Vi Bilägares forum

Däckbuller

Däckbuller

Jag provade en Golf GTE idag och tyckte det mesta var OK med bilen, men ljudet från hjulen på sliten asfalt var outhärdligt. Det lät som om jag körde en stridsvagn så jag funderade över om det var vinterdäck, men det satt Pirelli Cinturato P7 i 225/45-17 så inget extremt alls.
Det såg ut att vara möjligt att montera 16"-fälgar över bromsarna så det kanske går att få den tystare.

Är jag överkänslig för den typen av ljud? De flesta kör med betydligt större diameter på fälgar än jag (av utseendeskäl?). Jag tycker mest det ser ut som klassiska rullskridskor när man har 18" på en småbil.
För mig är tröttande buller viktigt att komma ifrån när jag pendlar till jobbet. Efter att jag insåg det och gjorde mig av med min "pendlar-Ka" har jag klarat att vara pigg även kvällstid.

Jag hade gärna haft en Golf LE-hybrid om det hade funnits någon.

Uppdaterat: 2016-04-24 19:26

Kommentarer

Jag reagerade också på min Golf SC när jag satte på sommardäck trots att det bara var255/55-16. Hankook Ventus. Blev bättre när jag åkte och tappade ur lite luft, VW-verkstaden hade klämt i 3,2 runt om. Blev betydligt behagligare med 2,5 runt om. Så möjligheten finns att du körde på extremt hårdpumpade däck?

Uppdaterat: 2016-04-24 19:35
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Har ni testat Bose qc20 hörlurar när in pendlar?

Uppdaterat: 2016-04-24 19:43
Vidstige skrev:

Har ni testat Bose qc20 hörlurar när in pendlar?

Jag har ärligt talat funderat i de banorna, men det behövs ju inte i min lilla e-up!.
Jag kollade inte trycket i däcken så det kanske var onödigtvis högt.

Uppdaterat: 2016-04-24 19:59

Kan ha varit run-flat-däck. Pirelli Cinturato P7 finns som det vet jag. Run-flat är hopplösa på svenska vägar.

Uppdaterat: 2016-04-24 20:00

16-tummare går bra på GTE.
Har erfarenheten att det kan påverka mycket.(16-17)

Uppdaterat: 2016-04-24 20:04

L. Mäkinen, 225/45-17 är samma profil som på Prius. Är inte kul att köra med där heller. Så jag säger som Peter, 16" torde göra stor skillnad. Sen kan man försöka välja tystare däck, jag tror exempelvis Goodyear efficentgrip ger bra ljudkomfort och bra bränsleekonomi. Men däckdimensionerna avgör mest.

qc20 kan man ju ha i lite högre farter, typ motorväg. Är riktigt behagligt, kör med det ibland. Gör större skillnad än nån ljudisolering, möjligen undantaget dom dyraste lyxbilarna.

Uppdaterat: 2016-04-24 20:45

Sen kan däckbuller såklart märkas än värre på en elbil, precis som vindljud osv, eftersom motorn knappt hörs alls.
V40 som inte är speciellt tyst, var olidlig med 205-50 16 och passaten jag har nu låter en del med michelin 205-55 16
Nu hade jag 4 audihjul till min gamla 100 c4, passar utmärkt på passaten.....
För skojs skull monterade jag dessa, 205-65 15, åtta år sen jag sålde bilen så dom är vällagrade...
Dessutom är det regummerat ..
Bilen går dock väldigt tyst och mjukt på dom, som bilar i den klassen gjorde innan däcken blev lakritsremmar även på vardagsbilar....
Så när 16 tumstramset tar slut, får jag nog köra 15-tummare på audifälgarna, skiter faktiskt i om bilen blir mer svajig eller nåt om den går så skönt......

Uppdaterat: 2016-04-24 21:33

Det satt samma dimension på min gamla M5 E34 och inte sjutton hörde jag däcken i den.
Elbilar är extra känsliga på onödigt ljud, men även i GTE-läge överröstade däcken motorn.

