Vi Bilägares forum

Koppling på Skoda Octavia

Koppling på Skoda Octavia

Hej!

Jag är ny på forumet. Hoppas att ni kan hjälpa mig lite grann.

Vi har en Skoda Octavia 1.6 TDI (105 hk), 2011 årsmodell, där kopplingen troligtvis har havererat. Hur vanligt är det egentligen att kopplingen lägger av på den modellen efter 13000 mil? När jag läser på andra bilar så sker det efter dubbla körsträckan eller om bilen gått som taxi eller dragit tungt. Speciellt sker det med starkare motorer. Hur är det med Skodan?

Vi har aldrig dragit något tungt, vi är inte våldsamma på kopplingen och bilen går blandad körning (både stads- och landsbygdstrafik). Vi köpte bilen för 2,5 år sedan och då hade den gått 9000 mil.

Verkstan vill ha cirka 20000 kronor. :( Är det rimligt?

Patrik

Uppdaterat: 2016-06-06 17:07

Kommentarer

VAG-kvalitet, så säkert rimligt. Det är eftermarknaden dom lever på.

Uppdaterat: 2016-06-06 18:29
Vidstige skrev:

Det är eftermarknaden dom lever på.

Vilket säkert gäller alla bilmärken idag.

Uppdaterat: 2016-06-06 18:54
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Vad jag menar med att vara våldsam på kopplingen är att vi inte har slirat på den. Precis som du säger vi brukar växla relativt bestämt.

Det som verkstan tror, utan att ha plockat isär bilen, är att kopplingen låst sig i bottenläget och att det skulle bero på att lamellerna är utslitna.

Uppdaterat: 2016-06-06 19:45

Hacken, om man nu tror att alla har samma kvalitet. Men så är det inte. Skoda är inte i toppen kvalitetsmässigt, snarare i mitten. Självklart ska kopplingen hålla längre än så här och 20,000 kr för att fixa är rena rånet (mycket beroende på svenska skattesystemet). Därför ska man inte nöja sig med annat än högsta kvalitet om man ska ha bilar lite längre, om man nu inte tycker det är ok med såna här reparationer, vilket TS inte verkar tycka.

Uppdaterat: 2016-06-06 19:50

Nej kopplingen ska hålla dubbla deb sträckan om den har använts på rätt sätt.
Men det finns en del märkliga chaufförer som har som vana att vila högerfoten på kopplingspedalen under färd, men det brukar först knäcka urtrampningslagret.
Du skriver att kopplingen troligtvis har havererat! Hur yttrar det sig?
Men 20000:- för kopplingsbyte är väl tilltaget! Hör med en eller två allbilsverkstäder också.

Uppdaterat: 2016-06-06 19:58
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Mer troligt att det är dubbelmassesvänghjulet som havererat. Inte helt ovanligt fel på många märken idag.

Uppdaterat: 2016-06-06 20:10

Jag har haft fabriksnytt en Skoda Fabia 1,2 HTP manuell, -06 och gått 1,3 mil. Jag körde 16100 mil och 6 och halv år ca under 2500 mil/år. Jag sålde 2012 vinter.
Aldrigt haft koppling problem och den är Tjeck motor.
Du bigfoot äger Octavia och nyare modell med Volkswagen motor kan vara krånglig koppling och dyrare material inkl service att betala 20000 kr chock :-(

Uppdaterat: 2016-06-06 21:30
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Håller med Lars58. Ett kopplingsbyte på dieslar idag blir ofta inte bara kopplingen, utan även svänghjulet.

Uppdaterat: 2016-06-06 22:16

Kanske skäl nog att gå för automat om tänker sig skaffa en diesel?

