Vi Bilägares forum

Dessa rondeller

Dessa rondeller

Vår kommun satsar hårt på att bygga nya bostäder, till följd av detta behöver de se över genomfartsvägen genom kommunen. Det finns en större genomfartsväg som går utanför kommunen, där man slipper köra in i kommunen utan kan snabbt ta sig förbi. Bor man däremot i kommunen måste man in på genomfartsleden. Under det senaste året har nu kommunen sett över leden och försett den med inte mindre än 8 st rondeller. Måste ha gått mode i att bygga rondeller över allt.
Problemet är nu att de som kör genom dessa rondeller knappt fattar hur man placerar bilen genom rondellen, inte heller förstår hur man skall använda sig av blinkers. Många moderna bilar verkar inte ha blinkers från fabrik, i alla fall används de inte i våra rondeller. Skall man rakt igenom rondellen blinkas det knappt alls. Är jag då mötande fordon och på väg in i rondellen från motsatt sida, vet jag ingenting om var bilen jag möter skall åka. Många gånger blir det olyckstillbud genom att mötande fordon får tvärbromsa när den andra bilen bestämmer sig för att svänga, utan att i förväg ha talat om för omgivningen vart den ska.

Har ni liknande problem där ni bor?

Uppdaterat: 2018-06-15 17:11

Kommentarer

Japp. Men nu efter 10 år flyter det på dubbelt så bra.
Och blinkers, det har många svårt för och det är vansinnigt enerverande.
Om alla a vände det skulle flytet vara 95%

Uppdaterat: 2018-06-15 17:20
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Men att det blir olyckstillbud när nån svänger vänster i cirkulationsplatsen är ju inte dens fel som svänger. Enligt lagen skall man blinka höger när man lämnar cirkulationsplatsen. Man har även väjningsplikt när man ska in i cirkulationsplatsen mot dom som befinner sig i den. Så om den "mötande" krockar för att nån svänger vänster kan du ju inte klandra den för, den gör inget fel.

När jag tog körkort vill jag minnas att man skulle behandla cirkulationsplatsen som en korsning. Rakt fram, ingen blinkers, vänster sväng eller högersväng, blinkers. Mycket lättare och betydligt bättre om du frågar mig. Det blev mycket sämre när dom ändrade detta.

Uppdaterat: 2018-06-15 17:33

FXX, du har rätt i regelverket med vem som har företräde i rondellen. Det hade varit enkelt under förutsättning att de som skall ur rondellen blinkar höger, då vet man vart de ska. Blinkar de inte höger ska de ju svänga i rondellen till någon annan av utfarterna och där blinka höger. Nu när djungelns lag gäller vet man ingenting, det blir med andra ord inget flyt i trafiken. Jag trodde det var flyt i trafiken som kommunen ville uppnå med rondeller, annars kunde lika gärna byggt vanlig plankorsning.

Uppdaterat: 2018-06-15 17:41

I vår stad har man mer eller mindre gödslat med cirkulationsplatser sen början av 70-talet men inte fungerar det bättre med blinkers för det. Och som FXX säger - struntar man i att använda denna lättillgängliga funktion så är man chanslös att veta var bilen tänker svänga och speciellt irriterande är det när man står och väntar på att få ta sig in i cirkulationsplatsen och det är mycket trafik. Sen är det tyvärr många som ser dessa platser som racer-banor som man skall ta sig igenom så snabbt som möjligt och med så rakt spår som möjligt - alltså ingång i vänsterfilen i god fart, gena över båda filerna i rondellen och ut i så rak kurs som möjligt - givetvis utan användande av blinkers... Är det konstigt om man blir negativt inställd till dessa trafikanordningar...

Uppdaterat: 2018-06-15 18:01

Tanken med cirkulationsplatser är inte så dum, men det är tydligen svårt att få folk att köra rätt genom dem.
Men om man ser cirkulationsplatsen som en oändlig huvudled, vilket det ju faktiskt är, blir det väldigt enkelt att köra i den och alla som kör gamla bilar, som ju är standardutrustade med körriktningsvisare (som ju är det rätta namnet), vet att de måste ge tecken när de byter fil, alltså när de byter färdriktning.

