Vi Bilägares forum

Monterat backkamera från Biltema.

Monterat backkamera från Biltema.

http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Bil-el/Parkeringhjalp/Backkamera-digital-2000034320/
Vete tusan om man bli'r glad åt det här .. Visst ser man bakåt men inte mycket mer än så - Jag kan i varje fall inte omedelbart avgöra avstånd. Färgåtergivningen är dock rolig ..
Får återkomma efter en utförligare utvärdering .. ska backa till husvagn på lördag, kan ju visa sej vara bra där.
.
Monteringen är busenkel och man kan passa på att göra rent bakom nummerplåten när man ändå är där, kan finnas en hel del skit .. .. Skärmen monteras med sugkopp och själv tänker jag ta strömmen från takbelysningen .. (än så länge matas den från cigg-uttaget)
Kamerahuset monteras alltså över/under nummerplåten .. I mitt fall under. Inte så värst vackert men nyfikenheten måste få vinna över fåfänge.

Uppdaterat: 2015-05-14 17:23
I once spent a year in Munkfors, I think it was on a Sunday.

Kommentarer

Billig kamera, borde finnas en funktion för avståndsmätning eller någon typ av varning i ljud eller markering i displayen

Uppdaterat: 2015-05-14 17:38
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

http://www.conrad.se/Backkamera-WiFi-dnt-RFK-WiFi-Utanp%E5liggande.htm?websale8=conrad-swe&pi=398469
Kanske smart,eller ej..

Uppdaterat: 2015-05-14 20:10

Har samma kamera som du Gäsp. Lite plastig hållare och lite stort kamerahus. Men den fyller sin funktion bra ,särskilt när jag ska ha husvagnen på kroken.

Uppdaterat: 2015-05-14 21:39

Du får kolla hur lång fördröjningen är på överföringen... min erfarenhet av trådlösa backkameror är att när det ser lagom ut i displayen så har du redan backat på nått, men det kommer straxt att visas på displayen...
Kablat är att föredra, men visst, det är enkelt med trådlöst!

Lycka till med testet

Uppdaterat: 2015-05-14 22:24
*Robban

Hur kompetent man är på att backa har nog inte så mycket att göra med huruvida man har backkamera eller ej på bilen. Och oavsett hur bra man (tror att man) är så är det knappast en nackdel med en kamera som kan ge både bild och avståndsmätning.

Uppdaterat: 2015-05-15 13:35

Backkamera är guld.

Och då klarade jag ändå BE-provet i en golf 6 med världens klenaste motor och pyttesmå backspeglar... Och i det ingår att backa till ett släp så det bara är att hissa ner utan att flytta det, utan backkamera.

Uppdaterat: 2015-05-15 22:10
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Köpte först en backkamera på Jula mest för att det medföljde en backspegel med inbyggd monitor. Den var också enkel att montera då kameran var trådlös. Man fäster bara spegeln över originalspegeln så slipper man ha en ful monitor som stör på instrumentpanelen.
Priset på 1000kr är prisvärt men kameran är inte särskild tydlig och signalen störs ständigt så att monitorn blir blå.
Eftersom att jag har en skåpbil så ville jag kunna använda kameran som en backspegel även vid färd framåt men det fungerade dåligt eftersom att sändningen hela tiden störs så mycket. Mellan alla störningar på dagtid var det svårt att se något p.g.a att dagsljuset + nightvision gjorde bilden för ljus. På kvällen störs kameran av belysningen ifrån bilar och lyktstolpar så det hela fungerade inte alls som jag hade tänkt.

Något senare fick jag inbrott i bilen och idioterna stal b.l.a backspegeln som tydligen såg intressant ut.
Tittade på Biltemas version men tyckte att den såg allt för billig ut och skärpan i monitorn var allt annat än skarp i visningsexemplaret.
Dessutom ville jag nu ha ett system med kabel mellan monitorn och kameran då många husbilsägare har tipsat mig om att det är det bästa valet.
Hittade inget vettigt och handlade därför över nätet.
Gav ca 1200Kr för en back-kamera ifrån Kina och den filmar i HD kvalitet och liksom i Julas version sitter monitorn i en backspegel. Kvaliteten känns bättre och det finns även en kamera framåt som dessutom b.l.a har inspelningsfunktion. Nightvision-läget aktiveras först då man lägger i backen men trots en mycket bättre kamera så är det svårt med avstånden t.e.x då man ska koppla ett släp. ( har inte monterat kameran så att dragkroken syns )
Viktigast för mig var att kunna se om någon rör sig precis bakom bilen eftersom att jag saknar rutor i skåpet.

