Vi Bilägares forum

Udda problem och händelser med din bil.

Udda problem och händelser med din bil.

Tänkte att vi kunde ta upp udda problem och händelser som skett med och runt era bilar.

Min första bil var en Saab 900 -88. En kanonbil som jag fick ärva efter min morfar. Den va väldigt välvårdad.

Saaben förgyllde in vardag i 3 månaders tid tills ett skumt fel uppdagades.
Den startade av sig själv, vid två tillfällen.
Första gången kom den backandes förbi köksfönstret och blev stående en mur ut mot vägen. Hur i hela fridens namn kunde det gå till.... Nyckeln hängde ju i nyckelskåpet.

Andra gången var vid en bensinmack när jag gick för att köpa cigaretter. När jag kom ut så hostade den till och började sen backa på tomgång. Då hann jag in och fick stopp på den i tid! Sen såldes den. Har än idag ingen aning om vad som gjorde att den kunde tuffa iväg bakåt på tomgång.

Uppdaterat: 2016-02-18 08:48

Kommentarer

Hade en Golf GLS i början på 80-talet. Den gick jättebra tills den en dag började hosta och hacka och det blev felsökning förstås. Jag letade och kollade i motorrummet och till slut när jag kollade runt på förgasaren så upptäckte jag ett hål på ena sidan. Förmodade att det suttit en bricka där som ramlat bort och nu drog den tjuvluft från detta hål. Hålet såg ut ungefär i storlek som en 25-öring och jag testade detta och petade in en 25-öring i hålet och tryckte mot flänsen där var, sedan stukade jag till den yttre kanten lite på några stället så att 25-öringen inte skulle ramla bort den med.
Det funkade, nu gick bilen normalt igen och reparationen kostade bara 25 öre. Billigaste reperationen jag nånsin gjort.

Uppdaterat: 2016-02-18 08:11
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Säg vad som inte har gått sönder på mina bilar genom åren. Ett udda fel var på en manuellt växlad Volvo 343. Jag kom åkande i cirka 90 km/h på en grusväg när det plötsligt slutade driva och kändes som att växeln hoppat ur. Jag provade att flytta spaken till andra lägen, men ingenstans fanns det något som fick bilen att röra sig framåt. När den hade rullat till stopp böjde jag mig ut genom förardörren och tittade in under bilen. Då kunde jag se några av dreven i växellådan och fick se mig besegrad av bilen trots att jag betalat 8 kr för den i inköp.

Ett annat drivlineproblem hade jag på en Amazon när jag gick i skolan. Det började klicka i drivlinan nånstans och efter några mil kom jag fram till att det bara var när jag svängde det lät. Givetvis begrep jag att det var differentialen som tagit illa vid sig av min körstil. Vid något tillfälle slutade det driva helt, men det löste sig genom att svänga lite grann. När jag rev bakaxeln såg jag som väntat att några tänder saknades på diffdreven. Då var jag glad att jag tog mig hela vägen hem.
Samma Amazon råkade ut för att kardanaxeln gick av när jag körde i decimeterdjup snö. Det begriper jag inte hur det gick till.
Dessutom gjorde en annan snöig färd att avgassystemet hoppade isär efter grenröret och ljuddämparens främre öppning fylldes med snö. Det tog en smärre evighet att få all snö i röret att smälta så jag kunde köra vidare efter att ha satt ihop avgassystemet.

Uppdaterat: 2016-02-18 08:45

Jag ock kompisen råkade ut för något intressant för många år sen. Hans bil bara la av plötsligt, startmotorn snurrade men motorn ville inte tända. Väldigt konstigt. Soppa fanns det, kvarts tank, där var det inga problem. Så, det var nog tändningen. Efter mycket felsökning kom jag fram till att där fanns inga fel. Men, vad är detta?
Lyfte på luftrenaren och konstaterade: snustorrt! Trots kvarts tank? Bränslefilter fanns inte så där var inget stopp.
Jag blåste bränsleledningen bakåt, och det bubblade ingenting i tanken?!

In med bilen över gropen och kikade på tanken, den såg ut som ett russin... Kompisen hade köpt ett låsbart tanklock, men det hade inget lufthål, så tanken hade sugits ihop. Givaren var fastklämd vid läge kvarts tank...
Så, på med tryckluft och buckla ut tanken. Självklart blev det en liten spricka när detta gjordes, så jag fick ta ner tanken och svetsa den.
Så, där ser man vad ett tanklock kan medföra...

