Vi Bilägares forum

Mazda 6 Vision kombi 165hk bensin eller Passat Sportskombi 1,4 TSI

Mazda 6 Vision kombi 165hk bensin eller Passat Sportskombi 1,4 TSI

Hejsan!
Vi pendlar mellan dessa två bilarna. Idag äger vi passat kombi 2011 som har bara krånglat...Nu byter man växellådan...

Vad tycker ni? Hur är ljudet inne i kupen i dessa två. Vilken bil låter mest och vilken är rymligast? Kan man lita på 10 år garanti på Mazda? Vad kostar en service på Mazdan?

/tibor

Uppdaterat: 2017-03-10 07:42

Kommentarer

Provkör!

Uppdaterat: 2017-03-10 08:16

Får nog instämma med trasten, det är bara att provköra.
Visst kan man gå på tester osv, det säger väl en del. Men hur man upplever buller är svårt att bedöma.

Sen är det skillnad i hur layout interiört ser ut, kommer man från VW så kan Mazdan upplevas lite plastig och kanske inte så ombonad. Men även det är ju högst personligt.
Sist men inte minst så är karaktären på motorerna annorlunda då Passaten har Turbo och mazdan saknar detta.

Verkstäder där du bor kanske också är en avgörande faktor, trivs man med en verkstad/åf så betyder det mkt, iallfall för mig.

Så ut och provkör och det är ju faktiskt en del av det roligate momentet, man får lite nya intryck och aha-uppleverlser

Uppdaterat: 2017-03-10 08:31
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

När Vi Bilägare senast testade Mazda 6 hade ljudnivån på grov asfalt sänkts. Inte tystast, men det känns väl som om den akilleshälen är borta.

Angående den 10-åriga garantin har jag inte hört några klagomål. Men kom ihåg att den inte täcker allt, finns broschyrer man kan ladda ner där det framgår tydligt vad den täcker. Men bl.a. motor, växellåda och luftkonditionering är med, så jag skulle se det som ett stort plus.

Servicepriser är väl enklast att fråga en verkstad om, men jag tror att det är rimliga priser generellt på Mazda.

Anragligen är Passat en bättre bil om man jämför punkt för punkt, men Mazdan är nog också väldigt trevlig. Mazdan hade varit mitt val tack vare större trygghet gällande driftsäkerhet (tror jag) samt att jag tycker att den är snyggare.

Uppdaterat: 2017-03-10 08:41

Vi har provkört...Våra barn 7 och 10 år gillade Mazdan som hade bättre säten...Tyvärr har vi haft så mycket problem med vår Passat kombi från 2011, bara det gör att man vill köpa något annat fast jag gillar Volkswagens komfort, men gillade Mazdan också. Mazda verkar mindre rymlig på förarsätet...

Uppdaterat: 2017-03-10 08:42

Kanske läge att pröva något nytt då om Passaten strulat. Sen så finns det ju alltid måndagsex och dåliga kombinationer på motorer och växellådor, behöver inte betyda att en hel modellserie är dålig.

Jag provkörde dom mindre modellerna Golf och Mazda 3, och är det lika stor skillnad i körkänsla och interiör på Passat och Mazda 6 så är det 2 rätt olika bilar.
Men samtidigt är det kul att bilar fortfarande skiljer sig åt.

Även om man inte planerar att ha bilen verkstad så skadar det inte att kolla över vilka verkstäder som finns på orten där du bor. Gör livet enklare om något skulle strula.

Uppdaterat: 2017-03-10 08:54
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

En tanke: den Passaten med 1,4 ni funderar på, är det med kamkedjemotorn? Den har tyvärr inget bra rykte.

Annars är det nog två ganska lika bilar, ni får provköra båda, känna in, lyssna.
Passaten har nog en upplevt högre kvalitet, men det är ju som bekant inte samma som verklig kvalitet.

Uppdaterat: 2017-03-10 09:02
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Vilken motor hos passaten har bättre rykte? Jag tycker att mazdan låter lite mer i kypen...men är rolig att köra...

Uppdaterat: 2017-03-10 09:14

Jag får känslan av att det är den nya modellen Passat då den heter sportskombi. Och då är det 1,4 med kamrem, inte kedja.

Uppdaterat: 2017-03-10 09:14
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Den "gamla" motorn med kompressor och turbo samt bara turbo i förra generationen passat (den som du har) har lite dåligt rykte. Verkar vara en kombination av long-life olja och en massa andra faktorer.
Långt ifrån alla har problem men det finns rätt mkt att läsa om det.

De nya 1,2, 1,4 motorerna som finns från 2013 på de större VAG modellerna har kamrem, INTE kedja.

