Vi Bilägares forum

Omställning till elbilar

Omställning till elbilar

Nu börjar det komma ut allt fler intressanta elbilar på marknaden och det känns som att tekniken nu är tillräckligt mogen för att den absoluta merparten av bilister skulle kunna gå över till elbilar. Räckvidden på en laddning har nu kommit upp i 30-40 mil och man kan ladda upp över 30 mils räckvidd på en halvtimme. Frågan är nu hur man ska få fler att gå över till elbilar? Är statliga subventioner rätt väg att gå? I Norge verkar det ju ha fungerat där man är upp i över 50 procent nyregistreringar på elbilar.
Personligen är jag inte så förtjust i statliga subventioner utan tror att när marknaden är mogen så kommer elbilarna ta över, eftersom det helt enkelt är en bättre teknik än förbränningsmotorn. Ingen bygger ju nya hus med oljepanna idag eller köper en tjock-tv, eftersom det finns modernare lösningar som helt enkelt fungerar bättre. Men när det gäller elbilar har man bråttom och vågar inte vänta ut marknadskrafterna. Anledningen är ju klimatkrisen. Problemet är att även om Sverige helt går över till elbilar i morgon så kommer vi inte lösa klimatproblemen, eftersom flertalet länder fortsatt har höga utsläpp. Sveriges roll är snarast att vara ett föredöme för en klimatvänlig omställning som andra kan ta efter. Och där bör man nog vara försiktigt så att man väljer en väg som ger stor utsläppsminskning med bibehållet välstånd.

Så vad tycker ni, behövs kraftiga elbilssubventioner eller ska man låta marknaden styra`?

Uppdaterat: 2020-07-31 10:33

Kommentarer

Låt marknaden styra och låt det gälla även tullmässigt så att de som vill sälja lågprisbilar har chansen att göra det. Det bör dock följas upp av konsumentorganisationer så att eventuella brister i produktionen kan belysas.

Uppdaterat: 2020-07-31 10:38

Nu har jag ingen egen erfarenhet, men många tycks mena att utbyggnad av infrastruktur för laddning är den mest kritiska punkten. Och det gäller förstås även för dem som inte kan ladda hemma. Men detta är en knepig fråga eftersom det inte faller direkt på biltillverkarna. Statligt finansierade laddknutpunkter kanske, som vid lämplig tidpunkt säljs till privata ägare? Eller är det elbolag (nätbolag eller producenter?) som ska göra detta, ungefär som att oljebolag har mackar gör bensin o diesel? Det är inte uppenbart hur lösningen ska se ut.

Uppdaterat: 2020-07-31 10:42

Jag tycker att det mest kritiska är att fler som bor i flerfamiljshus ska ha möjlighet till att ladda hemma.

Uppdaterat: 2020-07-31 10:50

Kanske räcker det med de subventioner som redan finns i skattelättnader, men jag tror att marknaden ännu inte är riktigt mogen.
Även om det kommer allt fler nya modeller så ligger priserna fortfarande väldigt högt jämfört med motsvarande fossilbil och det finns ingen möjlighet att spara in merkostnaden genom energipriset.
Men det är intressant att se att det kommer en hel del beg. elbilar på marknaden. På Blocket ligger en mängd Zoe ute till försäljning och det går att få en ett år gammal bil som gått 1500 mil för ca 200000:-, det börjar alltså närma sig den beg. fossilbilen.
Men känner folk till det?

Uppdaterat: 2020-07-31 10:51
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Vad gäller bilarna tror jag att det kommer att komma billigare bilar framöver, och i mellanstorlek (hittills har tillverkarnas fokus legat på mindre bilar och större SUV:ar tycker jag), drivet av att fler tillverkare kommer upp på banan men också av teknisk utveckling.

Med laddning är det litet av ”delat ansvar blir ingens ansvar”, vilket gör att staten kanske måste gå in och trycka på.

Uppdaterat: 2020-07-31 10:59

Det behövs inga subventioner av den enkla anledningen att det främst är företag som leasar upp nya elbilar för sina anställda. Möjligen kan man subventionera andrahandsmarknaden genom skattelättnader men även infrastruktur för laddning i privata hushåll. Viktigast för samhället är dock att se till att det finns elektricitet till vettigt pris överallt.

Uppdaterat: 2020-07-31 11:01
Mycket vatten har runnit under hjulen...
Apex skrev:

Jag tycker att det mest kritiska är att fler som bor i flerfamiljshus ska ha möjlighet till att ladda hemma.

+1. Bor själv i bostadsrätt och i föreningens garage finns för närvarande ett antal parkeringsplatser med laddmöjlighet, men bara två av dessa är lediga. De övriga används av laddhybrider som BMW 330e och Passat GTE. De två Teslor vi har i garaget utnyttjar inte laddplatserna av någon anledning. Ska elbilsomställningen kunna ta fart, så måste betydligt fler laddplatser till, men jag vet inte om föreningen har någon plan för detta. Sedan bor ju många i lägenhet där endast utomhus- eller gatparkering finns tillgängligt och hur dessa människor ska ladda är en gåta.

