Nästa artikel
Varför används inte gula linjer på svenska vägar?
Bilfrågan

Varför används inte gula linjer på svenska vägar?

Publicerad 2024-03-25 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag har skrivit till Trafikverket angående varför man inte har gula mittlinjer som man har i till exempel USA och Norge, men får inget vettigt svar.

Vid dålig sikt och vinterväglag så ser man en gul linje och vet att det är vägens mitt. Skulle kanske förhindra många mötesolyckor och därmed spara liv?

Georg G.

Svar: Vi började måla vita linjer i samband med övergången från vänster- till högertrafik. Tanken var bland annat att det skulle påminna om att nu är det högertrafik som gäller. Men det var också en anpassning till hur det ser ut i de flesta länder nära Sverige – dock inte alla.

Gula linjer används i Sverige men vid temporära ändringar, exempelvis vid ombyggnader eller vid vägarbeten. Det finns också en mängd andra anledningar, exempelvis att bilars sensorer med körfältsassistans lättare ser vita linjer. Men du har ju rätt i att vi människor absolut ser gula linjer bättre, särskilt när vi har snö eller is på eller invid vägen. Gult har större kontrastverkan.

Men det var också så att året efter högertrafikomläggningen 1967 så infördes en enhetlig europeisk standard som de flesta länder i Europa följer, bland andra Sverige. Reglerna finns nu i Vägmärkesförordningen 2007:90. Så vi lär inte få någon tillbakagång till det som rådde före 1968.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2024-03-27 09:00 De nya vita linjerna var…
  • 2024-03-27 08:44 Frånsett ev lokala varianter…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.