Uppdaterat: 2016-06-06 22:53

Nu vet inte jag om det finns nån likhet med Octavia, men jag har bytt växellådan på en Caddy diesel, det var inte så kul, en massa oigenomtänkta lösningar som gör det knöligt och tidsödande få ner lådan, som man ju måste för att byta kopplingen.
Motor och växellåda sitter ju ihop med några skruvar, och istället för separata gängor i motorblocket för att fästa motorfästena som dom flesta andra motorer, har man använt dom skruvarna till motorfästena, dessa går inte bara att ta bort, då ramlar hela motorn ur.
Uppepå växellådan är rör och kabelstammar dragna på ett korkat sätt, måste bort för att komma åt skruvarna.
När väl allt är borta och lådan lös, går det inte att dra ut och hissa ner den, en del av framvagn/kaross sitter ivägen så man måste vrida lådan, det blir väldigt bökigt när lådan ska tillbaka och passas in på kopplingen.

Det är sånt här som gör kopplingsbytet dyrt på vissa bilar.

Uppdaterat: 2016-06-06 23:26

Vidstige, kan upplysa dig om att alla fel beror inte på kvalitet utan det är ofta annat som orsakar fel.
Fel service, felaktig hantering vid montering, felaktigt användande och hel del annat.
Men när det gäller dig så är ALLA fel på Vag-bilar endast dålig kvalité, ta bort skygglapparna Vidstige.

Uppdaterat: 2016-06-07 07:51
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Att knäcka en koppling går att göra på en eftermiddag om man inte vet vad man gör, eller vet vad man gör ;-)
Ett försök att dra loss ett släp på ett dåligt underlag med lite slir så är kopplingen ganska snart kaputt.
TS vet som sagt inte vad bilen varit med om de första 9000 milen, det kanske är gamla farbror Ernst som ägt den och han är inte snäll mot kopplingen då han gärna startar på tvåan och 2000rpm och låter sedan kopplingen sköta fartstegringen...

Självklart skall du kolla på ett par olika verkstäder på pris för bytet, om inte för att bilda dig en uppfattning om vad det kostar, innan du väljer vem som gör jobbet.

Uppdaterat: 2016-06-07 08:16
*Robban
Vidstige skrev:

Kanske skäl nog att gå för automat om tänker sig skaffa en diesel?

Här håller jag helt med, jag gillar inte manuella smådieslar med deras snäva varvtalsområde som kräver en massa ryckande i spaken. kanske är det som Robban skriver, ett evigt slirande på kopplingen för att slippa växla.
Men det hjälper ju inte TS när problemen väl har uppstått.
Men åter, kolla fler verkstäder.

Uppdaterat: 2016-06-07 09:33
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Hacken, skulle säga tvärtom, ta bort skygglapparna och inse nån gång att VAG inte är toppkvalitet. Sen må vara att detta kan vara nåt annat men det är ju misstänkt dåligt och som Rikard beskriver jobbet att göra bytet också så förbättras inte bilden, 20 000 kr är mycket pengar. Jag kom trots detta med en bättre lösning, välj automat även till VAG. Och skulle en automat gå sönder så tycker jag det känns mer värt pengarna att reparera då man ju faktiskt får ett mervärde jämfört med manuell.

Uppdaterat: 2016-06-07 10:21

Men Vidstige, det hjälper ju inte TS nu!

Uppdaterat: 2016-06-07 10:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Vidstige, jag behöver ingen som hela tiden försöker övertala mig om att det är fel på Vag:s bilar eftersom jag har själv aldrig haft problem med dem. Hur många Vag-bilar har du ägt som det varit fel på? Eller gissar du bara?

Uppdaterat: 2016-06-07 10:42
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

saabnisse, nej men kan vara en tanke för framtiden för TS.

Hacken, jag kommer aldrig lyckas övertala dig om att VAG har nåt annat än toppkvalitet, men det är inte för dig jag skriver detta med VAGs bristande kvalitet. Jag gissar inte utan detta har vi ju diskuterat länge och väl. Men du kan ju börja med var Teknikens Värld skriver om VW, sämre kvalitet än vad folk tror. Man har alltså varit oerhört skickliga på marknadsföring. Med dom senaste skandalerna och deras marknadsföring med "tysk kvalitet" fått fler att börja inse att man faktiskt inte levt upp till det. VAG är idag alltså förmodligen sämst bland tyska märken men även "tysk kvalitet" överhuvudtaget har varit överskattat när det kommer till långsiktig hållbarhet.