Sedan är det ju fullständigt galet när det finns trafikplanerare som anlägger en rondell som har en diameter som är mindre än två gånger svängradien på en normalstor bil!
Man försvarar det med att den ska bidra till en hastighetsreducering, men har till följd att vissa bilar tvingas köra över rondellen för att kunna ta sig runt!

Uppdaterat: 2018-06-15 20:37
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Men valet står ju mellan trafikljus i en 4-vägskorsning och en rondell. Då är valet ganska enkelt, rondellen är en snabbare lösning än att sitta och stirra på ett rödljus. Eller hur?

Uppdaterat: 2018-06-15 20:53
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Javisst christer, men bara om det finns plats för en cirkulationsplats!
Jag har upplevt cirkulationsplatser i England där rondellen består av en dm-stor mässingsrondell i mitten, det finns inte en chans att runda den utan att köra över den!

Uppdaterat: 2018-06-15 21:29
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nja, om "rondellen" är snabbare än trafikljusen beror verkligen på. Om det är en stor väg där det ständigt matar trafik och man försöker komma in i "rondellen" ifrån en mindre väg (= mitt faktiska fall när jag åker hemifrån) så skulle jag numera föredra trafikljus. Tidigare trodde jag på att "rondeller" alltid var det bästa men när trafiken flödar väldigt intensivt ifrån ett håll så är inte svaret så kristallklart längre.

Uppdaterat: 2018-06-15 21:55
Pi skrev:

Nja, om "rondellen" är snabbare än trafikljusen beror verkligen på. Om det är en stor väg där det ständigt matar trafik och man försöker komma in i "rondellen" ifrån en mindre vä gånger av g (= mitt faktiska fall när jag åker hemifrån) så skulle jag numera :oföredra trafikljus. Tidigare trodde jag på att "rondeller" alltid var det bästa men när trafiken flödar väldigt intensivt ifrån ett håll så är inte svaret så kristallklart längre.

Tyck vad ni vill, men rondellen är snabbare än trafikljus 9 gånger av 10:o

Uppdaterat: 2018-06-15 22:02
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Det finns platser där man varit tvungen att sätta trafikljus inne i cirkulationsplatsen för att det överhuvudtaget ska gå att komma in i den från tillfartsvägar.
Så helt klart är det inte att det alltid går snabbare att köra i cirkel!

Uppdaterat: 2018-06-15 22:11
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Det finns platser där man varit tvungen att sätta trafikljus inne i cirkulationsplatsen för att det överhuvudtaget ska gå att komma in i den från tillfartsvägar.
Så helt klart är det inte att det alltid går snabbare att köra i cirkel!

Oj!! Den platsen skulle jag vilja se och uppleva i praktiken.

Uppdaterat: 2018-06-15 23:09
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Är så enkelt att en cirkulationsplats skall dimensioneras utifrån trafikflödet.
Stor rondell, dvs delen i mitten på cirkulationsplatsen, ger större kapacitet i korsningen. Cirkulationsplatser med två körfält är inte speciellt bra, finns utrymme är det bättre med ett körfält och större radie och kanske en bypass för höger-höger.
Sen är det ju oftast så att man anlägger små cirkulationsplatser med överkörbar rondell, för större lastbilsekipage, i tätorter. Dessa är oftast bara för att höja trafiksäkerheten.
Kan ha en lång utläggning, i klass med N-iklas Opel inlägg om hur en cirkulationsplats skall utformas, men blir bara tråkigt.
Men i grunden för framkomlighet så är storleken viktig, för trafiksäkerhet, istället för fyrvägskorsning, så är det för att få ner hastigheten å få bort vänstersväng det vanliga i tätort.