Uppdaterat: 2016-04-24 22:07
L. Mäkinen skrev:

Det satt samma dimension på min gamla M5 E34 och inte sjutton hörde jag däcken i den.

Var det verkligen exakt samma dimensioner?

Skulle f.ö. vara intressant att veta hur mycket det skiljer i ljudisolering mellan Golf GTE och Audi e-tron.

Uppdaterat: 2016-04-24 22:29

Men samma dimension då och nu kan nog skilja rejält.
Numera designas däcken för att vara lättrullade, hårdare stomme och styvare blandning tillsammans med högre lufttryck är del i detta, alla dessa faktorer bidrar till att leda ljud bättre.....
Så ekonomi och komfort går inte hand i hand när det gäller däck.
Kan ju tänka mig att elbilar är extra känsliga för rullmotstånd ,med sin begränsade räckvidd bör dom ju vara så "bränslesnåla" som möjligt eftersom räckvidden är ett större problem än milkostnaden ..

Uppdaterat: 2016-04-24 22:38

Tycker att beläggningen är under all kritik, kör man i hjulspåren blir det gärna oljud, går man ur spåren och håller sig nära kanten eller mitten så gör det ofta stor skillnad, antar att vägsaltet och dubbarna river bort fyllnadsmassan i asfalten så att bara grov sten återstår, nu är ju inte ljud från däcken min högsta prioritering som ni kanske vet men de går i alla fall nästan ljudlöst i gräs ;)

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-04-25 01:30
Vidstige skrev:

Var det verkligen exakt samma dimensioner?
Skulle f.ö. vara intressant att veta hur mycket det skiljer i ljudisolering mellan Golf GTE och Audi e-tron.

Nej, jag får rätta mig själv. Det var 235/45-17 på BMWn.

På elbilar (GTE är ju en hybrid...) så ser jag två faktorer som viktiga, rullmotstånd och bullernivå. Halva vitsen med bilen för mig är tystnaden.
Det är lite konstigt att folk tror man får bättre väghållning utan däcksidor. Hade det varit så skulle man ju ha vulkat gummi på fälgbanorna. Gummit är en viktig del av stötupptagningen.

Uppdaterat: 2016-04-25 07:55

Med extrem lågprofil ser det ju ut som om de kör runt med 4hjulspunka. Inte snyggt alls.

Uppdaterat: 2016-04-25 08:00
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jag tror man ska ha däck som den här om man ska åka bekvämt.
Bild borttagen.

Vet inte om han hittade det han behövde på Biltema...

Uppdaterat: 2016-04-25 08:28
L. Mäkinen skrev:

Nej, jag får rätta mig själv. Det var 235/45-17 på BMWn.

Ok, då var det ju inte direkt högre profil så det handlar väl om bättre ljudisolering på Bmw.

Förvånar mig dock att nya Golf och särskilt i GTE-utförande inte är bättre.
Trodde att MQB-plattformen hade klart lägre bullernivå än förr.

Uppdaterat: 2016-04-25 08:54

Alla bilar i Golf-klass bullrar väl rätt ordentligt på sliten grov asfalt, jämfört med bilar i större storleksklass?

Utrymmesmässigt har Golf-klassen vuxit så pass att det inte är någon jättestor skillnad i utrymme jämfört med en Passat, så lägre ljudnivå kan ju vara ett viktigt försäljningsargument när man vill kränga dyrare bilar.

Uppdaterat: 2016-04-25 09:36

L.Mäkinen det märks att du inte varit aktiv inom motorsport, att få bättre väghållning genom bredare fälgar och lägre profil är inget man tror utan något som har provats fram, STCC och banracingteamen lägger ner åtskilliga timmar på tester och du är väl inte så dum att du tror att de monterar större fälgar och lägre profil om det skulle ge bilen sämre väghållning? Däremot F1 kör med extremt små fälgar 13" och det gör de inte för bättre väghållning utan för bättre grepp vid acceleration (Jämför med en dragster) då en F1 bil väger extremt lite och då den har sån motorkraft, när en F1 bil får punktering så kan man se dem köra sakta tillbaks till depå på bara däckssidorna som är rejält mycket styvare än ett vanligt däck så dessa går inte att jämföra med, dessutom har de kört tester med 18" så vi får se vad framtidens regelverk slutar.

