Vi Bilägares forum

För att skydda dörrlisterna på bilen, räcker det att man tar en ren svamp med avfettning och duttar på lacken?

För att skydda dörrlisterna på bilen, räcker det att man tar en ren svamp med avfettning och duttar på lacken?

Jag har en gammal sierra som jag är rädd om. Jag är sjukpensionär och har svårt med att sitta på vad som helst och den här bilen sitter jag underbart bra i. Därför sköter jag den som den vore mitt barn :) I höstas så lade jag på 2 varv med Dri Wash n Guard lack skydd, och fick förmaningen om att inte använda avfettning för än till vårens stor rengöring, då 2 lager åter ska läggas på efteråt. Pg. av avfettningen tidigare så har listen på ena dörren lossnat och jag har fått sätta dit den igen. Nu funderar jag hur jag ska göra för att skydda listerna så dom inte lossnar igen. Jag undrar om jag kan ta en ren svamp med avfettning på och dutta på lacken ovanför listen försiktigt så avfettningen inte rinner neråt, och låta det torka in. Nu försöker jag hålla min bil så ren som möjligt för övrigt och jag har märkt att tack vare lackskyddet så fastnar inte skiten så lätt. Under list så har jag målat trösklar och dörrar med Isitrol grundlack och sedan Isoguard pansar som man använder till båtar ute till havs ;) Jag går över bilen varje år noga och det är som att ta hand om en gammal båt, för färgen luktar som från en båt. Om jag får stenskot eller en ny rostfläck uppstår, så målar jag i eller duttar i lite Isitrol först och sedan målar jag jag över lite av bilens färg, som jag har kvar, efter at ha lackat om förar dörren en gång. Obs! Vet inte om jag nu stavat Isitrol rätt. Det kanske stavas Isetrol, om ni skulle börja leta efter det på nätet :) Burken står i källaren å jag ids inte hämta den.

Uppdaterat: 2013-02-02 16:55

Kommentarer

Hej! På en så gammal bil är det inte säkert att det är avfettningen som gjort att listerna lossnar. Det kan vara tidens tand;-) Men om du nu vill skydda dina lister på ett "listigt" sätt så kanske du skulle fylla skarven mellan kaross och list med följande produkt: http://swe.sika.com/sv/solutions_products/01/01a001/01a001100/01a001102.html Om Sikaflex-527 AT fungerar som jag tror, så är det enkelt att applicera den och för att få ett helt jämnt slutresultat så avslutar man med att dra en våt tumme över strängen.

Uppdaterat: 2013-02-02 18:49
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Tack för tipset. Jag glömde nämna att det är bara listen på förar dörren som lossnade och dörren lackades om för 2 år sedan. Listen är också rätt stel pg. av ålder och... om den blivit utsatt för sol, väder och vind och många avfettningar så torkar all plast ut. Nu i somras så satte jag dit den på nytt själv, med hjälp av en vän, men efter ett tag efter allt regn så började det glipa upptill, för listen är inte platt längre riktigt platt, så den ligger inte intill ordentligt. men den sitter där ändå. Funderade på om man kunde lägga i något som skyddar och ska kolla upp vad för alternativ det finns.

Uppdaterat: 2013-02-02 23:59