Nästa artikel
Nya EU-förslaget: Obligatorisk hälsokontroll var 15:e år
Nyheter

Nya EU-förslaget: Obligatorisk hälsokontroll var 15:e år

Publicerad 2024-02-27 10:44 (uppdaterad 2024-02-28 16:21)
Den som vill förnya sitt körkort kan behöva göra en obligatorisk läkarkontroll var 15:e år, enligt ett EU-förslag. För äldre förare blir kraven ännu hårdare.

På tisdagen ska Europaparlamentet debattera ett förslag som kan få stora konsekvenser för körkortsinnehavare. Ett av kraven som kan införas på bred front inom EU är obligatoriska läkarkontroller för bilförare var 15:e år för att testa syn, reflexer och hörsel.

När en bilförare fyller 70 intensifieras läkarkontrollerna till var femte år, enligt förslaget. Om det blir verklighet kan det träda i kraft 2026 eller 2027, skriver Euractiv.

– Flera europeiska länder har redan infört den typen av läkarkontroller men med olika regler, så målet är att harmonisera kraven över hela kontinenten, säger en talesperson till sajten.

Förslagets kritiker menar att förslaget diskriminerar äldre bilförare som riskerar att bli isolerade och gör läget i vården mer ansträngt utan att leda till någon tydlig fördel för trafiksäkerheten. Förslaget har tidigare röstats igenom med minimal marginal, men ska alltså debatteras innan det kan bli verklighet.

Kan bli dyrt

Svenska Transportstyrelsen uppger för Vi Bilägare att det fortfarande handlar om ett förslag som inte är färdigförhandlat. Men rent generellt tycker myndigheten att den här typen av krav skulle innebära ”stora samhällskostnader och kräva omfattande resurser för vården i Sverige”, enligt Åsa Ericson som är utredare på Transportstyrelsen.

– Nyttan med att införa obligatoriska kontroller bör därför stå i proportion till konsekvenserna det medför, säger hon.

Så var står Transportstyrelsen i den här frågan rent generellt?

– Transportstyrelsen anser att nackdelarna överväger vad gäller återkommande läkarkontroller vid körkortsförnyelse.

En annan nyhet kan bli att 17-åringar kan få ett preliminärt körkort för tung lastbil så länge en handledare med ”riktigt” körkort finns med i bilen, för att locka fler till yrken inom transportbranschen.


Uppdatering 28/2: EU-parlamentet har röstat för att göra hälsokontroller vid förnyelse av körkort frivilliga, och upp till varje enskilt medlemsland att besluta om, skriver TT. Men det är inget slutgiltigt beslut, utan förslaget ska förhandlas senare.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (51)

  • 2024-03-07 11:38 Ja, och du kan även få köra…
  • 2024-03-07 11:35 Hur skall man göra…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.