Vi Bilägares forum

Behöver och tips med att köpa min första bil. (automat)

Behöver och tips med att köpa min första bil. (automat)

Jag ska köpa min första bil, Det ska vara en rymlig automat bil, runt 40-50 tusen kronor. Jag är rädd att bli lurad, då jag inte kan någonting om bilar. Skulle vara tacksam om råd, för vilka bilmodeller ni rekommenderar och vilka jag bör undvika. Om gärna lite information om vad jag bör tänka på vid köp av bil.
Tack på för hand.

Uppdaterat: 2016-06-28 00:18

Kommentarer

Förstår din rädsla för att bli lurad men nyvunnen kunskap och lite eftertanke tror jag inte du ska vara så skraj.
Som man ropar får man svar och var och en som haft några bilar kommer framhålla "sin" modells fördelar. I princip ALLA bilar har fel och brister och tar man sig modet (?) att googla kan man läsa mycket hemskheter om det mesta. Kamkedjor som brister, växellådor som dör + tusen triljoner andra fel som många moderna bilar dras med. Gör det enkelt för dig. Kolla blocket, gör lite egen marknadsundersökning men fundera innan igenom vad du behöver, på riktigt. VÄLDIGT få personer behöver +220hk och automatiska landningsklaffar (parkeringshjälp). I din prisklass finns MASSOR med bilar men även många dåligt skötta bilar. Tycker inte generellt du ska var rädd för att köpa något som gått långt. Skicket på en bil i 40-50 är mer än bara miltal. När man talar med folk så verkar de flesta som inte har så stor koll på bilar gått på devisen att få mil automatiskt är få problem. Det är iaf inte mina erfarenheter. Många de "nyaste" bilar jag ägt har dragits med jobbiga barnsjukdomar som visserligen gått på garanti men, jag har ju varit utan bil samtidigt. Länge innan sakerna lösts. Bästa bil jag ägt? Lågoddsare ska sägas men en gammal Vw passat 1.8t från 2000, hade gått 16500mil när jag köpte den för 30. Jag körde den i 6 år till c:a 33 tusen mil. Vad gick sönder? Inte mycket. Jag gjorde oljebyte och filter var 1000mil, (själv men det är inte dyrt att låta nån annan göra det). Byte däck, bromsar bak, två länkar i den för modellen ökända framvagnen. Thats it. Otroligt bekväm bil som lastade och drog släp mycket bra. Snål på soppa, tyvärr inte. Den drog 0.8 i snitt. Det är mycket mer än många "moderna" bilar idag där samma storlekklass drar 0.6 men, räkna bort 25-50 i värdeminskning och DYRA servicar på nyare bilar så är nämnda passat lätt bland det billigaste och goaste du kan köra för pengarna skulle jag tro. En bilmodell sägs vara som bäst när modellbytet sker och en ny modell dyker upp.
En Passat Kombi 1.8t 2004-2005 med 12-14 tusen på mätaren är en bil som många bilverkstäder kan mecka med, förhållandevis lite "special" och billigare och billigare delar gör att det kan vara en rekommendation. Hoppas du får många fler rekommendationer så du kan få lite hjälp med dina bilköparbeslut.

Uppdaterat: 2016-07-02 14:56
/Hilife

Jag skulle föreslå en Prius. Visserligen har de gått långt i den här prisklassen, men det spelar inte så stor roll, det är en bil som håller bra, den går på bensin, men är ändå billig i drift, i tätort, något dyrare på motorväg. Men den ger låga milkostnader.
Den har en utmärkt enkel, långlivad och väl fungerande automatlåda och en del finesser som den är ensam om.
Prova den, antingen blir du förtjust eller avskyr den!
Det är verkligen inte världens roligaste bil, själv står jag inte ut med den, men jag har andra kriterier när det gäller bilinnehav.

Uppdaterat: 2016-07-02 18:47
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Vill man ha en "rymlig automat" så skulle jag personligen säga att 40.000--50.000 kr klassen nog är lite svår - inte minst när man själv är okunnig om bilar. Båda kriterierna innebär i grunden lite dyrare bilar så TS skall nog fundera lite över vad som är viktigast - rymlig, automat eller angivet pris. Sen kan det bli tal om en prioritering av den viktigaste egenskapen.

Uppdaterat: 2016-07-02 18:55

Alltså, finns rätt gott om bilar, men det är en svår prisklass. Saab 9-5 är ju ett säkert kort, men kanske inte så snål. En sen 90-tal eller tidig 00-tals premiumvagn utan för mycket finesser har jag goda erfarenheter av. Då är kvalitén så pass hög från början att massor med mil inte spelar någon roll förutsatt att den är servad då och då.

