inställningar, sen Säkerhetskopiering. Har dock bara en Lumia-lur själv så jag har inte testat hur det fungerar om man byter lur.
Men liknande funktionalitet finns ju även för Android och säkert också för IOS.

Uppdaterat: 2015-03-30 19:56
Mr.Wheeler skrev:

Personligen tycker jag att Windows 8/8.1 och WP8 är det fulaste och rörigaste som finns.

Nåja - smaken är som baken och alla mobil-OS har sina fördelar och nackdelar men helt klart så är WP ovanligt stabilt - speciellt jämfört med Android. Och liksom Apple så får man nya OS-versioner även till äldre och inte minst billiga lurar - typ Lumia 520 för några hundralappar. Det får man aldrig till billigare Android-lurar utan skall man ha nån chans till nya OS-versioner så måste man köpa topplurarna från resp tillverkare - om man har tur...

Uppdaterat: 2015-03-30 20:01
Mr.Wheeler skrev:

Rutger Jönåker wrote:
Köpte tidigare en billig Samsung-lur på REA, men då tvingas man skaffa G-mail och sen synka med Outlook...
Man tvingas inte till Gmail, du kan köra Outlook och vilken mail som helst och synka flera mailkonton till appen i Andoid. Även kalendrar fungerar utmärkt. På samma sätt som du måste ha ett Microsoftkonto till en Windowsmobil måste du ha ett Googlekonto till din Android.
Personligen tycker jag att Windows 8/8.1 och WP8 är det fulaste och rörigaste som finns.

OK, var tydligen min okunskap då... Lyckades i alla fall inte lösa det på något annat sätt. Kontentan är väl att för mig var Windows 8.1 enklare än Android - kanske för att jag är van vid Windows från datorn och Android passade inte mig. Men kan tänka mig att mer teknikintresserade gillar Android bättre, eftersom det förmodligen har mer möjligheter. Kan hålla med om att Windows 8/8.1 inte är direkt vackert, men det är enkelt. I varje fall i telefonen! I datorn föredrar jag Windows 7, än så länge. Men Windows 10 låter intressant!

Uppdaterat: 2015-03-30 20:04

Jag har alltid trott att man måste ha ett G-mailkonto för att få uppdateringar till Android. Eller...?

Uppdaterat: 2015-03-30 20:11
L West skrev:

Jag har alltid trott att man måste ha ett G-mailkonto för att få uppdateringar till Android. Eller...?

Jo - det är nog också min uppfattning men jag har å andra sidan inte kört på annat sätt eftersom jag bl a använder Google Chrome som Webb-läsare på mina olika PC-burkar och jag använder även G-mail.

Uppdaterat: 2015-03-30 20:18
Pi skrev:

Utan att ha kollat exakt så borde Lumia ha samma kartsystem som Garmin - alltså från Navteq. Det är nämligen så att Nokia köpte Navteq för några år sedan just för att dessa skulle utgöra grunden till Here-systemet.
TeleAtlas å andra sidan är uppköpta av Tom Tom för några år sedan. Och Apple lär ska använda nåt eget eller kanske nåt uppköpt. Google kör ju också sitt eget race så det finns några olika kartsystem..
Beträffande SMS, kontakter m m så lär väl det styras av om man har aktiverat säkerhetskopiering till "molnet" (OneDrive) eller inte. Sköts via Inställningar, sen Säkerhetskopiering. Har dock bara en Lumia-lur själv så jag har inte testat hur det fungerar om man byter lur.
Men liknande funktionalitet finns ju även för Android och säkert också för IOS.

Aha !! Jag fick för mig att det var Teleatlas som Nokia köpte, för på kartorna i mina äldre Nokia (Symbian) står det Teleatlas.

Dom ritade kartorna i WP och iOS skiljer sig, men satellitbilderna är samma (har båda på framför mig nu) iPhonen har också lite sämre träffsäkerhet, enligt Lumian sitter jag i vardagsrummet, enligt iPhonen i soptunnan på vägen, den säger också att jag bor på nr 7, men soptunnan står på gränsen mellan 5 och 3.
Verkligheten är att jag sitter i vardagsrummet på nr 5, som Lumian säger.

