Vi Bilägares forum

Tvätta gummimattor

Tvätta gummimattor

Är det någon som har ett bra tips på vilket tvättmedel som är bäst att tvätta gummimattor med? Problemtet är att bättre tvättmedel ger gråa urblekta gummimattor och att tvätta med bara vatten ger inget bra resultat.

Uppdaterat: 2014-05-02 08:39
Bygg ut svenska motorvägsnätet NU!

Kommentarer

Mina gummimattor är ganska nya men de blir fort rena om jag torkar av med en fuktig swamp. Eftertorkar med en ren trasa och sedan är mattorna som nya igen.
Äldre gummimattor är svårare att får riktigt rena då gummit blir "åldrat" och repigt av smågrus och småstenar.
Skall det vara snyggt får man nog byta mattor ibland.

Uppdaterat: 2014-05-02 09:13
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

"Skall det vara snyggt får man nog byta mattor ibland." Det kanske är så Hacken, att man få köpa nya. I början går det bra att torka rent dem med svamp och trasa, som du säger, men efter ett par vintrar så vill de inte bli riktigt rena igen.

Uppdaterat: 2014-05-02 09:25
Bygg ut svenska motorvägsnätet NU!

Fixade till mina när jag skulle sälja bilen (Megane 4,5 år med samma mattor) härom veckan, det räckte med en tvättsvamp och skvalpet som var kvar i tvätthinken. gnodde av dem lite brutalt och eftertorkade med en handduk, de blev riktigt fräscha.
Kan tänka mig att de mattor som har den lite äldre "rutiga" gummiprofilen blir värre då man inte kommer ner ordentligt i mönstret.

Uppdaterat: 2014-05-02 10:40

""...rutiga" gummiprofilen blir värre då man inte kommer ner ordentligt i mönstret." Precis det är svårt att få rent i hörnen på varje ruta.

Uppdaterat: 2014-05-02 10:45
Bygg ut svenska motorvägsnätet NU!

Jag hade rutiga gummimattor innan och de tvättade jag med högtryckstvätt med hyfsat resultat. Det blir för pilligt annars att försöka få rent i hörnen. Mina nya gummimattor är inte rutiga utan har bara några få "ränder" tvärs över och de är mycket lättare att hålla rena.
Nu i helgen åker textilmattorna på för sommarsäsongen.

Uppdaterat: 2014-05-02 11:11
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Tvätta mattan med högtryck och svamp, sen brukar jag spruta på vinylglans lite då och då, funkar kanoners :)

Uppdaterat: 2014-05-02 11:18
Pär

OKs miljöavfetting, ett kanonmedel till det mesta.

Att mattorna blir fläckiga beror på mattans kvalite, dom flesta gråa är betydligt känsligare än svarta, men det finns även kvalitetsskillnad där.
Mattorna (gråa) i min 17 år gamla Hiace blir fortfarande fina efter tvätt, dom i min Trafic som inte ens är ett år gamla går inte att få snygga.

Men en matta av bra kvalite, OKs miljöavfettning, vänta 5 min, blås av med högtryck, och mattan är som ny.

Uppdaterat: 2014-05-02 12:20

Rotborste och vatten med lite diskmedel fungerar även på rutiga mattor. Tipset med vinylglans ger fina mattor, men jag avråder från detta av säkerhetsskäl. Man tar nämligen med sig glansen från mattorna upp på pedalerna. En hal bromspedal är inte lyckat.....

Uppdaterat: 2014-05-02 14:03
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Vadå Jes? Skulle jag fortsatt kört med en gummimatta som var hål i när jag hade min Yaris? Den gick ju sönder efter bara 2000 mil. Eftersom jag fick bekosta nya själva borde jag följt ditt råd. Men dom nya mattorna hade en betydligt högre kvalité för de höll resten av tiden jag behöll bilen. Konstig att mattor som bilen leveras med är sämmre än de man får på reservdelar. Båda var Toyota orginal men var av olika material och olika mönster. Förutom att de var porösa så blev de helt bleka efter några tvättar.