Uppdaterat: 2016-02-18 08:51
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

I ett förråd jag hyr ut till husvagnar o husbilar ställde jag in en Saab 9-3 02-a när jag låste bilen med sändaren startade en radio i en husbil,den gick inte stänga med sändaren bara byta kanal. Självkörande bilar är lite osäkert för närvarande med tanke på störda signaler

Uppdaterat: 2016-02-18 11:13

Hade en Mazda 929 3,0 V6, bara det är ovanligt, att min var en av 2 manuellt växlade var ännu ovanligare.
Hur som helst, plötslig en dag när jag åkte iväg tyckte jag den var trögväxlad, inte mycket men det var inte samma fina känsla i spaken som tidigare.
När jag backade ut hemma några dagar senare hoppade bilen till som jag körde över nått med ena framhjulet.
Hemma igen hittade jag en stor järnklump på uppfarten, på ena sidan av den var det gummi ??
Växellådan fortsatte att kärva, och jag trodde det hade nått med kopplingen att göra som jag bytt några veckor tidigare, så jag rev lådan igen, men allt såg ut som det skulle. När jag höll på att montera det sista fick jag syn på en platta som satt på växelföraren, på plattan var det gummi, då gick det upp ett ljus, det är här järnklumpen ska sitta, jag limmade dit den och lådan funkade som den skulle igen =)

Uppdaterat: 2016-02-18 18:03

Hade en BMW 2002 med turbo, drygt 300 hk.
Var inne i stan och gled runt, vid ett rödljus visade en kille att han gärna ville vara först till nästa rödljus, OK tänkte jag, det här blir kul, men det blev ett totalt fiasko, min motor vrålade bara utan att bilen rörde sig ur fläcken.
Hur jag än spakade hände inget, fan också tänkte jag, drog jag lådan nu ??
Vi fick upp bilen som var väldigt låg på en trottoarkant så man kunde kolla under " Kardan snurrar sa polaren" Aha, då har diffen pajat, den var svetsad. Men då säger polaren, drivaxlarna snurrar, i samma veva säjer en tjej som var med i bilen "Ska den här muttern snurra" och pekade på hjulet. Jag hade rensat splinsen på båda medbringarna, det var kronmuttern i mitten som snurrade.
Vi köpte ett paket spik på en mack, och lyckades knacka in några på varje hjul och dra muttrarna, och körde väldigt lugnt hem.

Uppdaterat: 2016-02-18 18:18

Jag köpte en av de första Simca 1000 som kom till Sverige, en levererades före min till en, faktiskt ganska duktig förare, som skruvade upp den väsentligt och körde banracing med den.
Nåja, det visade sig att fransmännen inte visste så mycket om svenskt klimat mer än att det är kallt. Värmen i den lilla bilen var utmärkt, men så var det det här med kallstarter! Motorn hade en slidchoke som hade en förmåga att frysa fast i det läge den stod när motorn stängdes av, alltså vanligtvis öppen.
Eftersom motorn var omöjlig att starta utan chokning, blev det att värma slidhuset så att choken gick att stänga. Då gick motorn lätt igång, men eftersom första årsmodellen inte hade någon förvärmning av insugsluften, stannade den efter en stund genom för fet blandning! Det krävs goda nerver och egna ide'er för att klara franska lösningar. Det behövdes tillgång till varmvattenflaskor för att klara vintern, men jag gav upp och bytte på hösten till nästa årsmodell som var mer färdig.
Men jag lärde mig att aldrig köpa en bil av första årsmodellen och absolut inte om den är tillverkad i Frankrike!

Uppdaterat: 2016-02-18 19:14
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
Deeds skrev:

Tänkte att vi kunde ta upp udda problem och händelser som skett med och runt era bilar.
Min första bil var en Saab 900 -88. En kanonbil som jag fick ärva efter min morfar. Den va väldigt välvårdad.
Saaben förgyllde in vardag i 3 månaders tid tills ett skumt fel uppdagades.
Den startade av sig själv, vid två tillfällen.
Första gången kom den backandes förbi köksfönstret och blev stående en mur ut mot vägen. Hur i hela fridens namn kunde det gå till.... Nyckeln hängde ju i nyckelskåpet.
Andra gången var vid en bensinmack när jag gick för att köpa cigaretter. När jag kom ut så hostade den till och började sen backa på tomgång. Då hann jag in och fick stopp på den i tid! Sen såldes den. Har än idag ingen aning om vad som gjorde att den kunde tuffa iväg bakåt på tomgång.

Känt fenomen. Finns beskrivet här: http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article269316.ece Den går inte på tomgång, den går på startmotorn..... eftersom backväxeln måste läggas i för att få ur nyckeln.

Stig Blomqvist hade en sådan upplevelse när det begav sig. Han hittade inte sin bil där han hade parkerat den. Det visade sig att den hade backat över vägen till andra sidan gatan och sålunda stannat med nosen i motsatt (och rätt) riktning perfekt parkerad - och där batteriet tog slut. Men alltså på andra sidan gatan. I alla fall som jag kommer ihåg det - vilket fanns att läsa på den tiden i en tidning (NWT?).

Uppdaterat: 2016-02-18 19:59
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Kul tråd, där jag har ett och annat att bidra med - spyende besiktningsmän, brinnande förgasare, mutade snutar, exploderande Eberspächer.... Men det får bli en annan dag;-) F.ö. så är det konstigt att man lever idag.....