Uppdaterat: 2015-03-30 20:50

Rikard - Symbian-lurar hade också jag en gång i tiden men det var nog före köpet av Navteq.

Uppdaterat: 2015-03-30 21:51

Symbian - ett superskönt system när det kördes på Psion 3 och 5 series. Sen så vet jag inte vad som hände. Det där med gränssnitt glömdes liksom bort.

När det gäller återställning av lur vid service eller om man tappat bort den så var Apple tidiga med att ha en sådan lösning, och det är det som gör det så supersmidigt att byta telefon varje gång. 5 minuter (+ nerladdning av appar) och nya telefonen är uppe och rullar med allt den gamla hade.
Visste inte att MS har en liknade lösning faktiskt, kul att höra att dom kör något liknande.

Jag upplevde gränssnittet på min WP som rätt trist sådär i början, har men ju mer man använder den så uppskattar man det faktiskt.
Vet inte vad det är som gör det.
Det känns som dom tagit iOS OCD liknande, ej anpassbara struktur och gjort sin egen grej av det.
Trodde aldrig live tiles skulle vara till någon nytta men då skärmen är så trevlig och tydlig så märker jag att jag faktiskt gör det.

Läste att det kommer en "budget" lur inom kort som heter 640 även den med en helt ok prislapp.
Hyffsad kamera, 4G, 5" skärm och finns även i Dual Sim utförande (med 4G stöd på båda platserna).
640 finns som enkel och dual sim, och 640 XL även den som enkel eller Dual sim (XL = större skärm, bättre kamera etc)

Uppdaterat: 2015-03-31 08:42
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Android-lurar är ju också enkla att byta för även där sker det mesta automatiskt när man loggat in med sitt Google-konto. Så den funktionen är nog ett måste numera. Fast som vanligt är det bäst att sitta ansluten i ett lokalt nätverk när man initierar telefonen första gången för det blir rätt omfattande nedladdningar av program/appar.
Beträffande Symbian-lurar så är ett minne (!) av dessa att dom tyvärr ofta led av RAM-minnesbrist så de hängde sig rätt ofta när man t ex skulle surfa med dom. Så nån saknad har i alla fall inte jag (ja, det fanns nån liten fördel jfr tidiga Android-versioner när det gällde mailen i jobbsammanhang).

Uppdaterat: 2015-03-31 11:31

Apropå telefoner, minns ni alla skräckhistorier om att vi skulle dö som flugor, när man började bära telefonen på sig, för egen del är det 25 års jubileum med telefon i fickan. Den första var en Tecnophone från jobbet, -93 köpte jag min första egna, en Stet Hellas ( Motorola Micro tac för den grekiska marknaden) Varför den såldes av Expert i Skärholmen har jag inte en aning om.

Uppdaterat: 2015-03-31 11:56

Dagens telefoner har ju betydligt mindre effekt i antennerna men det finns för lite forskning (som inte beställts av mobiltillverkare) på området för att veta hur det långsiktiga användandet påverkar oss.
Även om mängden radiovågor ständigt ökar så skadar det inte att fundera över om det det är vettigt att ha sin bredbandsrouter precis bredvid spjälsängen där ett barn sover osv.

Det är nog få som saknar Symbian nu när det finns så mkt att välja på, det finns verkligen en smak för alla.
När man ser att t.o.m DORO anpassat en android version för de "äldre" så inser man att ett bra gränssnitt är A och O.

Är det någon som testat trådlös laddning till mobilen?
Min har stöd för det men frågan är om det är värt att lägga 400 kronor bara för att slippa koppla in en sladd.

Uppdaterat: 2015-03-31 15:00
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Sonen kör sladdlös laddning på sin LG G3 och hittills har jag inte hört honom "svära". Han körde detta ett tag redan på sin förra mobil, en Galaxy S3, eftersom USB-uttaget i telefonen gav upp precis när garantin gått ut. Men till Galaxyn fick han nog köpa ett specialbakstycke vill jag minnas.