Uppdaterat: 2016-07-03 08:44
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Lason - kanske inga problem för dig med din kunskap men för en okunnig kan definitivt en gammal "premium-vagn" i den prisklassen bli ett ekonomiskt vågspel.

Uppdaterat: 2016-07-03 09:45

En premium vagn i den åldern kostar ju inte heller såna pengar.
Utläggningen om passaten tyckte jag var bra, precis min åsikt, och en sån bil jag har.
För dom pengarna får man dessutom en b6, utan den ökända framvagnen.....
Men en b5 för 25, då blir där mycket över å andra sidan..till både länkar och soppa.....och hela länkpaketet båda sidor kostar under 2000 och nån kompis med skiftnyckel kan byta dom, typ......

Uppdaterat: 2016-07-03 14:02

Kanske en Fiat Uno igen.

Uppdaterat: 2016-07-03 14:26

Jo - det dyker upp många köptrådar som pekar mot Fiat Uno under helgerna...:) Fast det kan ju vara vi som tycker så som fastnat i gamla synder här på forumet.

Uppdaterat: 2016-07-03 15:05

Ja, Pi, det är lite olyckligt att just Fiat Uno blir så mycket uthängd här på helgerna.
Jag hade just en Uno som hyrbil för ca femton år sedan och den fungerade väl, men något mer oupplyst har jag inte råkat ut för sedan förra århundradet!

Uppdaterat: 2016-07-03 22:37
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Så länge folk svarar vettigt och det blir nån vettig diskussion av det, så vadå.....
Tydligen har vi lärt oss att tona ner övertygelsen att "vårt" märke är det enda som borde finnas. .. så det är inte längre lätt att få igång bråk, om nu det är meningen!

Uppdaterat: 2016-07-04 09:13

Svårt läge, men generellt köp en bil som är billig i drift och service. Försök köpa så ny bil som möjligt för de pengarna, ej äldre än 2004 års modell. Jag hade undvikit franska bilar. Köp Tyskt/Japanskt: Opel Astra? Toyota ? Mazda 3 eller 6? Skicket på bilen är helt avgörande samt att service är skött. Har bilen kamrem så kolla upp så att denna är bytt så att du inte köper bil och åker på att byta den direkt, för det brukar kosta massor (inte ovanligt med 6000-10000 kr). Köper du bilen privat så kolla upp om det finns skulder på bilen och att ägaren är den som verkligen säljer bilen. SAAB 9-3 eller 9-5 kan vara ett bra köp men som sagt, årsmodell 2005 eller senare. Är du verklig rädd och vill veta i vilket skick bilen är så finns diagnoser man kan köpa av olika företag.
http://www.bilprovningen.se/vara-tjanster/extratjanster/bildiagnos.html

Diagnos kostar 1500 kr, kan vara värt pengarna om du hittat en bra bil och vill veta att ingen är på gång att hända med den.

Läs också på motormännens hemsida:
https://www.motormannen.se/nyheter/nyheter-2014/bli-inte-lurad-vid-bilkopet-sa-gor-du/

Lycka till!

OBS: På mitt första jobb sade min chef till mig, köp dig en bil för 100.000 kr för du kommer att köra mycket. Jag tyckte det lät mycket och köpte en bil för 60.000 kr som jag sedan fick laga för 40.000 kr. Kontentan, gamla bilar kan bli dyra ... och givetvis hade min chef rätt, jag var ung och naiv.

Har du möjlighet att lägga till lite mer pengar och köpa en nyare bil som är 3-6 år gammal så tror jag du sparar mycket huvudbry.

Uppdaterat: 2016-07-04 10:37
Styggavargen

Tack för att ni tagit er tid att svara och kommit med bra råd. Vart kollar jag upp om bilen är skuldsatt och vem som är ägare på bilen? Jag skulle gärna lägga mer pengar på en bil samtidigt så är ekonomin inte på topp, just nu. Jag har tre barn och är student så det kommer bli avbetalning även om jag köper en bil för 40 - 50 tusen. Jag har haft körkort (endast automat) sedan januari och har aldrig haft ett intresse av bilar, jag bor i Stockholm och kommer mest använda bilen på helgerna.
Sammanfattningsvis borde jag alltså kolla så att kamremmen är bytt, inte stirra mig blind på milantalet, försöka köpa en så ny bil som möjligt och undvika franska bilmärken.