Uppdaterat: 2018-06-15 23:12

Angående blinkning:
Blinka ALLTID när du lämnar, även om du bra skall så att säga rakt fram.
Blinka GÄRNA vänster när du inte skall av, så man vet att du köpte tillvalet "Körriktningsvisare, 2.900:-" och att du inte ämnar lämna ännu.

Det finns kluriga rondeller som först kan verka knepiga men som man snabbt inser är fantastiska. Där lägger du dig rätt vid ingången, följer filen i rondellen och plötsligt har du åkt ut på den anslutning du skall till. Utan filbyte. Serpentinrondell kallar jag det. Vad heter det egentligen?
Och rondellen där det inte är anslutande väg på en sida (tre vägar in alltså) och där man då gjort en fil som går rakt förbi på utsidan av rondellen, och en fil som går via rondellen. Blir sjukt bra flöde då.
Så finns det det knepiga rondeller där huvudvägen går rakt fram men en stor del av huvudtrafiken går snett, och massor av anslutningar. Brommaplansrondellen är en sådan. Sex vägar och folk från stan skall mot Ekerö, och få köpte blinkertillvalet, så när man kommer från Bromma så... Jag vill alltid ligga i höger fil när jag skall in i denna, och när bilen (helst lastbil eller buss) till vänster bredvid mig kör ut så go go go go go! så har man krockskydd mot alla som genar över mot Ekerö.

Uppdaterat: 2018-06-16 08:32

Guran: Gör ett långt rondellinlägg i en ny tråd?

Uppdaterat: 2018-06-16 08:33

Tyvärr är inte högerblinkers vid utfart ur cirkulationsplats en säker garanti för att mötandes infart .
Alltför många tänder högerblinkers för tidigt med påföljd att mötande förleds tro att den bilen ska lämna rondellen en utfart tidigare än vad föraren sedan gör.
Finns fall där föraren tänder högerblinkers redan vid infart i rondellen 'för att gardera sig' enligt egen kommentar när hen fick frågan!

Uppdaterat: 2018-06-17 09:09

Nåja - det är nog väsentligt många flera som helt struntar i att använda blinkersspaken än de som tänder blinkersen lite för tidigt. Även om det sistnämnda kan få allvarliga konsekvenser så har jag nog själv aldrig lurats av ett sånt användande - trots dagliga och i många fall tämligen långa väntetider vid infart i rondell där trafiken ifrån ett håll matar på oavbrutet.

Uppdaterat: 2018-06-17 09:13
bgl skrev:

Tyvärr är inte högerblinkers vid utfart ur cirkulationsplats en säker garanti för att mötandes infart .
Alltför många tänder högerblinkers för tidigt med påföljd att mötande förleds tro att den bilen ska lämna rondellen en utfart tidigare än vad föraren sedan gör.
Finns fall där föraren tänder högerblinkers redan vid infart i rondellen 'för att gardera sig' enligt egen kommentar när hen fick frågan!

Ja så är det och det handlar om några sekunder för tidigt eller för sent med blinkers spaken.

Och när man skall in i rondellen försöker man anpassa så bilen rullar och glider in i rondellen smidigt.
Men man får ofta bromsa igen pga folk som använder blinkers fel men trots allt fungerar det ganska bra efter 10 år med många rondeller.

Det borde vara informations skyltar om blink principen före varje rondell.

Uppdaterat: 2018-06-17 09:51
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
mso 1000 skrev:

Det borde vara informations skyltar om blink principen före varje rondell.

Det borde vara regelbundet obligatoriskt test för att behålla körkortet. Låt säga var 5-10 år, beroende på ålder.

Uppdaterat: 2018-06-17 10:03
Xanthopteryx skrev:

mso 1000 wrote:Det borde vara informations skyltar om blink principen före varje rondell.

.
Det borde vara regelbundet obligatoriskt test för att behålla körkortet. Låt säga var 5-10 år, beroende på ålder.

++ kanske men man kanske måste beakta att dom på landsbygden kanske kör i en rondell vart tredje år.

En kort lättfattad skylt före rondell är nog inte fel.
Stadsborna är inte världsbäst heller och behöver påminnas.

