Vi Bilägares forum

Cykelhållare på bakluckan - ok för bilen?

Cykelhållare på bakluckan - ok för bilen?

Jag saknar dragkrok men är i behov av att kunna frakta cyklar. Därför funderar jag på att skaffa en bra bakluckemonterad hållare. Typ den här: https://www.cykloteket.se/artikel/thule-race-way-992-3-cykelhallare-baklucka/

Det jag undrar är - finns det inte risk att det blir bucklor på bilen när man spänner hållaren mot bilen + att 3 cyklar hänger där på? Lite G-kraft i kurvorna trycker väl på lite också.. Kolla gärna filmen på länken.

Alternativet är takräcke men då blir det väldigt mycket dyrare - måste skaffa både takräcke och tre hållare i så fall. Typ 5.500 kr...

Uppdaterat: 2015-06-05 16:12

Kommentarer

Lita på att den är väl utprovad, så du behöver nog inte vara orolig.

Uppdaterat: 2015-06-05 22:09
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Jag bumpar denna tråden och undrar samma sak som TS.
Läste lite på ett engelskt forum rörande dessa cykelhållare och det verkar vara en väldigt mixad erfarenhet.
Det verkar bero väldigt mkt på vilken typ av bil den sitter på.

En sak verkar alla vara rörande överens om, sätt plastfilm där hållaren trycks emot för att skydda lacken eller se till att båda ytor är rena innan du hänger på hållaren.
Det sistnämnda kan ju vara lite klurigt om man åkt en bit och ska slänga på hållaren.

Uppdaterat: 2015-06-06 12:25
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Någon som vet ifall cykelhållare på dragkroken är lagliga?. De skymmer ju faktiskt nummerplåten.

Uppdaterat: 2015-06-06 13:01

http://www.sydsvenskan.se/bil--trafik/skymd-skylt-kan-ge-dryga-boter/

Uppdaterat: 2015-06-06 13:40
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jodå - cykelplattformen som RCS-51 länkar till är bra men den kräver som sagt dragkrok. Jag köpte en av Thules många varianter av denna cykelplattform förra året och kan bara rekommendera den - bl a kan man tilta den med cyklarna på så man kommer in i bagageutrymmet även på en kombi. Men TS saknade som sagt dragkrok och idag är det ofta rätt dyrbart att montera en sån.

Uppdaterat: 2015-06-06 16:42

Cyklar på taket är alternativet om man inte har dragkrok! Den som monteras på luckan har jag svårt att tro att den inte kommer att göra skador på luckan med tiden och inget som jag skulle vilja utsätta min bil för.
Sedan är det ju lite olika med takställ beroende på vad man har för bil, men det är min rekommendation

Uppdaterat: 2015-06-08 09:45
*Robban

Nja - cykel på taket skulle jag aldrig ge mig på om det inte gäller väldigt lätta cyklar. Standardcykler och t ex elcyklar är mer eller mindre omöjliga att få upp på taket - i alla fall utan hjälp av andra och utan att riskera att skada tak eller annan del av bilen. Sen finns det en och annan som glömt att dom har en cykel på taket när dom kommit hem och skall köra in i garaget....inte så ovanligt som man kan tro.

Uppdaterat: 2015-06-08 12:44

Pi, om det är tunga hojjar vi pratar om så tror jag inte att bakluckan heller mår bra av den behandlingen... Då är det dragkrok och plattform som gäller!

Jo, det där med garaget, jag intalar mig själv varje gång cyklarna är på taket att INTE köra in i garaget, det har blivit som ett mantra... Än så länge då har jag klarat mig...

Uppdaterat: 2015-06-08 13:07
*Robban

Fortsätt med det mantrat, Robban. Har en kompis som missade mantrat en gång...:) Det blev dyrt...

Uppdaterat: 2015-06-08 21:26

Cykeln jag har väg 13 kg. Jag tror det räknas som en ganska lätt cykel. Jag tror heller inte det skulle vara några problem att lyfta upp den. Barnens cyklar är ju också lätta så klart :) MEN skulle tak vara bättre så kan jag lika gärna lägga till tusen spänn till och eftermontera en dragkrok. Det kommer jag ha annan nytta av också. Men det är lockande att lösa cykelfraktproblemet bara genom att köpa en grej för 2500 kr.

Jag ska klura på det men man får väl lita på att det är ordentligt testat. Skulle dock vara intressant om någon hade erfarenhet av just den här modellen.

Uppdaterat: 2015-06-16 16:28