Uppdaterat: 2016-07-08 00:08

[quote=Styggavargen]

förlåt för korkad fråga... men det här med diagnos, kan jag göra det på en bil innan jag köpt den? lämnar man inte in bilen på någon typ av verkstad då?

Uppdaterat: 2016-07-08 00:15

Våra olika bilprovnings-företag brukar kunna göra en diagnos. Och talar du med försäljaren så borde han ge OK till att ta den på en sån test. Sen finns det mera omfattande diagnoser liksom mindre omfattande så helt lätt att veta var man skall göra den är det nog tyvärr inte.
Generellt har mindre bilar av samma årsmodell som större gått färre mil och de har givetvis också lägre pris så chansen att hitta en fräsch bil för de pengarna ökar ju om du går ner lite i bilstorlek. Dock är det också lite ovanligare med automater bland mindre bilar men det finns dock. Gör en sökning på Blocket - där kan du bl a ange geografiskt område, pris, max mil, typ av bränsle (välj inte diesel för ditt vidkommande) och automatlåda så kan du se vad som är aktuellt för de pengar du är villig att ge. Men är du villig att t ex betala 50.000 kr så välj maxpris på 60.000 kr för det är trots allt annonserade priser och inte slutpriser.

Uppdaterat: 2016-07-08 08:54

Tvärtom vad somliga säger behöver du inte vara rädd för franska bilar, om de nu vore så hemska skulle de ju inte ens finnas... Jag vet efter ha kört franskt i många år.

Men, som saabnisse skrev ovan: en Prius skulle säkert funka bra för dig. Du kanske inte har så höga krav på komfort, och kan du vänja dig vid den annorlunda körupplevelsen så kommer du säkert bli nöjd med valet. Dragkrok är kanske inte ett krav heller.
Den har inte kamrem om jag minns rätt, och har en låg förbrukning i sta´n. Den rostar ovanligt lite för att vara en japan. Den har också låg skatt tror jag.
Miltalet behöver inte vara så viktigt, jag vill nog påstå att en välskött och välservad bil är viktigare. Om bilen gått 10 eller 15.000 mil spelar mindre roll.
Undvik de minsta bilarna, du behöver utrymmen för barn och bagage.

Uppdaterat: 2016-07-08 09:20
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Nåja - Prius är nog inte så rostfri. Det kar klagats på bl a VW efter ViBs genomgång av äldre bilars rostskador för nån månad sen men Prius var ju inte heller nåt föredöme. Sen blir det nog en rätt gammal Prius med många mil i den prisklassen. 10.000 eller 15.000 mil kanske inte spelar så stor roll men 10.000 eller 30.000 mil kan nog vara lite annorlunda trots allt.

Uppdaterat: 2016-07-08 11:27

Det här är väl ett fall då enkel, okomplicerad, funktionell pålitlighet och inte allt för dyra kostnader om något skulle behöva lagas eller bytas, är det lämpligaste.
Jag skulle då inte våga rekommendera något udda eller något behäftat med tveksamma egenskaper.

Man ska nog fundera på om bilen man har framför sig är så enkel och okomplicerad och pålitlig med överkomliga reparationskostnader som den borde vara.
Att en bil är populär är inte nödvändigtvis någon garanti för att den inte ska ställa till förtret.
Att utgå från att en bil bara ska fungera perfekt i evighet oavsett märke och modell är en smula oförsiktigt.
Även om den nu gör det, är det tryggt att vet att man kan klara av om något mot förmodan skulle hända.

Själv säger jag inget alls, det finns bara en bil jag finner trygg nog att rekommendera i alla lägen i denna prisklass och det är en smula tjatigt att alltid säga samma sak, sedan är automater ovanliga.

Uppdaterat: 2016-07-08 23:14

Att ha förutfattade meningar om tex franska bilar är dumt.
Man får mycket mer, nyare och troligen välsköttare bil där än i volvo-vw-träsket för pengarna......
Skulle den hamna på verkstad är chansen stor att räkningen blir lägre än för de nämnda..
N-iklas nämner inte märket, så då gör väl jag det.
Opel är inte alls dumma att äga och rätt billiga att köpa, för ingen vill ha dom.....en tysk bil med fransk image, kanske...
Har haft ett flertal, aldrig haft problem, men har aldrig tyckt dom var kul, precis som franska...
Men de som kör franskt gillar ofta sina bilar, även de som kör opel.
Ska man in på vw så rekommenderar jag starkt att överväga skodas variant av resp modell.
Oftare privatägda, vw är oftare tjänstebilar de första åren, lever kanske ett hårdare liv då.
Lika bra, samma teknik, billigare att köpa och äga.
Prius är såklart inte dumt, eller för den delen vilken toyota eller mazda som helst, få märken är genomgående så driftssäkra, och det är inte skrönor.