Orsaken att man inte vulkar på slitbanor är så klart en kostnadsfråga även om man säkert vill ha däcket att ta upp lita av stötarna som blir på ojämna vägbanor, men titta på tågen, de har inte ens gummi och man åker ändå komfortabelt. Sen är de flesta bilister ganska nöjda om de åker bekvämt, jag skulle nog anta att vi är ytterst få som prioriterar väghållning framför komfort, de flesta bilar har idag en hyffsat bra väghållning, jag kör 18" på vintern och 20" på sommaren och det funkar perfekt för mig, skulle aldrig köra ballongdäck, inte ens på en SUV, visst är det bekvämare men hur kul har man bakom ratten?

Sen är ju fälg/däck en invecklad historia och väghållning handlar inte bara om storlek/bredd/profil utan det är viktigt att de är rätt för varandra, jag har en polare som inte hade mycket kunskap utan som på en BMW Alpina skulle ha bättre väghållning och det trodde han att han fick genom att kränga av sina däck och montera på bredare på samma fälg, du skulle ha hört honom efteråt då han inte kunde begripa varför bilen slingrade sig fram och var rent obehaglig i kurvorna :)

För optimal väghållning ska däcket ha så lite möjlighet som det går att sidoförskjutas på fälgen, alltså bred fälg och inte för brett däck, brett däck på smal fälg rör sig alldeles för mycket i sidled, men med bättre väghållning så tappar man lite i komfort även om däcken har blivit mycket bättre

Uppdaterat: 2016-04-25 09:40
Simon no1 skrev:

L.Mäkinen det märks att du inte varit aktiv inom motorsport, att få bättre väghållning genom bredare fälgar och lägre profil är inget man tror utan något som har provats fram, STCC och banracingteamen lägger ner åtskilliga timmar på tester och du är väl inte så dum att du tror att de monterar större fälgar och lägre profil om det skulle ge bilen sämre väghållning? Däremot F1 kör med extremt små fälgar 13" och det gör de inte för bättre väghållning utan för bättre grepp vid acceleration (Jämför med en dragster)

Det märks att du inte känner mig...
Stora fälgar har man för att få plats med stora bromsar.
I banracing kör man inte med "så lite däckssida som möjligt" utan med en anpassad däckssida.
F1 kör med små fälgar för att reglerna är skrivna för att hålla ner farterna.
Att vissa inom F1 vill ha högre fälgar är för att det ska se "modernare ut".
På en standardbil är fjädrarna och stötdämparna avstämda för att ha däck med lagom hög profil. Sätter man dit för låga däck klarar inte bilen att hålla dem kvar i asfalten när vägen är ojämn. Det leder till sämre väghållning.

Uppdaterat: 2016-04-25 09:52

L.Mäkinen, nej jag känner dig inte. Att man har stora fälgar för att få plats med stora bromsar är inte hela sanningen, då skulle ju F1 med sina små¨13" hjul knappast ha någon bromsverkan alls, så effektiva bromsar hindrar inte små fälgar, titta på rallybilarna som i princip bromsar hela tiden och de kör med förhållandevis små fälgar 13-16" så att få bromsar att fungera med små fälgar är inget bekymmer.

Intressant att du säger emot dig själv när skriver att F1 har små hjul för att hålla ner farterna (sämre väghållning)

Att fjädrar och dämpare på en standardbil är avsedda för hjulen som sitter på bilen från början är så klart en självklarhet, men om du tar min Avensis så säljs den med 16"-18" utan olika dämpare och fjädrar, så så exakt gör man inte fjädring/dämpning, själv har jag givetvis bytt ut fjädrarna och monterat styvare och lägre, orginaldämparen fungerar tillräckligt bra då jag inte tävlingskör med min bil och vill ha kvar lite komfort, däremot på min Celica är både fjäder och dämpare utbytta :)

