Vi Bilägares forum

Angående stenskott

Angående stenskott

Tänkte få igång en dialog om stenskott dom pratade om det på tv häromkvällen felet va tydligen att vägarna borstads fördåligt eller så var det däckens fel och så var det inga stänkskydd på bilarna. Men jag tror det är något helt annat har kört en del utanför Sverige, då märker man när man kommer tillbaka att svensken ligger och kör i långa rader tätt tätt inpå varann tacka för att det blir stenskott har aldrig fått något stenskott på 45 år men så försöker jag hålla avstånd till framförvarande bil man kan inte ligga 5meter bakom och tro att man inte får stenskott i rutan vilket är den lindrigaste skadan man kan råka ut för.Tack för ordet kör så det ryker.

Uppdaterat: 2015-03-16 14:04

Kommentarer

Mitt jävligaste stenskott fick jag av en mötande långtradare.... Så - det är nog inte bara bilar framför som skapar stenskotten...

Uppdaterat: 2015-03-16 15:18

Som sagt, jag tror aldrig jag fått ett stenskott av bilen framför mig utan de kommer alltid från mötande trafik eller när någon kör om mig.
Småstenar som rivs upp av bilar bakåt färdas ju i själva verket framåt, men långsammare än vad du åker själv. De träffar därför rutan med betydligt mindre kraft än de som knäpper iväg sidledes.

Eftersom antalet stenskott fullkomligen exploderat de senaste åren så är det ganska lätt att härleda orsaken: Man sandar enormt mycket mer och man använder stenflis och stenkross i större utsträckning.

Uppdaterat: 2015-03-16 18:18

Ett tag fick jag för mig att det var sämre kvalitet på glaset som var en av orsakerna till sprucken framruta vid stenskott. Jag har kört samma infartsväg under 18 år till mina olika jobb jag haft. Byter bil ca vartannat år, plus att familjen har minst 2 bilar på uppfarten (under flera år faktiskt 3 st bilar). Men det är först de senaste 2-3 åren som sprucken framruta förekommer varje år. Nu har våra båda bilar sprucken framruta. Om man kollar ordentligt på de stenskott som fick rutorna att spricka, så har de tagit i ytterkanten av rutan. Riktigt rejäla stenskott som tar i mitten eller i alla fall längre in på rutan verkar inte ge samma negativa resultat. De kan man åka in och "laga" med glasmassa eller vad de trycker in i stenskottet.
Tillbaka till min åsikt om kvalitet. Det får jag nog tänka till en gång till på, för en av bilarna är från 2004 och den andra från 2013, båda har som sagt sprucken framruta. Så det är nog inget med kvaliteten att göra, snarare var stenen träffar på rutan och utseende och vikt på stenen.

Uppdaterat: 2015-03-16 19:34

Avsaknaden av stänklappar bak är en del i problematiken men den största boven det anser jag vara att sanden ersatts med stenkross, ett i raden av likriktande EU direktiv.
Stenkross finns ta mig fan med överallt så att finna en bit kross att plocka upp o syna det är inget problem, en i alla riktningar vass sten som med lite fart med lätthet skadar glas o lack eller bara så som den ligger att den ger cyklister, gångare och för att inte tala om hundar ett helvete.
Jag plockar kross varje dag ur skosulan, hunden får det in i tassarna, eländet följer också med in och repar golven, cyklisterna får punkteringar, ja det fungerar som det är tänkt, att pengarna di ska rulla

Uppdaterat: 2015-03-17 11:43

Hur svårt att förstå kan det vara?
Det är den hysteriska halkbekämpningen med krossad sten på småvägar som ger upphov till stenskott, stenarna fastnar i däckmönstren och när man lämnar småvägen har man laddat däcken med 4 kulsprutor! Ute på motorvägen blir det som att åka genom en hagelsvärm ... tills alla stenar släppt!
Håll nere hastigheten och håll avstånd så kanske man undviker ett skott!
Men till alla fartdårar ... sväng inte in tvärt framför bilar efter omkörningar!!!!!!!!!

Uppdaterat: 2015-03-17 15:44

Jag fick ett stenskott av en bil som körde om mig, för några år sedan. Blev att byta hela rutan då det blev en spricka i den.

Uppdaterat: 2015-03-17 19:49
Lås inga trådar.

Nytt stenskott på hustruns bil förra veckan... Snittar på två om året nu :( Troligtvis blir det till att byta hela rutan även denna gång.

Uppdaterat: 2015-03-18 15:29

Fick stenskott och sprickor då det ramlade ner sten från ett vägarbete på en bro, men inte ansåg Trafikverket att de gjort något fel. Var bara att bita i det sura äpplet och ta ur egen ficka...

Uppdaterat: 2015-03-18 16:14
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...