Vi Bilägares forum

LED ljusramper.

LED ljusramper.

Hej.
Har VIB några planer på att testa de LED ljusramper som börjat säljas.
Man talar om megamånga lumen och dagsljusliknande prestanda.
Hur är det med ljusspridningen. För mycket närljus kan ju sabba fjärrseendet totalt t.ex.
Bländning? Det är som att titta på en svetslåga om inte rampen bländas av nog tidigt vid möte.
E-märkning ?

Med vänlig hälsning

Uppdaterat: 2015-09-10 16:14

Kommentarer

Hej du!

Om du är intresserad av att köpa led-ljus kan jag ge dig några tips på vad du ska kika på.
Jag säger inget om olika märkens kvalitet, men generellt kan man väl säga att dom som ligger på runt 2-3000 kr borde hålla.

Spridning. Du vill ha en spridning som är ganska smal. Ungefär 10-20 grader. Blir spridningen större än så kommer mycket ljus tryckas ner på vägen direkt framför bilen och du får problem med egenbländning, eller att vägen närmast bilen blir så ljus att det är svårt att se saker längre fram som då upplevs som mörka.
Desto högre upp du sätter ljuset, desto större spridning kan du ha. Skall det sitta lägre än regplåten brukar man rekommendera 10 grader spridning och lite lätt uppåtvinklade.
Val av dioder är en viktig sak såklart. Dom allra billigaste har inte speciellt effektiva dioder. Där kan man skilja på beräknad lumen och faktisk lumen. Det är ju en sak att man räknar ut att en diod kan lämna visst många lumen per watt, men det är inte alltid den har så hög kvalitet att den gör det.
På dom svenska sidorna som säljer led brukar det stå skillnaden på beräknade (teoretiska) lumen och riktiga efter att avdraget på verkningsgraden är borta. Gå efter det lägre värdet.
Ledljuset är väldigt behagligt att se på och ger en jämn spridning eftersom det oftast bygger på linser istället för reflektorer. Dock brukar dom långa ramperna med flera (6-8-10-12 osv led'ar) ofta rikta ljuset åt samma håll. Det kan ge en väldigt kraftig mittpunkt. Det har börjat komma ramper som är lätt vinklade för att ge en spridning av ljuset i sidled, men inte i höjdled. Passar det på din bil är nog detta att rekommendera.
Det finns även vissa led-ljus som har en speciell lins som sprider ljuset i sidled, men inte i höjdled.
Jag har själv sådana som heter pbe140 (och nåt tillägg, eurobeam eller nåt) som ger följande ljusbild: http://forumbilder.se/DC58T/pbe140-wide-45w-led-f8-0-1-125s-4300k
Ledarna runt om sprider ljuset i sidled, och den i mitten ger en liten förstärkt ljuspunkt. Dock är dessa runda lysen med en diameter på ca 14 cm. Dessutom ganska tunga tyvärr.

Det finns mer att skriva om led men jag avslutar med följande:
Bra: Tänder direkt. Snabbare än halogen till och med. Ingen fördröjning som Xenon har.
Dåligt: Går väldigt kallt. Värmen leds ut på baksidan i aluminiumchassit. Smälter inte bort snö. Torrsnö fastnat vanligtvis inte, men snöslask och snöblandat regn bygger på väldigt fort.

Uppdaterat: 2015-09-02 12:49

Det där med att led snöar/slaskar igen enklare än vanliga lampor känns som en stor nackdel om man bor här i norr. Finns det någon åtgärd mot detta?

Uppdaterat: 2015-09-11 10:28

Min kostade 900 från kina till dörren (åkte dock på tullkostnad). 120w, 12st spot-dioder. Allt annat än skräp.

Uppdaterat: 2015-09-13 12:12
It's a very good idea to leave a sinking ship