Uppdaterat: 2014-05-02 17:25
Bygg ut svenska motorvägsnätet NU!

Då kanske jag bör tillägga att det är hål i mattan på min Hiace vid gaspedalen, men dom går trots det tvätta så ytan blir ren och inte flammig. Mitt inlägg handlade inte om toyota, utan om att det finns mattor med olika kvalité på utan som gör dom mer el mindre lätttvättade.

Uppdaterat: 2014-05-02 20:25

Ska prova Grumme flytande såpa. Såg att en rekommenderade på nätet. Det torkar inte ur gummit utan behåller det i god kondition. Dessutom är det ju miljövänligare än många andra kemikalier. Doftar även gott. Jag ska låta mattorna ligga i blöt i såpvatten ett tag, sedan gå över med en tvättborste och slutligen högtryck.

Att behandla dem med vinylglans är nog risk att det blir för halt.

Uppdaterat: 2014-05-02 21:50
Bygg ut svenska motorvägsnätet NU!
Rikard skrev:

OKs miljöavfetting, ett kanonmedel till det mesta.Att mattorna blir fläckiga beror på mattans kvalite, dom flesta gråa är betydligt känsligare än svarta, men det finns även kvalitetsskillnad där.
Mattorna (gråa) i min 17 år gamla Hiace blir fortfarande fina efter tvätt, dom i min Trafic som inte ens är ett år gamla går inte att få snygga.Men en matta av bra kvalite, OKs miljöavfettning, vänta 5 min, blås av med högtryck, och mattan är som ny.

Jag skulle inte rekommendera OKs miljöavfettning då det torkar ut gummit, personligen tvättar jag endast med högtryck och inget annat och de blir nästan helt rena. Det räcker för de blir ju smutsiga direkt så fort man klivit in och ur i bilen några gånger, så att tvätta mattorna endast med högtryck vid varje tvätt tillfälle räcker.

Uppdaterat: 2014-05-03 15:21
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Nej. Petroliunavfettning torkar ut gummi, OKs är ett alkalisk medel.
Jag har använt det till allt mellan himmel o jord så länge det funnits, och inte förstört nått.

Uppdaterat: 2014-05-03 20:37

Är det den här du tänker på Rikard?
[img]http://www.okq8.se/~/media/Bilder_Pa-stationen/Produkter%20for%20bilen/Naturavfettning.jpg?mw=240&mh=350[/img]

Såg att brorsan torkarblad hade torkat ut och var vitaaktiga av detta avfettningsmedel, jag brukar vara försiktigt och inte spruta avfettning på vindrutetorkarna. Tänkte då att gummimattor såldes borde torka ut men jag kan självklart ha fel.

Uppdaterat: 2014-05-03 21:13
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Då måste han fått fel medel i flaskan, petrolium gör som du beskriver med torkarbladen, inte medlet som är i flaskan du har på bilden.

Jag har ett eget knep för att få riktigt skitiga bilar rena. Medlet ska ju helst inte torka, men ju längre tid det får ligga på desto bättre, så när det är fuktigt i luften tex vid dimma el duggregn är det kanon att pruta på så det får verka så länge som möjligt utan att torka.
Jag kom på knepet en gång då jag glömde att jag sprutat bilen, det var dis i luften, sambon ropade att det var mat, gick in o käkade, hamnade i soffan och somnade på maten. 2 timmar senare kom jag på det, fan oxå, bilen, for ut och började spola, bilen var fortfarande blöt, och jälkar vad skit jag fick bort ur alla skrymslen och vrår. En vit skåpbil som inte tvättats på en vinter, asfaltsprickarna satt kvar, men annars fanns inte en prick. Bilen var ny innan vintern och såg ut som ny igen.

Uppdaterat: 2014-05-03 22:00

Wizz universal ultra plus fungerar bra och är dessutom lågskummande.

Uppdaterat: 2014-05-03 22:45