Vi Bilägares forum

Porsche Boxster

Porsche Boxster

Efter jag sålde min Alfa Romeo GTV 3.0 V6 så har jag känt ett tomrum, något kul som man kan leka med på våren och sommaren. Alfan började tyvärr lida av typiska Alfa åkommor som generatorfel, servopumpfel och solluckan slutade fungera därför valde jag att göra mig av med Alfan. Då jag inte har något mc kort men ändå vill känna känslan av att åka öppet så bestämde jag mig för att köpa en cabriolet. Var ett tag inne på att köpa en Jaguar XKR cabriolet som har en underbar motor men är lite för mycket lyxbil för min smak. Efter många timmars letande på nätet hittade jag en Porsche Boxster 3.2 S från 2003 hos en återförsäljare i Stuttgart. Bilen har gått drygt 8500 mil och har alltid servats på Porsche Center. Bilen är i kanonskick för övrigt.

Boxster beskylls ofta för att vara en hårfrisörskebil och en fattigmans 911. Men när man tar ut Boxstern på vägen slås man av bilens köregenskaper bilen går som ett skållat troll och styrningen känns knivskarp. Den 6 växlade manuella lådan är precis och gör körningen roligare.

Boxsterns negativa sidor är att kopplingen kan ge upp i förtid, servicekostnaderna är inte billiga med tanke på att bilen är en mittmotor bil och att fönsterrutorna på förarsidan och passargerarsidan skadas lätt om man inte ser upp när man stäger och öppnar dörren. Mitt exemplar har tyvärr skadats lite på fönstrets övre del på passagerarsidan. Fönstrerna är ramlösa och har man sufletten nerfälld och stänger man dörren för hårt så tar fönstrerna i suffletten. När man öppnar dörren måste man se till så att fönstrerna sänker sig någon cm. Det kommer att bli jobbigt och förklara för sambon när hon åker med. Försäkringen kommer nog inte att bli billig men bilen kommer att stå i mina föräldrars garage så någon reducering hoppas jag på.

Nu börjar det roliga att ta hem bilen och registreringsbesikta bilen.

Uppdaterat: 2016-04-05 14:41

Kommentarer

Tror som du skriver att den är rejält rolig att köra, har själv aldrig provat någon förstås.
Annars sägs det ju att skall man ha roligt i en cab och gör det billigt så skall man köpa en Mazda Miata.
Porschen är väl mer "bil" s.a.s men som du skriver så blir den inte billig att serva och underhålla.
Har du råd så varför inte.
Verkar som du redan köpt den annars enligt din sista mening.

Uppdaterat: 2016-04-05 14:50
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Bild borttagen.

Här är bilen för övrigt, mina bilder blir konstiga när jag laddar upp här. Har köpt bilen hackenbusch var lite otydlig med det

Uppdaterat: 2016-04-05 15:10

Det sämsta med Boxster är att man för alltid kommer få frågan om man inte hade råd med en riktig Porsche. Annars är det alldeles utomförträffliga bilar. De delar förstås mellanaxellagringskonstruktion med 996 så det är förhoppningsvis fixat. För egen del kommer jag inte överens med sittplatsen i första generationen.

Uppdaterat: 2016-04-05 15:19

Kul med hobbysportbil :) Jag har under ett par års tid varje vår åkt ner och köpt sportbil på våren och sålt den på slutet av sommaren här hemma.
Jag hade faktiskt själv en Boster S senast, en 05:a så det var ju 987 modellen, men jag måste säga jag blev besviken, visst den är hyffsat snabb och väghållningen är riktigt bra, men den är inte vidare kul, en ganska könlös trist bil utan nån direkt charm....
Jag hade för de pengarna jag anar du spenderar nu mycket hellre köpt en fin Corvette C5, mycket mycket roligare bil för pengarna :) Där sitter man med ett leende mest hela tiden....helt klart sämre finish på bygget men mycket roligare, mycket billigare att äga och serva!
Min Corvette är en av få bilar jag ångrat att jag sålt, den hade gärna fått stå här utanför nu när vårsolen tittar fram igen.
Håller med dig angående Jaguaren dock, hade en XK8 cab 07 för två somrar sen och det är mer glidare än sport, däremot är den sjukt vacker!

Uppdaterat: 2016-04-05 15:28

Grattis till din fina bil

Uppdaterat: 2016-04-05 15:43

Tack 2fast. Håller med Henrik att det är kul med hobbysportbil. Förvetet C5 hade nog varit ett mer ekonomiskt och kanske roligare val men Corvetten är lite vulgär för min smak.
L Mäkinen man får nog ta och stå ut med ett par gliringar, blir det för jobbigt så blir det att sälja bilen bilen nästa vår.

Uppdaterat: 2016-04-05 15:48

Diesel: Alla har vi olika smak, jag tycker Corvetten har elegantare linjer än Porschen. Sen den största skillnaden dem emellan, komforten! Porschen är ingen kul långfärdsbil, medans Vetten byter skepnad från busbil till långfärdslok riktigt bra.
Men du kommer garanterat ha en kul sommar i din Boxster! Ett tips, om din skramlar lite från motorn på tomgång så är det väldigt vanligt, beror på att oljan Porsche föreskrev är lite väl tunn, 0W bara, Porscheverkstan jag servade på hällde i 5W istället nu på rekommendation av Porsche och det lilla gjorde riktigt stor skillnad.
Däremot detta med gliringar om att det inte är en riktig Porsche fick jag inte en enda, det slutade med efter Porsches frontmotormodeller 924, 944 och 968, de accepterades aldrig riktigt av puritanerna....

Uppdaterat: 2016-04-05 17:17

Roligt med en trevlig sommarbil... Var du själv ner till Tyskland och hämtade hem den?

Uppdaterat: 2016-04-05 18:20
Pär

Pär kör hem bilen själv från Stuttgart, imorgon börjar resan hemåt till Sverige. Blir förmodligen tråkiga A7:an, om inte trafiken är förjävlig där. Det är tur att vi alla har olika smak Henrik och tack för tipset angående oljan. Motorn går fint på tomgången.

Uppdaterat: 2016-04-05 19:55

Då är Porschen äntligen hemma utan några missöden. Blev visserligen stoppad av polisen en gång i Danmark på E47 utanför Sakskobing och en gång i Sverige på E4:an utanför Linköping. Båda gångerna gick polisen nitiskt igenom bilen. Den danska polismannen blev förvånad när jag öppnade huven och såg att det inte fanns någon motor där och frågade genast var är motorn, han visste inte att Boxstern är en mittmotorbil.

Uppdaterat: 2016-04-07 18:59

Kul bil, grattis!

Har suktat på Boxter och de senare åren på Cayman, men det har kommit andra prioriteringar i plånboken...
Få saker ger sådan fartkänsla som en Cab, om vi pratar bil...
Kör hårt men lugnt ;-)

Uppdaterat: 2016-04-07 19:10
*Robban

Varför ville den danska polisen se motorn?

Uppdaterat: 2016-04-07 20:20

Tack Robban, Muskorv det var sent på kvällen när jag blev stoppad. Dom ville se vad jag hade i bagageutrymmet, trodde väl att jag var knarksmugglare. Hade mitt bagage i fronten, och när jag öppnar huven så får jag frågan vart är motorn.

Uppdaterat: 2016-04-07 20:49

Nu sitter det äntligen Svenska plåtar på Boxstern. Hoppas att vädret blir fint i helgen.

Uppdaterat: 2016-04-21 16:37

Grattis!
Har provat en boxster, första året den kom.
Demobil som vd på åf jag jobbade hos då kom och hälsade på oss på filialen i......
Mötte honom på parkeringen, och då jag inte sett bilen live då, frågade jag hur är den, känns det inte mesigt?
Privat körde han nån club-sport 993, så frågan var ju berättigad.....
Han slängde till mig nycklarna, prova själv....
Tog ut den på en testslinga, en bra krokig landsväg med bra sikt och bara boendetrafik.
Fan va kul den var, körde dom åtta km flera ggr, fram och tillbaks.....
Tillräcklig motor och väghållning i toppklass, och gocartkänsla, den roligaste bil jag provat sen audi urquattro.....
"Inte riktig porsche" är bara snobbism.......
Gillade fö även 924 turbo,"LT coupe"....

Uppdaterat: 2016-04-22 07:53

Tack Duccedriver, har inte hunnit köra så mycket på kurviga landsvägar men av det lilla jag har kört kan jag säga är att styrningen är knivskarp och väghållningen är av högsta klass. På vägen är bilen väldigt välbalanserad och den manuella lådan ger en härlig känsla när man växlar. Ska man skaffa en Porsche 986 ska man välja en med en manuell låda. Sen får man inte glömma bromsarna som har ett otroligt bett.

Nu går jag lite off topic men är inte Porsche 993 den sista 911:an med luftkyld motor. Sen kan jag inte låta bli och fråga hur det är att köra en Urquattro.

Uppdaterat: 2016-04-22 16:48

Automat på porsche?, nja fan vet om jag vill det.....
Tiptronic var ingen höjdare, möjligen någon dsg skulle funka, det gjorde det på ferrari 390, som jag fick köra som 50-årspresent av barnen....
Jo tror det var så med 993, eller var det 996?
Har provat 993 på ring knutstorp på en vip-dag för täta kunder, tillsammans med audi s4, rs2 och annat kul, där några anställda fick hålla med kaffe och sånt...i lunchpausen fick vi köra, hej vad det gick.....
Urquattro var på den tiden vrålsnabb, och gav en direkt känsla som dagens ännu snabbare bilar inte är i närheten av, dom känns lätt slöa i jämförelse.....
Fästet är grymt, man kan bete sig nästan hur som helst, audis riktiga 4wd är oslagbar, tror jag skulle våga köra hårdare med den än med en porsche 911, som kan vara lite lömsk om man är ovan.....
Och femman är go när den är vässad på det sättet, ljudet är så gott.....

Uppdaterat: 2016-04-22 19:23

Håller med om att Tiptronic-lådan är ingen höjdare, tycker att den är för kalibrerad åt komforthållet. Av vad jag har hört så ska dagens PDK-lådor vara vassa. Jag blir lite avundsjuk på dig Duccedriver att du har haft möjligheten att köra Urquattron, avgasknallarna är något i hästväg.

Men ger man lite gas så ger sig V6 i Boxster ifrån ett härligt ljud.

Uppdaterat: 2016-04-22 22:46

Det är väl ändå en boxer i Boxster och inte en V6...

Jag har funderat många gånger på att ta hem en från England, men den lär bli lika lättsåld som en Saab när man vill ha något annat.

993 är sista 911 utan vattenskadad motor så priserna på dem är helt uppåt väggarna. En av de roligaste bilarna jag kört var en 993 Carrera 4. Den hamnade precis där jag hade tänkt i kurvorna.

Även jag har kört Audi urquattro, en tidig med analog hastighetsmätare. Tyvärr hade den problem med skenande laddtryck så det var mer skrämmande än kul.

Uppdaterat: 2016-04-22 23:14

Stämmer Mäkinen ber om ursäkt uttryckte mig fel det är en 3,2 liter flat-6 med 258 hp. Ber om ursäkt för svengelskan.

Uppdaterat: 2016-04-22 23:27

Det var ju en möjlighet man hade som anställd hos en stor vag-åf med fullt sortiment, att kunna prova bilar fritt.
Eftersom det var i en stor stad med mycket folk med pengar, passerade det mesta förbi......
Nu är det ett antal år sen jag lämnade karriären i bilbranschen och blev lastbilschaffis, så numera är det enda med stora motorer man kör dieslar på 13l.....

Uppdaterat: 2016-04-23 06:29

Idag på konungens födelsedag så har man för första gången kört nedcabbat. Tyvärr var det lite för mycket trafik men det är förbannat kul och köra Boxstern på kurviga vägar. Vägen mellan Grödinge Kyrkby och Skanssundet färjeläge kan rekommenderas för er som åker Hoj i Stockholmsområdet.

Uppdaterat: 2016-04-30 15:50

Idag har man kört Mälaren runt i det härliga vädret. Min gamla Alfa GTV 3,0 hade ett trevligare motorljud, men Boxstern klår Alfan när det gäller väghållningen och den manuella växellåda har en härlig mekanisk känsla i Boxstern. Det kommer att bli en rolig sommar.

Uppdaterat: 2016-06-04 18:05

Idag så blev man 7500 kr fattigare köpte ett nytt set däck Pirelli P Zero. Track Day Mantorp jag var på i Juni slet hårt på de gamla Bridgestone däcken.

Uppdaterat: 2016-08-01 21:03

Är iblasnd glad att jag kör offroadhoj, 1800 för två däck i mellanprisklassen...

Uppdaterat: 2016-08-03 09:31
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

1000 kr rabatt fick jag av den lokala däckhandlaren. Tycker man inte ska snåla med däcken, finns så mycket skräp på marknaden speciellt kinesdäcken Nankang och Sailon. Hade ett par Nankang sommardäck på en Alfa Romeo 166 som jag hade för en massa år sedan som min polare hade satt dit innan jag köpte bilen av honom. Fullkomligt värdelösa däck var det, dåligt grepp på vått vägunderlag och usel bromssträcka. Gjorde mig av med Nankang däcken och köpte ett par continental premium contact och skillnaden var enorm.

Uppdaterat: 2016-08-03 21:22

Hej Diesel, har du kvar Boxstern? Själv nybliven Boxster ägare sedan februari, svart, år 2000. Mycket nöjd så här långt. Ler fortfarande.

Uppdaterat: 2017-08-31 09:28
Time don't wait! Do it now!