Uppdaterat: 2020-07-31 11:03

Jag tror inte det handlar om att det behövs massa subventioner, då tror jag mer på att straffa ut det vi inte vill ha. Höj kostnaderna där istället så kommer omställningen gå fortare. Sen är nog det största hindret i huvudet hos folk, det märker man ju även här hur folk mer eller mindre hittar på massa anledningar och argument varför det inte går med elbil.
Jag tror att det blir snöbollseffekten framöver, ju fler som skaffar elbil så ser de i deras närhet hur bra det fungerar och fler vågar skaffa och så fortsätter det. Kostnadsmässigt är det redan idag en mindre merkost än många tror för de flesta och för de som kör mycket ingen merkost alls. Läste från nån här att det hade kostat den personen 6000 kr mer i månaden att köra elbil.......när man ser sånt blir man lätt mörkrädd hur folk räknar och tänker.
Sen kommer vi till det med laddning, där tycker jag inte heller staten ska gå in och stötta utan låta marknadskrafterna styra, för självklart ju fler elbilar på vägarna desto fler kommer satsa på att sälja laddning och kringtjänster. Circle K satsar redan stort och det kommer de övriga kedjorna göra och energibolagen satsar med ordentligt. Så semi och snabbladdning ser jag inget problem med mer än i en ev. övergångsperiod att bilarna ökar snabbare än laddarna.
Hemmaladdningen för de i flerfamiljsbostäder, det är ju där den stora skon klämmer. Bostadsrättsföreningarna kommer mer och mer, där hör man hela tiden att fler och fler föreningar godkänner montering av laddare. Det som verkar vara problemet där är att en del får för sig att alla måste vara med och betala, och det kan jag förstå att alla inte vill. Men tror det är väldigt få föreningar som sätter sig emot att enskild bostadsrättsinnehavare monterar upp laddare för egen bekostnad.
Hyreshusen är nog den största flaskhalsen, men frågan är om det måste vara hyresvärden som står för det? I ett par områden här i syd har laddbolag gått in och byggt på hyreshusparkeringar i samarbete med hyresvärden. Kanske en väg framåt på fler ställen.
Sen ska man inte överskatta tvånget av hemmaladdning heller, det behövs helt ärligt inte om man bara har nån mil till jobbet och kör till affären m.m. Då kan man precis som man åker och tankar idag åka och ladda sin elbil en gång i veckan eller varannan vecka medans man storhandlar, går på stan eller övrigt.

Uppdaterat: 2020-07-31 11:42

Sen hänger ju mycket på att bilföretagen är med på tåget och satsar på elektrifiering. Läste att VW:s återförsäljare kräver att de fortsätter tillverka vissa fossilmodeller fram till åtminstone 2025, med motiveringen att elbilarna skulle bli för dyra. Man tar sig för pannan...
Sådant får mej att fundera om återförsäljare ens kommer finnas i framtiden. Varken Tesla eller Polestar har ju det, utan mer showrooms där man kan klämma och känna samt provköra. Dagens ungdomar är ju vana på ett helt annat sätt att söka reda på information själv via Google och sociala medier. Frågan är hur intresserade de är av att stå och lyssna på någon bilförsäljares svada, när de bara kan beställa bilen med några klick på nätet.

Uppdaterat: 2020-07-31 11:50
Skodaägare skrev:

Sen hänger ju mycket på att bilföretagen är med på tåget och satsar på elektrifiering. Läste att VW:s återförsäljare kräver att de fortsätter tillverka vissa fossilmodeller fram till åtminstone 2025, med motiveringen att elbilarna skulle bli för dyra. Man tar sig för pannan...
Sådant får mej att fundera om återförsäljare ens kommer finnas i framtiden. Varken Tesla eller Polestar har ju det, utan mer showrooms där man kan klämma och känna samt provköra. Dagens ungdomar är ju vana på ett helt annat sätt att söka reda på information själv via Google och sociala medier. Frågan är hur intresserade de är av att stå och lyssna på någon bilförsäljares svada, när de bara kan beställa bilen med några klick på nätet.

Jag tror att du är halvvägs rätt där iaf, jag tror inte att återförsäljarna försvinner helt, men jag tror att deras roll kommer ändras på ett stort sätt. Och den "gamla försäljartypen" kommer vara ett minne blott att möta i hallarna iaf, och det tror jag få kommer att sakna.

Uppdaterat: 2020-07-31 11:53

Jag tycker utbudet är alldeles för dåligt och för få varianter på biltyper än så länge och att prislappen är alldeles för hög mot för den bil standard du får.

Jaja Henrik jag vet.

