Vi Bilägares forum

Startspärrlampan lyser, bilen startar ej

Startspärrlampan lyser, bilen startar ej

Startspärrlampan har lyst i nån vecka men bilen har ändå gått som den ska. Men nu går inte bilen igång, trodde först att det var batteriet men har testat med startkablar från flera olika bilar och det funkar inte ändå.

Har en Kia Ceed från 08.

Vad kan vara problemet tro och vad skall man göra?

Uppdaterat: 2017-01-01 16:22

Kommentarer

Batteriet i nyckeln kanske, som identifierar till startspärren att det är rätt nyckel.

Uppdaterat: 2017-01-01 16:43

Glömde skriva det, men har bytt batteri på båda nycklarna, det hjälpte tyvärr inte.

Uppdaterat: 2017-01-01 17:04

Ta kontakt med någon som har en OBD -mätare och kolla med den.
Annars kan du köpa t.ex. den här, men det är inte säkert den fungerar på din bil http://www.teknikproffset.se/Bil/Bildiagnostik/Felkodslaesare/Felkodslaesare-Mini-ELM327-14b.htm?nosto=productpage-nosto-1

Uppdaterat: 2017-01-01 18:00
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

På denna sida hittade jag om vanliga fel på Kias nycklar - en bit ner på sidan: http://a6security.se/bilnycklar/kia/ Kanske det som är fel. Annars kanske man måste återställa på något vis när startspärren löst ut? En bil jag haft, minns ej vilken (Mondeo?) hade en knapp man skulle trycka in. Kolla i manualen om det står något om detta! Läste även att man inte får ha någon metall, eller en andra nyckel, i närheten av nyckeln när man öppnar, eftersom det stör transpondern i nyckeln. Ingen nyckelring i metall som stör?

Uppdaterat: 2017-01-01 19:08

Transpondern har inte med batteri i nyckeln att göra, det är magnetiskt, typ rfid.
Vanligt på samtliga bilar är mottagarringen i rattlåset, och kabelfel som stör motorstyrningen, spänningsfall, intermittent kortis... .
Om lampan för startspärr lyst ett tag men bilen gått ändå, ligger det senare nära till hands....
Säkringen till motorstyrning, kollat den?
Nyckel tror jag inte på, varför skulle bägge gå sönder?

Uppdaterat: 2017-01-01 20:44

Tack för tipsen!

Jag skruvade loss minuspolen på batteriet (som jag läst nånstans kunde hjälpa) tidigare idag och lät det vara en stund, det funkade inte då. Sen gick jag ut och skulle testa dom nya tipsen jag fått, så då drog jag bara på och av tändningen flera gånger för att se hur lampan reagerade, sen gjorde jag ett försök att starta och då funkade det helt plötsligt. Skönt!

Dock lyser fortfarande lampan för startspärren när bilen är avstängd, oavsett om nyckel sitter i eller ej. Den lyser dock inte längre när jag kör, vilket den gjort konstant tidigare.

Får hoppas bilen fortsätter gå som den ska hur som helst!

Uppdaterat: 2017-01-01 21:24

Den här bilen bör få en rejäl kontroll innan något dyrare händer.
Ingen bil lagar sig själv, en bil är inte som när man får en förkylning, några piller, en whisky och lite vitlök så är man igång igen.
Åk till verkstan och kosta på en undersökning, det blir alltid billigare än att chansa och hoppas på att problemen försvinner.

Uppdaterat: 2017-01-01 22:13
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag är av samma uppfatrning som saabnisse.
Ett intermittent fel, nästa gång är du kanske långt hemifrån när det händer, och den skavda kabrln har brustit så det inte hjälper med omstart.....

Uppdaterat: 2017-01-02 13:38