Vi Bilägares forum

Automatlåda har gått om manuell låda för första gången i Sverige!

Automatlåda har gått om manuell låda för första gången i Sverige!

Äntligen! :)

"För första gången någonsin har majoriteten av alla nyregistrerade personbilar automatlåda. Den ökade efterfrågan på bekväm körning förändrar förutsättningarna för både bilhandlare och andrahandsförsäljare."

http://www.di.se/artiklar/2016/1/7/bilkopare-valjer-automatlada/

Uppdaterat: 2016-01-09 14:08

Kommentarer

Varför äntligen?
Jag gillar också automat, köper bil med automatlåda om motorn räcker till, men om andra tycker om att röra i oljan angår ju inte mig.....

Uppdaterat: 2016-01-09 14:19

Flera skäl, är att det fungerar bättre ihop med Zebralagen i storstan. Ett annat är att det blir fler begbilar med automat. Exempelvis för dom som vill köpa en beggad småbil med automat. Även trafikrytmen blir lite mer avslappnad om flera har automat tror jag. USA är ju ett föregångsland där.

Tycker kopplingspedalen tillhör 1900-talet så hög tid att den försvinner nu.

Uppdaterat: 2016-01-09 14:27

I ljuset av detta, och också pga att man kan anta att i framtiden kommer alla bilar att ha någon form av el/hybrid-drift, som *alltid* har automatlåda, är: kan man som förälder med gott samvete begränsa övningskörningen med sina barn till automat? Jag kör just nu med vårt äldsta, och har för ändamålet köpt en äldre "övningskörningsbil" som det går bra att repa och buckla utan att jag blir arg :-), och den har manuell låda. (Det är vår enda bil just nu, faktiskt.) Rätt mycket tid och energi för både barn och förälder går åt till att bemästra kopplingspedalen... Innan jag köpte den här bilen funderade jag rätt länge på att skaffa en en automatare istället, men det går ju att byta bilen nu också.

Alltså: är det rimligt att bara öva med automat, och säga till ättlingarna att de får fixa det där med manuell låda senare om de vill, på egen tid och bekostnad? Jag noterade att DI-artikeln också nämner att ev. kan en förenklad uppkörning från automat till manuell komma så småningom.

Uppdaterat: 2016-01-09 15:26

Föredrar automat men jag hatar inte manuell låda precis. Har f.n. 6-växlad manuell och det funkar bra.

Uppdaterat: 2016-01-09 15:29
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

ToRy, jag tycker du tänker helt rätt. Det är smart att skippa manuell låda och övningsköra med bara automat. Jag vet föräldrar som till och med köpt in en extra bil med manuell låda bara för övningskörning. Det är gamla idéer och tycker det är hög tid att gå vidare. Kan tänka mig att till och med bilskolorna skulle uppskatta detta trots att det då kan bli frågan om något färre timmar.

Uppdaterat: 2016-01-09 15:32

Jag har inga växlar på elbilen, men de övriga är manuella. De gånger jag haft automatväxlat har jag blivit irriterad på att bilen inte har rätt växel i.
Det kan man förstås lösa med att ta bort varvräknaren och lägga pengarna på ljudisolering så jag inte märker eländet.

Uppdaterat: 2016-01-09 17:28

ToRy, tycker du ska köra manuell låda vid övningskörningen så att de får ett komplett körkort. Privat kanske funkar att hålla sig till automat, men i många yrken kör man firmabilar som inte alltid utrustats med automat. Det begränsar alltså lite i det steget. Så tänkte jag med mina barn men det är iofs 3 år sedan det sista tog lappen.

Uppdaterat: 2016-01-09 17:35
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Skitsamma egentligen, men får jag välja blir det automat.

Uppdaterat: 2016-01-09 19:14
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?