Och jag tror att det måste bli dyrare att åka fosil bil för att vissa ens ska tänka tanken på el bil.
Höj skatten på gamla bilar, men då slår det ju obarmhärtigt mot småfolket på landsbygden.
Inte lätt.

Och sedan har man ju hyreslägenhets problemet.
Att många sådana bilköpare i lägenhet måste betala 2-3:- per kw public då blir ju milkostnaden för bränsle inte så jättestor mot en snål bensinbil eller hybrid.

Just nu har jag en milkostnad på bensin på under 7:- och års skatt på 360:- på min bil.
Känns som svårt att ens tänka el då.

Me jag tror att det kommer att ge sig skälv på ett par år framåt.

Uppdaterat: 2020-07-31 12:19
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Jag tror att det fortsatt kommer finnas en marknad både för traditionella bilhandlare och bilar med fossilmotor. Billiga småbilar som körs få mil per år kan aldrig bli ”lönsamma” som elbil.
Det enda som i dag gör att man med TCO kan ”räkna hem” en elbil är den enormt låga räntan.
Lägg på 3% och kalkylen blir helt plötsligt mindre attraktiv.
Egentligen svårt att räkna hem en laddhybrid då prispåslaget är allt för stort.
Boomen med elektrifieringen drivs av dom kraftiga subventionerna som ges till förmånsbilsåkare.
Men priserna på elbilar lär väl gå ned i takt med ökad produktionskapacitet på batterier.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27

Det ligger en hel del i det du skriver ovan, Guran.

Uppdaterat: 2020-07-31 13:23

Mso: Bara för man inte kan ladda hemma måste inte elen kosta 2-3 kr kWh. Dels finns det destinationschargers som är gratis när du ändå nyttjar deras anläggning, t.ex. butiker, restauranger m.fl. Sen kan du hos Bee m.fl. teckna abonnemang där du för en fast månadskost får ladda hur mycket du vill.
Men att du tror det är ju ett exempel på att informationen måste ut och att det sitter i huvudet hos många.

Uppdaterat: 2020-07-31 13:59

Självklart är det så Guran att det kommer finnas en marknad för fossilbilar med ett hyfsat tag till, och ännu längre i transportsektorn där det självklart kommer ta längre tid att ställa om. Och där jag inte tror att det nödvändigtvis är fordon med stora batterier som kommer dominera.
Och som jag skrev med, de traditionella återförsäljarna kommer finnas kvar hos de etablerade märkena iaf, men jag tror att den gamla typen av bilförsäljare försvinner, och med de menar jag de som skarvar så de blir blå i ansiktet när de försöker övertyga kunden om bilens förträfflighet och tar för givet att kunden inte är så påläst......de är som tur var redan på väg bort men man finner dem fortfarande.
Sen förstår jag inte varför alla är så väldans noga med att allt måste gå att "räkna hem", det kanske är så att vi får inse att det för de som kör lite kommer det kosta mer framöver att ha bil, eller att det faktiskt får kosta lite mer att vara med i omställningen. Att det kan vara värt mer att få den så otroligt mycket behagligare gången i bilen etc.
Folk lägger gärna till extra för ekologisk mat, för närproducerade varor m.m.....men att kunna köra på närproducerad el istället för på långtifrån inskeppad olja, nej det får inte kosta en krona extra.......

Uppdaterat: 2020-07-31 14:10
Henrik M skrev:

Mso: Bara för man inte kan ladda hemma måste inte elen kosta 2-3 kr kWh. Dels finns det destinationschargers som är gratis när du ändå nyttjar deras anläggning, t.ex. butiker, restauranger m.fl. Sen kan du hos Bee m.fl. teckna abonnemang där du för en fast månadskost får ladda hur mycket du vill.
Men att du tror det är ju ett exempel på att informationen måste ut och att det sitter i huvudet hos många.

2-3 kr/kWh är väl inget opris, inte mycket mer än du betalar för strömmen hemma.
Värre när det kostar mellan 8-9kr som Ionity verkar vilja ha betalt utan abonnemang.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Henrik M skrev:

Självklart är det så Guran att det kommer finnas en marknad för fossilbilar med ett hyfsat tag till, och ännu längre i transportsektorn där det självklart kommer ta längre tid att ställa om. Och där jag inte tror att det nödvändigtvis är fordon med stora batterier som kommer dominera.
Och som jag skrev med, de traditionella återförsäljarna kommer finnas kvar hos de etablerade märkena iaf, men jag tror att den gamla typen av bilförsäljare försvinner, och med de menar jag de som skarvar så de blir blå i ansiktet när de försöker övertyga kunden om bilens förträfflighet och tar för givet att kunden inte är så påläst......de är som tur var redan på väg bort men man finner dem fortfarande.
Sen förstår jag inte varför alla är så väldans noga med att allt måste gå att "räkna hem", det kanske är så att vi får inse att det för de som kör lite kommer det kosta mer framöver att ha bil, eller att det faktiskt får kosta lite mer att vara med i omställningen. Att det kan vara värt mer att få den så otroligt mycket behagligare gången i bilen etc.
Folk lägger gärna till extra för ekologisk mat, för närproducerade varor m.m.....men att kunna köra på närproducerad el istället för på långtifrån inskeppad olja, nej det får inte kosta en krona extra.......