Uppdaterat: 2016-02-18 20:17
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

En annan lustig egendomlighet med den Simca 1000 jag skrev om tidigare var att framdäcken var helt slut efter 1800 mil! Ok nya däck ochh kontroll av toe-in, Det skulle vara -7, vilket är mycket, men det var +2. Efter justering och ett varv runt kvarteret mättes det igen. Nu -14! Ny justering till -7 och ännu ett varv runt kvarteret. Kontroll +5!
Nu först reagerade det mellan öronen. Det visade sig att de smarta fransoserna hade ersatt inre styrlederna med gummibussningar, i och för sig inget fel under förutsättning att de förses med en vulkad bussning så att man låter gummits elastisitet ta hand om vridrörelser. Här hade man snålat på bussningen och gummit blev en lagerbussning. Idiotiskt!
Bussningarna var billiga, men höll inte länge.

Uppdaterat: 2016-02-18 20:31
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
Hackenbush skrev:

Det funkade, nu gick bilen normalt igen och reparationen kostade bara 25 öre. Billigaste reperationen jag nånsin gjort.

Lite utanför ämnet, men jag har fixat en motor för dubbla priset. Tog motorn från en Volvo 240-76, sista med B20 och satte i min båt, byggde egen sötvattenkylning med bilmotorns vattenpump. Men pumpen har en ingång för vattnet från värmepaketet på bilen, det är ett hål med krage där ett rör är instucket, i det hålet passar en 50 öring perfekt, borrade ett hål genom kragen, i med en oring sen 50 öringen, tycke in den hårt och så i med en sprint i hålet.

Uppdaterat: 2016-02-18 20:40

Haha ojoj :-)
Min första Saab när jag var 18 (900-90) läckte massor med olja, så jag höll noggrann koll på stickan, och fyllde på i motorn, vid en tur till Jönköping gick bilen ovanligt tungt men tänkte inte mer på det utan visste att ett bromsok bak var slut. Dagen efter var den normal igen. På måndagen på väg hem från jobbet hände det igen, på motorvägen, växlade ner växel för växel och det förde ett jäkla liv, svänger in på en mindre väg och pang så tvärnyper växellådan, vid obduktion har pinjonglagret skurit och slagit väck två tänder från kronhjulet.

Nästa Saab, konstant svårstartad kall och surade ner sig. (900i -89). Felsökte och Felsökte men hittade aldrig någonting. Var trots allt rätt snål när den gick (under 0,6!). När jag korsat en stenmur så bilen blev skrot hittade min fabror felet, luftmängdmätaren kärvade när bilen var varm och öppnade inte tillräckligt, samtidigt som flottören var sned vilket gjorde att den fick tjyvluft när den skulle kallstartas.

Första volvon, köpt för en knapp 1000. Hade konstant problem med lysande motorlampa, dock gick den perfekt, en dag när jag experimenterade för att leta felet kortsluter jag styrenheten. Efter det blev bilen jättesnål, piggare och motorlampan slocknade.
Dock, ett år senare körde jag under en viadukt efter ett regnoväder och efter det gick bilen illa, och väl hemma stannade den med en baktändning värdig ett kraftfullt responssystem. Såg att det var blött på golvet och tog väck plasten vid fötterna, där droppade det vatten ur boxen. Via ett rosthål hade det blivit så mycket vatten på golvet att styrboxen drunknade. La den i ugnen några timmar och öppnade den sedan och lödde lite planlöst där det såg dåligt ut - och bilen startade! Dock exploderade en kondensator efter tre dagar så boxen blev utbytt ändå. Efter ett halvår stannade den plötsligt under färd. Hade då bytt vevaxelgivare och kol i generatorn, men felet var att en kontakt till en jordpunkt för insprutningen hade lossnat, den som sitter bakom styrenheten...

Första jeepen laddade inte, lossade kontakten till magneten och filade till o vände på den (2 kablar), vips! Felet lagat.

Andra volvon, 940 turbo. Gick kanon, sen skulle den trimmas, låg i ca 160 och så smälte nedre kylarslangen..

Sen har det varit lite mer kul, vi körde med en svårt övertrimmad Volvo 740 turbo på isen, i knappt 150 på ställ blir vi omkörda av innerhjulet, när vi fått stopp har alla hjulbultar på vänster sida gått av, och tre av 5 på höger...

Samma polare, skogskörning med Jeep Cherokee, två bakluckor spricker på en dag.

Mercan jag hade gick kanon, startade den en timme senare och då ville den inte driva.

Plockade bort växellådan och ut rann 5 liter vatten... Och lika mycket olja.

Sen hade jag en fyrhjuldriven Kangoo, får se om jag orkar dra den historien... Ni som läste tråden om bilen vet.

Uppdaterat: 2016-02-18 20:50
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?
saabnisse skrev:

En annan lustig egendomlighet med den Simca 1000 jag skrev om tidigare var att framdäcken var helt slut efter 1800 mil! Ok nya däck ochh kontroll av toe-in, Det skulle vara -7, vilket är mycket, men det var +2. Efter justering och ett varv runt kvarteret mättes det igen. Nu -14! Ny justering till -7 och ännu ett varv runt kvarteret. Kontroll +5!
Nu först reagerade det mellan öronen. Det visade sig att de smarta fransoserna hade ersatt inre styrlederna med gummibussningar, i och för sig inget fel under förutsättning att de förses med en vulkad bussning så att man låter gummits elastisitet ta hand om vridrörelser. Här hade man snålat på bussningen och gummit blev en lagerbussning. Idiotiskt!
Bussningarna var billiga, men höll inte länge.

