Vi Bilägares forum

Ge mig förslag inför bilbyte?

Ge mig förslag inför bilbyte?

Helt ny här, så ni får ursäkta om jag inte är helt haj på allt!

Sedan några år tillbaka har jag min älskade Fiat500 (år2011), som var det perfekta valet för en tjej i stan. Men nu efter att ha flyttat ihop med sambon och hundvalp på G, så har jag insett att vi borde försöka byta upp oss till något lite större. Vi har väl tittat lite på en Kia Cee'd, men med snacket att deras dieselmotorer skulle bara klara vissa sorters diesel och lite annat gör väl oss något tveksamma. Därför tar vi gärna emot förslag från er entusiaster som vet vad ni pratar om, för att kunna vidga våra vyer lite!

Våra önskemål är:
Så säker som möjligt
Plats för medelstor hundbur
Bekväm att köra längre sträckor med
Gärna en "miljöbil"

I övrigt är vi öppna för alla märken, begagnat eller nytt.

Så om ni vill ödsla en liten del av er tid att hjälpa oss, vore vi väldigt tacksamma!

Uppdaterat: 2015-09-16 16:23

Kommentarer

Du är är ju förtjust i 500:an så mitt tips är att byta in den mot en annan FIAT.

Fiat Panda 4x4 är en cool bil sedan finns också den lite större kompakt suven Fiat Sedici som idag går att få för runt 120 000 kr vilket kan anses som ett kap.

Uppdaterat: 2015-03-12 14:40

Om du gillar 500:an så tyder det ju på att du är öppen för lite annorlunda och roliga bilar.

Och då är Citroen C4 Cactus klockren?

http://www.bytbil.com/bilar/citroen/c4-cactus/jvfgicsg/BUCBUDIAAYmh5jYWN0dXMAAFC0A_!

Är själv sugen på en...

Uppdaterat: 2022-11-02 21:27

Tack för förslagen! Ska absolut tas i åtanke :)

Uppdaterat: 2015-03-13 09:12

Hundburen torde nog diskvalificera Cactusen skulle jag tro. Gissar att ni får leta bland kombibilar i C-segmentet (Golfklassen) - det är nog den minsta bilstorleken där ni kan få plats för en medelstor hundbur men det skiljer nog rätt mycket även där i hur bagageutrymmet disponerats så ni får nog testa.

Uppdaterat: 2015-03-13 09:50

Pi, det har du nog visserligen rätt i. Misstänker att även Fiat Panda kan vara något liten, när det kommer till kritan :)

Uppdaterat: 2015-03-13 09:58

Fianten - du behöver inte ens "misstänka" när det gäller Panda för den har väldigt litet bagageutrymme - det är trots allt en liten bil som konkurrerar med andra små bilar typ Kia Picanto. Även Sedici (dessutom en utgående modell) har litet bagageutrymme om man avser att ha en hundbur där. Kolla på nån kombi i Golfklassen med relativt upprättstående baklucka.

Uppdaterat: 2015-03-13 10:03

Pi, du som verkar ha koll med storlekar. Vad skulle du föreslå? :)

Uppdaterat: 2015-03-13 15:11
Fianten skrev:

Våra önskemål är:
Så säker som möjligt
Plats för medelstor hundbur
Bekväm att köra längre sträckor med
Gärna en "miljöbil"
I övrigt är vi öppna för alla märken, begagnat eller nytt.

Hur stor är vovven? Hur långt kör ni årligen och vilken typ av körningar oftast - långa eller korta? Du nämner Kia Cee'd diesel, så då antar jag att det är diesel du tänker på när du säger "miljöbil"? Golfklassen, som Pi nämnt, låter ju lagom och där finns en hel del att välja på - bl.a. Kia Cee'd. Bilen som gett namn åt klassen: Golf kombi, är väl inget dumt val. Andra alternativ kan vara Ford Focus kombi, Opel Astra kombi, som bägge är rymliga som kombi. En annan miljöbil är Toyota Auris kombi som finns som hybrid. Men kör ni mycket långa sträckor så är en miljödiesel att föredra. Sen beror det ju på hur dyr bil ni tänkt er. En både bekväm och säker bil skulle ju kunna vara Volvo V60, eller ännu större: V70, som just nu säljs ut som Classic.