Den dagen det finns ett par vettiga kombi bilar så ska jag fundera på el bil.
Det finns ingen i dag.

Uppdaterat: 2020-07-31 14:27
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
Henrik M skrev:

Självklart är det så Guran att det kommer finnas en marknad för fossilbilar med ett hyfsat tag till, och ännu längre i transportsektorn där det självklart kommer ta längre tid att ställa om. Och där jag inte tror att det nödvändigtvis är fordon med stora batterier som kommer dominera.
Och som jag skrev med, de traditionella återförsäljarna kommer finnas kvar hos de etablerade märkena iaf, men jag tror att den gamla typen av bilförsäljare försvinner, och med de menar jag de som skarvar så de blir blå i ansiktet när de försöker övertyga kunden om bilens förträfflighet och tar för givet att kunden inte är så påläst......de är som tur var redan på väg bort men man finner dem fortfarande.
Sen förstår jag inte varför alla är så väldans noga med att allt måste gå att "räkna hem", det kanske är så att vi får inse att det för de som kör lite kommer det kosta mer framöver att ha bil, eller att det faktiskt får kosta lite mer att vara med i omställningen. Att det kan vara värt mer att få den så otroligt mycket behagligare gången i bilen etc.
Folk lägger gärna till extra för ekologisk mat, för närproducerade varor m.m.....men att kunna köra på närproducerad el istället för på långtifrån inskeppad olja, nej det får inte kosta en krona extra.......

Nja så enormt mycket behagligare är då inte gången i en elbil. Den är stark och tyst när det går sakta, sedan är det samma ljudnivå i bilen. Det är i alla fall min erfarenhet av de jag testat, måttstocken är naturligtvis min GLC.
Men omställning till vad? Nu är elbil det heta nya, självklart en bra idé, men frågan är om det är värt det för alla? Många behöver en bil, en bil som inte får kosta vad som helst då man inte har ekonomi till det. Då är inte en elbil ett alternativ i dagens läge.
Billigaste elbilen kostar omkring 400.000kr
Motsvarande med liten bensinmotor omkring 150.000kr
Nu menar jag funktionen av bilen, elbilar brukar vara mer utrustade från början, naturligtvis för att kunna dölja det höga priset.
Men många behöver inte alla extra attiraljer som är pålastat, dom vill ha en ny bil som tar sig från A till B, med garantier och en låg investeringskostnad.
Sedan glöms de bort som inte beviljas kredit till en bil för en halv million.
En billig elbil kostar som en nästan ny MB E 220d. Skall jag lägga dom pengarna så vet jag i alla fall vad valet blir.
Det är helt enkelt på tok för dyrt med en elbil som ger den komforten som jag kräver av en bil.
Och en sådan idealist är då inte jag att jag köper en motsvarande elektrisk som kostar mig 50% mer i ägandekostnad.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
mso 1000 skrev:

Henrik M wrote:Självklart är det så Guran att det kommer finnas en marknad för fossilbilar med ett hyfsat tag till, och ännu längre i transportsektorn där det självklart kommer ta längre tid att ställa om. Och där jag inte tror att det nödvändigtvis är fordon med stora batterier som kommer dominera.
Och som jag skrev med, de traditionella återförsäljarna kommer finnas kvar hos de etablerade märkena iaf, men jag tror att den gamla typen av bilförsäljare försvinner, och med de menar jag de som skarvar så de blir blå i ansiktet när de försöker övertyga kunden om bilens förträfflighet och tar för givet att kunden inte är så påläst......de är som tur var redan på väg bort men man finner dem fortfarande.
Sen förstår jag inte varför alla är så väldans noga med att allt måste gå att "räkna hem", det kanske är så att vi får inse att det för de som kör lite kommer det kosta mer framöver att ha bil, eller att det faktiskt får kosta lite mer att vara med i omställningen. Att det kan vara värt mer att få den så otroligt mycket behagligare gången i bilen etc.
Folk lägger gärna till extra för ekologisk mat, för närproducerade varor m.m.....men att kunna köra på närproducerad el istället för på långtifrån inskeppad olja, nej det får inte kosta en krona extra.......
Den dagen det finns ett par vettiga kombi bilar så ska jag fundera på el bil.
Det finns ingen i dag.

Det kommer aldrig ske.
Dels är kombin på nedgång och ersätts av SUV-aktiva bilar och du kommer jämföra priser med din Octavia och konkludera i att det blir allt för dyrt och krångligt att köpa en elbil.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
mso 1000 skrev:

Den dagen det finns ett par vettiga kombi bilar så ska jag fundera på el bil.
Det finns ingen i dag.