Uppdaterat: 2017-03-10 09:16
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag förstår, före två år sedan så byttes kolvarna...(bitar av en kolv hittades i oljetrågen)...Vi har den med etanol/bensin. Jag gillar komforten på bilen (kommer från Opel Astra innan) men tyvärr så har det krånglat hela tiden...Just nu är den på verkstad på grund av att växellådan är trasig och ska bytas...Vi kan helt enkelt inte ha kvar bilen men är lite rädda för Volkswagen just nu...Frugan tycker att vi borde köpa Mazdan...jag själv vill hålla kvar vid passaten, men det känns som jag borde lyssna på henne...Vi har provkört Mazdan 165 hk bensin, men den är inte passat...

Uppdaterat: 2017-03-10 09:26

Jag har provat båda och även om jag blev lite imponerad av Madan så var den ändå avsevärt bullrigare än Passat.
Själv skulle jag välja Passat men det gäller att få bra stolar, original träbänkar är inget vidare.

Uppdaterat: 2017-03-10 09:54
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

De nya kamremsmotorerna introducerades mycket riktigt som årsmodell 2013 men det var väl uteslutande i Golf eftersom det hängde ihop med MQB-plattformen initialt - om jag inte minns fel. Och stolar är som sagt väldigt individuellt så det den ene kallar träbänk kan den andre mycket väl uppleva som bekväma.

Uppdaterat: 2017-03-10 10:38

Jag hade köpt Mazdan, tycker den är skitsnygg. Det är nog inga större fel på nya Passat men eftersom ni redan provat VW så satsa på något nytt.

Uppdaterat: 2017-03-10 11:06

Jag gillar deras röda färg. Om jag köper en Mazda 6 så blir det den färgen.

Uppdaterat: 2017-03-10 11:39

Finns ju lite andra i den klassen som kanske är intressanta, men det handlar kanske mer om vilka handlare som finns i närheten.
Har sett att många säljer ut Opel Insignia till rätt bra priser nu när en ny är på G ut. Sen finns ju även sydkoreanerna Hyundai och Kia.
Och håller med övriga, designmässigt exteriört är Mazda riktigt trevliga att se på.

Uppdaterat: 2017-03-10 12:02
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag har inte provat Mazda 6 men Mazda 3 Optimum och tycker att ja den imponerade på en del punkter men att ljudnivån är fortsatt högre mot tex den Seat som jag köpte i stället, av Mazdans 165 hästar så arbetade typ 100 var känslan och att kupe utrymmet är trångt på bredden och att materialen inte är av samma fina kvalite som man finner i VW men detta är personligt tyckande och jag hade Mazda som nummer 2 så att Mazda är inte helt fel.

Uppdaterat: 2017-03-10 13:59

tiborric. Jag satt och tänkte efter när jag var ute på väg idag. Alltså jag sitter i en SEAT Toledo med dubbdäck på torr asfalt och ljudnivån är i nivå med vad uppdaterad värsting Mazda 3 ger på 18" sommardäck på sommaren.
Nu är inte alla så berörda som jag av ljud men du kan ju tänka dig en ny Passat, och motor bekymmer mm skulle jag inte bry mig om för att VW gör inte samma misstag två gånger, etanol ECO motorer har dåligt rykte över hela spannet märken och idag så har VW motorerna kamrem.

Uppdaterat: 2017-03-10 17:21

Nu är det ju inte en relevant jämförelse men vi äger både en rätt ny Golf SV liksom en lika ny Mazda 3 och på t ex sommarhjul så är den Mazdan avsevärt ljudligare i kupén - trots standard-dimension på båda bilarna. Säger ju inget om skillnaden Passat/Mazda 6 men helt klart har Mazda problem med hög kupéljud-nivå fortfarande. Sen tror jag att deras bensinmotor-koncept i praktiken fungerar lika bra förbrukningsmässigt som t ex de mindre turbosnurrorna som bl a VW har.

Uppdaterat: 2017-03-10 17:40

Vi körde Mazda6 och Passat vid samma tillfälle och på samma vägar och nog sjutton var det betydligt mer oväsen i Mazdan.
Passagen är trevligare med en sober, men kanske lite grå inredning.
Men den har något som de flesta bilar saknar, en klocka!
Den går att få med bekväma stolar och den går att utrusta väldigt mycket för att kunna bli som man vill ha den, men det är inte billigt!
Här blev det en Mondeo, den spöade de två andra helt prismässigt, men det är ju en bil som alla vet att man ska akta sig för.
Men nu har den passerat 4000 felfria mil endast med en service och nu är det mellan 2000-4000 mil till nästa.