Uppdaterat: 2015-03-31 15:52

Upptäckte till min förvåning att säkerhetskopieringen av kontakter verkar fungera över gränserna.

Lade till en kontakt i Nokian precis innan jag lämnade den utan att tänka på det. Lyckades hitta numret på nätet, men kontakten hade följt med till Sonyn.

Blir f.ö snart tokig på den skittelefonen! Lurar på att ev byta till en Lumia 635 eller 735. 635 är samma som den jag har fast med 4G, 735 är en efterträdare men ser inte lika robust ut...

Läste att Samsung skulle börja med WP. Mailade deras kundtjänst för tre veckor sedan nu med den enkla frågan om det kommer presenteras en vattentät WP-lur, men har ännu inte fått svar så får hålla mig till Nokia.

Uppdaterat: 2015-03-31 20:38
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

När de gäller WP så skulle jag definitivt hålla mig till Lumia till dess att t ex Samsung verkligen bevisat att även dom vill underhålla "äldre" lurar med OS-uppdateringar. Samsung har haft WP-lurar tidigare (för typ 2 år sedan) men utan större framgång, tyvärr.

Uppdaterat: 2015-03-31 20:45

Jag får nog instämma i Pi's rekommendation att köra Lumia.
Dom är billigare och då MS numera äger dom så har dom ett intresse att supportera lurarna.
HTC har några Windowslurar men dom har svårt att hävda sig så priset på Lumialurarna är så låga.

Jag köpte min 735;a på Elfynd, fick ge 1600:- för den och samtliga färger fanns i lager.
Svart, Vit och grön är inte "glossy", orange är den enda blanka varianten.

Varför jag gick på 735 framför 635 var just OLED skärmen, kamerablixt (som kan användas som lampa) och att den låg bra i handen.
Annars är dom rätt lika i specifikation.
Väntar du ett par veckor så har du även Lumia 640 som har 5" skärm men samma CPU och internminne som 635 och 735.
Jag kollade även 830 och 930 men då behovet av bra kamera inte fanns och att jag ville ha en lätt telefon så blev valet 735;an.

Uppdaterat: 2015-03-31 21:32
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag vet ju inte hur det ligger till med kvalitén nu när MS tagit över, men köper man en billig Samsung får man just en "billig" telefon, för att inte prata om SE/Sonys billiga lurar, och även en del dyrare som rasar i bitar.
Nokia har aldrig haft några hårdvarumässigt billiga telefoner, bara billiga telefoner med billigt innehåll.

Min frus S4 är 1,5 år, min 920 2,5 år, kollar man på dom skulle man nog gissa att min är högst 1 år, och fruns 3 år.
Då är fru en försiktig person och tappar aldrig nått, dessutom har hon ett orginalskal med lock över skärmen.
Min telefon skickade jag på stengolvet genom hela frukt o grönt i affären för några veckor sen, när min fru ringde, det blev en miss när jag skulle ha upp den ur fickan, den stannade vid fötterna hos en tjej som tittade ner och såg min frus bild i displayen, och sa, hur gick det där då ?? Bra sa jag och fiskade upp telefonen, det är en Nokia.
Min fru undrade vad det var för konstigt ljud när jag svarade och vem jag pratade med.

Uppdaterat: 2015-03-31 23:18

Igår uppmärksammades jag en bugg i systemet avseende tidzoner (i alla fall i min 925:a och likaså i en kompis 925:a) . Väljer man "Ange tidszon automatiskt" så står det mycket riktigt UTC + 1 men som geografisk hemvist så anges Västra Centralafrika vilket gör att telefonen missat att vi har sommartid.... Så manuellt och Stockholm är vad som gäller. Märklig bugg må jag säga... Har nån annan råkat ut för samma fenomen ? Om det nu kan ha nån betydelse (fullt möjligt) så har vi Telenor som operatör.
Komplettering: En Lumia 525 som körs i Telias nät fungerade liksom en Lumia 1020 som körs i samma nät (Telenor) som min och kompisens 925:or - skumt...