Det kommer förmodligen inga kombibilar som liknar dagens gissar jag. I alla fall inte så länge bildesigners vill vidareutveckla bilkonceptet. Men elbilar med hyfsat lastutrymme lär vi få se med ett väldisponerat inre som kommer naturligt med en utrymmessnål eldrivlina. VW's buzz-modell är t ex ett grepp i den riktningen.

Uppdaterat: 2020-07-31 14:48
Mycket vatten har runnit under hjulen...
Guran skrev:

Henrik M wrote:Mso: Bara för man inte kan ladda hemma måste inte elen kosta 2-3 kr kWh. Dels finns det destinationschargers som är gratis när du ändå nyttjar deras anläggning, t.ex. butiker, restauranger m.fl. Sen kan du hos Bee m.fl. teckna abonnemang där du för en fast månadskost får ladda hur mycket du vill.
Men att du tror det är ju ett exempel på att informationen måste ut och att det sitter i huvudet hos många.
2-3 kr/kWh är väl inget opris, inte mycket mer än du betalar för strömmen hemma.
Värre när det kostar mellan 8-9kr som Ionity verkar vilja ha betalt utan abonnemang.

Det borde gå att räkna på vad ett "rimligt" pris är. Om man sätter upp en ny anläggning med ett antal laddare så behövs en investering i mark (alternativt arrenderar man den) och utrustning (laddare). Sedan måste man få dit en anslutningskabel med tillräcklig effekt från det elnätsbolag som är aktuellt. Det sistnämnda är kanske den besvärligaste punkten? Laddarna skall installeras och anslutas, och så behöver man ett system för debitering.

I drift finns kostnader för service och underhåll på anläggningen, och så kostnad för el förstås. Givet detta och lämplig diskonteringsränta och kapitalkostnad faller lämpligt pris på el till användare ut. Eller? Priset 2-3 kr/kWh låter då absolut inte högt, ganska snarare lågt.

Att sätta upp detta borde egentligen en lokal entrepenör kunna göra; det är rimigen mycket enkare än att driva en traditionell mack.

Uppdaterat: 2020-07-31 14:50
pinjong skrev:

mso 1000 wrote:Den dagen det finns ett par vettiga kombi bilar så ska jag fundera på el bil.
Det finns ingen i dag.
Det kommer förmodligen inga kombibilar som liknar dagens gissar jag. I alla fall inte så länge bildesigners vill vidareutveckla bilkonceptet. Men elbilar med hyfsat lastutrymme lär vi få se med ett väldisponerat inre som kommer naturligt med en utrymmessnål eldrivlina. VW's buzz-modell är t ex ett grepp i den riktningen.

Denna kommer till U.K. i alla fall. Frågan är om MG kommer att satsa på resten av Europa också.
https://www.autoexpress.co.uk/electric-cars/352856/new-mg-5-electric-estate-confirmed-uk-launch-214-mile-range

Uppdaterat: 2020-07-31 14:54
ToRy skrev:

Denna kommer till U.K. i alla fall. Frågan är om MG kommer att satsa på resten av Europa också.
https://www.autoexpress.co.uk/electric-cars/352856/new-mg-5-electric-estate-confirmed-uk-launch-214-mile-range

Den såg väldigt "fossilig" ut. ;-)

Uppdaterat: 2020-07-31 15:36
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Du menar att den ser ut som en bil har brukat se ut de senaste 30 åren eller så? Och inte enligt ritningarna som ratades för senaste Star Trek-filmen? :-)

Uppdaterat: 2020-07-31 15:56
Guran skrev:

Nja så enormt mycket behagligare är då inte gången i en elbil. Den är stark och tyst när det går sakta, sedan är det samma ljudnivå i bilen. Det är i alla fall min erfarenhet av de jag testat, måttstocken är naturligtvis min GLC.

På sätt och vis kan jag hålla med, men det finns ju andra fördelar med elmotorn bortsett från tystheten. Det som lockar mig mest med en elbil är följande:

- Minimalt servicebehov och få rörliga delar.
- Bilen kan användas båda till långa och korta sträckor utan att vara orolig för igensatta partikelfilter och olja som inte uppnår arbetstemperatur.
- Kraft tillgänglig i alla hastigheter utan fördröjning.
- Man kan ha värme/kyla i bilen vid stillastående utan att släppa ut avgaser.
- Begreppet kallstart existerar i stort sett inte. Motorn fungerar i alla temperaturer.
- Kan man ladda hemma så är bilen alltid fulltankad och man behöver inte åka en extra vända för att tanka.
- Låg tyngdpunkt. Värdefullt speciellt med tanke på SUV-trenden. En Audi e-tron har ungefär 10 cm lägre tyngdpunkt än motsvarande fossil SUV.
- Driftsäker och effektiv fyrhjulsdrift. Man slipper fördelningslådor och extra kardanaxlar.