Lite i klass med Fords bussningar i framvagnen på 80 talet, tog hjulet i skärmkanten när man bromsade, var det dags att byta, och det var typ vartannat år.

Min Toyota Hi Lux smet hemifrån en morgon. Jag satt och käkade flingor när nån tutade ute på vägen, när jag spanade ut stod bussen där, och min Hi Lux tvärs över vägen med bakhjulen i diket, handbromsvajern hade passat på att gå av medans jag hällde upp flingor och mjölk, för 5 min innan hade jag startat bilen, och då stod den där den skulle.

Uppdaterat: 2016-02-18 20:55

Skulle kunna skriva en bok om grannens Ford Focus, men det roligaste var när hans fru blev blöt, det kom ingen spolarvätska, men pölade vatten från taket ner i fruns knä, slangen som går till bakrutetorkaren var skarvad ovanför passageraren, och skarven hade gått isär. Bilen var på verkstad i flera veckor, riva och få dit ett nytt innertak var tydligen inte lätt.
Enligt Ford skulle det inte finnas nån skarv, men troligtvis hade slangrullen tagit slut vid tillverkningen, och nån var väl för snål att slänga den snutt som var kvar.

Uppdaterat: 2016-02-18 21:05

Tar det från början: Peugeot 205 Gti-86. Bilen var inte gjord för svensk vinter, hade man på sätesvärmen och elbakrutan så stannade nästan motorn. Vevhusventilationen frös ständigt. Nu var ju detta den kalla vintern 85-86 så lite är förlåtet.
Golf Gti-86. Omöjligt att lägga i tvåans växel i vänstersvängar. Blev pinsamt mer än en gång när man skulle stila lite...
Peugeot 405 Mi-16 -89. Var det mindre än 15 liter i tanken så hackade motorn under acceleration i högersvängar. Pumpen sög luft. Denna bil var dessutom den enda jag ägt som slet ned bakdäcken snabbare än framdäcken.(har bara ägt framhjulsdrivna).
Passat -99. Bromsarna tog inte sådär jättebra vid körning i regn. Var en evighetslång fördröjning på en sekund innan de bettade. Blev bättre med större bromssköldar.
VW Bora-01. Vindrutetorkarna tappade farten. Inte kul alls. Var visst nåt med lager i aluminium.
Faktum är att det nog inte varit några egenheter på senare tid.
Bilarna har blivit bättre....fast mer tråkiga också kanske.. ;-)

Uppdaterat: 2016-02-18 21:12
Audi A5 SB skrev:

Kul tråd, där jag har ett och annat att bidra med - spyende besiktningsmän, brinnande förgasare, mutade snutar, exploderande Eberspächer.... Men det får bli en annan dag;-) F.ö. så är det konstigt att man lever idag.....

Låter spännande, vi väntar.

Uppdaterat: 2016-02-18 23:12
Gösp skrev:

Ford Taunus -74 med kärvande broms vänster bak .. och den nöp riktigt duktigt. Allt byttes, backar, fjädrar, cylinder, handbromsvajrar men problemet kvarstod. Enda sättet att lossa bromsen var att släppa lite på luftskruven - inte så himla kul efter varje inbromsning. Jag tror aldrig en och samma bromsmekanism varit nedmonterad och uppsmord så många gånger på så kort tid som denna Taunus.
Jag led länge med detta problem tills poletten ramlade ner ... Bromsslangen! Den hade svällt inuti och fungerade som en backventil -

En klassiker som man gjort flera gånger, bytt hela bromssystemet tills man kommer på att det är en slang som stökar.

Uppdaterat: 2016-02-18 23:17

Ibland går det av bara farten, man tänker inte hela vägen ..
I förrgår skulle jag äntligen fixa den läckande bromsslangen på volvon.
Hissade upp, av med bakhjulet för inspektion.
Det var bara hålskruven vid oket som läckte i tätningen, fan va bra!
Visade sig att nån satt dit en hydraultätningsbricka, en sån av stål med gummi i.....
Ok, den som gett upp....
I med nya kopparbrickor, spände, bad frun trampa på bromsen, då sprutade det genom tätningen....
Tog av, kollade, rengjorde ytor osv, på igen, läckte ändå, mycket......
Slangen kass i anslutningen då, till biltema och köper ny.
Skruvar på den, samma sak.....
När jag tömt en halvliter vätska, förfrusit fingrarna
( garaget fullt av hojar under service), då kommer jag på det.......
På slangens ring till hålskruven sitter en krok, som ska i en fördjupning i oket, så slangen inte kan rotera.
Kroken var nån mm för lång, så anslutningen skevade, därför hade man lagt i tjockare tätning.. . kollade slangarna, feltema bägge!
Borrade ur hålet lite, sen blev det tätt.....
Ett jävla jobb för så lite.......nu vågar jag iallafall sälja bilen, tänkte sälja den som gds, men det känns inte bra att säga : det går att bromsa, ta bara ett pumptag först med pedalen för att lufta.... ...
Man ska inte meka ute när det är 4 minus, så är det bara!

