Vi Bilägares forum

Peugeot 308 GT LINE 2019 Vit Nacré

Peugeot 308 GT LINE 2019 Vit Nacré

Hej
Var aktiv i detta forum för nästan exakt 3 år sedan då jag köpte en ny Peugeot 308 SW Active -16 och nu är det dags att byta upp sig och jag har valt Peugeot modell 5-dörrars (hatchback) och vill berätta om min erfarenhet av nuvarande bil och kommande bil.

Först av allt så får inte Peugeot den uppmärksamhet den förtjänar för folk i allmänhet är fortfarande låst på att franska bilar är skräp men så är det inte sedan nya modellen från 2014. Ska nämna att jag har haft de mesta bilmärken genom åren och Peugeot 308 är en fantastisk bil. Jag tycker i-Cockpit är supersnygg fortfarande.

Efter ca 5000 mil så har jag haft ett enda problem med bilen och det är att spolarvätskabehållaren sprack och jag fick en ny på garanti. Inte något mer har hänt med bilen utan den har rullat på fint vägarna både på Norges fjällvägar och svenska motorvägar.

SMUTSIG BILRUTA
Ibland kan det vara väldigt irriterande för hur många spolarvätska man sprutar på rutan så lämnas det smuts från torkarna i övre mittendelen. Det blir som en liten rand som ligger kvar. Det händer att man lyckas få bort det men ibland så är det hopplöst.

BILRUTA PASSAGERARSIDA
Sitter man som passagerare i bilen och det är smutsigt utmed kanterna på rutan så klarar inte torkarna att ta bort den övre högra delen. Det är en stor bit som inte torkarna tar och man får vicka på huvudet för att kunna se klanderfritt framåt. Ett störande moment som passagerare och då är det dags att åka till någon bensinmack och torka av hela rutan.

NIVÅMÄTARE BENSIN LAMPA
När man har tankat bilen full och sitter som passagare fram i bilen och åker med en mörk kväll så störs man på att man ser en röd lampa bakom bensinmätarevisaren. Den lyser väldigt rött och försvinner ungefär när tanken är halv.

MUGGHÅLLARE
En mugghållare? Hur kan man bara ha en mugghållare? Det går inte att komma ifrån hur korkat det är. Det lär inte finnas två stycken i den nya bilen heller vad jag förstår.

FICKORNA I DÖRRARNA
Förarsidan och passagerarsidans dörrfickor är stora och bra men hårdplast rakt igenom och på botten finns det inget gummiaktigt utan allt i hårdplast vilket medför att saker åker fram och tillbaka i fickorna. Hur löser man detta på en bra och snyggt sätt? Kanske någon har förslag på det?

INFOTAINMENT
Trög som bara den. Man får verkligen trycka ordentligt för att den ska reagera. Störande men det är ju inte ofta man håller på med det och speciellt inte när man kör. Har hört att det nya som kommer är betydligt bättre. Återstår att se.

BILDÄCK
Första bildäcken som satt på bilen var bedrövliga. De gav ifrån sig all ljud man kan tänka sig så man stod ut ett halvår och sedan fick man köpa nya däck och det var verkligen en fröjd för öronen.

Förutom dessa irritationsmoment som man har upplevt så har blivit varit fantastisk och därför så har jag valt att köpa samma modell igen fast 5-dörrars. Har ni fler irritationsmoment att nämna så gör gärna det.

Jag kommer att lämna synpunkter på första intrycken av nya bilen. Bilderna är på nuvarande bil och tagna under de första 100 milen.

Uppdaterat: 2019-09-15 07:05
jenwib

Kommentarer

Hmm. Vet ej hur man redigerar ett inlägg. Ser fel i texten och att det saknas information. Nåväl, ni förstår nog ändå vad jag har skrivit. :)

SMUTSIG BILRUTA m.m. är saker som jag har upplevt som negativt och borde fixas på kommande modeller av 308.