Uppdaterat: 2015-04-01 18:35

Jag vill inte ha stor skärm, eller jo, om den sitter på en liten telefon. 630 är precis lagom i storlek, men 735 var inte så himla mycket större tyckte jag.

Stora telefoner är otympliga och ömtåligare än små verkar det som.

Måste instämma i kvalitén, jag har min på jobbet och trots att den levt ett hårt liv så är det inte jättestor skillnad mot en ny. Skärmen verkar tåla vad som helst, är fortfarande blank trots att dne delat plats med både ringnycklar och skruvmejslar..

Uppdaterat: 2015-04-01 22:04
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Förut tyckte jag att 4" och knappt det var vad jag kunde kännas bekväm med, nu när jag haft 4,5" en längre tid har jag börjat snegla på 5" och funderar... Men 6" känns ännu liite för stor i handen men kanske om ett par år... Man vänjer sig tydligen...

Uppdaterat: 2015-04-02 06:42

Jo jag får nog instämma i det där med skärmstorlek, är alltid väldigt skeptisk till att gå upp i storlek men efter ett tag så vänjer man sig.
Just nu så föll valet på 735;an för att det var en bra kompromiss av yttermått, skärm och vikt. Hade jag bara haft EN telefon så kanske jag gått upp till 5" och 830 men då den och 930 är rätt tunga bestar så blev det 735;an.
Nu när den ligger bredvid min iphone 5;a (4" skärm) så inser jag att jag så smått börjat vänja mig.
Sen har just 735;an en sån ruskigt trevlig skärm att titta på, visst OLED har sina begränsningar jag vet, men det ger en väldigt mysig bild.

Men säger samma sak som jag gjorde när jag tog en iphone 5 i handen, "större än såhär kommer jag aldrig köpa, det är helt enkelt inte praktiskt hanterbart" ;-)

@Lason1

Jag höll på precis som du och bollade mellan 630, 635, 735 och även 535.
Efter att ha testat dom live på Elgiganten och klurat lite så föll valet på 735;an just för att den var lite mer rektangulär i formen, OLED skärmen, blixt/lampa och att det var ett ok pris på den.
Skulle jag vilja köra trådlös laddning så är det även inbyggt.
Det är väldigt små skillnader, CPU och minne är samma på många av dem, men håll ett öga på internminne. De senare mobilerna har 1GB istället för 512 som några av de "billigare" har. Och mitt råd är att välja 1GB eller mer, det har du gott av när du kör fler program samtidigt eller framtida uppgraderingar.

Uppdaterat: 2015-04-02 09:02
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Vill man ha en lite bättre kamera så är nog 830 ett bättre val för dess kamerafunktion skall enligt en del tester vara mycket bra även om 930-modellen är något bättre. Jag är på jakt efter en mobil med bra kameradel för att byta ut min Galaxy så vi får väl se om det blir en WP eller Android-lur...
Nåt så viktigt som optisk bildstabilisering är ju tyvärr inget som är standard bland Android-lurarna och inte ens bland topplurarna. T ex är det först i o m Galaxy S6 som Samsung har den funktionen - vilken de flesta av Lumia-lurarna har... Och som Benny säger - köp ingen lur idag med mindre än 1 GB RAM-minne.

Uppdaterat: 2015-04-02 12:12

Jag tycker nog att 930 är ganska prisvärd jämfört med motsvarande Android. Det går ju att få en ny 930 för ca 3500:- .
Den har ju mer än 2 GB RAM, totalt 32 GB minne, 20 Mp kamera med fyra riktade mikrofoner och en processor på 2,2 GHz.
Men den känns lite stor och tung och det kan dröja ett tag innan man vänjer sig.
Men nu har jag alltid en bra kamera med mig och den ersätter helt min konv. kamera i jobbet.

Uppdaterat: 2015-04-02 13:10
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre