Vi Bilägares forum

Hur låter era Volvomotorer ?? VEA

Hur låter era Volvomotorer ?? VEA

Råkade hamna på denna 94 sidor långa tråd. Man törstar inte direkt efter en bil med VEA motor efter läst den.
https://www.jagrullar.se/forum/viewtopic.php?f=70&t=144146

Uppdaterat: 2020-01-06 16:23

Kommentarer

Fascinerande läsning! Har man balansaxlar pga den långa slaglängden?

Uppdaterat: 2020-01-07 08:19

Vet inte om det var fixat till nyare modeller men min 2017 jag körde nästan 12.000 mil med hade inga problem, den lät tyst och fint, eller ja så tyst och fint en diesel går iaf. :) Inget skrammel eller extraljud från balansaxlar. Min 2017 jag körde lika långt hade gamla motorn, den femcylindriga som jag föredrog även om den var lite törstigare.

Uppdaterat: 2020-01-07 08:29

Läser man tråden Rikard länkade till verkar de inte ha någon fungerande lösning ännu. En del lagerskador finns på bild och vad som händer vid ett haveri kan man nog gissa.

Uppdaterat: 2020-01-07 09:24

Detta har väl varit uppe här på forumet tidigare. Frågan är ju hur vanligt det är att det blir problem? Finns ju trots allt ganska många vea i trafik i Sverige.

Uppdaterat: 2020-01-07 11:28

Som man bla tar upp i tråden, har ju inte alla ett motoröra, och hör helt enkelt inte att det är ett avvikande ljud, så många åker nog runt utan att veta om det.
Och Volvo verkar inte vilja kännas vid problemet, man går väl och hoppas på att garantitiden ska gå ut, och låta nån annan ta kostnaden, och berättar väl inte per automatik för kund vid service att den låter lite.
Om man läser hela tråden är det både äldre och nyare bilar som drabbas, och en del vid väldigt låga miltal, på flera bilar är det bytt 2 el 3 ggr, och felet har återkommit på uppdaterade enheter som ska vara bättre.
Jäkligt tråkigt iaf, Volvo har ju just slagit försäljningsrekord, och det vore synd om de fick slå rekord i verkstadsbesök också. Med denna enhet känns det som nån måste sätta sig vid konstruktionsbordet och tänka till igen.
Mina egna tankar: Den kanske borde vara rem/kedjedriven och ha trycksmorda glidlager.

Uppdaterat: 2020-01-07 12:50

Sant, men frågan kvarstår. Ingen, förutom möjligtvis Volvo, vet ju hur vanligt det är att det uppstår problem. Är ju trots allt vanligaste motorfamiljen i Sverige så hade det varit "vanligt" borde man ju hört mer om det kan tyckas.

Uppdaterat: 2020-01-07 13:39

Samtidigt läser vi i bladen att MB ska börja samarbeta med Volvo för att ta fram nya motorer.
Ska MB "rädda" Volvo eller vad menas?
Vi har vid ett par tillfällen haft passagerare i vår BMW X3 30d som nästan direkt, på eget initiativ, kommenterat motors gång i jämförelse med deras egna VEA-motorer. Inget skryt, bara en dyster verklighet.

Uppdaterat: 2020-01-07 17:50

Samarbetet med mb rör väl, om det blir av, nyutveckling. Har således inget med dagens motorer att göra. Alla tillverkare har ju haft problemmotorer, så ingen behöver rädda någon i det avseendet.

Uppdaterat: 2020-01-07 18:26

Så klart att Volvo måste ta hjälp utifrån med att fixa motorer, som funkar i deras tunga skapelser, då dom själv inte skall utveckla några nya dieselmotorer.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Låg skrev:

Jag e helt säker på att Volvo och andra biltillverkare och dess dieselmotorerna snart kommer att göra en rejäl come back pga att de är miljövänliga med låga Co2 utsläpp och effektiv Adblue SCR partikel och katalysatorrening. Vill dom inte vidareutveckla just nu så är Audis dieslar grymt trevliga, vridstarka och snåla på bränsle.

Du har tre starka Tyska kandidater till bästa fyrcylindriga tvåliters dieselmotorn. MB, VAG, BMW. Den rangordningen skulle jag vilja sätta.
För Sexcylindriga BMW, VAG, MB.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Guran skrev:

Låg wrote:Jag e helt säker på att Volvo och andra biltillverkare och dess dieselmotorerna snart kommer att göra en rejäl come back pga att de är miljövänliga med låga Co2 utsläpp och effektiv Adblue SCR partikel och katalysatorrening. Vill dom inte vidareutveckla just nu så är Audis dieslar grymt trevliga, vridstarka och snåla på bränsle.
Du har tre starka Tyska kandidater till bästa fyrcylindriga tvåliters dieselmotorn. MB, VAG, BMW. Den rangordningen skulle jag vilja sätta.
För Sexcylindriga BMW, VAG, MB.

Skulle nog sätta MBs nya raka dieselsexa på delad förstaplats med BMW, annars håller jag med om rangordningen.

Uppdaterat: 2020-01-08 12:39