Och sedan finns det ju dom som vägrar i sten.

.
Du närmar dig en rondell.
Använd blinkers......................
Och...........................................
Symbol1
Symbol2

.
Jag tror en sådan skylt före rondeller skulle höja nivån på folk som inte riktigt fattar och flytet skulle ökas.

Uppdaterat: 2018-06-17 10:19
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Men det spelar ingen roll hur ofta du kör i en rondell. Du skall ALLTID använda körriktningsvisare då du byter riktning:
* Byta fil
* Svänga
* Lämna en huvudled
* Lämna en cirkulationsplats
* Avse att köra åt sidan för att stanna
...

Hur svårt kan det vara?
Folk klarar fanemej inte ens punkt 1 liksom...

Det är svårt att blinka för mycket (nu talar jag inte om att blinka för tidigt, typ tre korsningar innan du skall svänga som exempel). Så är du osäker på om du skall blinka eller inte när vägen svänger lite mysko och delar sig i två samtidigt så finns ett råd: Blinka!
Är du osäker på om du skall blinka när det blir två körfält som vävs till ett så: Blinka!

Den är till för att användas och risken för att du skall behöva byta lampa för att den är sönderblinkad är avsevärt lägre än att du behöver byta lampa för att den är krossad eller helt enkelt försvunnen in i de inre delarna av karosseriet när du inte använder den.

Det finns redan för mycket skyltar anser jag. Bättre att folk koncentrerar sig på trafiken och spakarna i bilen.

Uppdaterat: 2018-06-17 10:23

Ett litet problem är att reglerna för körning i rondell ändrades år 2000, och det finns fortfarande gott om folk som inte vet det, eller " jag tycker NYA reglerna är svåra"

Jag håller inte riktigt med om att nått 18 år gammalt kan kallas för NYA.

Uppdaterat: 2018-06-17 10:57

X. Jag håller med dig.

MEN jag vet att många på landet resonerar som så att ser jag ingen bil så blinkar jag inte.

Vi har diskuterat detta på jobbet och mänga hävdar detta som sten och det är dom som bor 5 mil utanför stan.
Hur tror du dom gör när dom kommer till stan.
Jo dom glömmer det var annan gång för det är mycket att hålla reda på i stan mot landsbygden.

Uppdaterat: 2018-06-17 10:59
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Egentligen är ju inte reglerna särskilt krångliga.
Ytterst få Skallkrav.
Och så några Börkrav.

En pedagogisk film som vi kanske borde sprida i alla möjliga medier vi är delaktiga i?

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Generella-trafikregler/Cirkulationsplats/

Uppdaterat: 2018-06-17 11:39

X. Mycket bra och extra +++
Har inte sett den tidigare.
Den länken borde alla kopiera och lägga på sina sociala medier.

Uppdaterat: 2018-06-17 11:59
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Aaah, Swindons Magic Roundabout! Den är skön!

https://www.youtube.com/watch?v=6OGvj7GZSIo

Uppdaterat: 2018-06-17 19:20

Finns en häftig rondell här i Bydgoszcz, fyrkantig och med 3 filer från/åt alla håll. Som grädde på moset så skall även spårvagnen med in och stångas där. På eftermiddagen är det knökfullt där och jag måste in och göra en u-sväng för att komma till lägenheten. Utfarten som jag måste ta smalnar dock snart av till en fil med ett rödljus så där kan det ibland vara kö ända in i rondellen. Ser lite skumt ut på bilden, men allt ligger i samma plan.

// Krister
Bild borttagen.

Uppdaterat: 2018-06-18 15:43
Lite krokigt är också rakt

Jag kör enligt gammalt, blinkar dit jag ska för att visa alla andra vad som jag ämnar att göra och det kan inte vara fel när jag ser hur tokigt som det går till i rondeller, blinkersen är även min försäkring utifall att någon som ska in näbbar in sig framför fronten och sådant ser jag ofta att bilar som ska in i cirkulation försöker.

