Vi Bilägares forum

Hjälp med första bilköpet, 15-30 000

Hjälp med första bilköpet, 15-30 000

Hej!

Jag tänkte köpa min första bil, gärna redan nästa vecka. Har haft koll på blocket den senaste veckan i min specificerade prisklass, pratat lite med en bilintresserad kollega, och det har kommit upp en hel del intressant.

Bilen kommer främst användas som pendlingsbil, men vad betyder det rent praktiskt egentligen. Min kollega frågade mig om jag visste vad jag ville ha i en bil, och jag är inte helt säker egentligen. Jag vill att den ska vara trevlig att titta på, rolig att köra trots allt, och jag vill gärna tänka lite miljövänligt. Komforten behöver inte vara fantastisk, och jag dras ofta till mindre bilar (hatchbacks). Min tanke är att jag ska köpa en bil som jag kan ha i ca två år utan behov av några större ingrepp. Vet inte om det är så med bilarna i den här prisklassen (årsmodeller 00-05 primärt). Ska vidare säga att jag inte kan alls mycket om bilar trots att jag har haft körkort i snart tio år, men jag lär mig gärna!

Nåja, när jag kollar på bilarna i Stockholmstrakten så har jag identifierat följande modeller som ofta kommer upp och som jag finner intressanta:

VW Golf
Saab 9-3
Audi A3
Peugeot 206 (och GTI)
Slutligen den jag dras mest till just nu, även om jag inte vet om det är den bästa bilen för mig egentligen (den är ju så läcker och verkar vara kul att köra!); Alfa Romeo 147

Med den här tråden hoppas jag få generella tips på modeller för mig i prisklassen och om de specifika modellerna jag har listat. Jag tar tacksamt emot alla tips!

Tack på förhand!

Uppdaterat: 2016-08-13 19:11

Kommentarer

Kan inte mycket om bilar säger du....
Lägg ner alfa romeo då, fin bil, kul att köra som få, men kvaliten är inte den högsta, där gäller det att kunna själv.
I övrigt på din lista är det en smakfråga, alla är bra bilar, saab kanske bäst, golf och a3 är samma bil, peugeot är nog den billigaste att äga och köra.
Men visst, vågar du chansa är alfa nog den roligaste, med lite tur går en sån flera mil.....

Uppdaterat: 2016-08-13 19:46

Kolla kvd.se och lägg ett bud.

Uppdaterat: 2016-08-13 21:34
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Som vanligt - chansartad prisklass. Skicket på det enskilda objektet avgör och var öppen för olika modeller och lås dig inte vid nån enstaka. Generellt så kan uddabilar ge mera för pengarna men ibland kan det också vara mera chansartat. En Mazda i bra skick kan vara ett vettigt och prisvärt köp även om de sällan är "rostfria" i den prisklassen - men de brukar ofta fungera hyfsat.

Uppdaterat: 2016-08-13 21:41

Som redan påpekats är detta en prisklass där ägandet kan vara ett lotteri. Det finns inga säkra kort...
Alfa 147 är en trevlig bil, och de rasar inte konstant även om vissa hävdar det.

Jag har ofta köpt och brukat bilar som av många ansetts vara udda, och därför fått mycket bil för pengarna. Jag har heller inte haft stora eller dyra problem med dem.
Sämsta bilen har faktiskt varit Saab.

När du säger hatchback tänker jag på Fiesta, Focus, C4, 207, 307, Astra, Megane Colt som exempel. Då kan du få bilar uppåt 2007 och som är roliga att köra men samtidigt hyfsat komfortabla.
Golf är överprisad och 9-3 är inte särskilt ekonomisk.

Kolla gärna efter etanolbilar som har lägre skatt, och jämför försäkringarna på bilarna du kikar på. Det kanske skilja många tusenlappar i ägande per år i fasta kostnader!

Uppdaterat: 2016-08-13 23:03
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...