Uppdaterat: 2016-07-09 13:48

Nåja det är inte Opels fel att människor envisas med att enbart köpa de mindre roliga modellerna.
Ett litet bekymmer är kanske att man inte vetat om att roligare modeller har existerat.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-07-10 01:04

Riktigt Pi, Prius är inte rostfri, vilken bil är det?
Men den är inte känd för att rosta speciellt och det är en driftsäker bil med en väl fungerande drivlina och eftersom TS inte kan något om bilar anser jag att det är ett säkert köp med en organisation som tar väl vara på även sina beg. bilar. Men helt klart är ju att för några tiotusingar till finns det betydligt mer att välja på.
Som jag skrev tidigare är det en ganska trist bil som jag personligen inte skulle välja, men jag har helt andra kriterier i mitt bilval.

Uppdaterat: 2016-07-10 12:48
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Fast Prius var väl en av de sämre ur rostsynpunkt i ViBs koll av äldre bilar - eller minns jag fel ? Och ViBs rostbetyg för Prius är ju inte heller nåt att skryta med. Ja - jag vet att Toyota-ägarna tycker nåt helt annat. Även nåt TV-program (Plus ?) granskade ju en Prius för ett par år sen med nedslående resultat ur rostsynpunkt. Men givetvis kan det vara problem med enstaka bilar och behöver inte vara ett generellt problem.

Uppdaterat: 2016-07-10 17:40

Jag har faktiskt ingen aning om hur det står till med rosten på Prius, men jag tror att det kan vara en bra bil för TS.

Uppdaterat: 2016-07-10 17:57
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
N-iklas skrev:

Nåja det är inte Opels fel att människor envisas med att enbart köpa de mindre roliga modellerna.
Ett litet bekymmer är kanske att man inte vetat om att roligare modeller har existerat.

Jag provade en sån Tigra när jag hade funderingar på att göra mig av med min Speedster. Köpsuget infann sig inte.

Uppdaterat: 2016-07-10 17:59

Japp!

Uppdaterat: 2016-07-10 18:20
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nu finns det ju andra Toyotor med automat om man absolut vill ha det märket - och antagligen billigare än motsvarande Prius.

Uppdaterat: 2016-07-10 19:37

Märklig debatt när det gäller vad man ska köpa och vad som är bra. Toyota är tydligen alltid bäst. Då köper man sig in i nirvana. Franska bilar är belsebub.

Jag köpte en Peugeot för något år sedan. SAMMA DAG som bilen stod på gården började kommentarerna om dess tveksamma förträfflighet. "Herregud, franskt! Hur kan du ens tänka tanken, har du en bra cykel, du kommer behöva den". "Jaha, gott om pengar ja, den kommer kosta att hålla igång". "Dags att köpa mer aktier i Peugotverkstaden, den kommer gå bra framöver". Då frågar jag dessa kvicktänkta människor hur de fått så negativa erfarenheter av fransk bilkonstruktion. Alla säger samma sak, "ehhh, de hade en kompis kusins brylling som körde citroen på sjuttiotalet, oj vad den gick sönder jämt". Jaha, backa bandet lite då. Hur bra var TOYOTA då? Corollorna som kom till Gbg hamn var rostiga när de kördes av båtarna. Det minns jag tydligt. De var inte blanka länge. Inget under av driftsäkerhet heller, jag minns hyggligt, för vi hade en sådan vagn i nära anslutning den tiden. Sen när man påpekar att det kanske hänt lite längs vägen och att även fransmän ändrar sig på mammons altare, de vill också sälja bilar skrapas det med fötterna. När åsiktsgeneratorerna vänder vägen hem hör man mumlet "det är nog ändå tryggast med en Volvo". Man ska tänka på att Peugeot, Renault och Citroen är för fransmännen som Volvo är för oss Svenskar. Skulle tro att de ser med samma skepsis på Volvo som vi gör på Citroen. Så, det är ganska otidsenligt att ha fransosfobi. Speciellt om man själv inte ägt en sådan bil? Den biltillverkare som idag inte tar kvalitet på allvar är i elakt blåsväder. Samtidigt har kraven att tjäna pengar och spara överallt aldrig varit så höga som 2016. Motsägelsen i detta kan ju bara ge att ingen egentligen kan göra bra produkter på det plan man skulle önska. Eftermarknaden är ju där de företagen tjänar pengar men samtidigt får det ju inte nagga märkets rykte "för mycket" i kanten? Svår balansgång? Min åsikt är nog att samtliga märken brottas hård med den ekvationen. De som inte gör det, lär inte vara kvar över tid.

