Nästa artikel
Hur länge håller motoroljan?
Bilfrågan

Hur länge håller motoroljan?

Publicerad 2024-04-15 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Varje år ungefär tio månader efter oljebytet vid den årliga servicen brukar jag behöva fylla på lite olja i motorn. Jag köper då en enlitersflaska med ganska dyr olja, men mycket av den oljan brukar bli kvar. Är det, som så som många säger, förkastligt att använda motorolja från en plastflaska som varit öppnad en kort stund ett år tidigare? Vad är det som försämras med motoroljan så fort man har öppnat locket en stund?

Per

Svar: Jag kan inte tänka mig att oljan påverkas på något avgörande sätt vid den situation som du beskriver. Jag har själv gjort precis likadant. Och eftersom jag inte varje år behöver fylla på före service så räcker enlitersflaskan i två till tre år.

OKQ8 har vid tidigare förfrågan svarat att fem år i en tillsluten plastburk klarar oljan. Därefter anses luft som ändå tränger igenom plasten kunna försämra oljans egenskaper. Om motorolja är känsligare än så borde förpackningarna vara märkta med både produktionsår och med bäst före-datum. Men jag har plastförpackningar både med och utan tillverkningsdatum och som saknar ytterligare information.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 2024-04-16 15:28 Apropå oljeförbrukning såg…
  • 2024-04-16 15:19 Xtuz skrev: Dom existerar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.