Vi Bilägares forum

Går ej att slå på helljus Peugeot 307 SW

Går ej att slå på helljus Peugeot 307 SW

Vi har ett svårdiagnosticerat fel på vår Peugeot 307 SW (Kombi-modell, från 2006).

Man kan vrida ljusspaken (läge '2') så att ljuset är på även om nyckeln inte är i. Då går det att sätta på helljus genom att dra spaken mot sig. Men om man har spaken i normalläget (läge '0') så fastnar inte spaken i helljusläget, utan den går tillbaks till ursprungsläget (effekten blir som när man avänder helljuset för att signalera till en mötande bil, men det går inte att få den at stanna i detta läge). Jag har nyligen bytt några glödlampor i bakljusen, i övrigt har jag svårt att koppla det till något ovanligt.

Är ganska novis på att fixa nilar, om det inte framgår av ovanstående beskrivning... Tacksam för goda råd.

Uppdaterat: 2017-02-10 14:34

Kommentarer

Det är precis så det ska fungera, kolla instruktionsboken. Det är inget fel på din bil.

Uppdaterat: 2017-02-10 15:01
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Du kommer sannolikt vilja ha läge 2 på "ljusspaken" när det är mörkt eftersom det även tänder belysning i instrumentpanel osv.

Uppdaterat: 2017-02-10 15:02
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Tack för tipset. Det du säger stämmer dock inte, eftersom det som kallas 'läge 0' är det man har vid normal körning (instrumentpanelen är också tänd vid detta läge för övrigt). Nu fungerar det hursomhelst som det skall igen. Minst långsökta förklaringen jag kan komma på är att det var något tillfälligt mekaniskt fel med själva ljusspaken.

Uppdaterat: 2017-02-10 22:16

I mina Peugeot jag haft och äger idag så är det likadant. I "0" läget går det enbart att helljusblinka. I läge "2" där belysningen är tänd så kan man aktivera helljusblinka som då lyser.

I "0" läge lyser inte all instrumentbelysning. Endast instrumentklustret lyser. I läge "1,2" så lyser även alla knappar mm. Dessutom lyser instrumentklustret med något svagare sken för att inte blända i mörker.

Det är så det skall fungera. Helljusblinka går alltid. Slå på helljus enbart när övrig belysning är i läge till, "2".

Uppdaterat: 2017-02-22 09:08