Det på tok för små nya rondeller i en del städer, hela vitsen med en rondell försvinner.

Uppdaterat: 2018-06-18 23:15

Här håller jag med Tvärnit - även jag försöker vara övertydlig så att ingen behöver tveka över mina avsikter i "rondellen". Men tyvärr är det alldeles för många som tror på tankeöverföring istället för att använda blinkersspaken.

Uppdaterat: 2018-06-19 09:48

Ett fenomen som jag observerat nyligen är att vissa bilister utnyttjar det faktum att cirkulationsplatser med två filer kan användas för att komma fram fortare. Så här: Är det två filer fram till rondellen så är det naturligt att använda den vänstra filen om man ska ut till vänster efter rondellen. Då uppstår en kö i vänsterfilen. Men man kan då istället välja den högra filen och sedan följa sin högerfil genom 3/4 av rondellen och sedan köra ur. Visst skrämmer man livet ur någon stackare i rondellen men något lagbrott verkar det inte vara. Själv har jag inte tillämpat metoden utan väntar snällt på min tur i "rätt" fil.

Uppdaterat: 2018-06-20 17:05
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Pinjong - Nä, inget lagbrott och blir det en olycka så är det dessutom den som bytte fil som anses vållande. Surt... Så sett ekonomiskt är det dessutom "säkrare" hålla sig i högerfilen oavsett vart man ska. Men jag gör ändå som du och håller mig i "rätt" fil och använder även blinkerspaken.

Uppdaterat: 2018-06-20 17:21

Gör precis som Rutger och pinjong men visst är det väldigt lurigt med de som kör 3/4's varv i ytterfil...

Uppdaterat: 2018-06-20 17:23

De gånger jag gör så (Obs! Inte för att smita förbi!) så blinkar jag ALLTID vänster när jag snurrar runt, för att visa att jag inte skall av. Sedan blinkar jag höger när jag passerat den vägen som är precis före där jag skall av.

Uppdaterat: 2018-06-20 18:18
Xanthopteryx skrev:

De gånger jag gör så (Obs! Inte för att smita förbi!) så blinkar jag ALLTID vänster när jag snurrar runt, för att visa att jag inte skall av. Sedan blinkar jag höger när jag passerat den vägen som är precis före där jag skall av.

Vänsterblinkning inne i rondellen, om du ligger i höger fil, betyder väl att du avser byta fil. Till den vänstra.

Uppdaterat: 2018-06-20 18:37
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Det må så vara men ingen har klagat och alla verkar vara med på noterna. Antagligen för att ingen i en normal rondell byter till innerfilen om de ligger i höger.
Om jag Inte blinkar ser man att folk tvekar (förståeligt eftersom folk inte utrustar sina bilar med blinkfunktion i dag).

Så sett till reglerna är det knas. Sett till verkligheten är jag tydlig och folk fattar.
Ser jag en annan göra detsamma blir jag jätteglad och vet precis vad personen avser göra. Har aldrig slagit fel.
Att personer som däremot viker av utan att blinka råkar jag på så ofta så jag ALDRIG litar på att personen inte skall svänga av. Folk kan ju ligga i innerfilen och sedan svänga av utan signal! Och ibland blinkar folk höger men fortsätter till vägen efter...

Uppdaterat: 2018-06-20 18:52

Jag ser många som blinkar vänster men svänger ändå ut till höger vid 2a avfarten, alltså "rakt fram". Undrar hur dom tänker...