Uppdaterat: 2019-09-15 07:27
jenwib

Tack för en bra recension! Lägg gärna till bilens styrkor också, kanske förbrukning.
Det kan vara svårt att redigera första inlägget (en egenhet i forumet)

I botten av förvaringsfacken borde väl en tunn skumgummiskiva göra susen? Eller tjockt tyg? Tror det ligger nån slags tyg limmat i botten av facken på min bil.
Sånt här? https://www.ljudia.se/produkter/tillbehor-bygg-sjalv/tyg

Uppdaterat: 2019-09-15 11:41
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Tack för uppskattningen.

Jag tittade på länken och det är ingen dum idé alls. När jag hämtar nya bilen så ska jag se om de har tänkt till eller om jag måste lösa problemet. ;)

När det gäller bensinförbrukning så tycker jag att det är okej. Blandad körning 6,1-6,2 och då tänker jag inte alls på hur jag kör. Inte ekonomiskt i alla fall. Jag vet att när jag körde i Norge flera dagar i sträck och många mil på 50-80 vägar så kom jag ner under 5 i förbrukning och då var det under het sommartid.

Den nya bilen sägs dra mindre bensin och det ska bli intressant att se. Sedan finns det nya skattereformen som gör att kostnaden ökar med ca 1500 kr på ett år mot vad jag betalar idag i skatt. Från 380 kr idag till ca 1900 kr.

Om jag är så pass nöjd med nuvarande bil så varför byta? Ja det kan man undra men det är bara för att nybilsgarantin går ut. Bilen är jättebra förutom de sakerna som jag har tagit upp som är små problem egentligen och jag misstänker att det kommer vara så även i den nya bilen men man kan ju inte få en helt perfekt bil. ;)

Uppdaterat: 2019-09-15 12:45
jenwib

Har även haft en 308 SW Allure -16 och reflekterar på att du kassera originaldäcken. På min var det Michelin energy save, tror jag dom hette. Upplevde inte att dom gav ifrån sig speciellt högt ljud, däremot kändes de lite hårda. Hur som var jag väldigt nöjd med den med de små brister du tar upp som jag håller med om.

Nu blev mitt val en 508 GT Line Premiumutrustad 180 hk bensin. Sitter även Michelin original på den, men upplever dom som i princip ljudlösa oavsett vägunderlag. Har endast hunnit köra 300 mil med den, så har precis hunnit vänja mig lite.
Vad för däck byta du till som var tystare?

Uppdaterat: 2019-09-15 12:50

ffodil.
Så dumt att jag inte kommer ihåg vad det var för däck som jag inte stod ut med. Jag blev tokig på dessa däck. :) De som jag köpte var Michelin Primacy 4, 205/55 R16 91V. De är en dröm i jämförelse med de jag hade innan. De sväljer gropar och fixar olika typer av oljegrus, asfalt m.m. De är väldigt bra så detta är något jag fasar för när jag hämtar nya bilen. Kommer jag få byta däck igen? Det är frågan men om det är lika illa igen så får jag sälja dem till ett vettigt pris omgående.

Uppdaterat: 2019-09-15 12:56
jenwib
jenwib skrev:

ffodil.
Så dumt att jag inte kommer ihåg vad det var för däck som jag inte stod ut med. Jag blev tokig på dessa däck. :) De som jag köpte var Michelin Primacy 4, 205/55 R16 91V. De är en dröm i jämförelse med de jag hade innan. De sväljer gropar och fixar olika typer av oljegrus, asfalt m.m. De är väldigt bra så detta är något jag fasar för när jag hämtar nya bilen. Kommer jag få byta däck igen? Det är frågan men om det är lika illa igen så får jag sälja dem till ett vettigt pris omgående.

Det är Michelin Primacy 3 jag har på nya 508. Förmodar att du får nåt liknande på din nya då.

Uppdaterat: 2019-09-15 13:23

Min Peugeot 307 -07:a med 1,6-liter motor och 4-växlad automat skulle dra 0,75 l/mil, men det gick bara vid lugn landsvägskörning. Blandad stad/landsväg drog bortåt 0,9, och vintertid alltid över litern. Numera är detta otänkbart för en bil i golfklassen, och drivmedelsförbrukningen har drastiskt sjunkit på 10 år. För övrigt så verkar de kvalitetsproblem jag hade med min 307 har försvunnit på nyare modeller. Peugeot 308 har jag alltid haft ett gott öga till, men jag är tveksam till att det mesta sköts via pekskärm.

