Vi Bilägares forum

Fel ljud

Fel ljud

I helgen besökte jag en Alfa-handlare för att titta på nya Giulia. Det är en traditionellt snygg bil, men jag tappade intresset för den när jag klev ur min bil och såg en Giulia åka iväg. Den lät nämligen som ett jordbruksredskap och inte som ett välstämt instrument. I bakhuvudet fanns vetskapen om att de släpps med enbart dieselmotorer inledningsvis, men det grova skramlandet hade jag inte väntat mig. Samma upplevelse har jag på arbetsplatsen där en man i en BMW 520d brukar köra in i garaget samtidigt som jag. Det går inte att höra någon form av angenämt motorljud utan bara något som får mig att känna obehag.

I tankarna far jag tillbaka till gymnasiet i Filipstad där man tyckte vissa tjejer var snygga, men när de började prata insåg man att de var från Molkom.

En av de största ljudöverraskningarna jag fått var för några år sen när jag trodde mig ha en modern Maserati i backspegeln så när han skulle passera hade jag rutan något nedhissad. Insikten att det som passerade var en Fisker Karma kom tillsammans med ljudet av en spårvagnsimitation.

Lyckligtvis är de flesta dieselbilarna väl ljudisolerade in mot kupén, men för oss som ser dem från utsidan är det sällan en njutning.

Uppdaterat: 2016-09-05 10:59

Kommentarer

Håller med, den Alfa som jag en gång ägde alstrade ett välbehagligt ljud såväl invändigt som utvändigt. Var en fröjd att gasa och höra invändigt.
Nu åker jag diesel och det är precis som du säger, ljudet är mer eller mindre jordbruksredskap över det hela. Klart tråkig historia....

Uppdaterat: 2016-09-05 11:08

:D Det är nog så att en del av oss äger lite skarpare sinnen där ljud, känsla avgör mycket.

Molkom ja, inne på bolaget i slutet av förra veckan så stod en kvinna med bekant ansikte före mig i kön , vacker om man säger så, - kan det vara hon som själv brukar sitt här i kassan?...väldigt trevligt på men...o så vart det hennes tur o jadå jätte tjenis med expediten o munnen den far upp på vid gavel -FLÄÄÄ FLÄÄÄ faan o skiiit assså! Hon är helt säkert singel brukar jag tänka.

Ja det är märkligt att en del dieslar fortfarande låter som tröskverk. Min SEAT Toledo (bensinare) låter som vår minsta lilla skrutt hund, ett gutturalt smatteraktigt morrande som gör den större än vad den är, det gillas!

Uppdaterat: 2016-09-05 12:40

Jag vet inte varför vissa dieslar bjuder omgivningen på mer skrammel än andra. Är det bara ljudisolering eller är det konstruktionen i sig som skiljer?
Ett annat felljud är fyrcylindriga motorer i Mustang. Jag har även lite svårt för bilar med V8 där man har större avgassystem än att motorn kan "fylla det" med tryck så det låter mer fiskebåt än bil.

Uppdaterat: 2016-09-06 09:35