Uppdaterat: 2018-06-20 18:58

Den var ju spännande... Men jag tror att mitt sätt funkar bra har att göra med problemen som gäller i en cirkulationsplats (men rondell är enklare att skriva och säga så, jag kör på det): Folk vet inte vad en rondell är - att det är en vanlig väg som är oändligt lång helt enkelt, och som är en huvudled. Därav kommer folk som skall rakt fram att köra rätt in och rätt ut som att vägen bara gick rakt fram, vilket ju då ställer till problem. Och då folk aldrig verkar fatta hur en blinker (ja, jag vet - körriktningsvisare...) funkar ens på rak väg vid filbyte eller vid normala svängar så lär de verkligen inte fatta hur man gör i en rondell. Likaså blinkar vissa höger när de kör IN i rondellen i tron att de svänger (vilket de ju förvisso rent tekniskt gör, men ändå...). Likaså fattar folk när man ligger till höger och blinkar vänster att man skall till vänster, som att man var i en korsning och, ja, vägen svänger ju vänster så det är typ oändligt många vänsterkorsningar på ett varv....
De enda gångerna jag tycker det är knepigt hur man skall bete sig i en rondell är då det är två filer in och sedan en...eller två, nej, 1,5, eller? filer i rondellen. Antingen by design eller på grund av slitage, och så vintermoddgeggan som döljer filerna och rondellen är sådär precis lagom bred så man inte kan avögar enkelt om det är en eller två filer och hjulspåren går sitt eget liv däri.
Under min uppkörning råkade jag på det sistnämnda, med snö och hjulspår som om det var en (oval) rondell. Jag frågade helt sonika: "Var skall jag ligga?" och hon "Du kan ligga så".
Självklart blev jag godkänd kan tilläggas.

Uppdaterat: 2018-06-20 19:28
pinjong skrev:

Ett fenomen som jag observerat nyligen är att vissa bilister utnyttjar det faktum att cirkulationsplatser med två filer kan användas för att komma fram fortare. Så här: Är det två filer fram till rondellen så är det naturligt att använda den vänstra filen om man ska ut till vänster efter rondellen. Då uppstår en kö i vänsterfilen. Men man kan då istället välja den högra filen och sedan följa sin högerfil genom 3/4 av rondellen och sedan köra ur. Visst skrämmer man livet ur någon stackare i rondellen men något lagbrott verkar det inte vara. Själv har jag inte tillämpat metoden utan väntar snällt på min tur i "rätt" fil.

Lagen säger väl att den som ska köra in i cirkulationsplatsen ska väja för den som befinner sig i den.
http://www.trafiksakerhet.se/cirkulationsplats-dar-forare-nonchalerar-vajningsplikten.html
Vi har några cirkulationsplatser med samma fenomen. Två filer fram, den vänstra för vänstersväng, den högra för högersväng eller färd rakt fram. Detta påvisas av pilar i asfalten i båda filerna. Men här brukar det bli kö i den högra filen, så flera som ska rakt fram väljer den vänstra och korsar linjen i cirkulationen. Har hänt mig flera gånger att jag ska rakt fram och bilen bredvid mig till vänster kör ut samtidigt i cirkulationen och varit nära att köra in i min vänstersida.

Jag upplever att det många gånger hade varit bättre med en dedikerad fil för dom som ska till höger, särskiljd med refug, och dom som ska rakt fram eller vänster håller sig i vänster. Bättre flöde och mindre risk för olyckor i cirkulationen.

Uppdaterat: 2018-06-21 22:32

Råkade ut för en som körde 3/4 varv i ytterfilen idag. Och det var en smal infart i rondellen och denna bil låg bakom mig. Så blev det fritt och vi båda skulle ut på 3:e utfarten (visade det sig) så jag höll till vänster i ingången till rondellen och börjar blinka för att byta fil vid utgången - då ser jag bilen som låg bakom mig - han höll högerfilen rondellen runt i mycket god hastighet och var jämsides med min bil när jag var på väg att svänga höger. Som tur var så såg jag honom i backspegeln så det hände inget mera men att forcera en omkörning i en rondell och i ytterfilen bara för att komma "först" vid utgången - nä, inget jag personligen skulle göra.

Uppdaterat: 2018-06-21 23:06

Sista jag såg var tricket att köra förbi flera hundra meter kö i högerfil i den vänstra, ett varv i cirkulationen och ut till höger dit alla köande är på väg.
Har själv idkat detta, funkar ypperligt :)

Uppdaterat: 2018-06-22 20:12

Det knepet verkar användas dagligen vid Stäketavfarten på E18.

