Vi Bilägares forum

Måste man byta alla däck på en fyrhjulsdriven bil

Måste man byta alla däck på en fyrhjulsdriven bil

Hej

Jag har precis köpt en BMW 520D Xdrive. jag har hört att om man ska byta däck på bilen så måste man byta alla fyra för annars så kan man förstöra bilen. är detta sant måste man byta alla däck?

Uppdaterat: 2016-08-15 21:00

Kommentarer

Tror det där främst gällde dom gamla systemen med viskos-koppling men skulle nog själva av flera skäl försöka hålla dom rätt lika. Så rådet är väl att undvika stora avvikelser i slitage eller typ av däck. Däremot kan du ju rotera däck för att få dom att slita mer jämnt. På en Bmw x-drive slits bakdäcken förmodligen mest så sätt dom bästa två där vid skifte.

Uppdaterat: 2016-08-15 21:22

Det är verkligen så att man behöver inte byta alla 4 däck på samma gång men körkortsteori säger att de bästa däcken skall attlid vara bak.
Men man skall gömma också inte att om bilen har slitna däck fram, är det mycket lättre att tappa kontroll. Det gäller även bakdrivna bilar.
Kolla upp ibland om ett mönsterdjup är fortfarande ok.

Uppdaterat: 2016-08-18 11:16
Chauffören är den farligaste delen av en bil.

Jag säger som Vidstige - "rotera" däcken och få så jämnt slitage som möjligt på alla fyra. Vilka som skall ligga fram eller bak vid skiftet på våren avgörs då av vilket däckspar som normalt slits mest - på BMWn troligen bakhjulen och på en framhjulsdriven bil framhjulen. Sen byter man så småningom alla 4 samtidigt så får man dessutom likadana däck runtom.

Uppdaterat: 2016-08-18 11:20

Det korrekta sättet att rotera däck kräver att du följer en rotation schema och följer en viss diagram för rotation. Flera rotation mönster finns, inklusive en alternerande mönster, bakåt kors och framåt kors. Rotation mönster påverkas av om ditt fordon är fram-eller bakhjulsdrift. Konsultera din fordonets ägare handbok för information som är specifik för din bil.

Uppdaterat: 2016-08-22 13:47
Chauffören är den farligaste delen av en bil.

Numera är ju däcken ofta asymmetriska och med fast rotationsriktning och då återstår bara att skifta mellan fram och bakaxel på samma sida så speciellt komplicerat är det inte.

Uppdaterat: 2016-08-22 19:21