Om du ändå tror jag har sämre väghållning än med original så har du fruktansvärt fel :)

Uppdaterat: 2016-04-25 10:16

Jag säger inte att man ska ha så hög däckssida som möjligt. Man ska ha rätt däckssida.
Som däcken ser ut på din bil på bilden kan jag garantera att man kan kapa åtminstone ett par sekunder på Gelleråsen genom att gå till 17".
F1-bilar har visserligen blivit tyngre de senaste åren, men om jag minns rätt väger de strax över 700 kg nu så deras bromsar fungerar oftast trots storleken.
På en rallybil anpassas fälgarna efter de bromsar som används i varje specifikt event. Hade man bara behövt hålla nere däckssidan för att få maximal väghållning skulle man haft lika höga fälgar vid alla tillfällen.

Uppdaterat: 2016-04-25 10:26

Fast Simon överdriver nog behovet av stora fälgar/tunna däck å det grövsta - i alla fall om orsaken skulle ligga i att väghållningen är undermålig på en standardbil med standard-hjul. För våra vanliga vägar är ju faktiskt inte racer-banor utan just vanliga vägar där det förekommer massor av andra fordon samtidigt. Och de allra flesta moderna bilar har även med standardhjul en fullt tillräcklig väghållning för normala vägar och med de hastigheter vi normalt får köra. Och Ja - även jag har erfarenhet av att ha varit aktiv inom bilsport.

Uppdaterat: 2016-04-25 10:34
Pi skrev:

Fast Simon överdriver nog behovet av stora fälgar/tunna däck å det grövsta - i alla fall om orsaken skulle ligga i att väghållningen är undermålig på en standardbil med standard-hjul. För våra vanliga vägar är ju faktiskt inte racer-banor utan just vanliga vägar där det förekommer massor av andra fordon samtidigt. Och de allra flesta moderna bilar har även med standardhjul en fullt tillräcklig väghållning för normala vägar och med de hastigheter vi normalt får köra. Och Ja - även jag har erfarenhet av att ha varit aktiv inom bilsport.

Pi, var ser du att jag skrivit att väghållningen är undermålig på en standardbil?

Uppdaterat: 2016-04-25 10:40

Simon, jag läste också ditt inlägg no 18 och 20 och uppfattade det som att du anser att väghållningen på vanlig landsväg inte är tillräcklig med standarddäck. Men du kanske tillhör kategorin som gärna ligger på en extrem hastighet och "leker runt" ute på allmän väg?

Uppdaterat: 2016-04-25 10:48
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt
L. Mäkinen skrev:

Jag säger inte att man ska ha så hög däckssida som möjligt. Man ska ha rätt däckssida.
Som däcken ser ut på din bil på bilden kan jag garantera att man kan kapa åtminstone ett par sekunder på Gelleråsen genom att gå till 17".
F1-bilar har visserligen blivit tyngre de senaste åren, men om jag minns rätt väger de strax över 700 kg nu så deras bromsar fungerar oftast trots storleken.
På en rallybil anpassas fälgarna efter de bromsar som används i varje specifikt event. Hade man bara behövt hålla nere däckssidan för att få maximal väghållning skulle man haft lika höga fälgar vid alla tillfällen.

Så du tror på fullt allvar att en STCC bil hade kört fortare på Gelleråsen på 17" istället för 18" som dom kör på idag?

Gälleråsen är för övrigt en av mina favoriter fast där har jag bara kört motorcykel och inte med bil, men fantastiskt rolig bana där man får ha lite mod för att våga dra fullt ut ur svängen till start/målrakan under bra nerlägg :)

Hade jag bott närmre Karlskoga så hade jag gärna antagit din utmaning då jag har kört min bil på 17" original :)

Uppdaterat: 2016-04-25 10:49

Simon - det har med all önskvärd tydlighet framgått i dina inlägg genom åren för att "rättfärdiga" dina val av hjul med "lite gummi" att du nämnt just väghållningen som den stora orsaken att välja just dessa hjulstorlekar. Och då får man väl närmast dra slutsatsen att bilarnas "standard-dimensioner" på hjulen inte skulle vara tillräckliga ur väghållnings-synpunkt.