Uppdaterat: 2018-06-22 21:16
Guran skrev:

Sista jag såg var tricket att köra förbi flera hundra meter kö i högerfil i den vänstra, ett varv i cirkulationen och ut till höger dit alla köande är på väg.
Har själv idkat detta, funkar ypperligt :)

God tanke och inget olagligt. Och du har företräde när du befinner dig i cirkulationen.

Jag råkade i min ungdom köra lite för fort och åka över heldraget vilket en polisbil bakom uppmärksammade. Naturligtvis såg jag att dom startade ett efterföljande så min komiska sida kom fram när jag närmade mig en cirkulationsplats strax efter jag fick syn på dom i backspegeln. Tänkte att jag tar ett par varv och skojar lite. På det tredje varvet tyckte dom att jag hade lekt färdigt och en högröd polis skrek "man leker inte med polisen". Mina förseelser glömdes tydligen bort i lekens hetta:)

Uppdaterat: 2018-06-23 08:44

Uppväxt med Brommplansrondellen, tog körkort i en körskola bredvid rondellen, och åkt i den nästan dagligen från alla tänkbara håll (6st) i snart 40 år.

Så jag känner inte att jag har några som helst problem att ta mig igenom en rondell.

Men det finns gott om folk som åkt lika länge/ mycket i samma rondell, men inte riktigt vet hur man ska/bör/får åka, och tycker den är läskig.

Pratar man med dom, får man oftast en förklaring hur man åkte i en rondell före år 2000.

Uppdaterat: 2018-06-23 11:40

Brommaplansrondellen tycker jag är en bra rondell att övningsköra i, som du också gjort.
Den har så pass många anslutningar och just det där att så mycket trafik åker snett igenom samtidigt som huvudleden går rakt fram så kan man köra i den klarar man nog nästan alla. Någon serpentinrondell vet jag inte om det finns i stockholmstrakten? Känner bara till i Linköping, men de är bra att testa på också.

Uppdaterat: 2018-06-23 12:24

Det känner vi redan till men problemet är att folk INTE signalerar ut ur cirkulationen (för övrigt heter det inte blinka utan signalera medelst körriktningsvisare), så därför är det bra att vara övertydlig så att folk vet.

Uppdaterat: 2018-06-25 07:42

Det finns ytterligare ett krav notariuspublicus och det är att "blinka" när man byter fil inne i "rondellen". Men det är som X skriver - dessa krav är vi fullt medvetna om men problemet är precis som X skriver.

Uppdaterat: 2018-06-25 09:28

Ni som fortfarande lever kvar i 1900-talet och blinkar som man skulle då, blinkar ni ändå ut höger om ni skall "rakt fram" eller "vänster" eller blinkar ni höger vid höger, inget rakt fram och vänster vid vänster?

Uppdaterat: 2018-06-25 10:38
*Robban

Robban - givetvis blinkar man höger när man skall byta fil i rondellen liksom vid utgången ur rondellen. Enda gången vänsterblink är när jag (normalt) ligger i vänsterfilen vid ingången och skull ut på 3:e utfarten ur rondellen och det är enbart som information till övriga.

Uppdaterat: 2018-06-25 10:50

När jag närmar mig en cirkulationsplats och ser en bil som blinkar åt vänster tänker jag "den där människan vet inte vad hen gör, bäst att vara extra försiktig".

Uppdaterat: 2018-06-25 10:50
L. Mäkinen skrev:

När jag närmar mig en cirkulationsplats och ser en bil som blinkar åt vänster tänker jag "den där människan vet inte vad hen gör, bäst att vara extra försiktig".

Brukar respektera dina kommentarer Mäkinen men nu är du definitivt ute på djupt vatten. Bättre att vara övertydlig, även om vissa tydligen inte förstår vinken, än att som många andra helt skita i att blinka överhuvudtaget. Det är denna majoritet som du verkligen skall vara rädd för, Mäkinen.

Uppdaterat: 2018-06-25 11:32