Kan nån vänligen förklara följetången FIAT UNO här på forumet för en som är ny?

Uppdaterat: 2016-07-11 09:51
/Hilife
hilife skrev:

Märklig debatt när det gäller vad man ska köpa och vad som är bra. Toyota är tydligen alltid bäst. Då köper man sig in i nirvana. Franska bilar är belsebub.
Jag köpte en Peugeot för något år sedan. SAMMA DAG som bilen stod på gården började kommentarerna om dess tveksamma förträfflighet. "Herregud, franskt! Hur kan du ens tänka tanken, har du en bra cykel, du kommer behöva den". "Jaha, gott om pengar ja, den kommer kosta att hålla igång". "Dags att köpa mer aktier i Peugotverkstaden, den kommer gå bra framöver". Då frågar jag dessa kvicktänkta människor hur de fått så negativa rfarenheter av fransk bilkonstruktion. Alla säger samma sak, "ehhh, de hade en kompis kusins brylling som körde citroen på sjuttiotalet, oj vad den gick sönder jämt". Jaha, backa bandet lite då. Hur bra var TOYOTA då? Corollorna som kom till Gbg hamn var rostiga när de kördes av båtarna. Det minns jag tydligt. De var inte blanka länge. Inget under av driftsäkerhet heller, jag minns hyggligt, för vi hade en sådan vagn i nära anslutning den tiden. Sen när man påpekar att det kanske hänt lite längs vägen och att även fransmän ändrar sig på mammons altare, de vill också sälja bilar skrapas det med fötterna. När åsiktsgeneratorerna vänder vägen hem hör man mumlet "det är nog ändå tryggast med en Volvo". Man ska tänka på att Peugeot, Renault och Citroen är för fransmännen som Volvo är för oss Svenskar. Skulle tro att de ser med samma skepsis på Volvo som vi gör på Citroen. Så, det är ganska otidsenligt att ha fransosfobi. Speciellt om man själv inte ägt en sådan bil? Den biltillverkare som idag inte tar kvalitet på allvar är i elakt blåsväder. Samtidigt har kraven att tjäna pengar och spara överallt aldrig varit så höga som 2016. Motsägelsen i detta kan ju bara ge att ingen egentligen kan göra bra produkter på det plan man skulle önska. Eftermarknaden är ju där de företagen tjänar pengar men samtidigt får det ju inte nagga märkets rykte "för mycket" i kanten? Svår balansgång? Min åsikt är nog att samtliga märken brottas hård med den ekvationen. De som inte gör det, lär inte vara kvar över tid.
Kan nån vänligen förklara följetången FIAT UNO här på forumet för en som är ny?

Jag känner igen det här jag har haft många franska bilar samt en engelskbyggd fransk bil som nog var den sämsta ur rostsynpunkt.
Men gemensamt för alla var att de kritiserades för att jämt gå sönder, ofta av just Volvofolk som ansåg sig äga världens underverk.
Jag hade ju erfarenhet från Volvo också och det var inte mycket fel, men det här var på den tiden Volvo bara tillverkade motoriserade järnspett så det var inte mycket som gick sönder.
När jag sedan gick över till Saab, jo jag hade franska bilar parallellt, kom samma Volvofolk och talade om vilket skit jag köpt.
Ok, första 99an, en -70a, hade de rätt om, den hade en skräpmotor, den engelska Riccardomotorn, men nästa med den egna motorn gick 30000 mil utan större problem och Volvofolket blev lite tystare när Volvo 1992 började tillverka mer sofistikerade bilar som också gick sönder och var dyra att reparera.
Jag hade ju kvar en fransk bil och demonstrerade den för en Volvoägare som senare köpte en Megane!

Uppdaterat: 2016-07-11 10:10
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
hilife skrev:

Märklig debatt när det gäller vad man ska köpa och vad som är bra. Toyota är tydligen alltid bäst. Då köper man sig in i nirvana. Franska bilar är belsebub.

Kan nån vänligen förklara följetången FIAT UNO här på forumet för en som är ny?

Tja, handlar väl då om synen på Italienska bilar, underskattat alltså. ;)

Kanske nån kulturell grej som delar Europa mellan syd och norr.
Många säger ju att bilarna som görs i norr, helst då tyskland, är bäst.

Uppdaterat: 2016-07-11 10:31

"Kan nån vänligen förklara följetången FIAT UNO här på forumet för en som är ny?"