En nackdel med att beställa på nätet är att man aldrig riktigt vet vad man får och med prylar ifrån Kina så är det ett lotteri varje gång men vad gör man när man inte hittar det man söker här?

Uppdaterat: 2015-05-15 22:27

Har också backkamera i min Golf och har svårt att fortsättningsvis tänka mig en bil utan den funktionen. Man får trots allt en helt annan precision när man skall manövrera nära något med "baken" av bilen men inte minst så ser man vad som händer bakom bilen på ett helt annat sätt. Och för oss som är lite äldre och inte har samma rörlighet i nacken längre så är det verkligen en funktion att rekommendera. Och alla kan ju inte vara så fullkomliga som bilförare som "Anti-allt" tycks vara...

Uppdaterat: 2015-05-16 10:54

Pi, inte behöver man vara särskilt rörlig i nacken, det finns ju backspeglar, det är bättre att lära sig att använda dem än att vrida nacken ur led.
Och så har ju de flesta bilar parkeringssensorer som ju fungerar bra.
Men givetvis är en backkamera överlägsen och den vill nog ingen avvara som en gång vant sig vid den.

Uppdaterat: 2015-05-16 13:01
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Saabnisse - jo, jag har kört bil under ca: 50 år så jag är fullt medveten om att det finns backspeglar men likafullt anser jag att en back-kamera tillför väldigt mycket när det gäller hur väl man ser ytan närmast bilens bakdel. Parkeringssensorerna reagerar normalt bara när bilen är nära hindret och man vet heller inte om det är något på väg in eller ut från ytan bakom bilen så jag föredrar definitivt kameran framför sensorerna om jag måste välja bland dessa två hjälpmedel.

Uppdaterat: 2015-05-16 16:28

Provkörde en bil med backkamera och när jag skulle backa ur P-fickan upptäckte jag en bil som kom från sidan, som var skymd av en skåpbil som stod intill mig. Insåg då förträffligheten med backkamera och vill absolut ha det på min nästa bil! Vore bra när jag backar ur min carport (i länga), så man ser om någon kommer längs infarten! För där ser man annars inget åt sidorna, förrän man backat ut halva bilen! En annan fördel måste ju vara när man ska haka på släp/ husvagnen, för jag antar att man kan se dragkroken också? Verkar vara rejäl vidvinkel på dom flesta backkameror!

Uppdaterat: 2015-05-16 17:16

Pi, läs gärna min sista mening, jag har aldrig sagt något negativt om backkameran.
Men det här med att vrida på huvudet och titta över axeln istället för att titta i speglarna är farligt.
En mig närstående person gjorde det, och trots att det pep i sensorerna, de börjar ca 1,8 m från hindret för att höja frekvensen till ca 0,5 m från och vid ca 0,3 m blir ett konstant pip.
Här backades det till stopp!
Det var en hög kantsten som inte syntes över axeln!
Det hade varit bättre att titta i speglarna och lyssna på backsensorn.
De som har för vana att se över axeln när de backar är nog inte hjälpta av en backkamera om den inte monteras i baksätet!

Uppdaterat: 2015-05-16 18:27
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Men snälla Antifeministen - vi som redan kan backa utan kamera lär ju inte bli sämre förare för att vi köper en bil som har backkamera. Och den dan kameran går sönder så är det ju bara att återgå till att göra som man gjorde tidigare! Tycker du verkar lite väl teknikrädd. Använder du inte fjärrkontroll till din TV heller, av rädsla för att glömma hur man gör när man byter kanal? Det finns mycket teknik som underlättar vår vardag. Varför undvika allt sånt bara för att det kan gå sönder?

Uppdaterat: 2015-05-16 23:15

Sen får man ju inte förakta den massiva prutmånen på andrahandsvärdet som blir när en teknikgimmick går sönder.

Plus det faktum att majoriteten av nya bilar lika gärna kunde varit utan bakruta eftersom man ändå inte kan ha den till nåt.