Uppdaterat: 2019-09-15 13:41

ffodil.
Det får jag hoppas på att det blir Primacy-däck. :)

40-talisten.
Det är en stor skillnad på en -07a och en bil som är nyare än 2014 då den nya modellen kom. Bilvärlden var ju lyriska över bilen och det blev årets bil 2014. Jag har haft Peugeot innan och måste säga att det var inte så mycket att hurra för men idag är det skillnad. Det är verkligen kvalité i nya 308.

Jag har läst och tittat på många tester gällande Peugeot 308 och det finns de som är tveksam till att allt sköts via infotainmentsystem. Hur ofta använder man det? Höja värmen, sänka värmen? Det gör man oftast när bilen står still. Likaså när det gäller GPS så gör man sina val innan man börjar köra så jag tycker att du inte ska vara tveksam. :) Det är lätt att använda även om man får trycka lite extra på modellen 2014-2016 om jag förstår det hela rätt. Nu har jag inte uppdaterat infotainmentsystemet till senaste programvaran så kanske skulle det bli bättre? Någon som vet?

Nya ’nya’ 308 ska ha en snabb infotainmentsystem med helt annan programvara så det bådar gott och efter vad jag har sett så stämmer det. Får återkomma om det när jag väl har nya bilen i ägo.

Uppdaterat: 2019-09-15 14:08
jenwib

jenwib
Har faktiskt inte kollat närmare på nya 308 därför att jag var helt inne på 508 vid bytet, trots att jag var helnöjd med 308. Hoppas du blir nöjd med nya 308 och att något av de mindre bra detaljerna som du räknad upp rättats till från din förra.

På 508:an är inte mycket sig likt från 308 -16, då kvaliteten på alla detaljer är betydligt mer påkostad på 508 och kanske så även en del på nya 308. Alla detaljer du räknade upp som mindre bra ovan är nu helt ok på åtminstone 508, så även t.ex. mjuk filt i dörrfickorna, infotainment osv. My Peugeot appen funkar bra som ett trevligt bra komplement.
Den tystaste bilen med bästa komforten jag någon gång testat hittills, så även bränslesnålaste i förhållande till storlek. Något som såklart säkert kan upplevas lite med individuell skillnad.

Uppdaterat: 2019-09-15 14:57

ffodil.
Jag har haft ’större’ bilar tidigare men ville inte ha det längre då det inte behövs. 508 skulle säkerligen vara att alternativ om jag hade tittat på större bil. Nu är vi bara två och 308 räcker gott och väl för bara två personer. Ibland kan det hända att det blir 3 eller 4 personer i bilen men det är inte så ofta.

Du skriver om mjuk filt i dörrfickorna på 508. Hur dumma får de vara egentligen med att utesluta en sådan sak i 308? *fnys*. My Peugeot appen är något som jag säkerligen kommer att använda likaså att koppla upp sig till infotainmentsystemet med mobiltelefonen.

Ett stort grattis ffodil till din nya bil. :) Har du lagt in någon tråd om din bil här på forumet?

Uppdaterat: 2019-09-15 16:16
jenwib

jenwib
Tack. Nej, har inte lagt in nån tråd, men skrivit nåt lite i stora 508 tråden. Har kört så lite med den ännu för att uttala mig säkert om allt på den, men kommer kanske.
Jo, tyckte också storleken räckte gott på 308 SW för våra behov, men efter de sista kombibilarna, 508 SW och 308 SW ville jag ha nåt annat än kombi. Det är ju ändå en combi coupe med ganska bra lättlastat lastutrymme. .

Förresten valde även jag Vit Nacré. En färg jag tror man inte tröttnar så fort på.

Uppdaterat: 2019-09-15 16:57

ffodil.
Vit Nacré är verkligen urläcker och passar så fint på 308an. Sneglade nu på 508an och det passar fint på den också ;)

Uppdaterat: 2019-09-15 17:45
jenwib

Jenwib
Kanske skulle gå att klippa till Ikeas lådmatta och lägga i botten på facken...dämpar ljudet ,sen har jag för mig att det var lite antiglid...är iallafall det på våra vi köpte till några av våra kökslådor fast d va ett tag sen nu...