Uppdaterat: 2016-06-07 11:09

Vad nu mitt minne är värt men jag kommer inte ihåg att Hacken ens en endaste gång påstått att VAG är "toppenkvalitet" så det är nog åter nåt som Herr Vidstige lägger i Hackens mun. Visst får du Vidstige vara kritisk mot olika bilmärken men undvik gärna att lägga dina ord i våra övrigas munnar. Det räcker så bra med det du själv tänker och tycker.

Uppdaterat: 2016-06-07 12:37

Blir så trött på det eviga käbblet om Vag och Toyota. Varför är det mest de som aldrig har ägt de bilmodeller de klagar på som klagar mest över dessa?
För övrigt finns det inget bilmärke som har "toppkvalitét" ALLA bilmärken har till och från kvalitetsbrister inte minst Toyota eftersom det bilmärken återkallar sina bilar mest.
Så länge man håller sig till bilmärken som har överkomliga kostnader för "standardfel" så får man vara nöjd.
Den som säger att ett bilmärke alltid har varit helt 100% problemfritt ljuger till och med för sig själv.

Uppdaterat: 2016-06-07 13:06
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Kolla med flera verkstäder för det kan vara kopplings lamellerna som är slut och då brukar bilen småhacka eftersom den inte kan få drivning. Brukar ingå när man köper en kopplingssats. Kolla upp först hur mycket denna sats kostar och sedan vad verkstaden vill ha för jobbet. 20.000 kr ska du absolut inte betala.

Vidstige:
VAG tillverkar inte kopplingar. Kan du definiera VAG kvalité lite närmare? Vilka VAG bilar är det som har sämst kvalité av alla tyska märken. Eller menar du endast VW? Tyska Auto Bild har provkört över 100 bilmärken i 10.000 mil och Audi A6 2.0 TDI är etta på deras lista. Den har nämligen inte haft ett enda fel på 10.000 mil. Vilka är dina referenser till dålig kvalité på VAG? Kan du visa dom? Eller är det bara ditt allmänna tycke? Dessutom tyckte Auto Bild att Audin upplevdes som ny efter 10.000 mil. Om detta är dåligt eller bra VAG kvalitet låter jag andra avgöra. Ser dock väldigt många Audi A6 C7 på vägarna, det verkar alltså vara en väldigt populär bilmodell dessutom. Trots ett ny pris på över 350.000 kr. Nu är dom flesta av Avant modellen medan jag har sedan modellen. Gillar inte kombi helt enkelt.

Uppdaterat: 2016-06-07 13:30
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Mats, just upp till 10,000 mil så funkar VAG bra och särskilt Audi! Låt vara att det var en dipp även där slutet 00-tal med kamkedjor och dubbelkopplingslådor. När jag säger VAG så tänker jag främst här på Skoda, Seat, VW och i viss mån Audi. Man delar ju grejor med varandra, ungefär samma driftskvalitet på grejorna i långa loppet. Motorer med kamrem etc.

Koppling, Rikard var ju inne på lösningen runt i kring för att byta den. Men även här att man inte möts halvvägs med kostnaden eller så, s.k. goodwill.

För mig är fokus på bilar efter 10,000 mil, då det är där jag äger mina bilar. Så det beror ju på som sagt, som förmånsbil t.ex. så är Audi säkert super idag. Sen kan man säga att alla bilar går sönder efter 10k (finns ju en anledning att förmånsbilar gäller 3 år), men det varierar rätt hur mycket, vilken service som behövs och vad det kostar att fixa. Till Audis nackdel har också varit högre verkstadspriser, där är ju Skoda då att föredra. Kopplingsbyte på en Audi torde då kostar ännu mer än 20,000 kr på märkesverkstan.

Vad gäller referenser tänker jag inte drar om ett varv till, vi har pratat mycket om det genom åren. Här väljer jag istället att lägga bevisbördan på VAG numera, inte minst i ljuset av alla kvalitetsbrister med kamkedjor och dubbelkopplingslådor, men också dieselskandalen och fuskandet. Nu är det upp till bevis om VAG kan förbättra sig med den nya ledningen och en ny kultur. Men jag misstänker att man kommer fortsätta med halvdan kvalitet i långa loppet eftersom det är så lönsamt, man tjänar ju grymt mycket pengar på eftermarknaden och jag är därför inte heller förvånad att många bilmekar gillar VAG, det ger ju mycket jobb och goda intäkter.