Uppdaterat: 2015-05-17 08:01
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Är riktigt bra att inte ha någon ruta, för bestämmelserna säger att om du inte har en vindruta, behövs heller ingen spolare och torkare.

Får ju skaffa schyssta Ray-Ban istället!

Men backkamera är kanske inne gimmick längre. Nu är dom ju både bra och nädvändiga. Chefen har det i sin RAV4, riktigt bekvämt men fungerar tydligen dåligt i snöoväder.

Jag gillar teknik, när det är ett hjälpmedel, men inte när det är "istället för" praktiskt funktion. Backkamera för att komplettera bra bakåtsikt är bra, inte för att ersätta bra bakåtsikt helt. M.a.o rädda en dålig konstruktion med tuff teknik.

Uppdaterat: 2015-05-17 08:33
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Om man går efter den design som blir alltmer förekommande med mindre och mindre rutor är det bara en tidsfråga innan det blir ett enda plåtsjok helt utan rutor och istället försett med kameror runtom!
Då blir det kärvt för Antifeministen, men det går förstås att ta med en hålsåg när tekniken strular.

Uppdaterat: 2015-05-17 09:11
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Enligt Anti kan man alltså bara lära sig något EN gång??? Helt obegripligt!!!

Uppdaterat: 2015-05-17 09:46

Ja - Anti-allt lär väl knappast använda nåt som kommit fram de senaste 100 åren - radio, telefon, tv - tja, det finns mängder av vardagsteknik som KAN gå söner och därför inte bör användas om man försöker tolka hans åsikter...
F ö inträffar det årligen ett rätt stort antal backningsolyckor, i vissa fall med dödlig utgång, där många säkert kunnat undvikas om bilen varit försedd med backkamera. Dessa kameror kommer att bli lagkrav i USA - det skulle ha skett redan 2014 men av olika anledningar har det blivit flyttat nåt år framåt - http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20140401/backkamera-blir-obligatoriskt-i-usa-fran-2016018
Och blir det obligatoriskt i USA så ligger det nog inte långt borta att detta även kommer att ske i Europa. Och med tanke på alla stora och fina displayer som alla nyare bilar är försedda med så är det ju märkligt att de inte har en kamera också för den kan inte kosta många kronor i tillverkningen.

Uppdaterat: 2015-05-17 10:18

Jag har inget emot att folk köper backkameror men det är inget jag själv skulle lägga pengar på. Jag ser det med backkamera som något lite småkul och inte något som är nödvändigt.

Uppdaterat: 2015-05-17 11:17
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

hacken -du kommer nog att ändra uppfattning vad det lider. För mig har det absolut inget med "småkul" att göra - lika lite som t ex ABS har med "småkul" att göra. Det är en säkerhetsutrustning och nåt som undrlättar så att man får riktigt bra koll på vad som sker bakom bilen i samband med backningsmanövrer. Och man får en hel annan precision i backningen även vid t ex fickparkeringsmanövrer - den som påstår annat tror jag helt enkelt inte på och den personen har nog heller aldrig testat en bra backkamera.

Uppdaterat: 2015-05-17 12:00

Ja den dagen min nacke/rygg ballat ur skall jag kanske tänka om. Så länge jag är frisk backar jag med backspeglar, bakruta och backsensorer.

Uppdaterat: 2015-05-17 12:21
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Haha,urspårad diskussion.Förresten, ger ABS verkligen en kortare bromssträcka..

Uppdaterat: 2015-05-17 16:04

ABS är egentligen inte mest avsedd för att förkorta bromssträckan utan för att man skall kunna styra undan hinder medan man bromsar för fullt vilket man inte kan när hjulen är låsta.

Uppdaterat: 2015-05-17 16:14
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Hackenbush,du visste svaret många inte vet.

Uppdaterat: 2015-05-17 16:22

Gäsp,nu får du allt se till att komma med ett omdöme,är lite sugen på "Biltemalösningen" om den fungerar OK.

Uppdaterat: 2015-05-17 16:31

ABS ger alltid kortare bromssträcka. ABS tar nämligen hänsyn till varje hjuls individuella friktion = du får mycket nära motsvarande 1 g på varje hjul. Inte ens den bästa F1-förare klarar det med en normal bil. Utan ABS bromsar du antingen med alla hjulen låsta (ger längre bromssträcka) eller med det hjul som har sämst friktion på låsningsgränsen - de andra tre hjulen är då inte nära låsningsgränsen = längre bromssträcka.