Uppdaterat: 2019-09-15 19:19

njo415.
Tack för tipset. Sökte dock lite snabbt efter Ikeas lådamatta och det verkar som det endast finns i vit (transparent) färg och det kommer inte så så bra ut känner jag men antiglid bör det vara så fler tips är välkommet.

Uppdaterat: 2019-09-15 19:40
jenwib

Nu är det inte GT-line jag har, men jag har GT 2019 och den har minsann 2st mugghållare :)

Sen verkar du ha den gamla typen av touchskärm i din. Jag hade likadant på min Peugeot 208 från 2015. Den var seg och man var tvungen att trycka till ibland.

De nya skärmarna som jag har i min GT känner inte av trycket mot skärmen och kräver därför inte att man trycker hårt utan är istället av samma typ som vanliga moderna mobiltelefonskärmar.

Så antingen skiljer det sig en hel del mellan GT-line och GT vilket inte vore konstigt, men kanske också troligt att den några år gamla bilen har sämre teknik.

Uppdaterat: 2019-09-17 19:07
- Peugeot e-208 GT 2022

Bejje.
Ja det var min misstanke att nya infotainmentsystemet är modernare och man inte behöver trycka utan bara toucha skärmen för att det ska hända saker. Du skriver att du har två mugghållare i din bil och det är verkligen intressant. Det jag har kunnat se på youtube så är det bara en mugghållare i bilen som jag kommer att ha men som sagt så är jag lite osäker då jag inte är till hundra att det är årsmodell 2019 som jag har tittat på. Får återkomma om det. Du råkar inte ha en bild på de dubbla mugghållarna?

Uppdaterat: 2019-09-17 19:39
jenwib
jenwib skrev:

Bejje.
Ja det var min misstanke att nya infotainmentsystemet är modernare och man inte behöver trycka utan bara toucha skärmen för att det ska hända saker. Du skriver att du har två mugghållare i din bil och det är verkligen intressant. Det jag har kunnat se på youtube så är det bara en mugghållare i bilen som jag kommer att ha men som sagt så är jag lite osäker då jag inte är till hundra att det är årsmodell 2019 som jag har tittat på. Får återkomma om det. Du råkar inte ha en bild på de dubbla mugghållarna?

Ja visst tänkte jag, jag går ner i garaget och tar en bild på mugghållarna, sen inser jag att fan, jag har bara en haha. Har blandat ihop det hela med en annan bil jag kört ibland senaste tiden :)
Så ja, nu skäms jag en aning, men det bjuder jag på. Skärmen däremot har jag inte fel om, den är tusen gånger bättre än de gamla skärmarna.

Bild borttagen.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2019-09-17 19:59
- Peugeot e-208 GT 2022

Inte för att låta för negativ men hur fasiken tänkte man där med bara en mugghållare? Jag anser ju det ska finnas en till varje sittplats i bilen egentligen, men de flesta har ju bara 4, och de som har det i mittarmstödet bak är ju med lite knas då de försvinner helt vid 5 personer i bilen, då får helt plötsligt ingen bak mugghållare....
I min nuvarande är det 6 mugghållare till 5 platser, ifall man har nån velig i bilen som inte kan bestämma sig för te eller kaffe ;)

Uppdaterat: 2019-09-17 20:24
Henrik M skrev:

Inte för att låta för negativ men hur fasiken tänkte man där med bara en mugghållare? Jag anser ju det ska finnas en till varje sittplats i bilen egentligen, men de flesta har ju bara 4, och de som har det i mittarmstödet bak är ju med lite knas då de försvinner helt vid 5 personer i bilen, då får helt plötsligt ingen bak mugghållare....
I min nuvarande är det 6 mugghållare till 5 platser, ifall man har nån velig i bilen som inte kan bestämma sig för te eller kaffe ;)

Men är väl helt onödigt i en elbil, du fikar ju medans du laddar har jag bestämt läst.