Det finns också en Uno från Motala som skriver en mängd konstiga, oftast provocerande inlägg här på forumet under olika signaturer.
Han är portad, men kommer ändå igen med olika alias.

Uppdaterat: 2016-07-11 11:55
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

[quote=L. Mäkinen
Jag provade en sån Tigra när jag hade funderingar på att göra mig av med min Speedster. Köpsuget infann sig inte.[/quote]

Ägare av Speedster är knappast en representativ grupp.
Det är Corsa 1.2, Astra 1.6 och Vectar 1.8 som utgör 80 % av människors Opelerfarenhet, och baserat på den grunden är den topputrustade Tiga som jag visade på bilden exceptionellt "rolig".
De flesta har aldrig hört talas om Astra OPC heller för den delen.

Sedan vad som är roligt kan det råda grovt delade meningar om, själv bryr jag mig föga om köregenskaperna, det är design, kaross och inredning som avgör om det är en rolig bil, en ful tråkmåns med 1000 hk och aldrig så fantastiska köregenskaper - är och förblir en trist, helt ointressant, holk enligt mig.

Uppdaterat: 2016-07-11 12:05

N-iklas,
då är vi varandras motpoler. Speedsterns sämsta egenskap var att den drog blickar till sig. Att behöva förklara vid varenda tankning hur bilen tillkommit "för såna bilar gör inte Opel" blev ganska tröttsamt. Att prata med likasinnade som visste vad det var gav mig mer. Mina Opelerfarenheter sträcker sig till eget ägande av Ascona B, Kadett C, Rekord E, Omega B, Calibra, Speedster, Vectra C, Astra G och en Frontera A så jag är inte helt obekant med märket.

Uppdaterat: 2016-07-11 13:48

"Att behöva förklara vid varenda tankning hur bilen tillkommit "för såna bilar gör inte Opel" blev ganska tröttsamt"
Själv älskar jag sådant, jag gnuggar förtjust händerna som en girigbuk när någon blir förvånad, det är det främsta nöjet med Opel och det förutsätter ju ett uppseendeväckande utseende.
Tigran med skärt tak är perfekt för det, vem har sett en sån förr?

Speedster är det extremaste exemplet, men jag har stött på många under åren som sagt det "för såna bilar gör inte Opel" om de flesta Opel "vi" haft i familjen eftersom vi alltid undvikit de vanliga modellerna, av ovanstående är Calibra och Speedster de som passar mig bäst p.g.a. uppseendeväckande utseende.

Det är väl bekant redan men annars så gjorde Opel en bakhjulsdriven Tigra med mittmotor V6 210 hk som eget alternativ till Speedster, men av ekonomiska och produktionstekniska skäl valdes Lotus alternativet.

En Monza, Senator, Omega 3000 24V, Astra TT och Vectra GTS OPC är nog vad jag skulle välja som favoriter.
Med noga vald färg, tråkig färg kan förstöra vilken bil som helst.
Lotus Omega vore lämplig, men den är lite över gränsen, vet inte om jag skulle våga köra ett sådant fartmonster.

Att köregenskaper värderas lägre än utseende är så vitt jag noterat mycket ovanligt.

Inte många skulle tro att det här är en Opel 1990.
Och det är poängen.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-07-12 13:29

"Inte många skulle tro att det här är en Opel 1990."
N-iklas, synd att de inte behöll intentionerna från den tiden. Idag tycker jag att Opel inte har några roliga interiörer, hade en helt ny Astra en stund igår och det var ingen höjdare, gick knappt att ta sig in i bilen om man inte gjorde som Skalman och fällde in huvudet.
En bil som passar bäst för huvudlösa!

Uppdaterat: 2016-07-12 14:47
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Calibra är verkligen ett får i ulvakläder i orört skick. Vet fortfarande inte varför jag köpte en sån.

Uppdaterat: 2016-07-12 18:30

Ja det hände mycket negativt för Opel efter 1993 som satte svåra spår och steg för steg monterade ner det som denna bilden beskriver och som nu tar sig uttryck i ett väldigt cyniskt agerande som jag rent ut sagt inte kan tolka på något annat sätt än att man med ett finare uttryck "inte ser att det lönar mödan att anstränga sig på detta sätt."
Ett känt bibelcitat från Bergspredikan om "kastade pärlor" uttrycker det mer mustigt.