Uppdaterat: 2016-06-07 14:21
Hackenbush skrev:

Blir så trött på det eviga käbblet om Vag och Toyota. Varför är det mest de som aldrig har ägt de bilmodeller de klagar på som klagar mest över dessa?
För övrigt finns det inget bilmärke som har "toppkvalitét" ALLA bilmärken har till och från kvalitetsbrister inte minst Toyota eftersom det bilmärken återkallar sina bilar mest.
Så länge man håller sig till bilmärken som har överkomliga kostnader för "standardfel" så får man vara nöjd.
Den som säger att ett bilmärke alltid har varit helt 100% problemfritt ljuger till och med för sig själv.

Har aldrig påstått att det är svartvitt, men håller inte heller med om generaliserande att "alla bilar går sönder".

Om du tycker diskussionen är tjatig så stå vid sidan av då. Tyvärr tycker jag du inte hjälper till här när du envist vägrar inse att VAG har mycket kvalitetsbrister och borde kunna höja sin kvalitet. Annars är det ju inte ärlig verksamhet man sysslar med när man försöker få kunderna att tro att det är bättre grejor än vad det är i praktiken i långa loppet. Man lurar ju då kunder som har äldre bilar.

Nämnde f.ö. överhuvudtaget inte Toyota. Vi kan diskutera det märket också om du vill, det jag sagt där är främst att HSD är rock solid, enastående driftkvalitet och hållbarhet. Glöm att du behöver byta koppling eller växellåda där efter 10,000 mil. Du kan då göra nåt bättre för pengarna. Att Toyota återkallar mest har främst med att göra med att man fixar till mest av alla i efterhand utan kostnad, kanske även det nåt för VAG att ta efter. Det kallas för kundvård och här kan man tycka att Skoda borde hjälpa till och ta en del av kosten för att fixa lådan istället för att förneka att det finns brister och skylla på att kunden är dum som misshandlat lådan pga okunskap.

Uppdaterat: 2016-06-07 14:28

Jag avstår att gå vidare Vidstige för det är meningslöst att diskutera detta med dig.
Förneka eller bekräfta brister kan jag inte göra eftersom jag själv aldrig upplevt några brister med de bilar jag har haft.
De modeller med brister som det pratas om kan jag inte heller uttala mig om tvärsäkert då jag inte haft någon av de modellerna.

Uppdaterat: 2016-06-07 14:46
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Bevisbördan på VAG.? Jo som jag skrev så är det Auto Bilds bästa bil med minst fel eller inga alls rättare sagt. Vunnit Le Mans alla år sedan 2000 utom 2013 då Peugeot vann. Toyota deltar ju också men vinner aldrig märkligt nog? Detta år kör Nelson Piquet Jr tillsammans med Nicolas Prost söner till F1 världsmästare Toyota i Le Mans. Kanske kan gå detta år? Fast tveksamt. Toyota = 0 segrar i F1, Mercedes dominerar i F1 som eget stall 2009. Gick lite trögt dom 2 första åren efter detta total dominans.

Uppdaterat: 2016-06-07 15:30
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.
Vidstige skrev:

VAG-kvalitet, så säkert rimligt. Det är eftermarknaden dom lever på.

Precis när man börjat tro att signaturen Vidstige har något innanför pannbenet så kommer en dylik kommentar som cementerar dennes idioti.
VAG = Audi, Ducati, Lamborghini, Seat, Volkswagen, Bentley, Skoda, Bugatti, Porsche ...
Att bedöma koncernens kvalitet utifrån ett enstaka fall från en instegsmodell i Skoda-programmet är enfaldigt.

Uppdaterat: 2016-06-07 15:51

Nejdå - inte enfaldigt, bara lite enväldigt.