Uppdaterat: 2019-09-17 20:36

Guran: Vart ska du ha drickan de första 50 milen då om du inte har mugghållare? ;)

Uppdaterat: 2019-09-17 20:40

Bejje.
Attans då. Jag som var lite hoppfull ;) Nåväl. Otroligt korkat att bara ha en mugghållare. Det har jag aldrig haft i en bil tidigare och då har man haft en hel del bilar genom åren. Tack för bilderna!

Henrik M nämner en mugghållare för varje passagerare och det tycker jag är lite överdrivet men åtminstone två fram och två bak. Hahaha Henrik ”.. ifall man har någon velig som inte kan bestämma sig....”

Uppdaterat: 2019-09-17 20:44
jenwib

Henrik har rätt. Även om det så bara ska köras 30 mil så måste jag dricka något. Jag är en sådan person som måste ha en läsk eller vatten i bilen, annars kommer törsten pang bom. Jag kanske bara behöver ta en klunk eller två och sen klarar jag mig ett tag, men den måste finnas där.

Men jag vet inte riktigt hur det är med andra bilar, men Peugeot har ett mycket effektivt kylskåp i handskfacket.
Slänger man in läsk där så är de verkligen iskalla på ganska kort tid. Det är en riktigt bra funktion som har använts under sommaren.

Uppdaterat: 2019-09-17 20:48
- Peugeot e-208 GT 2022
Henrik M skrev:

Guran: Vart ska du ha drickan de första 50 milen då om du inte har mugghållare? ;)

I en energidrycksflaska i dörrfacket. Där har jag alltid en halvliter färskt kranvatten.
Min insats som gör om facket i mittkonsolen till mugghållare har jag förpassat till bagaget.

Uppdaterat: 2019-09-17 20:50

Men mitt te kallnar så fort i en plastflaska där Guran.......jag är sån som så fort jag ska köra mer än 3 mil så har jag en mugg te med mig. Har en termomugg som var dyr som som är kass på att hålla värmen, den används för korta resor, och en billig som håller värmen i 20 mil, den används för längre resor :) Men jag säger som Bejje, det måste finnas dricka med när man kör bil....

Uppdaterat: 2019-09-17 21:19
Henrik M skrev:

Men mitt te kallnar så fort i en plastflaska där Guran.......jag är sån som så fort jag ska köra mer än 3 mil så har jag en mugg te med mig. Har en termomugg som var dyr som som är kass på att hålla värmen, den används för korta resor, och en billig som håller värmen i 20 mil, den används för längre resor :) Men jag säger som Bejje, det måste finnas dricka med när man kör bil....

Absolut är det så, och jäkligt opraktiskt att ha te i en mugg i dörrfacket :)

Uppdaterat: 2019-09-17 21:31

Ja särskilt när man som jag inte har nåt dörrfack......som jag skrivit innan en av de negativa sakerna med min bil......Skulle vart som på gamla tredörrars Saab 99, en jätteficka som var flexibel utmed hela dörren, där fick man med en veckas packning i dörrfacket. :)

Uppdaterat: 2019-09-17 21:49

Jag är nog konstig, för jag använder aldrig mugghållare för kaffe... Har jag något att dricka med i bilen, så är det (kran-)vatten och det kyls i handskfacket. Läsk dricker jag inte alls.
Vill jag ha kaffe, så stannar jag och tar en bensträckare och fika. Tycker faktiskt att mackarna numera har gott kaffe och fika/mackor. För att vara osvensk och ge positiv kritik, så tycker jag OK vid Nykvarn allt är trevligt att besöka.

Uppdaterat: 2019-09-19 16:41
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...
hultarn skrev:

Jag är nog konstig, för jag använder aldrig mugghållare för kaffe... Har jag något att dricka med i bilen, så är det (kran-)vatten och det kyls i handskfacket. Läsk dricker jag inte alls.
Vill jag ha kaffe, så stannar jag och tar en bensträckare och fika. Tycker faktiskt att mackarna numera har gott kaffe och fika/mackor. För att vara osvensk och ge positiv kritik, så tycker jag OK vid Nykvarn allt är trevligt att besöka.