Mitt tips får nog bli att åka runt till olika firmor, "känn och kläm" och framförallt provkör, så hittar ni nog snart ER favorit! Lycka till!

Uppdaterat: 2015-03-13 15:59

Rutger:
Vovven är i form av en större fransk bulldog, så ingen Grand Danois men inte heller en tea-cup chihuahua.
Vi kör inte mycket (på fyra år har jag kört 2000mil). Men när vi väl kör är det längre sträckor såsom Lund-Gotland. Den vardagliga frekvensen kommer däremot nog öka allt eftersom.

Angående miljöbil, så behöver det inte vara just diesel, men vill helst undvika de värsta värstingarna. Försöker vara relativt medveten om våra utsläpp ändå.

Men här fick jag nu en del förslag, så det var väldigt trevligt! Känna och klämma ska vi absolut, men ville ha lite mer kött på benen. Försökte göra ett besök på bilgruppen i stan men fick ett rätt taskigt bemötande gjorde allt annat än att stärka självförtroendet inom området. Men det är väl bara att försöka igen!
Stort tack i vilket fall som helst :)

Uppdaterat: 2015-03-13 16:25

OK, en "fralla". =) Ja, dom är ju inte så stor, så då borde en Golfklass kombi räcka.

Låter som bilen står still vissa perioder för att ibland köras längre sträckor. Nackdelen med dagens diesel, med iblandad RME, är ju att det lätt bildas bakteriesvampar som ställer till det när en bil står länge med diesel i tanken.. Så med tanke på det och 2000mil på fyra år så skulle jag avråda från diesel. Köp hellre en snål bensinmotor är mitt tips! Då slipper ni problem och även dyrare service. Vill ni vara miljövänliga så finns ju hybridalternativet eller kanske en etanolbil? Av dom två skulle jag personligen föredra hybridbilen. Men mitt råd får bli en snål bensinmotor. Kör ni så lite så är ni ju ändå miljövänliga. ;-)

Firmor med taskigt bemötande ska man inte krusa. Prova på något annat ställe!

Uppdaterat: 2015-03-13 16:42

Kör man bara 500 mil om året är det genomkorkat att välja diesel. Som Rutger rekommenderar är det ju en bensin eller etanol som gäller. Inte heller en hybrid är försvarbar med den korta körsträckan.
Som flera här har föreslagit är det nog en bil typ Golf kombi som ligger bäst till och där finns det ju mycket, t.ex. Golf och Auris håller värdet bra men kostar en del, Opel Astra är bra och lite bortglömd, Skoda Roomster eller Yeti, Megane, det finns ju flera. Ut och provkör, men välj något som tål att stå stilla utan att rosta fast ( eller bort!).

Uppdaterat: 2015-03-13 20:09
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

500 mil per år, är det inte bättre att hyra bil då du väl kör bilen?, sen så kan man även gå med i en bilpool när man tex åker och handlar.

Uppdaterat: 2015-03-13 20:45
Pär

Ja Peu..-Pär har en poäng där, har du inte övervägt den möjligheten, eller finns den inte? Kanske vore det ide' att kolla på en trettio år gammal veteran t.ex. en 740?, med den låga körsträckan spelar ju bränsleförbrukningen mindre roll, gamlingen är ju skattebefriad!

Uppdaterat: 2015-03-13 21:28
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Skoda Octavia Kombi är ju ett annat alternativ som är något rymligare än Golf och de andra i klassen. Sen skulle jag inte köpa en ny bil i er sits eftersom ni kör såpass korta sträckor så även på en bil som gått några tusental mil så hinner ni ju knappast bygga på speciellt många mil under några år. Och absolut ingen diesel som redan konstaterats.
Håll er dock borta från förra generationens Ceed för den har en körställning som i alla fall för mig är helt misslyckad. Det är visserligen personligt men just "gamla" Ceed är det många som har problem med på förarplatsen. F ö är det säkert inga större problem men man måste ju kunna köra den också... Focus kombi av förra generationen har ju rätt "upprättstående" baklucka och vill du ha en bil som går att köra på både bensin och E85 så finns det rätt mycket att välja på. Vill minnas att det kom en facelift runt 2008 års modell och även att Ford i den vevan bättrade på rostskyddet så kolla gärna det om ni är intresserade. Hade själv en sån men av årsmodell 2007 som jag under 4,5 år körde ca: 10.000 mil utan någon som helst reparation och heller inget garant-åtgärdande så det exemplaret fungerade utomförträffligt. Sen är det ju svårt att veta hur andra exemplar fungerat. Men den modellen fungerar även bra i baksätet vilket inte andra "småkombisar" gör. Visst - den är inte världens tystaste bil men ändå acceptabel och dom finns nog till klart vettiga priser.