Det är ju lätt att problematisera elbilen och framhålla dess brister, men för mig så överväger faktiskt fördelarna. Framför allt så tycker jag att en förbränningsmotor med tillhörande drivlina känns så onödigt komplicerad jämfört med elmotorn. En elbil behöver en elmotor + differential per axel. En vanlig bil behöver motor, växellåda, kardanaxel, eventuell fördelningslåda, extra kardanaxel från fördelningslådan m.m.. Dessutom måste alla dessa delar ha varsin styrenhet med tillhörande programvara.

Uppdaterat: 2020-07-31 16:11
ToRy skrev:

Du menar att den ser ut som en bil har brukat se ut de senaste 30 åren eller så? Och inte enligt ritningarna som ratades för senaste Star Trek-filmen? :-)

Det finns väl en medelväg? Personligen skulle jag inte köpa en ny bil med ny teknik som samtidigt ser ålderstigen ut. Inte heller skulle jag satsa på rymdskepps-looken om det finns någon sådan.

Uppdaterat: 2020-07-31 17:00
Mycket vatten har runnit under hjulen...

MG 5 var väl ett utmärkt exempel på en elbil som skulle passa många privatköpare och där utseendet inte heller skulle skrämma bort de köpare som vant sig med ett konventionellt utseende på sin bil.

Uppdaterat: 2020-07-31 17:35

Ett exempel på hur man kan få något nytt att se gammalt ut. En konst i sig.

Uppdaterat: 2020-07-31 17:56
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Tja pinjong - de bilmodeller som först ser "gamla" ut brukar vara de som vissa anser moderna och har en häftig formgivning... De står sig tyvärr sällan i längden - i alla fall i med europeiska ögon.

Uppdaterat: 2020-07-31 18:04

Jag skulle kunna tänka mig en Tesla Model 3, men med en intrumentpanel/Skärm ovanför ratten och några knappar att styra det vanligaste med så man slipper sitta och leta en evighet i skärmens menyer medans man kör för att hitta det man söker. Är ju inte särkilt säkert jämfört med knappar så att säga.

Uppdaterat: 2020-07-31 18:15
- Peugeot e-208 GT 2022

Förutom MG 5 och Polestar kommer säkert åtskilliga kinesiska elbilar till Europa inom överskådlig tid.
Det blir väl som med mobiler, de flesta är ju kinesiska!
Men snart kanske det blir för dyrt med tillverkning där så man blir tvungen att börja tillverka i u-länder som t.ex. Zimbabwe, Burkina-Faso och Sverige?

Uppdaterat: 2020-07-31 18:19
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

XPeng Börjar snart säljas i Norge. P7 kommer nästa år och den ser väldigt trevlig ut.

Uppdaterat: 2020-07-31 19:19
junkers skrev:

XPeng Börjar snart säljas i Norge. P7 kommer nästa år och den ser väldigt trevlig ut.

Ja, som jag skrev i annan tråd tycker jag den verkar riktigt intressant! Och utan tvekan med snyggaste laddluckeöppningen. :)

Jag blir mer o mer säker på att landskapet av bilmärken "svensson" kör om 10 år ser väldigt annorlunda ut än idag.....

Uppdaterat: 2020-07-31 19:47

Det kommer säkert ganska många nya elbilar och märken som vi knappast hört talas om tidigare.
Men jag tror inte kineserna kommer med några billiga bilar.
Kommer det några enklare elbilar till lägre pris blir det säkert någon av de stora tillverkarna som gör dem i något låglöneland, typ vad Renault gör med Dacia
Det ska bli intressant att se vad Toyota kommer att svara med.

Uppdaterat: 2020-07-31 20:15
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag tror att vi spontat får glömma priserna på fossilbilar som vi varit vana med.
Oavsett om man köper en småbil eller en större finare bil, så är och kommer priserna under överskådlig framtid vara rejält mycket högre för elbilar.

Är bara att glömma att köpa en småbil för 130 000 kr+ eller en relativt fin och utrustad mellanbil för 300 000. Det är som jag sagt länge. Ska du ha en småbil så är det minst dubbla priset för en motsvarande elbil och samma verkar gälla de något dyrare bilarna. En bil för 300 000 som fossil får du nog också minst dubbla i pris för att få något jämförbart.

Uppdaterat: 2020-07-31 20:20
- Peugeot e-208 GT 2022

bejje, det stämmer säkert, men det finns ju möjligheten att komma undan lite billigare om man gör som jag skrev i #5, men måste man ha nytt eller lite större blir det värre.

