Vi Bilägares forum

Råd vid P-bot

Råd vid P-bot

Kan någon ge mig experthjälp? Bör jag driva mina p-böter till tingsrätt? Vinner jag?

Jag är nyinflyttad i Älmhult och fick som välkomstpresent p-bot på både min och frugans bil precis utanför min lägenhet, 600 kr/styck.
Området är betecknat av kommunen som gångfartsområde och det finns skyltar vid både in och utfart. Vid infart kombinerade med textskylt med texten: "Gångfartsområde, område endast för gående, Bilar max 7 km/tim, Parkering endast på markerade rutor".

Hela området är platt-satt med färgade cementplattor. På vänster sida finns diskret inrutade P-platser reserverade för en annan fastighet, På höger sida ett olikfärgat avlångt område i lagom bredd för bilparkering, vilket jag bedömer uppmanar till parkering enligt skyltningen.
På bifogade bilder syns P-skyltade P-platser på vänster sida från infartsgata, och det icke p-skyltade men färgade område på höger sida från infart.

Jag bestred p-böterna till Polisen av följande anledningar.
1. Fel skyltar är använda, textskyltarna påstår "gångfartsområde", bildskyltarna betecknar "Gårdsgata" som har lägre krav på utformning av området.
2. Det finns ingen zon med parkering förbjuden inom området, (inga förbudsskyltar).
3. Området på höger sida uppfattas klart som parkeringszon, vilket har varit fallet sedan området skapades.
4. Skylten uppmanar till parkering i inrutat område, alltså både på höger och vänster sida om Gångfartsområdet.
5. Det finns ingen information om vem som har hand om kontrollen av parkeringen och heller inget tfn-nummer att ringa för kontroll.

Jag fick avslag på min bestridan, med hänvisning till att det är tydligt skyltat "parkering endast på markerade platser", och att det inte finns markerade platser mer än på vänster sida.

Läser man om P-skyltning skall den vara tydlig, och inte kunna missförstås, vilket jag menar är väldigt lätt här. det står för det mesta fullt med bilar i hela det färgade området, bara det att nu kan inte vi hyresgäster stå där, som vet om risken för böter.

Jag kan inte komma ifrån känslan att Polisen chansar, att de hoppas jag låter bli att överklaga, (jag har till 10/7 på mig), för annars kommer de att få betala tillbaks alla böter som utdelats på denna plats. Om någon har kunskap om chanserna att vinna vore jag väldigt tacksam. Pengarna är inte det viktiga, men de har tagit bort väldigt viktig parkeringsyta för oss boende. Nu får vi cirkulera och hoppas hitta inom rimligt gångavstånd, medans ovetande bilister parkerar i godan ro i det diskuterade området.

jag tackar i förväg för all hjälp.
Mvh Joacim

Uppdaterat: 2015-07-02 18:04

Kommentarer

Verkar inte som bilderna kommer upp. Om någon vet vad jag gör för fel så posta gärna.
Mvh Joacim

Uppdaterat: 2015-07-02 18:10

Bilderna kommer aldrig upp i första rutan. Bugg. Testa igen !

Uppdaterat: 2015-07-02 18:13

Bild borttagen.

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2015-07-02 18:20

Tack för hjälpen, trasten.

Uppdaterat: 2015-07-02 18:20

Jag är ingen expert, men om jag tolkar bilderna rätt är det nog bara att betala och glömma saken!

Uppdaterat: 2015-07-02 18:44

Är du tveksam till att polisen har rätt så överklaga till tingsrätten och få ärendet avgjort där. Det kostar dig inget förutom allt besvär. Detta naturligtvis om parkeringsanmärkningen är utfärdad av kommunen och inte av något privat parkeringsbolag för där gäller andra regler.

Uppdaterat: 2015-07-02 19:04
Legal-07

Tack ni bägge.
Jag släpper ärendet.
Det var vad som behövdes, en andra bedömning.
Orkar inte krångla om jag inte är mer säker än så här.
Betalade gjorde jag för några veckor sedan.
Bra forum, snabbt svar, tack igen.
/Joacim

Uppdaterat: 2015-07-02 22:38