När jag åker långt så är en stor kaffemugg standard när jag sätter mig i bilen efter bensträckaren och den håller sig dricksvarm i typ två timmar.
En bil utan två mugg fack i mittkonsolen går helt bort.
Några vattenflaskor är också standard i dörrfacket och i kylfcket.

Uppdaterat: 2019-09-19 18:20
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

hultarn,
Det är inte varje gång man åker som man har kaffe men jag brukar ha med mig nånting i allafall och då är det praktiskt med en mugghållare. Gärna två då man brukar oftast vara minst två som åker i bilen :)

Har räknat att det är 5 veckor kvar tills jag kan hämta bilen om de nu håller vad de har sagt.

Uppdaterat: 2019-09-19 18:23
jenwib
mso 1000 skrev:

hultarn wrote:Jag är nog konstig, för jag använder aldrig mugghållare för kaffe... Har jag något att dricka med i bilen, så är det (kran-)vatten och det kyls i handskfacket. Läsk dricker jag inte alls.
Vill jag ha kaffe, så stannar jag och tar en bensträckare och fika. Tycker faktiskt att mackarna numera har gott kaffe och fika/mackor. För att vara osvensk och ge positiv kritik, så tycker jag OK vid Nykvarn allt är trevligt att besöka.
När jag åker långt så är en stor kaffemugg standard när jag sätter mig i bilen efter bensträckaren och den håller sig dricksvarm i typ två timmar.
En bil utan två mugg fack i mittkonsolen går helt bort.
Några vattenflaskor är också standard i dörrfacket och i kylfcket.

Stor kaffemugg. Då får man ju stanna och pinka varje kvart på den fortsatta färden :)
Men ryms en stor mygg eller två i frugans nya lilla bil ? :)

Uppdaterat: 2019-09-19 18:27

Guran - fast då håller man sig ju vaken i alla fall...:)

Uppdaterat: 2019-09-19 19:12

Jäkla bälgande av vatten och läskeblask i bilen numera! Äh, jag är skeptisk...

Uppdaterat: 2019-09-19 20:01

Anledningen till att Peugeot har färre mugghållare än andra, det är för att det är en fransk bil. I Frankrike så dricker man inte ur muggar när man kör/åker bil. Möjligen kan man dricka ur vattenflaska och den får faktiskt plats i dörrarna. Mugghållare är en amerikansk idé för amerikanarna vill ha sin Starbucks i bilen. Det är amerikansk kultur, inte fransk.

Europeiska och asiatiska bilar med många mugghållare, de har det för de säljer sina bilar i USA. Franska bilar säljs inte i USA och därför tänker de inte på den marknadens behov.

Uppdaterat: 2019-09-20 19:16

Raphael.
Intressant. Verkligen och det förklarar det hela. Jag ska inte säga att jag dör av att ha en mugghållare så det här med mugghållare kan ju avslutas som diskussion för det är inte det viktigaste när det gäller 308. ;)

Uppdaterat: 2019-09-20 19:35
jenwib
Raphael skrev:

Anledningen till att Peugeot har färre mugghållare än andra, det är för att det är en fransk bil. I Frankrike så dricker man inte ur muggar när man kör/åker bil. Möjligen kan man dricka ur vattenflaska och den får faktiskt plats i dörrarna. Mugghållare är en amerikansk idé för amerikanarna vill ha sin Starbucks i bilen. Det är amerikansk kultur, inte fransk.
Europeiska och asiatiska bilar med många mugghållare, de har det för de säljer sina bilar i USA. Franska bilar säljs inte i USA och därför tänker de inte på den marknadens behov.

Källa på att det är så eller är det nåt du bara hittade på nu för att försvara ditt kära PSA? Skumt att Renault har fler mugghållare då om du påstår franska bilar inte anser sig behöva ha detta......

För mig hade det verkligen varit en dealbreaker. Nu är jag visserligen inte spekulant på 308 ändå då jag är 20 år för ung minst, men Peugeot har ju en del andra rätt trevliga modeller.

Uppdaterat: 2019-09-20 20:46

Henrik, vad menar du med att du är minst 20 år för ung för en Peugeot 308?

