Nästa artikel
Hur ser ett intyg för en pluggad gasbil ut?
Bilfrågan

Hur ser ett intyg för en pluggad gasbil ut?

Publicerad 2024-03-12 05:00
Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Hur skall ett intyg vara utformat till en pluggad gasbil? Har ni något exempel?

Lasse

Svar: Det här är inte enkelt. Om man har en gasbil med gamla tankar som passerat sin livslängd så kan man antingen byta dem eller koppla ur gasdriften och sedan köra på bensin. Det är dessvärre bara möjligt om bilen är godkänd för både gas- och bensindrift. Är bilen bara godkänd för gas och man inte vill kosta på byte av tankarna är alternativet skrotning.

Enligt Transportstyrelsen gäller följande vid urkoppling av gasdrift om bilen är godkänd för bensindrift (eller dieseldrift):

Gasdriften ska permanent tas ur drift genom att delar av gassystemet demonteras och/eller pluggas så att det inte går att återställa till gasdrift. Arbetet ska utföras fackmannamässigt och bör ske enligt biltillverkarens eller tillverkaren av gassystemets anvisningar. För att få bilen godkänd för endast ett bränsle måste bilen sedan genomgå en registreringsbesiktning. Därefter ändras också uppgifterna i vägtrafikregistret (vilket lär medföra högre årsskatt).

Exempel på hur intyg ska se ut har jag inte funnit på dessa sidor. Men den som utför urkopplingen bör ju kunna intyga att arbetet är utfört enligt tillverkarens anvisningar och kanske bifoga dem.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.