Uppdaterat: 2016-06-07 15:58

bigfoot bör som föreslagits kolla priset med ett par allbilsverkstäder också. Men om TS av någon anledning vill besöka en märkesverkstad så kan det vara idé att jämföra priset även i några grannstäder, gärna mindre sådana. Det går att spara tusenlappar även här, har både bekanta och biltidningar konstaterat! Grannen berättade senast idag att deras son fått sin Audi lagad för mindre än halva priset på en mindre orts märkesverkstad jämfört med den i staden några mil bort! Det kan alltså löna sig att åka några mil, så ägna några minuter åt att ringa runt!

Uppdaterat: 2016-06-07 16:05

[quote=saabnisse]
"Men det finns en del märkliga chaufförer som har som vana att vila högerfoten på kopplingspedalen under färd, men det brukar först knäcka urtrampningslagret."

Och vänsterdojan på gaspedalen?
Kanske om man är extremt kissnödig och kraftigt hjulbent att högerfoten hamnar på kopplingspedalen, tror dock att den beskylldes lite orättvist i detta fall.

Uppdaterat: 2016-06-07 16:19
Swemba skrev:

Vidstige wrote:VAG-kvalitet, så säkert rimligt. Det är eftermarknaden dom lever på.
Precis när man börjat tro att signaturen Vidstige har något innanför pannbenet så kommer en dylik kommentar som cementerar dennes idioti.
VAG = Audi, Ducati, Lamborghini, Seat, Volkswagen, Bentley, Skoda, Bugatti, Porsche ...
Att bedöma koncernens kvalitet utifrån ett enstaka fall från en instegsmodell i Skoda-programmet är enfaldigt.

Har varit tydlig med att det gäller Skoda, Seat och VW i första hand. Har skrivit det många många gånger...

Enfaldig och idiot kan du vara själv, sett prov på det tidigare.

Är det den debattnivån du vill ha bara för att jag kritiserar VAGs långsiktiga kvalitet?

Vi talar om standardmässiga bruksbilar här, vad du talar om kan man undra över.

Här var det en billig Skoda Octavia, som tydligen inte var så billig när kopplingen strular.

VAG är kortare att skriva en Skoda, Seat, VW och Audi.

Så jag fortsätter skriva det, hoppas det gick in nu i skallen på dig.

Uppdaterat: 2016-06-07 16:41

Har du siffror vidstige på hur mycket VAG tjänar på eftermarknaden.
Vore intressant för oss som inte har de uppgifterna.

Uppdaterat: 2016-06-07 16:47
Minimats1 skrev:

Bevisbördan på VAG.? Jo som jag skrev så är det Auto Bilds bästa bil med minst fel eller inga alls rättare sagt. Vunnit Le Mans alla år sedan 2000 utom 2013 då Peugeot vann. Toyota deltar ju också men vinner aldrig märkligt nog? Detta år kör Nelson Piquet Jr tillsammans med Nicolas Prost söner till F1 världsmästare Toyota i Le Mans. Kanske kan gå detta år? Fast tveksamt. Toyota = 0 segrar i F1, Mercedes dominerar i F1 som eget stall 2009. Gick lite trögt dom 2 första åren efter detta total dominans.

En tysk tidning som recenserar en tysk bil och har upptäckt en Audi som är bättre än förr?

Och bilen håller ihop 3 år och 10,000 mil? Jag har sagt nu mer än en gång att långsiktig kvalitet handlar om +10,000 mil.

Sen, vad har motorsport med saken att göra?

Uppdaterat: 2016-06-07 16:48

Du har alltså inte en aning om hur mycket eller hur lite VAG tjänar på eftermarknaden.
Bara gissningar.
As usual.

Uppdaterat: 2016-06-07 17:16
Peter E skrev:

Har du siffror vidstige på hur mycket VAG tjänar på eftermarknaden.
Vore intressant för oss som inte har de uppgifterna.

Är ingen hemlighet att VAG haft dålig lönsamhet per såld bil när det gäller Seat, Skoda och VW.
Har inga exakta siffror exakt hur mycket man tjänar på eftermarknaden förhållandevis men kan röra sig om 50% eller mer.
Dvs det kan då vara så att majoriteten av lönsamheten kommer på eftermarknaden.
Det man förlorar på gungorna tar man igen på karusellen alltså.