Uppdaterat: 2016-04-25 10:52
BBT6 skrev:

Simon, jag läste också ditt inlägg no 18 och 20 och uppfattade det som att du anser att väghållningen på vanlig landsväg inte är tillräcklig med standarddäck. Men du kanske tillhör kategorin som gärna ligger på en extrem hastighet och "leker runt" ute på allmän väg?

Märkligt att man läser saker som inte står, jag tyckte jag var extra noga med att utförligt beskriva vad som påverkar väghållningen men det var jag tydligen inte :)

Men jag har som jag skrev nyss inte skrivit något om undermålig väghållning överhuvudtaget, förstår inte var ni får det ifrån, det jag skrev om är hur man kan få bättre väghållning, vilket för övrigt var en av de största frågorna när jag jobbade som mekaniker i SM åt en förare i superbike, väghållning på en motorcykel är det absolut viktigaste, och vet ni vad, de kör lågprofil med extremt lite däckssida, hög däcksida hittar man däremot på glidarhojar och touringhojar där man har krav på komfort och inte väghållning :)

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-04-25 10:59
Pi skrev:

Simon - det har med all önskvärd tydlighet framgått i dina inlägg genom åren för att "rättfärdiga" dina val av hjul med "lite gummi" att du nämnt just väghållningen som den stora orsaken att välja just dessa hjulstorlekar. Och då får man väl närmast dra slutsatsen att bilarnas "standard-dimensioner" på hjulen inte skulle vara tillräckliga ur väghållnings-synpunkt.

Pi, väghållningen i en standardbil är helt okej och fullt tillräckligt för de flesta situationer, det är vid ytterst få men ack så viktiga tillfällen som man har nytta av bättre väghållning, min filosofi är att ha en så trygg bil jag bara kan få med lagom kostsamma medel, priset blir en viss del förlorad komfort men man får så mycket mer körglädje, och det är ju något som det brukar klagas på när Toyotas bilar testas, men det har jag rått bot på :)

Sen kan jag tillägga att komforten är betydligt bättre idag trots låg profil och hårdare fjädrar än vad jag är van vid från förr, man blir ju äldre och vill ha det lite mer bekvämt ;)

Uppdaterat: 2016-04-25 11:07
Simon no1 skrev:

Så du tror på fullt allvar att en STCC bil hade kört fortare på Gelleråsen på 17" istället för 18" som dom kör på idag?
Gälleråsen är för övrigt en av mina favoriter fast där har jag bara kört motorcykel och inte med bil, men fantastiskt rolig bana där man får ha lite mod för att våga dra fullt ut ur svängen till start/målrakan under bra nerlägg :)

Såvitt jag kan se på din bild är det ganska långt från en STCC-bil, men det skulle inte förvåna mig om de har ett reglemente som styr vilka hjul de har. Med ditt resonemang borde de ju ha kört på 22".

Gelleråsen är för platt för min smak och raksträckan är för lång. Sviestad är roligare tack vare kortare raksträcka. Min favorit är dock Nürburgring om det är fritt från hojåkare som inte använder backspeglarna.

Uppdaterat: 2016-04-25 11:20
L. Mäkinen skrev:

Såvitt jag kan se på din bild är det ganska långt från en STCC-bil, men det skulle inte förvåna mig om de har ett reglemente som styr vilka hjul de har. Med ditt resonemang borde de ju ha kört på 22".
Gelleråsen är för platt för min smak och raksträckan är för lång. Sviestad är roligare tack vare kortare raksträcka. Min favorit är dock Nürburgring om det är fritt från hojåkare som inte använder backspeglarna.

