Nästa artikel
Är bländningsrisken högre med små LED-strålkastare?
Bilfrågan

Är bländningsrisken högre med små LED-strålkastare?

Publicerad 2024-03-22 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: När jag i mörker möter nya bilar så har de ofta väldigt små strålkastare där den lilla reflektorn med LED ska ge lika mycket ljus som en större reflektor med halogen. Jag upplever då att den lilla ljuspunkten är mer störande vid möte än en äldre bils större strålkastare. Är det något som redaktionen upplevt? 

Claes-Göran Hedström

Svar: Vi bad om en kommentar från Transportstyrelsen: 

”Transportstyrelsen är medveten om risker med bländning. I både nationella och internationella regler finns uppställda krav avseende ljusstyrka, automatisk nedvinkling vid godkännande av fordon, strålkastare och ljuskällor. Fordons belysning och strålkastare uppdateras ständigt och ny teknik utvecklas i snabb takt. Nu finns risk för bländning på grund av LED-teknik, men tidigare har samma risker funnits med annan teknik som xenon, lins-strålkastare och liknande. Vad som tillkommit är bland annat ny teknik som ska blända av helljus i samband med möte, antingen helt eller sektionsvis för att inte blända mötande trafik. Även om kraven för dessa produkter är stränga så säljs produkter som inte uppfyller krav. Det är svårt eller omöjligt för fordonsägare att veta om produkter är godkända eller fungerar som avsett. Det är också svårt att kontrollera detta vid exempelvis besiktning. Det kan vara en utmaning att bedöma om fordonen har rätt nedvinkling och om automatiska avbländningssystem fungerar som de ska.

Det pågår en revidering av det direktiv som styr kontrollbesiktning och där finns förslag till nya kontrollmetoder. Transportstyrelsen är delaktig i arbetet och utvärderar vad som kan vara möjligt och rimligt att kontrollera för nordiska förhållanden för att minska risken för bländning.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 2024-03-28 07:58 Christer skrev: Anders…
  • 2024-03-28 03:16 Anders Egermo skrev: FAB…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.