Uppdaterat: 2020-07-31 20:26
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jag tror inte ett dugg på att vi skall behöva vänja oss vid dubbla priset.
Snarare kommer priserna på elbilar droppa radikalt då världens kapacitet på batteritillverkning ökar.
Se bara på solceller. För 30 år sedan köpte far ett anlägg till stugan för närmare 10.000kr
50w solfångare och laddregulator, kablar och batteri. I dag är det bara batterierna som är dyra. Solfångare kostar en tiondel.
Så vi kommer få se det samma med elbilar. Priserna går ner och prestanda ökar.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
saabnisse skrev:

bejje, det stämmer säkert, men det finns ju möjligheten att komma undan lite billigare om man gör som jag skrev i #5, men måste man ha nytt eller lite större blir det värre.

Jag hävdar motsatsen,
Vem skulle i dag köpa en yuppinalle för 30.000kr? Jag minns när första Motorola tegelsten kom, vi testade en på Vägverket, dubbelt så dyr som Ericsson Hotline ”väskan” hälften så bra.
I dag köper man en lika bra mobiltelefon för under en tusenlapp.
Det kommer bli exakt det samma med elbilar, däri tror jag att de traditionella biltillverkarnas försiktighet ligger. De har haft en produkt som de tjänat pengar på, men sedan kommer den där Elon Musk och stället allt på ända. En visionär, med mycket kapital, som inte ser några begränsningar.
Undrar vad en ångmaskin skulle kosta i dag jämfört med en elmotor. Top of the Line teknologi för 150 år sedan.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27

Nu är det ju inga dubbla priser, så nej, det behöver ingen vänja sig vid.....
Däremot kommer det såklart komma inroparversioner även bland elbilarna framöver. Idag börjar fossilbilarna med lägre frånpriser för de har mindre motor, lägre utrustningsgrad m.m.
När motsvarande versioner kommer av elbilarna så kommer självklart priserna med vara närmre, precis som elbilen idag inte är mycket högre prissatt än motsvarande motor och utrustning på fossilbilen.
Så nej, jämförpriset är inte det dubbla, däremot då motsvarande version inte finns idag så ser gapet större ut än det egentligen är.

Uppdaterat: 2020-07-31 20:41

Varför skulle en elbil behöva vara dyrare om bara några år?
All komplicerad avgasrening försvinner, ingen växellåda, extremt mycket enklare motor osv.
Jag tror snarare att elbilen kommer att bli billigare än en fossilbil.

Uppdaterat: 2020-07-31 20:42
Guran skrev:

Jag tror inte ett dugg på att vi skall behöva vänja oss vid dubbla priset.
Snarare kommer priserna på elbilar droppa radikalt då världens kapacitet på batteritillverkning ökar.
Se bara på solceller. För 30 år sedan köpte far ett anlägg till stugan för närmare 10.000kr
50w solfångare och laddregulator, kablar och batteri. I dag är det bara batterierna som är dyra. Solfångare kostar en tiondel.
Så vi kommer få se det samma med elbilar. Priserna går ner och prestanda ökar.

Ja förr eller senare blir det så klart så, men jag tror på senare och med senare menar jag om närmare 10 år. Innan dess tror jag elbilar kommer vara märkbart dyrare.

Uppdaterat: 2020-07-31 20:42
- Peugeot e-208 GT 2022
Henrik M skrev:

Nu är det ju inga dubbla priser, så nej, det behöver ingen vänja sig vid.....
Däremot kommer det såklart komma inroparversioner även bland elbilarna framöver. Idag börjar fossilbilarna med lägre frånpriser för de har mindre motor, lägre utrustningsgrad m.m.
När motsvarande versioner kommer av elbilarna så kommer självklart priserna med vara närmre, precis som elbilen idag inte är mycket högre prissatt än motsvarande motor och utrustning på fossilbilen.
Så nej, jämförpriset är inte det dubbla, däremot då motsvarande version inte finns idag så ser gapet större ut än det egentligen är.

Exakt så är det, de lastar på ”vinstmarginalen” på fossilbilarna, för att hämta hem vinsten.
Problemet är att många inte vill ha eller behöver 300kW motoreffekt. 100kW duger gott i en elbil för vardagsbruk. Men det finns så klart en strategi bakom valet av kraftfulla motorer och mycket utrustning till ett högt pris. Då kan man attrahera kapitalstarka konsumenter, samma som köpte de första mobiltelefonerna. En markör som någon vill betala för. Att sälja billiga volymbilar med låg förtjänst per enhet är något helt annat. Det kommer ta minst 10 år innan vi är där, om jag skall gissa. Men jag tror absolut att helt nya bilfabrikat kommer stå för detta.
Nu är det väl bara PSA, av dom europeiska, som haft billiga triviala elbilar. Men dom har inte sålts i Sverige. Peugeot iOn kan man köpa begagnad för 30-40kkr i Norge om man vill ha en elektrisk citybil.

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27

Bara som ett exempel så finns 487 elbilar till salu för under 100.000kr i Norge. Så blir det när utbudet ökar, så att tro och påstå att bilarna kommer bli dyrare hävdar jag är helt obefogat. Troligen betydligt billigare att äga någon av dessa 487 än en motsvarande fossilbil.
https://www.finn.no/car/used/search.html?engine_fuel=0%2F4&mileage_to=152187&price_to=100000&sales_form=1

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27

Henrik, jo det är dubbla priset. Varför? Jo för att det inte finns lika mycket att välja bland elbilar. Köper du en enkel småbil för 130 000 kr så har den ju ändå vanliga saker som farthållare, ett infotainmentsystem , vanliga säkerhetsfunktioner etc, men ska du få något liknande som elbil, så går det inte ta en e-up, som för övrigt är dyrare för den är så avskalad att det är pinsamt utan man måste kanske upp i den billigaste versione av peugeot e208 eller liknande och då är vi över dubbla priset för länge sedan.

Uppdaterat: 2020-07-31 21:14
- Peugeot e-208 GT 2022
bejje skrev:

Henrik, jo det är dubbla priset. Varför? Jo för att det inte finns lika mycket att välja bland elbilar. Köper du en enkel småbil för 130 000 kr så har den ju ändå vanliga saker som farthållare, ett infotainmentsystem , vanliga säkerhetsfunktioner etc, men ska du få något liknande som elbil, så går det inte ta en e-up, som för övrigt är dyrare för den är så avskalad att det är pinsamt utan man måste kanske upp i den billigaste versione av peugeot e208 eller liknande och då är vi över dubbla priset för länge sedan.

Nja, med det inlägget visade du mest att du inte förstod mitt inlägg vilket egentligen visade min poäng hur folk ser på det.
Sen ja, prisskillnaden i procent blir såklart större ju lägre prissatta bilar.

Uppdaterat: 2020-07-31 21:20
Henrik M skrev:

bejje wrote:Henrik
Nja, med det inlägget visade du mest att du inte förstod mitt inlägg vilket egentligen visade min poäng hur folk ser på det.
Sen ja, prisskillnaden i procent blir såklart större ju lägre prissatta bilar.

Jo jag vet att du vill pusha för driftkostnaden av en elbil, men det är inte det vi snackar om nu utan vad det kostar att köpa en bil.

Uppdaterat: 2020-07-31 21:43
- Peugeot e-208 GT 2022
bejje skrev:

Henrik M wrote:bejje wrote:Henrik
Nja, med det inlägget visade du mest att du inte förstod mitt inlägg vilket egentligen visade min poäng hur folk ser på det.
Sen ja, prisskillnaden i procent blir såklart större ju lägre prissatta bilar.

Jo jag vet att du vill pusha för driftkostnaden av en elbil, men det är inte det vi snackar om nu utan vad det kostar att köpa en bil.

Ja, det var precis det mitt inlägg med handlade om, men som sagt du missade nog poängen.

Uppdaterat: 2020-07-31 21:47
Shogun skrev:

Guran.
Måste säga att du skriver otroligt förnuftigt i dina inlägg, kan bara hålla med om det mesta. Och kan se på saker så som den lilla människan med inte så stor plånbok ser på detta med elbil. Alla har inte samma förmåga att sätta sig in i det.

Tack Shogun
Även om jag är betydligt över medellängd med en plånbok som också är över medel :)
Men matematiken är enkel.
Och i dag är merparten av det som erbjuds av elektrifierade bilar ämnade åt förmånstagare.
En elektrisk Kona kostar vad jag betalade för min GLC, då blir valet enkelt :)

Uppdaterat: 2022-02-14 20:27

Priset ligger högt eftersom förmånstagare är den största kunden och därav behåller man priset. När denna marknaden har stannat av eller tom krympt så ökar inte vinsterna.
Därav så kommer mer bruksbilar inom el också att tillverkas. Tekniken finns så det är inga problem. Biltillverkarna vill inte börja med en familjekombi utan att ha tagit ut mer pengar innan.
Precis som tv, mobiler allt när det är nytt.
Jag hade också gjort så om jag var VD - vinstmarginal är A och O. Än så länge har jag inte sett mer än en vän kliva ur friluftsklädd med hund kliva ur en elbil. Promenera i regn och lera och sedan åka hem...

Uppdaterat: 2020-08-01 08:50
Guran skrev:

Shogun wrote:Guran.
Måste säga att du skriver otroligt förnuftigt i dina inlägg, kan bara hålla med om det mesta. Och kan se på saker så som den lilla människan med inte så stor plånbok ser på detta med elbil. Alla har inte samma förmåga att sätta sig in i det.

.
Tack Shogun
Även om jag är betydligt över medellängd med en plånbok som också är över medel :)
Men matematiken är enkel.
Och i dag är merparten av det som erbjuds av elektrifierade bilar ämnade åt förmånstagare.
En elektrisk Kona kostar vad jag betalade för min GLC, då blir valet enkelt :)

Jag kan också hålla med.

Och faktum är väl också att en bullrig bensin Kona kostar ungefär hälften av den elektriska varianten.

Uppdaterat: 2020-08-01 08:56
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html