Uppdaterat: 2016-02-19 06:41

Vi köpte 1988 en Audi 100Quattro,en bil som vållade försäljaren mycket huvudbry. För oss som ägare var det mest praktiska problem, försäljare och importör tog allt på bästa sätt. Av alla udda händelser var det 2 som stack ut.
På vägen mot Norrköping, i skogen norr om Hjortkvarn, drog bilen alldeles själv på fullgas! Manuell vxlåda gjorde att jag inte vågade koppla ur utan valde att bromsa hårt ända ner till motorstopp. Vid omstart var allt normalt. Mycket samtal men ingen kunde förklara vad som vållat. Några veckor senare upprepades detta, också denna gång på landsväg långt från bebyggelse. Ännu mer funderingar, plötsligt blev det locket på, liknade ju det som hänt i USA med påstått rusande bilar!
Sen en kväll ringer en person från importören och frågar om jag har någon NMT-telefon i bilen. Svar ja, på golvet på passagerarplatsen fram står en Ericsson 680(?). Där var förklaringen, det var ett "frekvenssammanträffande" mellan telefonen och bilens konstantfarthållare. När telefonen med den tidens teknik skulle byta till ny basstation sände den ut en signal som i praktiken drog konstantfarthållaren i botten! Vi fick en ny modul till konstantfarthållaren med annan frekvens och felet var borta.

Uppdaterat: 2016-02-19 07:56

Även GSM-telefoner kan störa ut bilar. Jag var en gång passagerare i en kamrats Chevrolet Caprice och när vi stod vid ett rödljus ringde min telefon. I samma veva stannade motorn på bilen så jag fortsatte att prata eftersom vi ändå stod still. Efter en stund tröttnade jag på telefonerandet och la på. Då startade bilen igen. Det var en plåt över styrboxen som var bortplockad i samband med justering av insignalerna.
Sen hade jag telefonförbud i den bilen.

Uppdaterat: 2016-02-19 08:07

Köpte som första bil en Ford Taunus 17M 62:a nybesiktigad. Kostade mig 2000:- (köpte av en släkting)
Den vårdade jag ömt med regelbundna tvättningar och det var under en tvättning jag klantade mig rejält. Hade svabbat av bilen och skulle städa ur bagageutrymmet. På den tiden hade många bilar ett alltid låst bagageutrymme, man fick alltså alltid öppna med nyckel. När jag städade ur bagageutrymmet så lade jag bilnycklarna i bagageutrymmet och började städa ur. När jag var klar och nöjd slog jag ingen bakluckan och ni vet säkert vad som hände. Tanken slog mig själv när jag hörde låset till luckan klicka igen och då var det försent.
Aningen röd i ansiktet kröp jag in i bilen, lossade baksätet, in med ena armen i ett av hålen i plåten bakom.
Trevade runt en hel del innan jag till slut fick tag på nycklarna.
På med baksätet och iväg kvickt från macken för att undvika alla skratt.

Uppdaterat: 2016-02-19 08:21
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Ett fel på VW typ 1 som var svårt att hitta var att stålpinnen som drev bensinpumpen fastnade i sin bakelitstyrning när motorn vart varm vilket gjorde att motorn stannade för att efter några minuter fungera som vanligt igen. Man drog bort bensinslangen från pumpen och körde startmotorn och då kom bensinen som vanligt, och man kollade om det vart någon gnista på tändstiften vilket det var det. Jobbigt med fel som lagar sig själva redan när man öppnar motorhuven. Det räckte med lite slipande på stålpinnen så var problemet ur världen.

Uppdaterat: 2016-02-19 09:38
Elbil2

Jag hade en passat 74 som jag då och då körde till min syster i töcksfors, ca 55 mil enkel resa.
Körde hem annandag jul, kom till bron över älvenbi trollhättan, då började den gå kass för att till slut stanna.
Klockan var då 24...
Efter en stunds tittande och funderande vred jag om nyckeln, bilen startade och gick som en dröm...
En timme senare,samma sak.
Sen hände det inte igen.
Förrän annandag påsk, samma bro, samma tid......
Men i en annan passat......en 76'a
Det var vid några plusgrader och fuktigt, gärna dimma, då hände det.....
Då hade jag ingen aning om hur viktig förvärmningen var på just passat, med förgasaren sittande i fartvinden innanför grillen, det blev ispropp i förgasarhalsen, den byggde lager av is, tills den inte fick luft. .
När jag äntligen förstått det, var det bara att stanna en stund när den började gå fett....

Uppdaterat: 2016-02-19 19:31

Samma problem hade jag på en BMW 318 med hemgjord luftrenare. Min dåvarande sambo (uppväxt i Töcksfors...) körde i jämn fart på motorvägen och bilen började hoppa så hon svängde av på en rastplats för att låta mig köra. Direkt kunde jag konstatera handhavandefel eftersom bilen gick rent med mig bakom ratten.

Två mil senare blev skadeglädjen stor när även jag började köra illa. Då insåg jag orsaken och fick montera en slang som ledde luft från grenröret mot förgasaren.

Uppdaterat: 2016-02-20 09:07

Samma som ducce i en Audi 80. På vintern kunde jag köra ca 2 mil sedan blev det ispropp i förgasaren fast bara när det var runt nollan i temp. Plusgrader eller fler minusgrader var det inte samma problem. Så runt nollan visste jag att jag efter två mil blev tvungen att stanna lite och låta isproppen smälta, sedan var det bara att fortsätta, detta hände trots bruk av K-sprit. Hade inte bilen så länge för den åt avgassystem också. Fick byta någon del av avgassystemet varje år.

Uppdaterat: 2016-02-20 10:20
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Inget ovanligt att folk beställde bärgare för det problemet, så länge förgasarbilar var vanliga, och folk trodde det blev ispropp bara i minusgrader.....
Upp till 10 grader typ, är det risk....
När bärgaren kom, funkade bilen igen, men batteriet var slutkört......
Det tog 5 min innan stigande motorvärme hade tinat förgasaren....

Uppdaterat: 2016-02-20 10:21

Du skulle bytt förvärmningsplåten, hacken.
Den rostade upp fort, och byttes i parti och minut på verkstan.....
Man tjänade fort in den hundring den kostade på minskad k-skydds förbrukning.
Ibland var det bara pappslangen som var puts väck...
Jag var ny på reservdelslagret då, och när det hänt bägge gångerna, nämnde jag för verkarn att min passat drog till sig spöken i trollhättan, fick jag svaret.

Uppdaterat: 2016-02-20 10:27

Ja ducce jag vet men jag hade ganska snabbt planer på att byta till en annan bil så jag liksom struntade i det.
Köpte en Audi 80 gls med 5-cylindrig motor och automatlåda istället och det var en skön bil utan några problem alls. Motorn lät fantastiskt.

Uppdaterat: 2016-02-20 11:11
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

5-cylindriga audi var fina motorer, och evighetsmaskiner.
Har haft första årsnodellen, 100GL5E -77, och sista, 100 2,3E -95.....
Och en flock däremellan, 80, 100 och passat.
I stort sett problemfria, trots att vissa av bilarna gått 50+ som taxi.
De volvo jag haft med den motorn som grund har varit nästan lika bra, volvo gjorde den svårmekad bara.....

Uppdaterat: 2016-02-20 11:47

Scirocco TS -74, en härlig bil att köra men första vintern blev förgasaren full med ljusbrun issörja.
Gummislangen mellan ventilkåpan och förgasaren byttes snabbt ut mot en längre slang som mynnade direkt under motorn i gammal god stil och så var det problemet löst.
Den var ju också de första VW med den tvärställda motorn och den veckade bälgen på avgasröret som skulle ta upp motorns vridning var inte helt färdigutvecklad... Gick av vid två tillfällen och hål direkt efter genröret låter ju bra som bekannt. Väckte en hel stad en gång då jag rullade genom vid 2-tiden på natten med öppet grenrör. Gick på garantin då bilen var ny som tur var.
Kommer ihåg att bilen kostade 28 000 kr 1974.

Uppdaterat: 2016-02-20 14:10

Min första bil var en VW 1600TL. Usel bortom kass. När man tankar en sådan vagn, måste man öppna den främre huven, eftersom tanklocket sitter där det sitter. Glömmer man att skruva på tanklocket efter tankning och bara helt sonika stänger huven.... Ja, då inträffar följande. Du kör en sväng och kommer på att bileländet inte värmer coupén som det var tänkt (hur tänkte man där, VW) och drar ut reglaget för lite extra värme: Eberspäscher. Nu ser jag hur motorhuven (den utan motor) liksom böljar till samtidigt som det säger "poff". Därefter fylls coupén men en rök som får försvarets rökgranater att blekna. Jag lyckas stanna efter att ha vevat ner sidorutan i ren panik. Värmaren stängde jag naturligtvis av, men öppna huven, det var frågan. Handpåläggning - den var kall. Idiotkonstruktion i det hela, VW 1600TL.

Uppdaterat: 2016-02-20 20:45
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Det här har jag skrivit om förr, men det tåls att repetera. Min VW 1600TL skulle besiktigas. Uslare bil har inte konstruerats. Själv tyckte jag nog att den var "OK", men var väl lite orolig för besiktningen. Bromspedalen tog lite väl lång ner, trots intensiva luftningar. Sen luktade det lite mysko i coupén när man försökte få lite värme. Nåväl, efter bromsprovet (som renderade i ett återbesök) tar besiktningsmannen ett tag i värmereglaget mellan stolarna och ger "max värme". Sen begår den stackars saten misstaget att stoppa snoken över den s.k. defrostern i nedre vänstra hörnet på vindrutan. Den där delen som alltid var lite lätt "fet" och "missfärgad".....

Besiktningsmannen sniffar på luften från "defrostern" och vrider sig till vänster ut ur bilen och spyr. Som ägare till bilen ifråga blir man lite lätt bekymrad i det läget.

Men! Inget körförbud, bara ombesiktning och en förmaning om att köra med sidorutan nervevad. I övrigt: 6 2:or och 3 1:or.