Tre faktorer styr Opel numera,
1. Bilar som denna Senator sålde praktisk taget inte alls.
2. Ekonomin är dålig så extra påkostade och roliga saker finns det inga pengar till.
3. De nya dystra och spartanskt påkostade modellerna har gjort stor succé, försäljningen av alla modeller med svart och färglös inredning stiger överallt och hyllningar och utmärkelser rasar in från alla håll.

4. Signalen är entydig - ingen vill ha en Opel som den på bilden, och därför kommer förmodligen aldrig mer en sådan att göras av ekonomiska skäl.

Den enda bilen av denna typ som hittills funnits är den nu nedlagda versionen av Zafira - som aldrig sålts i Sverige, hit kom ju bara en spartansk ekonomi diesel med tråkigt utförande.

Det finns nu ingen ny Opel jag känner direkt önskan efter så att jag drömmer om att ha den, däremot 12-15 stycken av de äldre, nyast är Zafiran men annars är det Astra TT och Vectra GTS med förmodligen utbytt inredning från det svenska grå till den lyx som fanns men som få ville ha, Astra fanns med träpaneler på den modellen.
Fast i Senator är det äkta valnöt, gissningsvis inte i Astra.
Hela mittkonsolen på Senator är för den delen också klädd i mjukt stoppat skinn av bästa kvalitet.

Dock instrumentpanelen i kommande Mokka X är betydligt trevligare med lite av den gamla stilen, men Senators färger som fanns kvar på sista Omega 2000-03 kommer förmodligen aldrig att ses igen.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-07-12 20:52

Mycket tråkigt N- iklas, Opel hade trevliga inredningar som nu förvandlats till det kommunalgrå.
Jag satt för en tid sedan i en ljusgrön Adam och jag funderade på vad som hänt Opels övriga bilar ( inte bara Opel, f.ö. ) , här fanns färg och glädje, här fanns den trevnad i inredningen som många bilar saknar, bilen gör mig glad, men det är fel bil för mig!
Varför i h-e kan man inte göra en normalstor bil med rolig interiör?
Tror man verkligen att alla vill ha silvergrå bilar med svart interiör?
Men nu har vi verkligen spårat ur ämnet helt och hållet, hoppas ändå att TS har haft något nöje att läsa våra utlägg!

Uppdaterat: 2016-07-12 20:56
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

https://www.blocket.se/stockholm/Ford_Focus_1_6_GHIA_KOMBi_AUTO_LAGMiL_SKINN_2_67920418.htm?ca=11&w=1

Kommer med många frågor och funderingar igen... :-D
Tror ni detta kan vara något som första bil? Jag har insett att eftersom jag endast har haft körkort sedan januari så kommer jag antagligen repa bilen och köra emot saker eftersom jag inte har så mycket körvana. Jag har ett år kvar i skolan och när jag är klar kommer jag garanterat få ett jobb och bättre ekonomi. Vilket innebär att jag kan byta till en nyare och "bättre" bil. Jag vill ha en bil nu för att öva och utvecklas som förare.
Vad tror ni om ex denna bil? Hur är det med att köpa bil från bilhandlare, tar de överpriser, kan man pruta och hur mycket är rimligt att pruta hos en bilhandlare?
Har någon här tips på bra och seriösa bilhandare i stockholms trakten som ni rekommenderar?

Uppdaterat: 2016-07-12 23:59

Fel generation av Focus skulle jag vilja påstå - mycket rostproblem med den generationen.
Sen skall du nog inte räkna med att du kommer att köra på "saker" utan noga undvika det för sådant kan stå dig dyrt för det är ju inte bara den egna bilen som får skador i de flesta fallen. Och försäkringsbolag gillar inte bilägare som ofta orsakar skador...

Uppdaterat: 2016-07-13 00:50

Tack snälla för ditt tips, jag ska leta vidare :-) Jag uttryckte mig konstigt.. med köra på "saker" menar jag att tillexempel i början, om jag ska parkera längs trotoarkanten, kankase jag kör "på" trotoaren eller kör mot den. Jag har fått en parkering i vårt garage här jag bor och min parkeringsplats är den dåligaste av alla. Den ligger längst in i garaget i ett "eget" mycket mindre rum där åtta bilar är parkerade och min plats är precis innanför dörren, längst väggen. Jag kommer säkert skrapa i backspegeln eller någon annan del av bilen mot väggen någon/några gånger i början.... vill därför gärna ha en billigare bil ibörjan tills körningen går på "automatik".

Uppdaterat: 2016-07-13 01:06

Knepet jag fått lära mig är att köpa "pre-scratched", dvs en bil som inte är perfekt i lacken utan kanske har något litet märke någonstans. Då gråter man inte när man själv skrapar en fälg eller backar in i en pelare.