Uppdaterat: 2015-03-13 22:16

Peugeot 2008 fungerar bra för hunden och den har ett praktiskt utseende med fyrkantig akter, med dieselmotorn på 92 hk (räcker mer än väl) så drar den 0,40 l/mil blandad körning och den är mer flexibel med olika dieselbränslen än Kian är. Motorn klarar B30 blandning (30 procent RME i dieseln) som är mer än vad som erbjuds i Sverige, men åker man utomlands kan man köra på det. Bra utrymmen för storleken.

Vill man ha lite större bil så finns ju Peugeot 308 SW kombi, den är miljöbil med flera av dieselmotorerna. Lägst förbrukning och utsläpp är det med BlueHDI-motorn på 120 hästar och 0,32 l/mil blandad körning, annars BlueHDI 100 som drar 0,36 l/mil. Vinnare i kombitest hos Teknikens Värld. Peugeot gör väldigt sköna bilar för långfärden, och de har marknadens bästa dieselmotorer! Tysta och bekväma bilar med mycket bra vägegenskaper. Bilar att tycka om och leva länge med. Väldigt harmoniska att köra.

Uppdaterat: 2015-03-13 22:21

Jag tror tyvärr inte att det får plats med en hundbur i en 2008 för det är en rätt kort bil med begränsat bagageutrymme. Sen har vi redan förklarat varför diesel inte är nåt bra val för trådskaparen och hans körmönster.

Uppdaterat: 2015-03-13 22:28

Bild borttagen.

Nog går det in en mindre hundbur i 2008:an också
Hittade till och med en anpassad bur till den :) http://top-car.se/product.html/artfex-hundbur-peugeot-2008-2013?category_id=439
Dessutom finns ju Peugeoterna med bra bensinmotorer också, men jag håller med om att det är smartare att köpa en lätt begagnad bil, en ca:3år gammal bil i fint skick och med låga mil.

Uppdaterat: 2015-03-13 23:30
Varje Hydraul-Citroën är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tack för många spännande samt givande insikter och förslag! :)

Vi behöver bil för att kunna ta oss till stugan med packning (närmsta busshållsplats 7km bort), helgturerna till familj som bor på landet (även de utan någon fungerande bussförbindelse), storhandling 1gång/veckan etc. Som jag nämnde så kommer vårt behov dessutom öka rätt markant under året pga förändringar som gör det möjligt för mig och sambon att bl.a. faktiskt ta oss till stugan mycket oftare än tidigare, vilket kommer bli underbart.

Fiat:en har ju även hållit oss tillbaka från att köra under några tillfällen då det inte känts säkert alltid t.ex. under vintertid eller i höststormarna, så då har vi fått låna en av familjemedlemmarnas stabilare bilar. Hittills har jag inte hittat en enda bilpool i närheten som tillåter hundar i bilarna och om man lyckas hitta någon blir det ett jäkla meck att flytta in och ur hundburen hela tiden.
Så ni förstår hur jag tänker ;)

Uppdaterat: 2015-03-14 09:23

Jag föreslog ju Auris också, men glöm hybrid, den har du ingen nytta av vid dina körningar. Men du kan ju kolla på en något större beg. bil, som inte gått så långt, bränslekostnaderna spelar ju mindre roll med dina korta årliga körsträckor, men kolla skatten många bilar fick höjda belopp vid årsskiftet.

Uppdaterat: 2015-03-14 09:37
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

En hundbur är väl inget måste på en liten hund? En fralla ligger ju fint i en skuff om så på bara 170 L, den flyger ingenstans därifrån.
Det finns eminenta hundtrunkar aka mjuka burar som man kan spänna fast i säkerhetsbältena i baksätet....så gör vi med vår tibbe, mjukt o ombonat ja rent kejserligt färdas hon och kan se o följa allt, stålbur det är för vettvillingar typ Hannibal Lechter.

Uppdaterat: 2015-03-14 10:17