Som stor bonus kan man styra under tiden man bromsar.

Uppdaterat: 2015-05-17 16:32
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

"Tydligen ganska vanligt." Har du belägg för det?

Jag hävdar att när det är läge att skita sig så bromsar man fullt vare sig det knakar eller inte. Att man skulle släppa bromsen innan det smäller p.g.a. att det knakar, ja se det tror jag inte ett dugg på. Svänga under inbromsning, det kräver däremot övning.

Förlåt för allt OT.

Backkamera har vi på vår Golf. Guld. Och snart i var mans bil, precis som Pi skrev.

Uppdaterat: 2015-05-17 18:15
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Tror att de flesta som har en bra backkamera kan utmana Anti alla dagar i veckan när det t ex gäller att backa bilens dragkrok i position för draghandsken - för att ta ett exempel. Bara snack att man har lika bra kontroll bakåt via backspeglarna - för ni ser ju inget rakt bakom bilen och några meter bort... Testa hur bra koll bakåt ni har via bara speglarna när ni skall ut från en trång parkeringen vid er stormarknad med andra bilar på båda sidorna om er egen - och kanske dessutom stora/höga bilar... Nåja - man behöver både kamera och speglar och ibland även en lättrörlig nacke om det skall bli riktigt bra...
Sen håller jag med om att omdömen om olika eftermonterade kameror vore intressant att få.

Uppdaterat: 2015-05-17 19:01

Jag har backkamera i min bil, men det betyder inte att jag slutat använda backspeglarna. För mig fungerar kameran som ett komplement och inte en ersättare till backspeglarna. Bakåtsikt och precision ökar med en backkamera, det är fakta som inte ens en antifundamentalist kan förneka.

Föreslår att den som är motståndare faktiskt provar en bil med en bra backkamera, istället för att bygga upp ett motstånd baserat på osunt oförnuft.

Uppdaterat: 2015-05-17 19:41

Man kan söka på sitt bilmärke och få en kamera som är anpassad för just den bilen och kan monteras i befintligt hål i karossen för skyltbelysning.
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xreversing+camera+for+vw+phanton.TRS0&_nkw=reversing+camera+for+vw+phanton&_sacat=0
Och för den som tycker att det är svårt att hitta någon plats för bildskärmen finns det varianten med bild i backspegeln.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xreverse+camera.TRS0&_nkw=reverse+camera&_sacat=0

Uppdaterat: 2015-05-17 20:03
Elbil2
Audi A5 SB skrev:

ABS ger alltid kortare bromssträcka.

Det där tillhör avdelningen tjurskit. Det vet alla som kört bilar med tidiga versioner av ABS. Känslan att råka röra bromspedalen på en Scorpio när man passerar ett övergångsställe på väg in i en cirkulationsplats dröjer sig kvar länge.

Första gången jag triggade ABS på en MC reagerade jag med att lätta på bromstrycket så att bakhjulet återfick kontakt med vägbanan. Rätt? Fel? Hjulen höll sig i rätt plan, åtminstone.

Uppdaterat: 2015-05-18 08:12

håller med mäkinen, kortare bromssträcka med abs är inte nåt som alltid stämmer.
Bromssträckan kan tom bli kortare med låsta hjul, men inte lika kontrollerad, vilket ju är en fördel....
Backkamera kan dock vara bra om inte abs funkar, så man ser när man åker baklänges......
Systertidningen bike har testat bromssträcka med och utan abs flera gånger, och samtliga gånger blev bromssträckan längre med abs.
Detta gäller så klart med en förare som kan hantera bromsarna, vilket inte är alla......
Risken att bromsa omkull minskar ju kraftigt, vilket för mig är bra nog!

Uppdaterat: 2015-05-18 23:09

Jag trodde det var tydligt att jag avsåg en bil, när det gäller ABS...... Och Ford Scorpio kan väl heller inte räknas som en "bil":-)

Vidare är jag rätt säker på att ingen som skriver här i spalterna bromsar ikapp mig utan ABS - under samma förhållanden. Någonsin.