Uppdaterat: 2016-07-13 08:05

Hur mycket rostproblem det egentligen är med den generationen av focus vet jag inte.
I övrigt är det en väldigt bra "förstabil", lättkörd, ganska kul att köra och billig att äga.
Ghia har en fördel, förutom att den är välutrustad har den betydligt bättre ljudisolering, ingen nackdel, eftersom focus kombi annars dras med en del vägljud.
Men oavsett dom låga milen tycker jag den är lite dyr, 32000 för en 04 är i överkant.
Tidens tand har sin inverkan på priset likväl som milen, och den är redan 12 år gammal, värdet kommer att rasa ganska fort.....
Sen är väl 1.6 motorn kanske inte heller så kul med automat, om du tycker att det kvittar att den inte är så snabb är ju en sak, men den är nog inte lättsåld om man vill byta.......
Jag skulle säga att max 22000 skulle man ge för denna hos handlare, men så mycket blir nog svårt att pruta.....

Uppdaterat: 2016-07-13 09:09

Rost på den generationen är nog som sagt ett generellt problem men givetvis kan det skilja mellan olika exemplar bl a beroende på vilken omvårdnad bilen fått. Att Ghia skulle vara bättre isolerad är jag tveksam till men visst är allt möjligt.
Lite osäker på denna motor men det kan vara en kamremsmotor och i så fall med relativt täta bytesintervall. Efterföljaren, 1,8 l Flexifuel-motorn, är dock en kamkedjemotor.
Den manuellt växlade versionen av denna motor är enligt en kompis som hade en förhållandevis snål - även när man kör på E85. Min f d Focus Flexifuel 1,8 -07 var klart törstigare om man skall tro kompisens förbrukningssiffror.
Precis som ducce säger så tycker också jag att den annonserade bilen ligger alldeles för högt i pris.

Uppdaterat: 2016-07-13 09:32

Jenny, kolla den här om den inte är för liten https://www.blocket.se/stockholm/Hyundai_i10_1_1_67956112.htm?ca=11&w=1
En bra nybörjarbil som inte gått så långt och när du tröttnat på den kommer den ändå att gå att bli av med utan att du förlorar så mycket.
Under förutsättning att du inte skrynklar till den för mycket förstås!

Uppdaterat: 2016-07-13 09:34
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jo den har rem, hur täta intervallen är vet jag inte, föregångaren escort 1,6 hade ju orimligt täta, 6000 mil på vissa år.....
Även 2,0 har kedja, och är väl den bästa motorn på den här årsmodellen.
1,8 fanns nog också 04, dock ej flexi, vilken ju har fördelen med låg skatt......

Uppdaterat: 2016-07-13 09:37

Kan vara samma bytesintervall på remmen på dessa Focusar 1,6 som på föregångaren Escort 1,6 för det är nog samma motorgeneration.
Om det fanns en 1,8 i denna generation så är det nog knappast samma motorgeneration som i efterföljande Focus-generation.
Den länkade Hyundaien är kanske i grunden ett säkrare köp men detta är väl ett utropspris eftersom den säljs på auktion.

Uppdaterat: 2016-07-13 10:17

Det är acceptpris, dvs direktförsäljningspris om jag fattat rätt.
Utropspris är 19000......
Men i10 är liten.

Uppdaterat: 2016-07-13 10:39

Firman som har Focusen har jag varit på en gång, åker inte dit igen, fick frågan om jag hade pengar när jag ville provköra en bil för 40"

Uppdaterat: 2016-07-13 10:45

OK - jag som läste slarvigt...
Visst är den liten men det är ju närmast en fördel när TS beskrev sin parkeringsplats.
Skall dom åka max 4 personer samtidigt så lär den fungera - med flera så blir den nog trång.
Om TS har behov av stort bagageutrymme så faller den likaså.
Sen har den säkert 4-stegad automat vilket kanske inte är helt optimalt men det kan man nog ändå stå ut med.

Uppdaterat: 2016-07-13 10:51

Ni alla är så snälla som hjälper och engagerar er, i mitt bil köp :-)
Hyundaien är lite för liten då vi är fem personer i familjen men med tanke på min parkeringsplats är den perfekt.
Jag har kikat lite på blocket och länkar några fler bilar som ni gärna får kommentera <3

Uppdaterat: 2016-07-13 11:22

https://www.blocket.se/stockholm/Audi_A6_2_4_Auto_Ny_Bes__Avant__24man_rantefr_67932814.htm?ca=11&w=1

Uppdaterat: 2016-07-13 11:23