Men diskussionens skull vore det intressant att jämföra reservdelsförsäljningen mellan Seat/Skoda/VW och Toyota i Sverige, uträknad då i förhållande till försäljning av nya bilar. Helst skulle man vilja ha med arbetskostnaden också för att byta delarna på märkesverkstan så att det blir mer aktuellt som jämförelse för oss bilägare.

Här en allmän utsaga om bilbranschen.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/bilbranschen-soker-nya-satt-att-tjana-pengar

"Det är på service och eftermarknad biltillverkarna gör sina vinster."

Uppdaterat: 2016-06-07 17:16
Wheels][quote=saabnisse skrev:

"Men det finns en del märkliga chaufförer som har som vana att vila högerfoten på kopplingspedalen under färd, men det brukar först knäcka urtrampningslagret."
Och vänsterdojan på gaspedalen?
Kanske om man är extremt kissnödig och kraftigt hjulbent att högerfoten hamnar på kopplingspedalen, tror dock att den beskylldes lite orättvist i detta fall.

Kanske har lite svårt att skilja på höger och vänster.
Har vi högertrafik? Bäst att hålla sig i mitten!
Nåja jag åker oftast automat i alla bilar sedan många år så jag glömde foten som sitter till höger. :-)

Sedan tycker jag att vi kan glömma om VAG är bättre eller sämre eller vad de tjänar och istället koncentrera oss på att ge TS de råd han frågar efter.

Uppdaterat: 2016-06-07 17:24
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Peter E, la till en länk i förra. Siffror om 50% har figurerat tidigare som en allmän utsaga.

För Skoda/Seat/VW är det garanterat mera.

Svårt att hitta siffror och har man läst massor genom åren så är det därifrån man får uppgifterna, det är inte gissningar och det går inte alltid att hitta igen sånt man läst.

Seat behöver vi väl inte ens tala om vilken lönsamhet dom haft.
VW har haft stora problem länge med nybilsförsäljningen och lönsamhet.
Skoda bättre men är ju ändå lågprisbilar.

http://borsforum.svd.se/topic/3001-vw-bekl%C3%A4mmande-ol%C3%B6nsamt/

Här en äldre om Seat, borde vara bättre nu trots allt.

http://teknikensvarld.se/seats-sista-chans-126699/

Toyota tjänar betydligt mer pengar på nybilsförsäljning pga effektivare produktion och möjligen enklare bilar.

Uppdaterat: 2016-06-07 17:23

"För Skoda/Seat/VW är det garanterat mera."

Siffror tack.

Uppdaterat: 2016-06-07 17:24

Vidstige.:
Auto Bild är nog Europas största biltidning och dom har kört över 100 bilmodeller. Även Toyota. Varför är inte Toyota bäst? 10.000 mil utan fel är 100.000 km. Det är kvalitet och inget annat. Inte 3 år utan 100.000 km.

Det är i motorsport man ser hur bra kompetens företaget har. Har man då som i Toyotas fall gett sig in i F1 med 0 segrar så betyder det väldigt låg kompetens.

Uppdaterat: 2016-06-07 17:34
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Ts skriver att verkstaden tror att kopplingen fastnat i bottenläget för att lamellerna är utslitna....
Är det en telefondiagnos då eller?
Vad menas med bottenläget, stannar pedalen i botten utan reaktion, eller kopplar den inte ur?
För om lamellerna är tvärslut, så upptäcker man väl sliret rätt tidigt, åtminstone under acc på hög växel, men att kopplingen fastnar i bottenläget?
I fall ett skulle jag säga att man först tittar på hydrauliken, oljenivå låg, har jag varit med om att det beror på så tvärslut bromsbelägg, så att nivån sjunkit under kopplingsuttaget, på en volvo förvisso....
Huvud eller slavcylinder kass, läckage osv....
Efter det kan man riva ner lådan och byta koppling, oavsett vad felet är, byter man den nog i sin helhet när lådan är av.....

Uppdaterat: 2016-06-07 19:47

Mats, när Vi bilägare långtestade ett gäng bilar för nåt år sen var Auris HSD enda bilen utan fel.
VAG-bilen man hade fick problem med DSG innan 10,000 mil.

Sen undrar jag hur många gånger jag ska skriva att det gäller +10,000 mil när vi pratar långsiktig kvalitet.
Det är ju där bilarna sätts på prov ordentligt och intressantast för dom som kör privatbilar.
Förmånsbilar kan nog dessutom stå ut med nåt problem när garantin gäller, kostar inget.
I tråden är det just en sån bil och ingen garanti tycks gälla.
Fast kanske maskinskada, men antar att bilen är för gammal.
20,000 kr för att fixa koppling på en Skoda är som ett dåligt skämt.

Uppdaterat: 2016-06-07 20:02

Tråden handlar inte om kvaliten på VAGs produkter och den handlar definitivt inte om Toyotas eventuella förträfflighet.
Den handlar om kopplingsproblem på en Skoda som TS frågade om!
Det är vad han behöver hjälp med.

Uppdaterat: 2016-06-07 20:37
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse, TS försvann visst. Vi som skriver här ofta måste väl få ta ut svängarna lite, vi lägger ju vår egen tid på detta och hur intressant kan ett enskilt fall av kopplingsbyte på en Skoda vara som inte går att generalisera om?

Tycker det är märkligt också att ingen nämnt maskinskada.

Till och med på en Skoda kan man få 8 år och 15,000 mil maskinskada via Folksam.

Uppdaterat: 2016-06-07 20:44

Du har nog rätt! Märkligt att TS försvunnit.
Men när det gäller att ta ut svängarna är det ju bättre att göra det i en mer passande tråd, den här handlar ju inte om kvalite' och riskerar att dra ut i ett evigt käbbel om öst och väst.

Uppdaterat: 2016-06-07 21:04
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Sen är det ju föga värt för TS om han har ett annat försäkringsbolag än Folksam. Och vi kan ju hoppas att han kollat detta med maskinskadan innan han skapade tråden. Men det kanske är en troll-tråd från nån som vill misskreditera VAG/Skoda - vad vet jag ? Och var det orsaken så blev ju resultatet relativt lyckat.

Uppdaterat: 2016-06-07 21:05

"Märkligt att TS försvunnit."

Är det verkligen det när det läggs mer energi på att gnälla på specifika märken och mäta kuk än på att diskutera TS frågeställning?

Uppdaterat: 2016-06-07 21:08

PI, sant, alla trådar som på nåt sätt kritiserar VAG är trolltrådar och borde förbjudas. Borde även vara förbjudet att hävda att kopplingen gått sönder på en Skoda efter bara 11,000 mil och antyda att det beror på nåt annat än dåligt handhavande. Ont förtal mot det hedervärda kvalitetsbolaget VAG! 20,000 kr är f.ö. en struntsumma i sammanhanget och inte värd ens att nämna.

Uppdaterat: 2016-06-07 21:12

Nu var du faktiskt löjlig, Vidstige. Tråkiga ord att säga men så var det.

Uppdaterat: 2016-06-07 21:14

Jo det var det jag menade, en tråd som från början handlar om ett mek. problem börjar urarta till ljat om vilken bil som är bäst!
Det hjälper inte TS.

Uppdaterat: 2016-06-07 21:15
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Maskinskada kanske det kan bli, men då får ju skadan fastställas först.
För det är ingen konst att slita upp en koppling på 9000 mil, oavsett tillverkningsland och fabrikat!
Har sett åtskilliga kopplingsbyten på nyare bilar än så, beroende på förare som kör illa....
Och förslitning ersätts väl inte?
Är det fel på urtrampningslager, havererad tryckplatta osv, så kan nog maskinskadan gälla.
Men inte inkompetent pedalhantering!

Uppdaterat: 2016-06-07 21:19

ViB's forum/kommentarsfält i ett nötskal mao.

Uppdaterat: 2016-06-07 21:20

saabnisse, det jag skrev handlade aldrig om vilken bil som är bäst, utan det var enbart kritik/problematiserande mot Skoda/VAG. Så din kritik måste vara riktad mot nån annan, oklart vem.

Uppdaterat: 2016-06-07 21:20