Min bil är inte en STCC bil och det har jag heller aldrig påstått, jag har bara sagt att jag har bättre väghållning än original :)

STCC är regelbestämt, nu vet jag inte om reglerna ändrats men 2014 körde man 250/650-18 fram och 280/650-18 bak annars hade de säker kört större och vet att de innan reglerna sattes körde 19"

Fast så stor skillnad tycker jag inte det är mellan Gelleråsen och Sviestad, båda dessa banor är riktigt roliga på hoj till skillnad från Anderstorp tex. där jag hellre kör bil, men visst är Gelleråsen platt frånsett en liten svacka men Svinstad har ju bara en kulle ut från den knixiga bortre kurvan, fast jag gillar den lilla kurvan på bakre rakan där man kan hålla fullt om man vågar :) Jag tog för övrigt min tävlingslicens på Sviestadbanan

Uppdaterat: 2016-04-25 11:43

Som gammal "stofil" tycker jag att stora fälgar och låga däcksidor45-profil eller lägre enbart ser löjligt ut. Den eventuella förbättringen av väghållning som erhålls kan bara utnyttjas på bana. Vid körning på allmän väg har man ingen nytta av sådana däck om man inte bara leker bakom ratten. Den ljudnivå som man får tack vare "några varv med eltejp" runt fälgarna ger enbart en ökad trötthet efter några mil. Så smalare och högre däck är att rekommendera. Har själv 225 55 17 och skulle gärna vilja ha 205 60 men då ryker väl fälgarna vid första bästa trottoarkant.

Uppdaterat: 2016-04-25 12:20
ÅkeMjuk

Det är givet att ju lägre profil och ju bredare däcket är, så mycket mer stötigare och bullrigare bli det. Sen skiljer det ändå mellan däcksfabrikaten då somliga verkar ha klarat att göra mönstret tystare och gummit mjukare. Men det hela är givetvis en kompromiss. Hursomhelst kan man ju undra varför man sätter lågprofildäck på en vardagsbil. När jag köpte min Auris Hybrid Touring Sports för ett år sen ville jag ha all den utrustning som man bara fick med Executive utförandet. "På köpet" fick jag då tyvärr 17" 225/45 däck från Dunlop. Visst märker man, speciellt i jämförelse med vinterdäcken, att de ger den av motorjournalisterna omhuldade vägkänslan och styrresponsen. Men till kostnaden av ett helvetiskt oljud och det känns som att köra på fäljarna jämfört med vinterdäcken. Var inne på Toyota och provkörde den nu uppdaterade modellen med 16" hjul och det var en helt annan, mycket tystare betydligt skönare bil att åk i. Det Inns m.a.o. ingen anledning att sätta lågprofildäck på en vanlig familjebil.

Uppdaterat: 2016-04-25 12:54

Tycker inte att det är så stor skillnad mellan 205/55 R16 som jag har på mina dubbfria vinterdäck och 225/45 R17 på sommardäcken. Visst går bilen märkbart mjukare och tystare med vinterhjulen, men så stor skillnad tycker jag inte att det är. Dessutom svårt att avgöra hur mycket som beror på mjukare gummi och hur mycket som beror på dimensionen.

Skillnaden i komfort och ljudnivå är så liten att jag aldrig skulle byta mina sommarhjul till samma dimension som vinterhjulen.

Uppdaterat: 2016-04-25 13:06

Jag bytte mina sommarhjul från 215/45 R17 till 195/65 R15, det blev klart mycket tystare och dessutom mjukare gång. Och då är ändå inte själva däcken jag bytte till så tysta enl vad andra sagt, det är Toyo NanoEnergy2.

Så 215/45 är en riktigt låg/bred profil som ger en hel del buller.

Uppdaterat: 2016-04-25 13:37
benny karlsson skrev:

Vid körning på allmän väg har man ingen nytta av sådana däck om man inte bara leker bakom ratten.

Benny, jag kan berätta att jag och min syster är i livet tack vare mitt intresse för väghållning, för många, många år sedan så bodde jag ute på landet, plötsligt kommer min syster utrusande och har glömt klockan, hon skulle med tåget och jag startade min bil för att köra henne så fort jag kunde till stationen, på vägen korsar man en järnvägsövergång med bara signaler utan bommar, när jag kommer runt kröken så får jag solen rakt i ögonen och fäller ner solskyddet, precis när jag tar ner handen upptäcker jag att signalerna blinkar rött, jag tvärnitar (innan ABS) och inser att detta kan gå hur som helst, jag får stopp på bilen precis när tåget kommer och tåget susar förbi motorhuven med mindre än 1 meters avstånd, så mycket har aldrig mitt hjärta klappat och jag var otroligt tacksam att jag åkte på låga breda däck, utan dom hade jag inte suttit här idag. Så nog finns det situationer då man även i vardagligt bruk kan ha väldigt stor nytta av bra däck.