Uppdaterat: 2019-09-20 21:53
- Peugeot e-208 GT 2022
bejje skrev:

Henrik, vad menar du med att du är minst 20 år för ung för en Peugeot 308?

Fördom helt enkelt parat med lite glimt i ögat. ;)

Uppdaterat: 2019-09-20 22:09

hmm ok, vet inte om du är ung eller gammal eller nåt därimellan, men jag antar att du menar att bilen är till för typ pensionärer?

Kanske dock inte GT och GTi modellerna :)

Uppdaterat: 2019-09-20 22:23
- Peugeot e-208 GT 2022

Jag skulle gärna höra mer om fördelar nackdelar om nya Peugeot förutom en mugghållare?

Uppdaterat: 2019-09-21 01:53
jenwib

För att nämna något, med min korta erfarenhet efter en provkörning, så är 130hk trecylindriga motorn en trevlig motor faktiskt så räcker den i effekt till bilen. Den fungerar även bra i 3008.
Och så är bilen snygg i GT-line i röd metallic med svart glastak :)

Uppdaterat: 2019-09-21 07:58

Intressant Guran. Jag kunde ha fått en röd med svart glastak direkt om jag ville men jag ville ha en vit. Färg på bilen går ju upp och ner när det gäller tyckande. Undrar om inte röd ligger långt ner i listan?

Uppdaterat: 2019-09-21 08:26
jenwib
jenwib skrev:

Intressant Guran. Jag kunde ha fått en röd med svart glastak direkt om jag ville men jag ville ha en vit. Färg på bilen går ju upp och ner när det gäller tyckande. Undrar om inte röd ligger långt ner i listan?

Jag väljer bara färg utifrån min egen lista med vad jag tycker är snyggt. Och bilar i 308:s storlek tycker jag är riktigt snygga i en klar röd färg med svarta detaljer.

Uppdaterat: 2019-09-21 08:58

+ på den kommentaren, Guran !

Uppdaterat: 2019-09-21 09:18

Förlåt Guran om du tyckte jag var en idiot. Jag gillar röd färg också men ville ha den vita pärlemo-färgen.

Uppdaterat: 2019-09-21 09:34
jenwib
jenwib skrev:

Förlåt Guran om du tyckte jag var en idiot. Jag gillar röd färg också men ville ha den vita pärlemo-färgen.

Ja den är onekligen snygg också, enda snygga vita färgen på en bil. Den gör sig extra bra på 3008, den blir inte alls snygg i röd.

Uppdaterat: 2019-09-21 09:50
Henrik M skrev:

Raphael wrote:Anledningen till att Peugeot har färre mugghållare än andra, det är för att det är en fransk bil. I Frankrike så dricker man inte ur muggar när man kör/åker bil. Möjligen kan man dricka ur vattenflaska och den får faktiskt plats i dörrarna. Mugghållare är en amerikansk idé för amerikanarna vill ha sin Starbucks i bilen. Det är amerikansk kultur, inte fransk.
Europeiska och asiatiska bilar med många mugghållare, de har det för de säljer sina bilar i USA. Franska bilar säljs inte i USA och därför tänker de inte på den marknadens behov.
Källa på att det är så eller är det nåt du bara hittade på nu för att försvara ditt kära PSA? Skumt att Renault har fler mugghållare då om du påstår franska bilar inte anser sig behöva ha detta......

Det här får väl ses som "circumstantial evidence", men vid 2:12 i den här videon
www.youtube.com/watch?v=rbhBHwPkbi4
klagas det på att en tidig version av MB GLK inte klarade "two extra large sodas".
Det räcker alltså inte med två hålllare, de måste vara ordentligt stora också! :-)

Uppdaterat: 2019-09-21 15:40

Jösses så stora. Måste vara klumpigt om man ska ha normala flaskor i hållarna.

