Vi Bilägares forum

Bilköp (Rookie)

Bilköp (Rookie)

Var hälsad ärade medmänniskor.

Nu är det såhär att jag och min flickvän (inga barn) är intresserad av att köpa ett par nya(begagnade) bilar.
Vi har sedan ett antal år bott utomlands men ska nu flytta hem till Svea Rike.
Jag är en rookie vad det gäller bilar och är öppen för alla förslag jag kan få.
Vi ska alltså inom en period på 6 månader köpa 2 bilar är tanken.
Budgeten är lite varierande beroende på objekt, men låt säga att den totala budgeten är runt 230k

Bilar över 5år känns i utg. punkt oaktuellt, Bilar som gått över 10 000 mil är oaktuellt. Alla rep. obj är oaktuella, dyra bilar att äga (skatt bränsle osv.) oakuellt.

Jag äger för närvarande en i30 CRDI och är väldigt nöjd med denna men är som sagt inte jätte kräsen.
Jag ser dock gärna att 1 av bilarna har automat, denna kommer fungera som bil nr 1. Jag ser gärna att bilen i fråga har okej utr. Utseende på bilen är viktigare inne i kupen än design utifrån även om man inte vill köra runt i vad som helst.

För att ni ska få en ide av vad jag varit inne på så listar jag några alt.
Hyundai i40 2012-ytd
Skoda Octavia 2011-ytd
Skoda Octavia RS
Toyota Auris Touring (provkört kommer nog ej köpa)
Volvo V60
Lexus IS 300h
Volvo XC 60 (för dyr)
Hyundai i30 2012-ytd
Honda Civic
Honda CRV 2010-ytd

Bil nr 1 kommer att gå ca 1 timme dagligen och bil nr 2 kommer gå ca 30 min dagligen. Bil 2 går mkt i stadstrafik.
Vi har relativt aktivt fritidsliv men inte överaktivt. 4x4 kommer det nog inte vara behov för även om det är ett plus.
Båda bilarna ska ha låga bränslekostnader samt försäkring/skatt.

Argumentera gärna för plus och minus samt egna erfarenheter, var ett tag inne på en Alfa Romeo 147 2001-2005 som andra bil ett tag men få har positivt att säga om denna bil.
Vilka prutmåner kan man räkna med hos en bilhandlare i Sverige?

Väl mött.

Uppdaterat: 2016-03-27 22:52

Kommentarer

Kör själv en I30 2010. Om du är nöjd med den varför inte ta med dig den till Svea om du inte bor på annan kontinent? Bra totalekonomi på Hyundai överlag dock ingen bil som ger ngt större leende på läpparna.

Av bilarna du listar så verkar ni inte prioritera bilar med generösa utrymmen? Tycker du ska kasta ett öga på Opel Insignia eller kanske en Opel Astra. Otroligt prisvärda bilar begagnat och de har skärpt till sig rejält senare år avs kvalitet men är fortfarande lågt värderade. Ur din lista hade jag annars gått på Hyndorna eller Volvo.

Uppdaterat: 2016-03-27 23:22
Ingooo skrev:

Kör själv en I30 2010. Om du är nöjd med den varför inte ta med dig den till Svea om du inte bor på annan kontinent? Bra totalekonomi på Hyundai överlag dock ingen bil som ger ngt större leende på läpparna..

Helt enig med dej ang. total ekonomin. Otroligt imponerad av bränsleförbrukningen, sällan vi kommer över 5,5 på färddatan. ofta ligger vi på 4,5-5,4l/100km. Att behålla den bilen känns inte aktuellt då jag kan köpa en likadan i Sverige för billigare.

Ingooo skrev:

Av bilarna du listar så verkar ni inte prioritera bilar med generösa utrymmen? Tycker du ska kasta ett öga på Opel Insignia eller kanske en Opel Astra. Otroligt prisvärda bilar begagnat och de har skärpt till sig rejält senare år avs kvalitet men är fortfarande lågt värderade. Ur din lista hade jag annars gått på Hyndorna eller Volvo.