Uppdaterat: 2017-03-10 18:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Att "tiborric" skulle köpa en ny Passat - efter vad man läst i tråden - ja, tjena. Men det är ju fredag;-)

Uppdaterat: 2017-03-10 19:24
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

saabnisse - saknar Passat en klocka ? Låter otroligt när min Golf SV definitivt har klocka eller noga räknat dessutom 2 stycken. Och har man inte radion på så är det en "analog" klocka på bildskärmen istället - samt en (digital) framför föraren som vanligt.

Uppdaterat: 2017-03-10 20:45

Pi, läs vad jag skrev "den har något som de flesta bilar saknar, en klocka."
Passat har en riktig klocka mitt på instrumentbrädan, det finns på RR, Bentley, Saab 9000 och många andra finare bilar, men de flesta bilar som vänder sig till pöbeln har bara numeriska tidsangivelser i displayen.

Uppdaterat: 2017-03-10 21:15
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ooops - sorry saabnisse...:) Måste varit rödtjutet till fredagsmiddagen som slog till...:)

Uppdaterat: 2017-03-10 21:08

Japp, jag vet mycket väl hur det är :-)
Men jag värdesätter riktiga visarur, ända sedan min första VW i tidernas begynnelse, som man fick dra upp för hand, Saab 99 med en visarklocka lika stor som hastighetsmätaren, 9000 med en klocka liknande Passats och några andra, men på mina senaste bilar har det varit siffror. Ok om de är stora kan det gå an, men de flesta har små mikrosiffror i displayen och det gillar jag inte.

Uppdaterat: 2017-03-10 21:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Har inga problem med att läsa de lite mindre digitala tidsangivelserna men det kanske beror på att instrumenteringen i min Golf SV är mycket lättläst och har hög kontrast. Det är mycket stor skillnad på "lättlästheten" mellan vår Golf och vår Mazda 3 - den sistnämnda passar inte mig men nu är det ju inte jag i vårt hushåll som kör den dagligen trots allt...:)

Uppdaterat: 2017-03-10 21:29

Både Alltrac och Mondeo har små fjuttiga siffror, Saab 9-5 och 9-3 har större, men inte lika bra som det var förr.
Det kan tyckas vara skitsaker, men jag gillar inredningen på Passat med den trevliga klockan.
Men jag är ju lite gammaldags, jag tycker t.ex. en fysisk strömställare är trevligare än att pilla på låtsasknappar på en bildskärm.

Uppdaterat: 2017-03-10 21:41
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

När ni skriver om ljudnivån som kom ihåg att Mazda 6 nyligen har uppdaterats där Mazda verkligen satsat på att få ner vägljudet, och enligt test i Vi Bilägare lyckats. Så jämförelser med en äldre 6:a och 3:an känns inte helt relevant.

Uppdaterat: 2017-03-11 11:57
lillstefan nr.2 skrev:

När ni skriver om ljudnivån som kom ihåg att Mazda 6 nyligen har uppdaterats där Mazda verkligen satsat på att få ner vägljudet, och enligt test i Vi Bilägare lyckats. Så jämförelser med en äldre 6:a och 3:an känns inte helt relevant.

Vad är "nyligen"?

Uppdaterat: 2017-03-11 13:06
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Mazda eller VW?

Förstår inte frågan.

Kvalitetsmässigt spelar dom i helt olika divisioner, TS har ju egna och ytterst
handgripliga erfarenheter av VAGs produkter, för mig skulle det räcka som beslutsunderlag.

För mig är det en gåta att VAG skulle vara världens största biltillverkare

Uppdaterat: 2017-03-12 08:27

brut, tidigare årgångar av Passat tycker jag också har väsnats en hel del, men de senaste årsmodellerna är väsentligt tystare.
Vid en samtidig jämförelse mellan 2016 års modell av Mazda 6 och Passat var den senare avsevärt tystare.
Hur det är med 2017 års modeller har jag ingen aning om.
Passat är väldigt komfortabel om man bara undviker träbänkarna som den har som standard.

Uppdaterat: 2017-03-12 12:07
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Millenia. Precis...Mazda rostar bort innan den ens hinner upp till bevis.

Uppdaterat: 2017-03-12 15:33

Tvärnit - Personligen har jag hellre en bil som jag spolar under i samband med tvätt än att behöva byta växellåda och annan undermålig mekanik efter några år.

Kan hålla med om att vanvårdade gamla Mazdor rostar, jag har sett flera.

Men jag sålde min 15 år gamla Mazda för ett år sedan, fortfarande helt rostfri...

Mazda har 12 års Garanti mot genomrost
Din auktoriserade Mazda-verkstad utför en kostnadsfri avsyningskontroll en gång per år.

Uppdaterat: 2017-03-13 07:02