Uppdaterat: 2019-09-21 18:31
jenwib

För att nämna några saker jag gillar med min 308 GT som jag inte haft på tidigare bilar så är det:

1. Växelspaken (på Automat) är liten och smidig till skillnad från många andra bilar där den är lika stor som en manuell växellådespak.
2. Mycket effektiv kylning i handskfacket. Släng in några läsk där och de är verkligen iskalla även en varm sommardag.
3. Sportstolarna på GT modellen är kupade och sköna och fakelädret (minns inte vad det heter) är nice!
4. Gott om utrymme för packning i SW modellen. Fäller du baksätet är det nästan helt platt och lätt att lasta mycket saker.
5. finns mer saker också men det mesta bli kanske relaterat till just GT modellen misstänker jag.

Saker jag inte gillar:

1. Fortfarande analog hastighetsmätare och varvräknare även om det så klart finns en digital hastighetsmätare också i mitten
2. Inga hängare i bagageutrymmet för att hänga matkassarna i som oftast välter annars när man kör.
3. Krångligt att uppdatera navigering och mjukvara. Hade gärna sett att bilen var uppkopplad och kunde göra det utan behov av dator och USB-minne.
4. Med GT modellen fanns väldigt få färger att välja. Om jag minns rätt var det bara Svart, Blå och Vit medans lägre modeller hade mycket mer att välja på. fattar verkligen inte varför.

Uppdaterat: 2019-09-21 22:43
- Peugeot e-208 GT 2022

Håller med dig om analog hastighetsmätare. Man tittar ju aldrig på dem utan bara på den digitala hastighetsmätaren. Alcantara heter bilklädseln. Effektiv kylning i handskfacket håller jag med om. :)

Uppdaterat: 2019-09-21 23:20
jenwib

Det är egentligen off-topic att besvara Hebriks fråga om den svenska kaffekulturen, så jag ska försöka vara kort. Om Henrik besöker ett franskt hem så kommer han upptäcka att fransmännen inte dricker kaffe eller thé i koppar utan i djupa skålar tillsammans med frukostbröd som t ex en croissant, eller i många fall bara ett ägg. De brukar inte äta så mycket till frukost, utan de äter mer vid lunch. De håller skålen i båda händerna och smuttar. På caféer så vill de sitta ner med en tidning eller titta på omgivningen, där serveras kaffet i koppar, ofta med ett glas vatten som tillbehör. Att köpa en kaffe i plast eller pappmugg med ett lock på och dricka i bilen som amerikanare gör, det är väldigt amerikanskt och inte franskt.

Nu finns Starbucks i Frankrike, det är framförallt ett storstadsfenomen, storstäderna är ju mer öppna för utländska influenser, och ett exotiskt alternativ som inte tillhör mainstream kulturen. Men Starbucks har fått anpassa sig efter Frankrike, och ”coffe to go” är helt enkelt inte franskt. Så fransmännen sitter ner på Starbucks i sköna fåtöljer och pratar med sina vänner eller studerar folklivet från uteplatsen.

Fransmännen har vattenflaskor i bilarna som får plats i dörrarna. Min egen AX hade inga kopphållare alls, inte ens en enstaka, utan den hade en flaskhållare i dörrarna och Citroën sålde även en särskild termos som passade hållaren.

Fransmän stannar gärna bilen på långresa och tar paus på rastplatser där de kan duka upp med medhavd kaffe och en måltid. Fransmän äter inte i bilen! De har picknick-korg eller kylväskan i bagageutrymmet och plockar upp den när de stannar vid en rastplats. Fransmän äter vanligtvis inte mellan måltider heller.

Henrik undrar hur jag vet detta, ja detta är en etnografisk studie med deltagande observation som jag genomfört under flertalet vistelser i Frankrike, framförallt landsbygden, och genom umgänge med mina vänner i Frankrike.

Första bilen med inbyggda kopphållare var Chrysler / Plymouth Voyager 1983 och snart blev de ett måste på den amerikanska marknaden. För i USA både äter man och dricker i bilen. Fenomenet uppstod med drive-ins på 50-talet, då hade man lösa kopphållare. Det skulle alltså dröja till 80-talet innan de blev inbyggda i bilarna.
https://thesocietypages.org/socimages/2013/03/08/when-did-cars-get-cup-holders/

Nå, det var en utvidgning om kopphållare. Nu tillbaks till det reguljära programmet. :)

Uppdaterat: 2019-09-23 08:46