Vilka årsmodeller tycker du att vi ska kolla på ang. Opel? Jag har egentligen valt bort både opel och ford då det är bilar jag fått för mig har väldigt dålig kvalitet. Har själv ägt en Opel i ca 3 månader sen skrotade jag den. Men det var en 1984 årsmodell så kanske orättvist att ta med den i kalkylen.

Uppdaterat: 2016-03-27 23:36
Ingooo skrev:

Av bilarna du listar så verkar ni inte prioritera bilar med generösa utrymmen?o.

Jag kan tänka mig större bilar med men exempelvis v70 eller superb känns som onödigt då deras styrkor ligger i storleken men att kostnaden både att köpa och äga är obefogad då man inte är behov av platsen. Jag kan dock ha fel, är som sagt inte så insatt. :)

Uppdaterat: 2016-03-27 23:40

Insignia är stor utanpå men lite knepigt disponerad inuti när det gäller utrymme. En kompis pappa hade en sådan (4x4) . Å han bytte den rätt fort. Jag Har själv åkt med och undrade vad det var för kvalité egentligen, lät konstigt ifrån drivlinan...

Uppdaterat: 2016-03-28 09:28

okej, då hoppar jag den, har du någon annan rekommendation?

Uppdaterat: 2016-03-29 15:19

Synd hoppa utifrån vad en kompis pappa tyckt. Har aldrig åkt en 4x4 insignia men ett antal VW och Volvo med Haldex som även de haft markanta missljud... Beror kanske mest på att man slarvat och inte haft jämnt slitna däck. 4x4 är fö väldigt onödigt imo. Nä Insignia är en relativt osynlig bil men man får mkt för pengarna. Därför är det generellt ett bra tips men undvik kompisens pappas 4x4 om det låter illa från den. Andra lite udda tips: Citroen C5 med gasfjädring eller systerbilen Peugeot 508 = svårslagen komfort. Ford Mondeo också bra bil. 07-15 i mångt och mycket samma bil som Volvo V70. Alla enligt mig prisvärda bilar men som kanske inte har någon direkt högstatus i Sverige.

Annars en VW/Audi/Skida/SEAT som i stort är samma skräp. Uselt rostskydd på flertalet modeller, usla automatlådor sett till hållbarhet och en del ökända motorer och inte minst den senaste skandalen i åtanke. Kan förvisso vara rätt trevliga bilar att åka i men tråkiga enligt mig.

Nä ut med dig till en stor bilhandlare och kännu efter vad som faller dig i smaken.

Uppdaterat: 2016-03-31 01:01

Octavia RS är helt klart trevlig att köra, min 06:a har ingen rost. Frun gillar dock den andra Octavian bättre, -09:a med TSI 1,4, inte heller den rostig.

Uppdaterat: 2016-03-31 09:21

Uselt rostskydd på VW behöver man knappast oroa sig för. Är iofs nästan rookie på det märket själv, förutom en Passat av tidig årgång (en B1 från -76), men har haft många både Golf, Passat, och Skoda i min närhet eller i släkten. Bara en av dessa har haft rostproblem, en -06 Passat (baklucka). Däremot tycker jag att sittkomforten är tveksam i de nyare modellerna om man inte väljer sportstolar. Märks inte på kort provkörning, men sedan... Det stora minuset så långt på min Golf, i övrigt en trevlig bil, lättkörd, tyst, kanske lite mycket turboknuff när den griper in (110 hk 1,2 TSI).
Opel tittade vi på både nytt o begagnat, bra rostskydd men hittade ingen begagnad som inte såg helt blästrad ut i lacken, så tveksam till lackkvaliteten, annars trivdes vi utmärkt med både Astra och Insignia. Något bullriga upplevde jag dem nog också om jag minns rätt.
Ford Focus kanske? Har en sådan också i stallet hemma :-), jättetrevlig bil, brister lite i detaljkvalitet på min -08, men det upplever jag har blivit betydligt bättre på senare årgångar. Pålitlig arbetshäst med lite körglädje som bonus... Har inte haft några fel alls på den mer än bytt bromsbelägg, bara rullar och går. Har dock fått bakluckan omlackad på rostskyddsgarantin, och har begynnande ytrost på trösklarna, så...

Uppdaterat: 2016-03-31 11:40
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt