Vi Bilägares forum

Lånfrågor

Lånfrågor

Tja

Undrar hur mycket man behöver ta i lån för en ny bil om man kan betala ca 40-50 tusen själv ?

Säg om bilen kostar 200 lax, så är väl insatsen 40 lax, så hur mycket kan/bör man ta i lån och vilka banker ger bäst/lägst ränta (effektiv).

Uppdaterat: 2016-08-01 15:02

Kommentarer

Några ekonomiska rådgivare hittar du nog inte här....
Men om man tar banklån kan man låna allt, kontantinsats behövs bara till avbetalning.....

Uppdaterat: 2016-08-01 15:40

Är frågan seriöst menad? I så fall är det bästa att ta ett fackföreningslån om du har den möjligheten. Näst bäst är att låna av bilfirman i många fall, men undvik s.k. rak ränta ( går inte in på detaljer men spring om de föreslår det). Lätt att låna och låg ränta så spara lite av dina sparpengar till oförutsedda kostnader. Allt beror på hur din ekonomi ser ut sammantaget. Jag har dock aldrig lånat till en bil! Jag köper med de pengar jag har till buds när behovet uppstår. Har jag råd med 10 lax så blir det en billig chansning för de pengarna. Säger inte att det är rätt eller fel, men jag skulle hellre köpa billigt och spara pengar för att byta upp mig senare.

Uppdaterat: 2016-08-01 16:59
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Började mitt bilägande med egna pengar och billigare bilar men blev sedan sugen på nyare bilar och tog ett banklån. Det var enda och sista gången som jag gjorde det. Numera kör jag det som jag har råd till med egna pengar. Aldrig mer lån för min del i alla fall.

Uppdaterat: 2016-08-01 17:11
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Tack för alla svar!

Jag vill helst ha ny bil, så blir nog lån. Man får väl fri service på vissa bilar ett antal år (2-3 år eller 5000 mil) samt nybilsgaranti. Får kolla upp det där om jag hittar något så fördelaktigt som möjligt. Begagnade bilar är bara bekymmer, vill också ha miljöbil så slipper skatta i 5 år.

Uppdaterat: 2016-08-01 19:23

Visst är det gött att inte ha lån, men många verkar ha väldiga problem med att inte betala allt kontant och tvekar inte att predika om det.

Det viktiga är att man är medveten om vad ett lån är och vad det kostar. Tror man att det är gratis pengar är man snart i skiten.

När jag köpte ny bil för två år sedan var Swedbank medlemsbillån det förmånligste jag kunde hitta.

Uppdaterat: 2016-08-01 21:57

Se bara till att amortera mer än värdeförlusten så är det väl ok.

Uppdaterat: 2016-08-01 22:35
junkers skrev:

Se bara till att amortera mer än värdeförlusten så är det väl ok.

Här är en mycket viktig punkt! Jag har själv gjort missen att inte inse hur snabbt bilar sjunker när milen drar iväg och sen fått skjuta till en hög pengar för att bli av med bilen.

Uppdaterat: 2016-08-02 08:50

Det är väl framförallt om man byter bil ofta som det gäller att tänka över detta med snabb värdeminskning och amorteringstakt. Vet man med sig att man tänker behålla bilen under 5-10 år spelar det mindre roll, än om man byter varannat år. Men för att täcka upp för oförutsedda händelser är det förstås bra att veta att man när som helst kan sälja bilen och lösa lånet i sin helhet. Men det kan förhoppningsvis de flesta normalbegåvade vuxna bedöma själva.

Uppdaterat: 2016-08-02 09:13

Tar man ett lån på max 5 år och kör samma bil under den fem års perioden så vet man ju att man har betalat av lånet efter 5 år och då spelar det inte så stor roll hur mycket värde bilen har kvar, eftersom man är skuldfri. Köper man en nyare begagnad bil så behöver inte värde förlusten bli allt för stor. Tror nog dom flesta tar lån på sina bilar.

Uppdaterat: 2016-08-03 15:11
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Nicklas P, har du undersökt privatleasing? Ok det passar inte alla, speciellt inte den som blir "kär" i sin bil, den går ju bort efter tre år och det gäller att inte köra mer än avtalade mil, då blir det dyrt.
Det är säkert det bekvämaste bilägandet eller rättare sagt bilinnehavet eller billånet och man har en fast månadskostnad och utan någon kontantinsats, men det är kanske inte det billigaste.

Uppdaterat: 2016-08-04 21:18
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre