Vi Bilägares forum

Är dyrare så mycket bättre?

Är dyrare så mycket bättre?

Hej!
Jag behöver byta hjulcylinder bak och har kollat runt på priser på reservdelssajter. Till min bil kostar en hjulcylinder mellan knappt 80 och upp till över 1050 kr, Beroende på fabrikat, främst.
Nu undrar jag om skillnaden i kvalitet och prestanda verkligen rättfärdigar den spretiga prissättningen?
Min bil är en  Suzuki Baleno -99. Den har inte ens gått 17000 mil. Jag antar att det är första gången hjulcylindern behöver bytas.
Vilka märken och sajter kan ni andra rekommendera? Bilen går säkert ett par år till, men att ge många hundralappar för en reservdel som kanske duger helt okej för under hundringen, känns inte riktigt bra.
Så tips, någon?

Uppdaterat: 2014-06-13 17:38

Kommentarer

Köp det billigaste du kan hitta, det finns ingen anledning att köpa dyra delar till en gammal bil.
Jag har en granne som hade en gammal, i princip skrotfärdig, Volvo 440. Han hade fått för sig att det endast fick vara originaldelar och köpte därför en slangklämma till ockerpris på Volvo.
Volvo tillverkar inga slangklämmor!

Uppdaterat: 2014-06-13 22:59
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag skulle köpa en vattenpump till en opel jag hade en gång, skickade först efter en "original" men eftersom den dröjde och jag behövde bilen till ett visst datum så körde jag och köpte en "icke original" på någon bilreservdelsfirma "kommer inte ihåg namnet för det vara ganska längesedan" Den som var icke original kosta ca halva priset mot original. När originalvattenpumpen kom sedan så jämförde jag pumparna och till min förvåning så var det exakt samma beteckningar och nummer på pumparna, de kom från samma ställe men såldes på olika firmor. Opelfirman tog alltså ca dubbelt så mycket betalt så det med att icke original skulle vara sämre grejer är inte alltid helt sant.

Uppdaterat: 2014-06-14 08:03
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

I många fall så är det stor skillnad på kvalitet och passform mellan olika tillverkares reservdelar. Om arbetskostnaden är den stora delen av reparationskostnaden så hade jag nog inte försökt spara några hundralappar på en billigare del, risken finns ju att man får byta igen.
Jag hade nog köpt något i "mellanprisklassen" inte den absolut billigaste men inte det dyraste heller. Finns hjulcylindrar från brembo/bosch eller liknande för runt 200-300 spänn.

Uppdaterat: 2014-06-15 13:26

Bytte fjäderbenslagringar på en 9-3 när jag jobbade på verkstad. Exakt på pricken samma, enda skillnaden var att man såg att de hade slipat bort "GM-märket" på dom.

BMW rekommenderade väl t.om folk ett tag att inte köpa original vattenpumpar till, va det E39? När de hade problem med sprickande plastimpeller, och de som inte var original hade stålimpeller.

Till min bil köper jag i stort sett bara begagnat och original. Schysst rabatt hos lokala benzhandlaren :)

Uppdaterat: 2014-06-16 20:28
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Nej jag har ingen BMW, men kollegan har och gör likadant som jag, och det gäller samma med priserna där tydligen.

Äldre tyska bilar har billiga delar, billigare än Volvo (Jag har haft det också) för att inte tala om Saab...

Uppdaterat: 2014-06-17 22:08
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Håller med saabnisse, billigaste alternativet håller gott nog, bilen är 15 år gammal.
Original hjulcylindrar är inget försäljningsargument på blocket eller skroten om några år!
Skillnad i prestanda och kvalitet finns säkert, men det kommer du nog inte att känna av.

Uppdaterat: 2014-06-18 08:22

Tack för så många svar :) !
Jag vet naturligtvis att samma fabrikat kostar olika mycket beroende på återförsäljare.
Jag vet också, nu, att det nog duger riktigt bra med det billigaste. Men det är ju också schysst om grejerna kommer någorlunda fort och jag hämtade just ett pyttelitet paket på posten som skickats från Kina; så jag vet att det kan ta uppemot en månad därifrån. Beställningar från Tyskland tar väl antagligen lite kortare tid, men omdömena för dessa aktörer är inte alltid så bra.
Bytdel.se har det jag behöver och de har många, väldigt bra, omdömen på Rejta. Så det får bli de som får min beställning. Inte är de jättedyra heller - och enligt deras affärsfilosofi säljer de bara originaldelar. De är stationerade i Sverige.
När man söker på reservdelen med namn och bilmärke, dyker bytdel.se inte upp på Googles sökträffar. Då har jag tittat igenom drygt fem sidor med de träffar som presenteras. Kan bero på att de är relativt nystartade, men ändå . . . !
Det var en annan tråd här eller på garaget.org där någon rekommenderade bytdel.se. Hade jag inte sett det inlägget hade jag alltså aldrig hittat sajten.

Uppdaterat: 2014-06-19 16:00

Testa att googla omkring på tyska sidor. Svenska priser är mongoloida hur man än vrider på saken. Kan hända att du hittar originaldel för småpengar jämfört med hemma, och då är det ju original istället för "whatever"

Uppdaterat: 2014-09-30 19:53

Får nog likt andra rekommendera något billigare alternativ än just originalet på en så gammal bil men man får kanske tänka sig för vad det är för del.
Körde mycket med Passater tidigare och underhöll dessa en del med delar ifrån Biltema. Hjullager kom från SKF och kostade under hundralappen och fungerade perfekt liksom att man kunde köpa en sats med bromsrör för ett par hundra ( har jag för mig ) Men sen bytte man ut lagren vilka var värdelösa och så kul är det ju inte att göra om jobbet kort därpå. Man kan dessutom ha oturen att förstöra något annat med en dålig reservdel som förvandlar en gammal bil till skrot. Just en hjulcylinder fick jag en gång problem med ifrån Biltema till en Passat. Vi bytte bromsarna bak och passade samtidigt på att byta hjulcylindern men den gick sönder väldigt snabbt och förstörde bromsarna igen. Den bilen blev inte ok förrän att en bättre hjulcylinder köptes. ( mycket strul för att få rätt på detta och dyrt blev det då bromsbeläggen är långt dyrare än själva cylindern)
Likadant om man kanske väljer att snåla in på en allt för billig kamrem som kan leda till motorras o.s.v
Som sagt så finns det mycket att välja på och många gånger så är det precis samma delar som säljs hos t.e.x Mekonomen som hos märkeshandlaren för halva priset. Dock är detta ingen regel och det händer även att "märkesdelen" är billigare och eller sämre så det gäller att kolla upp lite innan.

Uppdaterat: 2014-10-01 08:53