Vi Bilägares forum

Vinterdäck året runt idiotiskt

Vinterdäck året runt idiotiskt

Alla pålästa känner till den dåliga prestanda som uppstår på sommarväg... Upp till 70% längre bromsstracka. Hur i all världen löser vi detta.... På vissa parkerar står över hälften på odubbade vinterdäck. Självklart vet jag att det ger den bästa komforten rent ljudmässigt.... Men vi borde faktiskt omedelbart lagstifta om saken då folk inte har vett att byta.... Inga ekonomiska skäl heller utan kan bara komma fram till slöhet och okunskap.... Tyvärr ser jag numera Stockholms största taxibolag m dessa undermåliga däck.... Där skulle jag inte ens åka med.... Vad ska vi göra?

Uppdaterat: 2020-09-02 14:25

Kommentarer

Köra med dubbdäck året runt.
De har bättre barmarksegenskapern nordiska friktionsdäck.
Men då vi i Sverige tydligen behöver lagstifta om allt så kan väl Löfven först tillsätta en utredning som jobbar i ett par år för att lägga fram ett lagförslag.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27

Finns det något annat att göra än att förbjuda dessa däck på sommaren på samma sätt som dubbdäcken?

Men inte är det så jätteofta man ser bilar med friktionsdäck på sommaren. Över hälften av bilarna på en parkering? Stämmer verkligen det? Om jag skulle säga en siffra så aldrig över 10% av de jag ser som har friktionsdäck på sommaren. Troligen mycket färre än så.

Uppdaterat: 2020-09-02 14:38

K_Klabbe: Beror nog på i vilka områden man rör sig, är det i områden med mycket utrikesfödda så är det större andel som åker på friktion året runt här med.

Uppdaterat: 2020-09-02 14:45

Ja så kan det kanske vara. Vet att det förekommer men aldrig tänkt på det som något omfattande. Men man skulle ju helt klart förbjudit även dessa på sommaren när man ändå höll på med dubbdäcken. Men det hade väl precis (minnet kan svika här) blivit vanligt med odubbade vinterdäck när lagen kom så det kom kanske inte med av den anledningen?

Uppdaterat: 2020-09-02 15:23

Om man väljer att åka på kontinentala friktionsdäck så fungerar de ganska okej även på sommaren, men våra nordiska hårt sajpade däck suger så fort det blir 10 plusgrader...

Uppdaterat: 2020-09-02 16:46
*Robban

Det kanske är en svår gränsdragning vad som skall godkännas eller inte när vi talar om odubbade däck. För dubbade är det ju tämligen trivialt. Vill man införa flera förbud så är möjligheterna oändliga.

Uppdaterat: 2020-09-02 17:59

Spelar knappast någon roll hur många förbud man får så länge ingen ser till att de efterlevs.
Polisen har ju fullt jobb med buset så det här har säkert låg prioritet.

Uppdaterat: 2020-09-02 18:41
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

I Stockholm otroligt vanligt.... Många bekanta som kör leasing tycks plocka ut dem m odubbat i tron om att de slipper en kostnad för sommardäck. Vid inlämning efter 36 månader så är däcken slut och man får ändå bekosta en ny omgång. Yrkestrafik borde ju vara sjalvsanerade om fackförbunden och kunderna började klaga... Inte faan skulle jag vilja att min arbetsgivare vägrade sommardäck.... Men ngt galet även där... Taxi Stockholm som jag ofta nyttjar i tjänsten kommer ofta så en varm sommardag trots att jag sagt till om det vid beställning....

Uppdaterat: 2020-09-02 19:46

Småskuttar som monterar åt däckförsäljare på nätet kan få en god extraförtjänst på dubbdragna kasserade dubbdäck!

Uppdaterat: 2020-09-04 10:10

Man hör ju bilar som körs på dubbdäck varenda dag, men jag har aldrig sett/hört att något bötfällts för det.
Verkar "riskfritt"...

Uppdaterat: 2020-09-10 11:02
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...