Uppdaterat: 2016-02-20 21:01
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

15 poäng på bilprovningen, bra jobbat, audi.....

Uppdaterat: 2016-02-20 21:28

Aldrig tvättad Jeep Cherokee -90, bromsrörsnipplarna vid hjulen liknade mer en skrumpen banan än någon som gick att skruva på, men de lossnade, på bägge sidor, utan övertalning. Det var kanske inte udda men högst oväntat...

Den bilen har däremot ett udda elektrohydrauliskt bromssystem. Två glappkontakter, ett jordfel och två gångna säkringar orsakade problem i bilprovningen, så jävla otekniska...

Dessutom måste parkeringsbromsen justeras i fel ordning, annars tar den inte...

Men men, ombes kvar, sen är det vårträff med terrängbilsklubben, och förmodligen allt jobb förgäves när jag är klar där...

Uppdaterat: 2016-02-20 21:39
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Hade en Alfa 166 3.0 -99 som tappade servostyrningen två gånger när jag var ute och körde vilket var jävligt obehagligt speciellt första gången då jag körde i en cirkulationsplats. Båda gångerna har det varit slangarna som ansluter till styrväxeln som har spruckit alldeles vid anslutningarna. Dörrpanelen på förarsidan lossnade en gång när jag stängde dörren, vilket resulterade att jag skrattade en hel dag.

Uppdaterat: 2016-02-20 21:42

Mitt ex åkte över en broskarv med sin Nissan Almera och bilen tvärdog, när vi bogserat hem den konstaterade jag att det var 0 volt i batteriet, och även 0 ohm o det = kortslutning, huvudsäkringen på 100 amp hade brunnit av.
Gamla Audi 100 har jag haft 3 st, den första med automat, när jag kopplade på huvagnen gick det 10 km saktare vid samma varv, sålde den fortare än kvickt medans lådan fortfarande derv. Köpte en billig manuell GL5E, fick massa 2or på rost, hittade en fin L5E och bytte motor mellan dom. Gillade inte glappet i kraftöverföringen, fixade stummare motor och växelådsfästen, och då fick man känna obalansen i en 5 cylindrig motor, det gick inte att åka med bilen.
VW 1600TL hat jag oxå haft, dåligt oljetryck när den blev varm, bytte den mot en Granada på en firma, vi stod ett kvarter bort en timme inna så motorn fick svalna, bilhandlaren provkörde, men den var kall mog så lampan inte tändes.

Uppdaterat: 2016-02-21 12:03

Jag råkade ut för en sak med min 940 som väcker frågor om reservdelar.

När jag köpte den så hade den gått långt så jag såg till att det bytes mycket komponenter förebyggande för att slippa problem. Så jag tog hjälp av kedjan Meca och bl.a. byttes fördelardosan, och det var en bra åtgärd då den gamla var helt slut (han hade aldrig sett nåt värre). Typ 3 år senare och ca 4000 mil kanske så började bilen hacka och dö. Lyckades starta den och med nöd få den till en allverkstan jag använde efter Meca. Han felsökte och kom fram till att det var fördelardosan som var dålig så den byttes till Volvo original.

Då undrade hur den kunde paja så snabbt då jag ju bytt den tidigare, men då sa bilmeken att det var känt med dessa fördelardosor och att det var Volvo original som höll ihop klart bäst.

Jag bytte även kupéfläkten på denna allverkstad och för att göra det billigare så tog vi in en fläkt från Mekonomen, men den lät konstigt och istället så bytte vi den till Volvo orginal även där, och då funkade det som det skulle.

Så man kan undra lite vad Meca och Mekonomen har för reservdelar.

Uppdaterat: 2016-02-21 12:41

Dom har såklart piratdelar......
Klart som tusan att originaldelar funkar bättre, en biltillverkare ställer krav på att det får finnas en felprocent räknat i promille, om nu tex bosch levererar fördelarlock till volvo, vilket dom säkert gör, för volvo tillverkar dom inte själv.
Mekonomen säljer med största säkerhet bosch, som köps upp i partier i hongkong, med en felprocent som är för hög för att leverera till volvo....
Sen har dom billiga noname-prylar också, där kvalitetsvariationen räknas i tiotals procent....
Men 3 år på ett billigt fördelarlock, så dåligt tycker jag inte det är faktiskt.
Men mekonomen hoppar jag oftast, dyrare än ad på samma prylar.....
Ska det vara billigt blir det biltema, inte värsta kvaliten, men funkar oftast och kostar lite.

Uppdaterat: 2016-02-21 14:27

En VW 1600TL förtjänar en egen tråd för sin usla kvalitet, men vi kan ta det här i kortversion. Spyende besiktningsmän och Eberspäscher har ni redan läst om....

Jag bytte alla 4 skärmarna.
Vänster framhjul vek sig i en korsning, en kulled hade tackat för sig.
Oljetryckslampan flämtade i alla uppförsbackar (hej Rikard!)
Jag parkerade alltid i nedförsbacke.
Motorn tackade för sig med en ventil som bröts av. Resterna av den slog sönder det mesta.... Motorbyte.
Bilarna som körde bakom mig fick gratis rostskyddsbehandling.
Bromsarna luftade jag säkert 20 gånger. Det hjälpte föga...
Värmen. Vilken värme? Defroster? Ha!
Vindrutetorkaren på förarsidan var intermittent. Splines hej då.

