Vi Bilägares forum

Svajande motorgång.

Svajande motorgång.

Hej

Vi har fått ett lite spännande fel på senaste tiden på ena bilen. Det är så att den har börjat svaja i varvtal ganska rejält när den kommer upp i motortemp, det verkar som det börjar när motorn kommer upp i dryga 90 grader.
Först känns och låter det som att den flyttar tändningen ganska rejält så motorn nästan dör för att sedan överkompensera detta och gå upp i ca1500 rpm för att sedan ramla ner igen runt 500 rpm. Den dör inte men den känns "tom" när man gasar upp den för att hålla lite varv på den. När den är uppe i varv / när den är nere i motortemp så är den helt som vanligt. Kommer man ner i motortemp verkar det försvinna och kommer jag upp över 3000rpm verkar det också försvinna helt enkelt. Jag har inga registrerade felkoder eller något annat att gå på, det är inga misständningar heller som kunde tyda på trasig tändkassett exempelvis.
Det inträffade första gången för ca 2 veckor sedan i en kö, sedan i fredags igen i köerna på essingeleden (sjukt irriterande ställe att få felet på) och sedan igen på väg till sickla i köerna upp mot gamla fredellsrondellen.

Kan det vara luftmassemätare? Gasspjäll? Nån temprelaterad sensor som ska försöka kompensera motortemp med flyttad tändning?
Det går för fort för att hinna läsa av lambdavärden via obd, den har för seg uppdateringsintervall tror jag.

Uppdaterat: 2020-09-14 10:26

Kommentarer

Jag tycker det låter som motorn får tjuvluft.

Uppdaterat: 2020-09-15 07:55

Den tanken har slagit mig också. Det märks dock inget på tomgång och den är inte svårstartad. Besiktigade den för ca en vecka sedan utan att dom anmärkte på avgasvärden heller. Tänker att det borde synas hos dem?
Jag tycker det är skumt att det bara verka inträffa när motorn kommer upp över 90grader. Jag ska testa att spruta startgas runt insug/spjällhus och se om det är tjuvluft som du säger.

Uppdaterat: 2020-09-15 09:37