Uppdaterat: 2015-05-18 23:22
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Har vi ju aldrig påstått, bara att möjligheten finns!
Troligen har vi så kassa reaktioner att vi kör ikapp medan du bromsar.....

Uppdaterat: 2015-05-18 23:32

Jodå, duccedriver, jag vet också att möjligheten finns (t.ex. på rullgrus o.dyl.). Jag borde således satt "alltid" inom citationstecken;-)

Uppdaterat: 2015-05-18 23:42
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Jag har backkamera på min I40 och den är ett otroligt bra hjälpmedel. Speciellt när jag ska backa ur garaget.
Porten öppnas EFTER att jag satt mig i bilen. Jag vet alltså inte ett smack om vad som finns direkt bakom bilen.
Jag har två barn som i teorin kan sitta på en trehjuling bakom. Det finns otaliga saker som kan finnas bakom, en liggande liten cykel osv.
Men när jag backar ur garaget så kan jag se vad som finns direkt bakom bilen. Skulle kameran strejka så blir jag tvungen att gå ut och kontrollera vad som finns bakom innan jag backar ut... Absolut inte jobbigt men onödigt då man har kamera.
Jag har kört lastbil med släp i 15 år och kan i stort sett backa med en släpkärra med slutna ögon så jag är inte speciellt nervös över att mina backningskunskaper ska försvinna för att jag använder backkamera.

Dags att släppa sargen och hänga med in i framtiden.

Uppdaterat: 2015-05-19 08:10

Deeds, du har ju hittat lösningen på problemet att kunna backa ifall kameran går sönder! Man kliver helt enkelt ur och kollar om det behövs! Dessutom har du lärt dig och verkar minnas hur man backar mha backspeglarna. Ja jävlar... ;)

Uppdaterat: 2015-05-19 08:46

Är det inte fantastiskt så säg.. ;)

Jag kommer ju att behöva gå ur och kontrollera eftersom jag har en I40. Kameran lever väl på övertid..

Uppdaterat: 2015-05-19 08:50

Problemet med Deeds "manuella" lösning är tyvärr att det hinner hända mycket under de sekunder som går från man kollat "optiskt" till dess man skall backa. Jag har svårt att förstå de som inte alls tycks gilla teknik som hjälper oss i vardagen - och i detta fall är det ju väldigt enkelt teknik dessutom och som helt klart höjer säkerheten. Trots att jag är pensionär inom kort så är jag inte så gaggig att jag inte förstår när relativt enkel teknik kan hjälpa oss - nåt som vissa andra tycks ha svårt för...:)

Uppdaterat: 2015-05-19 09:35

Om det inte framgick så var det en pik till dom som tror att man blir hjälplös om dagens tekniska hjälpmedel skulle fallera, man gör helt enkelt som "förr i världen"...

Uppdaterat: 2015-05-19 09:47

Jodå - jag förstod att det var en pik men den lösningen har trots allt uppenbara brister vilket inte alla verkar förstå. F ö håller jag med RCS-51 i inlägg #55...:)

Uppdaterat: 2015-05-19 13:03

Pi, jag inser nog att det är en bristfällig metod att kliva ur och kolla bakom bilen som du säger men så var man ju tvungen att göra förr innan backkamerorna fanns så..... Mera backkameror åt folket! ;)

Uppdaterat: 2015-05-19 13:47

Synd om du inte ser så bra med kameran. :/ Om du inte vill ha så mycket krångel, köp en backkamera från Prylstaden, gick helt krångelfritt att installera, och ger bra bild (bra färger). Köpte denna: http://www.prylstaden.se/tradlos-backkamera-med-7-tums-tft-lcd-skarm

Uppdaterat: 2016-10-14 17:17
FrcWilliam skrev:

Synd om du inte ser så bra med kameran. :/ Om du inte vill ha så mycket krångel, köp en backkamera från Prylstaden, gick helt krångelfritt att installera, och ger bra bild (bra färger). Köpte denna: http://www.prylstaden.se/tradlos-backkamera-med-7-tums-tft-lcd-skarm

Jobbar nog på prylstaden :)

Medlem sedan: 2016-10-14
Senast inloggad: 2016-10-14

Uppdaterat: 2018-03-17 10:45
buskavar