Undrar vad jag glömt/förträngt?

Uppdaterat: 2016-02-21 19:33
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

För er som inte vet så är skillnaden mellan GL5E och L5E motorn. 2,2 liter 136 hk mot 2 liter och 115 hk. Kanske inte låter så mycket, men i verkligheten var den enorm, det var med nöd och näppe 2 litersmotorn orkade dra min husvagn.

Uppdaterat: 2016-02-21 20:43

Härlig kärra A5 SB

Uppdaterat: 2016-02-21 20:45
Rikard skrev:

För er som inte vet så är skillnaden mellan GL5E och L5E motorn. 2,2 liter 136 hk mot 2 liter och 115 hk. Kanske inte låter så mycket, men i verkligheten var den enorm, det var med nöd och näppe 2 litersmotorn orkade dra min husvagn.

Hm, tror du har fel där. Jag hade en Santana LX5 med 115 hk och 2.2 liters motor. Eller var det annorlunda med Audi?

Uppdaterat: 2016-02-21 20:50
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.
Rikard skrev:

Härlig kärra A5 SB

Nej, det var det inte;-)

Uppdaterat: 2016-02-21 20:51
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Audi har rätt angående audi-femmorna.
Dom var samtliga på 2,2 liter och 115 alt 136 hk i c2, endast 136 hk i c3, till -86 då den blev 2,3l och 138 hk, och 20v på 170 hk, förutom turbo som var 2,2l alltid, 165-315hk beroende på vilken bil den satt i...
C3 fick även golfs 90 hästars 4cyl, den snålaste bensinbil större än nissan micra jag ägt, 0,58 blandat.....
-89 kom en billigare femma på 2,0l och 115 hk.
I c4 fanss 2,3 kvar, 2,0 fick passat/audi 80's 4cyl på 115 hk.
Har ägt minst en av samtliga, utom c4, har bara haft en 2,3e...
Ruskigt bra bilar på den tiden.......
Man kanske kan säga att koncernen kompenserade för 1600.....
Som jag inte har nån större erfarenhet av , när jag började som reservdelsman -84 fanns knappt några kvar i trafik, inte ens typ 4, men typ1 drällde det av....
Får någon flashback av att på insprutaren hängde insprutningsrelät sig så motorn drunknade i soppa.....

Uppdaterat: 2016-02-21 22:23

Jag har åkt i en ny Audi 100 med 75 hk motor. I Tyskland 1987.

Uppdaterat: 2016-02-21 22:28
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

duccedriver, det som var lite kul med Audi var ju också den helgalvade karossen. Kom 1986 till Audi 100 om jag minns rätt. Var väl först i världen typ. Förvisso rostade dom ändå med tiden men var väl bättre än det mesta annat.

Uppdaterat: 2016-02-21 22:30

Den gamla Santanan från 80 talet såldes så långt fram som till 2006, helt otroligt faktiskt. Dagens Santana påminner väldigt mycket om en annan bil, här nedan är kombivarianten som heter Gran Santana....
Bild borttagen.

Uppdaterat: 2016-02-21 22:53
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jo, det fanns 1,6l golfmotor på andra marknader, har för mig även 1,3, men inte säker....
I sverige har ju aldrig snikmodeller sålt.
Vag marknadsförde aldrig nåt under tredje utrustningssteget eller snikmotor här....
Stämmer vidstige, c3 var delvis galvad , (ytterpaneler) fram till 86, då blev även stommen galvad....
Även dom före 86 var hyfsat motståndskraftiga, aldrig nåt synligt om den inte varit krockad, då blev det kallgalv bara....
C1 och c2 var ju snabbrostande å andra sidan....
På scaniabilar i helsingborg stod länge en omålad kaross av 86 års modell utomhus, någon visningspryl, och det blev inte enbfläck så länge jag såg den.....

Uppdaterat: 2016-02-21 22:59

Ni har säkert rätt, det är nog jag som blandat ihop den med den nyare 5an, trött var den iaf.
En bekant skulle ha tjänstebil, firman var i uppstartsfasen och ville inte köpa nytt trots att bilarna gock 10.000 mil per år, det blev en Audi 100 automat -86 som gått 12.000 mil, trots att jag varnade för automaten, vid 14.000 mil rasade lådan. Med ny dyr låda på plats fick bilen gå ett tag till, det byttes en låda till innan bilen byttes ut.
Efter det fick dom bara köpa bilar med manuell.

Uppdaterat: 2016-02-21 23:03

Jo benny, men santana är väl den kinatillverkade passaten?
Passat sedan har hetat santana sen den kom, på vissa marknader.....
Passat kanske inte funkar som namn i kina....
Men man kör ju gamla modeller länge tex i afrika, i sydafrika slutade man tillverka golf mk1 ifjol...
Vw typ1 gick ju i brasilien och mexico in på 2000 talet, och transporter med svansmotor än i brasilien.....

Uppdaterat: 2016-02-21 23:09