På den tiden var skillnaden troligtvis ännu större då min bil original rullade på smala 155or och jag åkte på 225 breda däck istället, idag har ju de flesta bilar breda däck redan original så skillnaden i bromssträcka blir betydligt mindre än förr, men då var det skillnad på liv eller död i mitt fall. Så säg inte att man inte har nytta av bättre däck, se bara på tidningarnas däcktester hur mycket det skiljer i bromssträcka mellan olika fabrikat, det kan göra skillnad mellan att man krockar eller om man kan undvika det.

Uppdaterat: 2016-04-25 13:48

Just Simon, det skiljer mellan olika fabrikat. Man ska ha däck avpassade för bilen - minne en gammal test med en BMW med olika däckstorlekar där det smalare och högre däcket gav mycket bättre resultat. När det gäller inbromsning så är det en sanning med modifikation. Jag tror att det skiljer mera mellan just fabrikatens effektivitet vid inbromsning än att bredden på däcket påverkar. Och som du skrev, du körde fort... Alltså inte normal körning, där är skillnaden i adhesion (inte friktion) minimal mellan ett 225 eller ett 205-däck.

Uppdaterat: 2016-04-25 13:59
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Simon, visst kan bra "handling" komma till pass när en oförutsedd händelse uppstår, både då att ha bra däck och bra vägenskaper. Typ att bilen ligger som ett strykjärn på vägen. Men överlag är det av marginell betydelse eller att det finns åtgärder som gör större skillnad. T.ex. då se till att alla jänvägskorsningar som saknar bommar får det. Liksom förstås se till att alla bilar får ABS och ESP.

Dessutom är nog vått väglag värre än torr väg och då dom olyckor som kan uppstå pga dåliga däck. Så då blir däckval och skick viktigare än dimensioner.

Uppdaterat: 2016-04-25 14:02

Simon. Som du beskriver det hela så gjorde du vad man inte ska göra d.v.s. körde för fort och stressigt. Jag hävdar i alla fall att man ska anpassa fart och körning efter omständigheterna och planera körningen. Det är bättre att komma för sent än att inte komma fram alls fick jag lära mig av min första chef, det har funkat för mig under 5-6000 mil/år i 30 år.
Vidstige #37 har helt rätt. +1 för den.

Uppdaterat: 2016-04-25 14:26
ÅkeMjuk

BBT6 och Vidstige där håller jag med :)

Men eftersom vi aldrig kan veta vad vi kommer att råka ut för så är det bra att se till att man har bra grejor även om original helt klart duger i de flesta situationer

Uppdaterat: 2016-04-25 14:28

Benny, det klart att man ska anpassa efter omständigheter, annars har du ju ingen marginal kvar, nu har jag ju tävlat en hel del och då måste man minska på sin marginal men någonstans går gränsen för vad en bil eller motorcykel klarar av, det är då man får se till att öka på marginalen genom att förbättra väghållning på fordonet du kör, ju mer marginal desto säkrare kör man.

Tyvärr är jag långt ifrån ensam om att ha kört för fort och i min ungdom och långt upp i åren har jag alltid kört fort, mycket för fort till och med :) Men det har gått bra för mig, har aldrig själv orsakat någon avåkning trots alla mina år bakom styret/ratten, numera uppskattar jag att åka lagligt mest med tanke på att man har barn och fru att ansvara för, men säkerheten är minst lika viktig idag trots att jag sällan kör fort längre :)

Uppdaterat: 2016-04-25 14:39

F1 bilar har som sagt små fälgar för att reglerna säger så. Anledningen till att de har hög profil är för att man behöver en stor rullomkrets för att minska värmeutvecklingen och påfrestningen på däcket. Det är specialdäck med extremt hårda däcksidor.

Stallen lobbar för att regleringen av fälgstorlek ska bort. Inte för att man tycker det är snyggt med lägre profil utan helt enkelt för att det är bättre med lägre profil - mindre rörelser i däcket och lägre rullmotstånd.

Uppdaterat: 2016-04-25 14:53

Swemba tack för att du klev in i tråden och förklarar det som borde vara en självklarhet, finns inga tävligsstall som kämpar för att få använda mindre fälgar och däck med högre profil då de vill ha så bra väghållning som möjligt

Uppdaterat: 2016-04-25 14:57

Har 225/60 -17 på min bil och upplever inga problem med väghållningen. Tycker vägljudet hålls på en ganska behaglig nivå också. Inga problem att samtala med baksätespassagerarna i motorvägsfart i alla fall.

Uppdaterat: 2016-04-25 15:16

Har svårt att tro att vi på de vägar vi kör mest 70-90 vägar behöver sportbaneväghållning på våra däck.

Uppdaterat: 2016-04-25 15:22
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.
Hackenbush skrev:

Har svårt att tro att vi på de vägar vi kör mest 70-90 vägar behöver sportbaneväghållning på våra däck.

Nu är vi återigen inne på det där med "behov". Det är ytterst lite i ditt liv som du verkligen behöver. Det mesta du äger har du köpt för att du vill ha det.

Bredare däck med lägre profil har både för- och nackdelar. Det är upp till var och en att inom lagens spelrum väga dessa mot varandra.

Uppdaterat: 2016-04-25 15:33

Det jag menar är att till en viss gräns kan man förbättra väghållningen med lägre däck, men förr eller senare är man över gränsen där däcken tappar kontakt med vägen eftersom de inte kan flexa.

Jag är också övertygad om att F1 skulle vilja ha helt andra hjul, men inte heller de skulle ha vulkat gummi på fälgen.

Uppdaterat: 2016-04-25 16:12

Fördelarna med ett brett lågprofildäck är utseendet (smaksak), kortare bromssträcka och bättre kurvtagningsförmåga OM vägbanan är asfalterad, slät, torr, och fri från grus och tjälskottshål.
Sådana vägar börjar dock bli sällsynta i Sverige idag...

Alltså får man kompromissa och köpa ett bra allrounddäck som passar vårt vägnät och genomsnittsklimat, det måste vara det säkraste alternativet, för Medelsvensson byter ju inte däck efter väglag, väder och temperatur som ett racingstall.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Jag är med på att man köper saker för att man vill ha dem oavsett behov eller ej, men att säga att man behöver väghållning som när man kör banracing, på vanliga vägar tycker jag är att ta i.

Uppdaterat: 2016-04-25 17:23
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jag tycker breda, platta däck är fruktansvärt fula och då de sitter på en fjuttbil blir det bara patetiskt.

Uppdaterat: 2016-04-25 17:23
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Har 215/55R17 Continental Premium Contact 5 på min Passat B8 och upplever att vägljudet hålls på en behaglig nivå. Likt Golfen så byggs Passaten på MQB-plattan men det kan hända att Passaten har mer ljudisolering. Har provkört nya Audi A4 B9 med 17 tum sommardäck och jag upplevde att vägljudet hölls på en låg nivå.
Det här med bullret blir problematiskt med tanke på våra vägar, man kan tycka att tillverkarna borde stoppa i mer ljudisolerande material i bilarna men det är inte så enkelt. Ljudisolerande material väger och i jakten på att få bilarna mer bränslesnåla och för att få bättre väghållning så måste tillverkarna kompromissa för att spara vikt.

Uppdaterat: 2016-04-25 17:32

Jag vet att Top Gear gjorde ett test runt sin bana med extremt lite gummi och mer normala fälgar, det var de normala däcken som var snabbast.

Jag tillhör också dem som tycker att det ska vara lagom.
19" på min nya är lagom för mig.
Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-04-25 17:41